ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 18-05-2013, 07:25:44
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putnički servis
| |-+  Jezici - naši i strani
| | |-+  nepremostive lingvistichke razlike... :)
« previous next »
Pages: 1 ... 7 8 [9] Add to: Facebook Print
Author Topic:

nepremostive lingvistichke razlike... :)

(Read 26233 times)
Dragance
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #120 on: 19-01-2011, 16:09:15 »

Jeste, nekako taj region, a i Sumadija. Pozdrav za  Un I.Q. ueTA od DragancA Grin
Luda
putnik srednjeprugaš

« Reply #121 on: 20-01-2011, 20:41:06 »

Mene jako iritira kad neki ljudi govore, npr, uzeo samo ovo od Djola, umesto Djoleta, ili od Bana, umesto Baneta, Rada, umesto Radeta... Ne znam da li su u pravu, a i sve da jesu, ja ne bih mogao tako da govorim, jer, jednostavno, neprirodno mi je.
Po mojoj nekoj logici, ako je DjolE, onda je od Djoleta, ako je BanE, onda je od Baneta, ako je RadE, onda je od Radeta, ali, npr, ako je Rado, onda je od Rada, ako je VladO, onda je od Vlada, itd.
Sta kaze gramatika o svemu ovome?
Po pravilu muške imenice koje se u nominativu završavaju sa  -o i -e u obliku genitiva imaju oblik koji se završava sa -a. Tako da bi najpravilnije bilo: Bana, Rada, Đorđa, Pavla itd.
Samo što još kod imenica muškog roda koje se u nominativu završavaju na –o može da bude i Rado – Rade (nema Rade ili nema Rada), Vlado – Vlade (nema Vlade ili nema Vlada)...

E sada, ovo BanETa se javlja zato što je ime Bane kratko, pa verovatno da ne bi zvučalo čudno kaže se Baneta, Rade – Radeta...
sabandijilla
putnik-pripravnik
**

« Reply #122 on: 13-07-2011, 14:26:49 »

Po pravilu muške imenice koje se u nominativu završavaju sa  -o i -e u obliku genitiva imaju oblik koji se završava sa -a. Tako da bi najpravilnije bilo: Bana, Rada, Đorđa, Pavla itd.

Kako bi napisali prisvojni pridev od imena Prokle. U Proklevim komentarim te i te knjige... ili Prokleovim?
Neko pravilo da potkrepi lično mišljenje?
Pages: 1 ... 7 8 [9] Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube