ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 18-06-2013, 07:25:59
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Bliski Istok
| | |-+  Jordan
« previous next »
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Jordan

(Read 20396 times)
Aishwaria
novajlija
*

« Reply #60 on: 02-06-2009, 08:58:35 »

I ja bih u Liban,ali kako najjednostavnije?  huh
Nonamed
novajlija
*

« Reply #61 on: 04-07-2010, 21:00:04 »

Pozdrav,

planiram da posetim Siriju i Jordan u sopstvenoj režiji. Sirija mi deluje zanimljvije, pa sam za Jordan mislio da odvojim samo 4 dana, jer sam na žalost skučen sa vremenom. Za ta 4 dana sam mislio da obiđem Aman, Mrtvo more, Patru i Wadi Rum. Aman koliko sam uspeo da saznam na ovom forumu i na drugim drugim mestima nije ništa posebno, te bih za obilazak ovog grada odvojio jedan dan. Mrtvo more sam mislio da mi bude samo uspustna stanica, tj. da se malo brčnem, izađem i da to bude sve. Petra - jedan dan i Wadi Rum takođe jedan dan.

Ono što mi predstavlja problem i što sam hteo da se sa vama konsultujem je kako što efikasnije obići ove lokacije. Koliko sam upoznat Jordan se ne može baš pohvaliti dobro organizovanim prevozom i povezanošću, te ova činjenica predstavlja problem prilikom obilaska ove zemlje. Zbog posete Petri planirao sam da jedno veče prespavam u Wadi Musu, jer bih jedan ceo dan da provedem u obilasku Petre. Međutim, problem je što najraniji bus iz Amana za Wadi Mus polazi u 6 ujutru što je prekasno. A najkasniji u 2 popodne što je opet prerano, jer šta ću da radim u Wadi Musu od 18 sati? Takođe ne znam kako bih tu uklopio Mrtvo more.

Sledaća dilema je da li u Wadi Rum uzeti neku organizovanu turu? Pretpostavljam da bi ovo bilo najbolje rešenje. Ali gde mogu da se uzmu ove ture? Da li može u Wadi Musu, jer ne bih da se vraćam u Aman, a onda iz Amana ponovo ka Wadi Rumu.

Nekako mi deluje da mi je jedina varijanta da uzmem taksi od Amana do Wadi Musa, sa jednim stopom na mrtvo more. Da u Wadi Musu sa nekom agencijom odem na organizovanu turu do Wadi Ruma, a odatle pravo u Aman.

Da li je ovako nešto moguće i da li neko možda ima neki bolji predlog? Izvinjavam se ponavljam pitanje, ali čini mi se da o ovome nije bilo reči. Tačnije, pisali su ljudi o svim ovim lokacijama, ali niko nije obijasnio kako da se obiđu u što jednostavnijoj i efikasnijoj iteraciji.

Pozdrav i unapred se zahvaljujem na pomoći.
bee beep
putnik dugoprugaš

« Reply #62 on: 04-07-2010, 23:51:39 »

Kada je rec o Wadi Rumu ove informacije sam nasao ovde na forumu i na jos nekom cije sam ime zaboravio.

1. Covek se zove Auda ili Oda (ok je i jedno i drugo) telefon je 00 962 777 244 605
mail a.desertwolf@gmail.com
Nama je uzeo 40 JD (10 po osobi) ali smo isli za njim nasim autom, cak smo se i nekoliko puta trkali po dinama ili isusenim jezerima a nocna voznja je i sto prica za sebe. Ceo izlet je bio fantastican. Mislim da je celodnevni izlet njegovim kolima 100 JD.

http://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=23.30

2. Safari Camping In Wadi Rum
Hussein Suleiman
Wadi Rum e-mail: hussein_rum@yahoo.com (after hussein its “_” )
Mobile 00962 79 5583763 – 0777 925038
We paid 25 JD per person including a trip safari by car for 3-4 hours and you will see different kind of sand + traditional dinner + breakfast. (You can see the sun set. I recommend ) At 9 a.m we had a bus to Petra for 5 JD

Nonamed
novajlija
*

« Reply #63 on: 05-07-2010, 07:27:47 »

Zahvaljujem.
globe trekker
putnik dugoprugaš

« Reply #64 on: 05-07-2010, 08:40:38 »

Samo da ti dam jedan savet. Ako se potrudiš, bez problema možeš da obiđeš Petru za jedan dan. Znači, hvataš taj najraniji bus iz Amana i po dolasku odmah ideš na lokalitet (zamoli da ti pričuvaju stvari na ulazu). Predveče, kada budeš izlazio, idi u Wadi Musu i nađi smeštaj. Sledeće jutro, opet u ranijim časovima, imaš iz Wadi Muse mini bus za Wadi Rum. Heh, barem je bilo tako pre 7 godina Grin

U svakom slučaju, hoću da kažem da bez problema možeš da obiđeš Petru i tog dana kada dođeš autobusom iz Amana. I to ne na neku "gurku", već sasvim normalno.

"Mozda ste dobili pogresan broj,
al` ste dobili onoga koga ste trazili!"
Nonamed
novajlija
*

« Reply #65 on: 05-07-2010, 10:27:36 »

Ja sam osmislio sledeći iteraciju, pa sam hteo da se sa vama konsultujem da vidim koliko je realna Smiley

1 DAN: Obilazak Amana
2 DAN: Obilazak mrtvog mora i put do Wadi Musa
3 DAN: Obilazak Petre + Wadi Rum
4 DAN: Wadi Rum + put do Amana + put do Damaska

1 i 2 dan si skroz jasni i verujem da za ova dva dana ne bi bilo problema.
Što se tiče Wadi Ruma, voleo bih da provedem jedno veče u pustinji. To bi značilo da bi mi odgovarao neki program koji počinje u predvečernjim časovi (počeo bi 3-ćeg dana), jer bih vreme pre toga proveo u obilasku Petre i u putu Petra-Wadi Mus-Wadi Rum. 4 DAN do podneva ili možda nešto još malo bih iskoristio za dodatni obilazak Wadi Ruma, a onda na put u Aman. Bilo bi poželjno, mada nije neophodno, da mogu da se istog dana iz Amana prebacim u Damask.

Koliko vidim, u ovom planu jedina kritična tačka je tura po Wadi Rumu, tj. to što ne znam da li postoji neka ekskurzija u vreme kada bi meni odgovaralo. Da li je neko upućen u ovo? I koliko vremena bih trebao da odvojim za obilazak Petre?
ZLATIROG
novajlija
*

« Reply #66 on: 09-03-2011, 19:59:17 »

Krajem marta putujem za Jordan.

Ima ko iskustva, na sta treba biti oprezan. Cujem da je divna zemlja.
Kakva je sada situacija tamo?

Hvala na odgovorima

bokas
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #67 on: 09-03-2011, 21:06:13 »

Zlatirog dobrodošao na forum, pošto si nov, par saveta  Smiley
Prvo preko opcije search u vrhu strane pokušaj da pronađeš odgovore na tvoje pitanje. Moguće je da je neko već odgovorio, pa će se izbeći nepotrebno dupliranje sadržaja.
Posebno obrati pažnju ako već postoji tema sa identičnim nazivom, suvišno je otvaranje  više tema sa istim naslovom.
O Jordanu se dosta pisalo, jer ljudi sa ovog foruma često putuju tamo. Pročačkaj po forumu malo, ima i svežih informacija. Naravno ako nema, pitaj ovde na temi.

babareebu
putnik dugoprugaš

« Reply #68 on: 30-05-2011, 19:23:14 »

Kakva je situacija u Jordanu??Kakve su avio veze do tamo??Zbog loše političke situacije u Siriji??A i Egipat je za izbegavanje ovo leto??
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #69 on: 30-05-2011, 21:21:00 »

Malev ima let za Aman, Damask, Bejrut, TelAviv...

Ahimša paramo dharma
golosina
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #70 on: 24-07-2011, 18:26:55 »

Moja ovogodisnja tura je trebalo da bude 7 dana Sirija, 1,5-2 Jordan, 7 dana Izrael... Zbog situacije u Siriji planiramo da smanjimo na 2,3 dana boravak tamo, tek toliko da prodjemo do Jordana i da ostatak dana provedemo u Jordanu. Sirija mi je oduvek delovala mnogo primamljivije, i sad nekako ne sa puno volje planiram dane u Jordanu. Dakle - kako iskoristiti 5 dana u Jordanu? Mislim da cemo iznajmiti auto u Amanu i ostaviti ga na granici sa Izraelom. Da li je moguce obilaziti Wadi Rum sopstvenim kolima (iznajmicemo nesto najmanje/najjeftinije)... Jos neka ideja, savet? Koliko se vredi zadrzavati kod Mrtvog Mora? Da li je neko isao na Malaqi trail?....

Moj utisak je da se u Jordanu dosta ulaze u internet promociju raznih nacionalnih parkova i drzave uopste, i sve to jako lepo izgleda na netu, samo sto ne znam da li je bas tako divno u stvarnosti?

stay hungry. stay foolish.
bee beep
putnik dugoprugaš

« Reply #71 on: 24-07-2011, 22:23:09 »

Video sam u Wadi Rumu da je jedan beduinski džip ostao bez točka u pesku. Ne znam koliko je pametno ići sa običnim vozilom. Vrućine su velike i bilo bi dobro da vozilo ima klimu (alterantiva je da se tokom tog najgoreg dela dana sakriješ pod stenu u hlad). Može da pomogne i GPS. Ovde možeš da pitaš o sopstvenom vozilu i nađeš mapu Wadi Ruma:
http://www.wadirum.jo/
Novosađanin Zoki je išao tamo svojim džipom, ali je našao i lokalnog beduina kao vodiča. Ima negde i taj putopis. U Wadi Rum idite kako god. Baš je dobro.

Ako budeš iznajmila kola bilo bi dobro da odeš i na Mrtvo more u Jordanu. To kupanje traje najviše 15 minuta. Nemoj da ideš na Aman Beach već se kupajte pored nekog lokalnog potoka gde ćete odmah isprati so. Moraćeš da se raspitaš gde se ti potoci ulevaju u Mrtvo more. Oni su to uradili:
http://www.elefmagazin.com/Lifestyle/Setnja-po-Blistoku-5.html

Idi na planinu Nebo, Madabu, Petra (ulaznica je sada mnogo skupa i ima mnogo toga da se obilazi; dovoljan ti je jedan dan da vidiš glavno), možda Betanju (ništa naročito). Pročitao sam i da je Wadi Mujib lep kao kontrast jordanskoj pustinji. Postoje i neke građevine pod zaštitom Uneska u pustinji istočno od Amana, ali ne zanm ništa o tome. Zavisi i od toga šta ćeš videti u Siriji.
jms_uk
putnik dugoprugaš

« Reply #72 on: 06-08-2011, 18:11:01 »

Petra (ulaznica je sada mnogo skupa i ima mnogo toga da se obilazi; dovoljan ti je jedan dan da vidiš glavno),

Jedan dan 50JD, dva dana 55JD, tri dana 60JD.

Samo info u slucaju da neko misli da zagleda vise od dan, da dodatni dani nisu toliko skupi koliko ovaj prvi.

golosina
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #73 on: 09-08-2011, 22:41:43 »

E dobro. Nasa grupa se smanjila sa 4 na 2 clana posade, tako da iznajmljivanje kola u Jordanu otpada.
Recite mi kakve su veze, busevi, vozovi po zemlji? Sta da ocekujem?

stay hungry. stay foolish.
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #74 on: 10-08-2011, 12:10:13 »

U Amanu u hotelu Palas (ima ih vise sa tim nazivom) ima u ponudi organizovana tura ka Mrtvom moru, Mont nebu, Mndava, itd. U Amanu, kao u većini gradova bliskog istoka, ima više autobuskih stanica, tako da je nekada bolje uzeti organizovanu turu. Sa južne autobuske stanice krecu autobusi ka Petri, Aqabi i td. Za Jerah više ne znam. Mislim da vozovi još uvek ne saobraćaju.
Castles
Imagine the striking of ancient hooves on cobbles at the Crusader castles of Karak and Ash Shawbak. If you listen extra hard, you may catch the whisper of the wind penetrating the underground passageways. Tour the eastern desert castles (www.kinghussein.gov.jo/tourism5.html), built as hunting lodges and trading posts by the Umayyad, such as Al-Kharanah and Amra.
Ovi kasteli su mi bili vrlo interesantni ali, nažalost, ostali su za sledeću posetu Jordanu.

Ahimša paramo dharma
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube