ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 18-05-2013, 08:51:00
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putnički servis
| |-+  Vize
| | |-+  Ima li neko iskustvo sa vadjenjem Iranske vize?
« previous next »
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Ima li neko iskustvo sa vadjenjem Iranske vize?

(Read 20286 times)
Vujan
novajlija
*

« Reply #90 on: 22-03-2011, 16:02:22 »

Da li neko ima informaciju u vezi sa eventualnom mogućnošću za dobijanjem iranske vize zajedno sa devojkom (ne ženom, rođakom i sl.), odnosno da li devojka sama ima šanse za dobijanje vize, s obzirom da sam čuo da se takvi zahtevi odbijaju..razlog, šerijatsko pravo, vređanje njihovog morala itd.
chaba
putnik dugoprugaš

« Reply #91 on: 22-03-2011, 18:00:01 »

Mene odbili ozenjenog, tako da ne verujem da ce ona imati poseban problem  Tongue

Procitaj ovu temu: http://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=4802.0
praguc
putnik dugoprugaš

« Reply #92 on: 22-03-2011, 18:07:03 »

E a jesu li te baš odbili odbili ili su ti rekli zovite za nedelju dana? I jesi se raspitivao kakve su mogućnosti za buduće aplikacije za vizu? Ne volim to, jednom me odbiju mislim da sam zauvek obeležen :S
chaba
putnik dugoprugaš

« Reply #93 on: 22-03-2011, 18:33:46 »

Nisu me odbili vec rekli da zovem sledece nedelje. Evo zvacu ih ponovo kad se budem vratio iz Turske, tamo negde krajem Aprila - da se kladimo da ce reci ponovo da zovem sledece nedelje? Grin
praguc
putnik dugoprugaš

« Reply #94 on: 23-03-2011, 02:25:05 »

Pa rekoh ti ja šta su meni već rekli Smiley Ah taj problem u sistemu Smiley Ko šalteruša Mica Ubica Cheesy
mrgood_old_school
novajlija
*

« Reply #95 on: 27-07-2011, 01:04:31 »

Ćao svima!

Nov sam na forumu, štaviše ovo mi je prvi post (pa neka mi je sa srećom, jel'tako..).

Dakle, evo mojih iskustava oko dobijanja vize. Poneseš 2 fotke, pasoš, popuniš obrazac i uplatiš 60 evra na račun (ja sam uplatio u Komercijalnoj jer sam tako pročitao na ovom forumu, ali u instrukcijama iz Ambasade to nigde ne piše). Nakon 16 dana (od rečenih 14), mogli ste videti moje ozareno lice. Normalno se javljaju na telefon, mada sam ja otišao par puta da se raspitam i kao pojačam utisak (nepotrebno, ali nervoza čuda čini).

E sad, imam i neka saznanja oko dobijanja vize zajedno sa devojkom/ženom. Doduše, moje iskustvo je malo specifično pošto mi je devojka aplicirala u Iranskoj ambasadi u Zagrebu (ima njihove papire). Ukratko, prvo su joj preporučili da ide turističkom agencijom, zatim  je ona iscimala poznanike, kupila Balkan Flexi, rezervisala hostel u Tabrizu...sve, sve...ništa od navedenog nije ni uzeto u razmatranje dok nije stigao moj sken vize iz Beograda (koji sam poslao). Da ne bude zabune, prihvatili su formulare, ali su odavali utisak da od vize nema ništa.
Nakon pristizanja mog skena bilo je potrebno otprilike 10 minuta da joj zalepe vizu u pasoš.

Zaključak, čini mi se da priče o tome da o vizama odlučuje Ministarstvo u Teheranu ne odgovara istini baš sasvim (čim oni mogu
za 10 minuta da urade vizu bez nekoh konsultacija sa "centralom").

Ono što sam saznao od Iranca koji radi u njihovom kulturnom centru ovde u Beogradu da devojkama koji putuju sa momcima/supruzima jednostavno ne mogu da izdaju vizu dok ih ne dobiju oni (momci, odnosno muževi). Navodno, muževi bi mogli da "tuže" ambasadu ukoliko kojim slučajem oni ne dobiju vizu a njihove devojke/žene dobiju. Našta bi to ličilo?

Dalje, oni i ne poznaju kategoriju "devojka", nego samo verenica, tj. smatra se da veza mora biti odobrena (od strane roditelja). Uzeli smo u obzir ovo te me je devojka u ambasadi sve vreme predstavljala kao "fiancee"...Opet, gospodin konzul, sve vreme je koristio reč "boyfriend".  Izgleda da je na delu zdrav kompromis između oficijelnih uverenja zvanične Islamske republike i evropske prakse.

Priča ima srećan kraj, oboje imamo vize, polako dižemo jedra i isplovljavamo u ponedeljak sa Glavne ž.stanice!
kolosus
putnik srednjeprugaš

« Reply #96 on: 05-10-2011, 17:29:49 »

Da li Iranci zadrzavaju pasos za sve vreme postupka viziranja ili ga vrate, pa se samo ode da zalepe nalepnicu kada viza bude odobrena?
blizanci
putnik kratkoprugaš

« Reply #97 on: 01-06-2012, 19:30:34 »

Ne bih da nekog obeshrabrim, ali meni i bratu već mesec dana odugovlače sa odobrenjem za vizu.
Rekli su nam da nazovemo u ponedeljak, pa ako i tad  ne bude gotovo, da nema ništa od vize. A treba istaći da su rekli da će biti gotova za 10-15 dana.

jimmy
putnik srednjeprugaš

« Reply #98 on: 09-07-2012, 12:27:46 »

Jel i dalje samo dve slike i formular ili treba još nešto od papira?
Without Shadow
putnik-pripravnik
**

« Reply #99 on: 11-07-2012, 07:45:22 »

treba.  banghead u ambasadi su nam rekli da je potrebno da nam neko iz Irana pošalje pozivno pismo... kao, može da se aplicira i bez pozivnog pisma, ali šanse za dobijanje su male.    102
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #100 on: 11-07-2012, 08:11:23 »

Neke Poljakinje koje su u Putničkoj kući su nam rekle da konzulat u Trabzonu izdaje vize bez problema, ne treba pozivno pismo. Dobijaju se istog dana. Juče su nekim njihovim drugaricama dali vizu u roku od tri i po sata tamo. Cena je 75 evra.

Едет трамвай, мы без билетов...
Snezana011
putnik-pripravnik
**

« Reply #101 on: 17-07-2012, 15:53:30 »

Neke Poljakinje koje su u Putničkoj kući su nam rekle da konzulat u Trabzonu izdaje vize bez problema, ne treba pozivno pismo. Dobijaju se istog dana. Juče su nekim njihovim drugaricama dali vizu u roku od tri i po sata tamo. Cena je 75 evra.

Svi cikloputnici koje sam srela u Gruziji a koji idu na Istok preko Irana, kazu isto to -- u Trabzonu se viza dobija za par sati i ne treba nista od dodatnih dokumenata. Ja sam aplicirala u Tbilisiju i odbili su me jer nisam imala pozivno pismo.

Od jula 2011. putujem oko sveta biciklom i o tome pišem na mom blogu: www.gea-tour.com
bee beep
putnik dugoprugaš

« Reply #102 on: 25-07-2012, 22:58:09 »

Danas je nas cetvorica dobilo iranske vize. Cetvorica zatrazilo i cetvorica ih je dobilo. Kao sto svi znamo iransku vizu je sada tesko dobiti apliciranjem preko ambasade. Mi smo zato aplicirali preko agencije Pars Tourist Agency (na forumima poznatija kao Key 2 Persia). Agencija je iz Siraza i koliko sam procitao na raznim forumima Siraz slovi za grad u kome se najlakse produzavaju iranske vize. Formular sa njihovog sajta smo popunili 29. juna, a novac im je stigao na racun izmedju 5. i 10. jula. Referentne kodove smo dobili 21. jula i danas vizu.

Usluge agencije kostaju 30 evra + 5 evra su bili troskovi transfera novca. Ako budete aplicirali preko ove agencije slobodno kazite da ste iz Srbije i da aplicirate po preporuci nas cetvorice. Verovatno ce o vasoj aplikaciji brinuti Zahra iz te agencije.

Ono sto je BITNO jeste da cete vizu dobiti na onoliko dana koliko zatrazite. Zato ako planirate da budete u Iranu na primer 15 dana, trazite za svaki slucaj vizu na 20 dana. Trazice od vas da posaljete rutu putovanja, sta cete obilaziti u pomenutim gradovima i gde cete odsesti. Nemojte previse komplikovati oko same rute.

Kada dobijete te referentne brojeve odlazite u ambasadu u Beogradu. Sada je potrebno i zdravstveno osiguranje za Iran. Osoblje iz ambasade je bilo ljubazno isto koliko sirijsko ranije i izdali su nam vize istog dana tj. danas. Cekali su nas da uplatimo do 12 h iako je radno vreme do 11 h. Spremite ime jednog hotela u Iranu (cak iako necete ici u taj hotel), njegovu adresu i telefon kako biste ispunili formu.

Za kraj preporucio bih vam da vise ne idete direktno u ambasadu. I ljudi iz same ambasade su svesni da njihov MIP najveci broj zahteva odbija iz nekog nama svima nepoznatog razloga. Preko agencije imate sansu da dobijete vizu, a ako se to i ne desi vas trosak je samo 35 evra koje dajete agenciji. Preporucio bih vam da vizu zatrazite bar dva meseca ranije.

Ukupni troskovi nase vize su bili: 30 e (agencija) + 5 e (transfer) + 50 e (troskovi izdavanja vize) = 85 evra.

Internet adresa agencije je:
http://en.key2persia.com/home/
« Last Edit: 25-07-2012, 23:25:57 by bee beep » Logged
ZuLuofVozdovac
novajlija
*

« Reply #103 on: 27-07-2012, 21:44:43 »

Поздрав свима, нов сам на форуму, регисторваосам се управо да бих пренео своја искуства са вађењем иранске визе и да бих добио корисне информације о тој земљи од људи који су тамо већ боравили.

Ја сам један од четири особе поменуте у претходном посту које су прекјуче добиле визу. Мислим да је форумаш (и мој пријатељ) bee beep све лепо објаснио, ја ћу се трудити да дам неке додатне информацје, да се бавим ситницама јер свака од њих уме да одузме по пар дана при вађењу визе (у нашем случају тај процес трајао месец дана иако је све ишло глатко).

Прва и основна ствар су трошкови, поменутих 85 евра би био неки најоптимистичкији сценарио, пренећу вам колико је у реалности нас коштала та виза. Што се услуга агенције тиче оне износе 30 евра. Међутим када хоћете да их уплатите на агенцијски рачун, банка наплаћује провизију од 1%, али минимун 1000 динара тако да је то фактор који већ прави разлику у цени визе у зависности колико људи аплицира (ако аплицирају двојица они поделе тих 1000 динара).

За прву ставку, да се наплаћује провизија сам знао али оно што нисам знао је да банка не гарантује да ће новц који сте уплатили и лећи на рачун на који сте уплатили. Разлог је што наше банке у иностранство шаљу предмет некој међународној институцији која после врши пренос страној банци у коју се врши уплата (тако су ми бар нешто објаснили) и никада се не зна да ли ће још неко у том ланцу наплатити провизију. Е сад банка нуди додатну погодност да ви платите осигурање да ће на страни рачун стићи управно толико новца колико желите. То осигурање је за нас четворицу (дакле за укупну уплаћену суму од 120 евра) износило 15 евра. Ми смо били у великој журби због куповине авионских карата и нисмо смели да ризикујемо (јер ако зафали један евро код примаоца на рачуну за уплату тог евра опет мора да се чека два дана и плаћа се још 1000 динара провизије) па смо платили и то осигурање. Пријатељи који су захтев поднели недељу дана после нас (њих двојица дакле 60 евра) су на ту суму морали да дају 10 евра за осигурање.

Даље, иранска виза кошта званично 50 евра, али када одете у амбасаду ће вам дати попуњену уплатницу на којој пише износ од 6325 динара (по особи). Та уплатница може да се однесе искључиво у Комерцијалну банку, а када се тамо појавите вероватно неће знати са том уплатницом шта да раде него ће морати да зову шефа (као што је код нас био случај) да направи посебан налог за њихов рачун који се разликује од свих других налога (мислим чак да тај налог за уплату који добијете од Иранаца има форму профактуре).

Да би сте добили визу морате да уплатите и здравствено осигурање које мора да гласи минимално на временски период за који сте добили визу (дакле ако сте добили визу на 20 дана минимално на толико морате да уплатите осигурање). Ово за временски период нам је рекао човек који ради на издавању виза у самој амбасади, не знам да ли је то званични услов или његово мишљење (али ипак је он тај који ће вам завршавати визу тако да...). Најповољније је Дунав осигурање, које за период на који смо добили визу без попуста и са урачунатим порезом би коштало ко 2800 динара. Ми смо добили неки сезонски попуст па са урачунатим порезом је осигурање изашло тачно 2500 динара по особи. У осталим осигуравајућим кућама за осигурање ћете дати и преко 3000 динара. Знам да трошкови осигурања нису трошкови за визу, али сам хтео да ставим људима до знања колико ће пара морати да издвоје у старту да би доби тај вредан папир од Иранаца.

За визу требају да се приложе и по две слике, а сликање кошта 300-600 динара зависи где одете.

Дакле, када подвучете црту, особа која сама вади визу мораће да плати: 30 евра услугу агнеције за добијање референтног кода (позивног писма), 1000 динара провизију, 7-8 евра осигурање уплате, 6325 динара визу, 2800 динара осигурање и око 450 динара слике. Дакле негде око 37-38 евра и 10575 динара. То је тачно 130 евра укупно по данашњем курсу. За тај новац добиће визу и осигурање (без кога нема визе).

Ако визу вади четири особе што је код нас био случај плати се 120 евра услуга агенције, 1000 динара провизија, 15 евра осигурање уплате, 25300 динара за визе, 11200 здравствено осигурање и око 1500 дин сликање. То је тачно 135 евра и 38 000 динара,  34 евра и  9500 динара по човеку (или коме је драже. 115 евра по човеку).

У следећем посту бавићу се другим питањима везаним за визе.
jimmy
putnik srednjeprugaš

« Reply #104 on: 02-08-2012, 12:09:23 »

Kada vi to planirate u Iran?
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube