ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 22-05-2013, 13:40:16
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Po belom svetu
| | |-+  svercovanje u prevozu u metropolama
« previous next »
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Add to: Facebook Print
Author Topic:

svercovanje u prevozu u metropolama

(Read 19409 times)
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #90 on: 10-06-2011, 11:03:47 »

U Budimpesti, po zatvaranju metroa, autobusi idu tim putanjama. To su "nocni" busevi i u njima se dogada to sto vam je pricala Budimpestanka. Izmadu otp. 23.oo i 04.oo.

Ahimša paramo dharma
betty1987le
putnik-pripravnik
**

« Reply #91 on: 18-06-2011, 17:42:25 »

U Rimu niko ne proverava u tramvaju. Bila sam u Rimu 4 puta, stalno koristim isti,pa ako sam videla 2-3 coveka da overavaju karte na automatu. Isto i za voz, mada moze da se zadesi kontrola, ali retko.Mada, vidis kontrolu i odes da sidjes na sledecu stanicu i cekas novi, koji dolazi za nekoliko minuta.Naravno u pitanju je voz unutar grada i do aerodroma. Medjugradske obavezno proveravaju.

Sun
novajlija
*

« Reply #92 on: 24-07-2011, 10:52:17 »

Meni je kontrola upadala više puta i na raznim mestima.... Najinteresantnije je bilo kako sam se izvukao u Ukrajini, Lvov-u. Išao sam od železničke do autobuske stanice, rečeno mi je par stanica... i upada kontrola na prednja vrata, on i ona.... ja kod zadnjih, tražim spas (da se vrata otvore i izadjem ,pre nego što oni dodju) Grin, ili da postanem nevidljiv, pa da prođu pored mene... To je primetio momak koji je sedeo ispred mene (ja sam stajao), i ponudio mi svoju mesečnu kartu za autobus, rekavši mi da on ima takođe i vojnu legitimaciju.... Prihvatio sam da probam iako je na fotografiji bio debeljuškast, plav i još malo proćelav momak... nisam ni malo ličio na njega Smiley  Pre nego što će naići kontrolori, moju stranu je gledala ona, okrenuo sam se prema kontra prozoru od Igora, opkoračio ranac i držao se za šipku rukom bližom njoj  drugom rukom ispod ove sam joj pokazao mesečnu....... i prošao
Zahvalio se i Univerzumu  i Igoru, na sinhonicitetu i pomoći...

Imao sam zanimljiv slučaj i u NS... Iako sam  živeo  u NS i znao da kontrole najčešće ulaze na stanici pre železničke. Bio je raspust i nisam imao pokaznu, a bio sam samo u tranzitu kroz NS. Ne znam šta mi bi (logično sam trebao da izadjem na predposlednjoj stanici, ali sam možda zbog umora teških torbi ili ko zna čega ovog puta neportebno rizikovao)... Ušla kontrola... nemam novca da platim kartu(a imao sam baš dosta)...ličnu kartu , ja dam... oćemo u miliciju da te pretresu.... a probam da pozajmim od ćaletovog prijatelja. Sve se to odvija već u prostorijama GSP na železničkoj. Dobro, reče glavni lik, kad doneseš pare , dobićeš ličnu kartu i ubaci je u jednu od fioka na svom stolu!Trebalo je da nabavim 30 dem, koje sam tada imao ali mi se nije davalo...
pored njegove kancelarije bila je veća prostorija gde su se vozači odmarali ,pili kafu, gledali tv i jedan od njih me upita šta je bilo.... ja mu kažem... a on meni, da sačekam da ovaj izađe napolje a ja da uđem i uzmem svoju ličnu kartu i zapalim...
Tako sam i uradio, ali Lične karte nije bilo u fioci!!! Izašao sam napolje.... ovaj je još bio napolju... vratio sam se opet sada malo više preturao po fiokama , podigao fasciklu koja je bila preko moje LK ...i uspeo sam da ukredem svoju ličnu kartu!!! Pokupio torbe, klimnuo glavom Vozaču pomoćniku , koji mi je uzvratio, i dugačkim korakom nestao...

pčelica
putnik srednjeprugaš

« Reply #93 on: 24-07-2011, 16:19:19 »

Meni se desilo da je kontrola u Rimu usla na ulici neposredno pre poslednje stanice (Termini) autobusa iz koga sam trebala da izadjem. Ja se nisam svercovala, ali sam pomislila kako ne bi bilo izlaza, jer je autobus stajao zatvorenih vrata dok kontrolori nisu zavrsili posao. Za ukupno 15 dana koriscenja svih vidova gradskog prevoza to je bila jedina kontrola, ali...
Nikolar91
putnik dugoprugaš

Personal Text:

« Reply #94 on: 25-07-2011, 11:09:51 »

Meni je kontrola upadala više puta i na raznim mestima.... Najinteresantnije je bilo kako sam se izvukao u Ukrajini, Lvov-u. Išao sam od železničke do autobuske stanice, rečeno mi je par stanica... i upada kontrola na prednja vrata, on i ona.... ja kod zadnjih, tražim spas (da se vrata otvore i izadjem ,pre nego što oni dodju) Grin, ili da postanem nevidljiv, pa da prođu pored mene... To je primetio momak koji je sedeo ispred mene (ja sam stajao), i ponudio mi svoju mesečnu kartu za autobus, rekavši mi da on ima takođe i vojnu legitimaciju.... Prihvatio sam da probam iako je na fotografiji bio debeljuškast, plav i još malo proćelav momak... nisam ni malo ličio na njega Smiley  Pre nego što će naići kontrolori, moju stranu je gledala ona, okrenuo sam se prema kontra prozoru od Igora, opkoračio ranac i držao se za šipku rukom bližom njoj  drugom rukom ispod ove sam joj pokazao mesečnu....... i prošao
Zahvalio se i Univerzumu  i Igoru, na sinhonicitetu i pomoći...

Imao sam zanimljiv slučaj i u NS... Iako sam  živeo  u NS i znao da kontrole najčešće ulaze na stanici pre železničke. Bio je raspust i nisam imao pokaznu, a bio sam samo u tranzitu kroz NS. Ne znam šta mi bi (logično sam trebao da izadjem na predposlednjoj stanici, ali sam možda zbog umora teških torbi ili ko zna čega ovog puta neportebno rizikovao)... Ušla kontrola... nemam novca da platim kartu(a imao sam baš dosta)...ličnu kartu , ja dam... oćemo u miliciju da te pretresu.... a probam da pozajmim od ćaletovog prijatelja. Sve se to odvija već u prostorijama GSP na železničkoj. Dobro, reče glavni lik, kad doneseš pare , dobićeš ličnu kartu i ubaci je u jednu od fioka na svom stolu!Trebalo je da nabavim 30 dem, koje sam tada imao ali mi se nije davalo...
pored njegove kancelarije bila je veća prostorija gde su se vozači odmarali ,pili kafu, gledali tv i jedan od njih me upita šta je bilo.... ja mu kažem... a on meni, da sačekam da ovaj izađe napolje a ja da uđem i uzmem svoju ličnu kartu i zapalim...
Tako sam i uradio, ali Lične karte nije bilo u fioci!!! Izašao sam napolje.... ovaj je još bio napolju... vratio sam se opet sada malo više preturao po fiokama , podigao fasciklu koja je bila preko moje LK ...i uspeo sam da ukredem svoju ličnu kartu!!! Pokupio torbe, klimnuo glavom Vozaču pomoćniku , koji mi je uzvratio, i dugačkim korakom nestao...

Ja bi zbog ovoga kontrolere za muda besio! Jako me nervira kad bilo ko iskorišćava svoj položaj da kinji drugog. Oni nemaju prava da te legitimišu, i da imaš ličnu kartu ne moraš je dati, nemaju prava da te pretresaju ili da te prisiljavaju da sam pokažeš šta imaš u dzepu. Nemaju pravi ni da te zadržavaju u autobusu.
Mislim da je najžalosnije kad ljudi stvarno pristanu na ovakvu torturu iako znaju da nije pravedna. Ukoliko ste istrajni u svojim pravima najgora stvar je da pozovu policiju, da vas legitimiše i da vam kontroler napiše kaznu od 5000 dinara. Ne taj policajac ne može da ti napiše neku veću kaznu, ne može da te njaka, ne može da kinji, jedino što u tom trenutku može je da te legitimiše. Mislim da za te pare ne smeš dozvoliti kontroleru da te ponižava.
p.s. Čuo sam bar 100 priča kako je kontroler uhvatio nekog bez karte i ni jedna se ne završava sa policijom, jer ukoliko zovu policiju mogu i sami nagrabusiti jer su ti neovlašćeno uskratili pravo kretanja (zadržavanjem u busu).

Dakle kada ti uđe kontrola u gradski bus i krene da te zeza za kartu budi istrajan u svojim pravima i ne dozvoli da te kinji!
Sun
novajlija
*

« Reply #95 on: 25-07-2011, 14:48:34 »

Ja kontam da ti ipak mora traziti ličnu kartu, inače kako bi ti napisao prijavu.... u mom slucaju njima je problem bio jer mi mesto prebivalista nije bilo u NS, pa onda valjda nisu mogli pisati prijavu....

Moj drugar je 94"  je imao slucaj da su mu zadržali ličnu kartu i tražili da plati 20dinara kaznu +1 dinar za tu vožnju koju nije platio ( u to vreme je bio Avramov 1dinar=1 dem). Taj +1 DINAR ga je izvukao jer je u pošti uplatio 1 dinar i sa leve strane jedinice ostavio par milimetara prostora, gde je kasnije dopisao 2 i odneo do njihovog kioska gde ga je pokazavši uplatnicu dobio svoju ličnu kartu...
Nikolar91
putnik dugoprugaš

Personal Text:

« Reply #96 on: 25-07-2011, 16:56:38 »

Ja kontam da ti ipak mora traziti ličnu kartu, inače kako bi ti napisao prijavu.... u mom slucaju njima je problem bio jer mi mesto prebivalista nije bilo u NS, pa onda valjda nisu mogli pisati prijavu....

Moj drugar je 94"  je imao slucaj da su mu zadržali ličnu kartu i tražili da plati 20dinara kaznu +1 dinar za tu vožnju koju nije platio ( u to vreme je bio Avramov 1dinar=1 dem). Taj +1 DINAR ga je izvukao jer je u pošti uplatio 1 dinar i sa leve strane jedinice ostavio par milimetara prostora, gde je kasnije dopisao 2 i odneo do njihovog kioska gde ga je pokazavši uplatnicu dobio svoju ličnu kartu...

Po zakonu nemaju prava da te legitimišu. To pravo ima jedino policija i vojska u nekim slučajevima čini mi se, ali kondukteru apsolutno nemaš obavezu da pokažeš ličnu kartu i ne možeš dobiti nikakvu kaznu ukoliko je ne pokažeđ. A da ti je uzmu i ucenjuju?! Pa to je van svakog zakona i propisa, to ne da nemaju pravo da urade nego mogu žešće da najebu.
Ne pokazuj im ličnu kartu, ukoliko želiš da im pokažeš mogu sve da lepo vide iz tvoje ruke.
мверуовић
putnik srednjeprugaš

« Reply #97 on: 26-07-2011, 04:35:37 »

Немају статус службеног лица и не могу да траже документа.
nvukelic
putnik dugoprugaš

« Reply #98 on: 26-07-2011, 15:05:09 »

Mogu da zatraže, ali nisi u obavezi da im pokažeš.
AlekNis
putnik kratkoprugaš

« Reply #99 on: 26-07-2011, 16:08:49 »

Da li je provereno ovo za slobodu kretanja? Znaci ako me uhvati kontrola ja ne moram da im pokazem ni dokumenta, a ne moram ni da ostanem u prevozu? Mene je kontrola u Zenevi kaznila cak iako sam imao kartu, ne znam po kojoj logici, valjda sam usao u zadnji cas u voz i to u pogresnu klasu, nisu hteli da mi kazu u cemu je problem, cak sam ja u vagonu njima prisao pokazavsi im kartu da ih pitam na kojoj strani je druga klasa. Na kraju je dosla policija, trazili su mi da platim i potpisujem neke gluposti, sto sam ja naravno odboio i posle jedno 20minuta daju mi kaznu od preko 100 franaka(80kazna + zadrzavanje konduktera)  koju ce mi navodno poslati u Srbiju, pa cu je tamo uplatiti. Proslo je vec 3-4 meseca, a kazne idalje nema. Pitao sam i svog hosta u Zenevi i jos neke ljude u cemu je problem i svi kazu da je to njihova greska bila, znaci nikad se nisam svercovao, a dobio kaznu!
мверуовић
putnik srednjeprugaš

« Reply #100 on: 26-07-2011, 19:19:55 »

ЈЕдино како функционише то: позову полицију или полиција са њима иде. Узму податке полицајци, контрола сачини белешку и пошаље захтев полицији за податке.

Е сад нико нема права да те лиши слободе тако да ко господин човек ако нема мурије ишеташ из буса.
Nevena3n
novajlija
*

« Reply #101 on: 31-08-2011, 11:32:00 »

Kako neko moze da vas natera da platite kaznu?
Da izuzmemo sve fore ne znanja ni jednog jezika osim Srpskog itd ...
Realno, cak i ako pozovu policiju, policija dodje, opet ni policija ne moze da vas natera da platite na licu mesta koliko god novca da imate kod sebe, zar ne? Mislim, ne znam, ali meni je tako logicno ...jer sta ako taj novac nije moj, ili mi je neophodan da se vratim kuci, ili ...?
Narocito ako policija nije tu, sta i ako vam pare vire iz dzepa? Gurnete ih nazad, kontrolor nema pravo da vas pretresa, a jos manje da vam otme pare ...
Znaci mogu da zapisu podatke u pasos i posalju vam kaznu u Srbiju... (naucno fantasticno mi je i da ta kazna stigne), ali hajde i da stigne ... i ne platite je, i sta onda? Da nece mozda podizati tuzbu srpskom pravosudju zbog vas i vase kazne? 

U Kanadi mozete da budete privedeni ako ne platite kaznu u roku od 30 dana, posto su povezani sa policijom ... ali to opet vazi za njihove drzavljane i ove sto imaju permanent resident tamo, i opet se u praksi ne sprovodi ...

U Beogradu je najjaca fora bila "vozim se na licnu kartu" za sve kojima je adresa u licnoj 100km dalje od BG-a...al to ne moze vise ...
Ali ovi novi su, osim sto su obelezeni i jako fini ... naravno, ako ste i vi fini ... u glavnom prodje sa "napustite vozilo" ili ni to, nego ajd sve ok ...
Jednom sam videla jednog koji je zvao muriju zbog lika koji nije hteo da izadje, a nije imao kartu ...ali, tu sam na strani kontrolora, ono je ipak bio bezobrazluk ... i pored svega, policija nije dosla, i kontrolori su odustali. Smiley

P.S. Ne podrzavam svercovanje, ja licno se ne svercujem i ne podsticem nikoga drugog da to radi. Reci NE svercovanju.  LOL
gosn.shofershajbna
putnik dugoprugaš

« Reply #102 on: 31-08-2011, 13:04:38 »

P.S. Ne podrzavam svercovanje, ja licno se ne svercujem i ne podsticem nikoga drugog da to radi. Reci NE svercovanju.  LOL

Grin
Sio mi ga Djura.... Sto bi rek'o nas narod.
Vise volis da se vozis taksijem Cheesy

''Nase ce sjene hodati po Becu, lutati po dvoru, plasiti gospodu.''
Billy Idol
putnik kratkoprugaš

« Reply #103 on: 27-09-2011, 13:13:15 »

hehe, super tema:). A Cirih i Amsterdam? Za Cirih sam cuo da nema blokada na ulazu, ali da je kontola dosta stroga, mada mi je to rekao Svajcarac pa ne bih bas verovao tek tako Smiley, a i opet sta mi mogu ako im ne dam pasos ...  ako neko nesto zna, bilo bi super da podeli... a za Amsterdam sam cuo da ne mozes fizicki da udjes bez karte, ima li nekog resenja Smiley?

A evo i malo mojih iskustava, u Berlinu i Becu sam se opusteno svercovao i nisam nikada video kontrolu

jovancvijovic
putnik dugoprugaš

« Reply #104 on: 28-09-2011, 00:00:08 »

a za Amsterdam sam cuo da ne mozes fizicki da udjes bez karte, ima li nekog resenja Smiley?

Za metro je tako ali po gradu ti je najpotrebniji tramval koji ima masinu za kucanje karata u vozilu i kad udje kontrola samo otkucas. Kupis onu njihovu strippenkaart sa 15 polja i za svaku voznju kucas jedno polje + za svaku zonu po jos jedno. Dakle ako ulete moras dva polja da otkucas Smiley

Bog je, stvorivsi coveka, zaboravio da ga patentira. Zato ga danas pravi svaka budala.
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube