ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 22-05-2013, 02:29:59
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  O klubu / sajtu...
| | |-+  Kako funkcioniše Klub putnika
« previous next »
Pages: [1] 2 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Kako funkcioniše Klub putnika

(Read 2431 times)
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« on: 20-05-2009, 02:14:53 »

Hm, kako ovo da sročim... Mislim da bi trebalo nešto da objasnim, da ubuduće ne bude nesporazuma.

Ne postoji nikakvo "Mi". Sajt održava jedan i po čovek (ja sam ono pola čoveka, jer sve više odlažem i zabušavam). Da se u međuvremenu nije našao drugi entuzijastični administrator, verovatno pola stvari ne bi radilo kako treba.

Osim te tehničke strane priče, u principu sve ide samo od sebe. Ljudi šalju tekstove, upoznaju se na forumu, postavljaju pitanja, odgovaraju na pitanja, dogovaraju se da negde idu zajedno, posle pričaju kako im je bilo, itd.

Izložbe fotki, bedževi itd bili su vrlo izolovani i vrlo privremeni talasi entuzijazma, izolovane epizode koje su na svojim leđima izvukle dve, najviše tri osobe koje su u tom trenutku želele to da urade. Recimo, tebi padne na pamet da napravimo zahvalnicu, napišeš na forumu, daš predlog nekog teksta, dizajna, ostali daju svoje sugestije, usvojimo kako će da izgleda, ti odštampaš, ja ti dam pečat da lupiš, dogovori se na forumu 5-6 ljudi ko će da zove ambasadu da im javi, ko će da ide tamo, i to se tako realizuje.

Na forumu ima puno ljudi koji su odavno tu i koji se svi međusobno poznaju, ali mislim da termin "Klub putnika" često navodi na pogrešno mišljenje da se radi o grupici ljudi koji nešto rade zajedno. Ne, nema takve grupice - bilo je nekoliko pokušaja da se ona stvori, al' nije uspelo. Dosta ljudi sa foruma se poznaje i druži, ali jedini zajednički imenitelj tih druženja je da to društvo visi na ovom forumu (recimo, ja sam napravio sajt, ali nisam deo forumske družine - skoro ni sa kim nisam u kontaktu van foruma).

Dakle, nema "Mi", nego, ako se nekome nešto radi, neka gukne ovde, možda pronađe pristalice, možda ne (ako je u pitanju pijančenje, pronaći će ih svakako; ako je u pitanju neka nesvakidašnja ideja - to već malko teže). Ako pronađe pristalice, i ako ja ocenim da se radi o inteligentnim i kredibilnim ljudima, "organizacija" staje iza njih u smislu da im lupi pečat ako im je on potreban Smiley

Dakle, Klub putnika nije niko, ili - to smo svi mi, onoliko koliko želimo da budemo Smiley

« Last Edit: 20-05-2009, 02:18:41 by Lazar » Logged

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
wayloh
putnik srednjeprugaš

« Reply #1 on: 20-05-2009, 09:16:15 »

Ovo mi malo liči na izvrdavanje od obaveza.
Klub, istina, ovako sjajno funkcioniše u smislu razmene iskustava i korisnih informacija, i u tom delu ne treba ništa menjati.
Ali, ako Klub ima nameru da se malo promoviše (jel da prija kad se objavi kako je sajt među 50 najposećenijih, i prija kad B92 ili neka druga medijska kuća objavi pozitivan komentar o aktivnostima Kluba?) onda treba malo mrdnuti dupe!
Obzirom da Klub ima pečat, znači da je negde zvanično registrovan. Ili kao grupa građana ili kao nevladina organizacija, svejedno. To znači i da ima statut.
Ispravite me ako grešim.
Ako ima statut, onda mora da ima i organe upravljanja: Predsednika, potpredsednika, sekretara, članove Izvršnog odbora, Skupštinu i najmanje 10 osnivača! Takođe i na kraju svake godine predaje završni račun (znači ima i knjigovođu), jer da bi neka organizacija bila registrovana mora da ima otvoren račun u banci i ovlašćeno lice za potpis i raspolaganje sredstvima.
Pa dobro, gde su onda ti ljudi? To jest, gde je još 8,5 ljudi? Klub ima 2000 članova i postoji 4 (a ne tri kao što sam mislio) godine. Pa valjda može iz te armije ljudi da se organizuje Izvršni odbor koji će da radi? Tim pre, što se mnogi poznaju i druže.
Ovo sve govorim iz najbolje namere, jer me vreme provedeno na ovom sajtu uvek napuni pozitivnom energijom i vedrim mislima!
I očigledno je potrebno da se neke organizacione stvari reorganizuju i pokrenu u cilju boljitka Kluba.
A Predsednik neka pročita kako je predviđeno u Statutu, ko saziva i imenuje Izvršni odbor, pa neka tako postupi. (Jel Lazar predsednik ili neko drugi?)

@ ZokiNS
Ako ti tekst zahvalnice bude problem, ja ću ga sastaviti
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #2 on: 20-05-2009, 11:11:34 »

U temi o zahvalnici Sirijskoj ambasadi pokrenuta su određena pitanja, pa pošto smatram da zaslužuju posebnu temu, prebacujem relevantne postove ovde.

Едет трамвай, мы без билетов...
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #3 on: 20-05-2009, 11:32:00 »

Pa dobro, gde su onda ti ljudi?

Prošao ih entuzijazam, a ono malo koji ga još nekako imaju, nikako ne mogu sami sve da postignu. Izgleda da se iz te "armije" ne može organizovati neko produktivno telo, bar dosadašnji pokušaji nisu uspeli. Mislim da se ne treba previše hvatati za formalnu organizaciju, tipa izvršni odbor i slično, jer ono što treba promovisati je lična inicijativa, a ne veće staraca koje će da brainstormuje i radi sve. Ne, svako je dobrodošao. U tom smislu stoji i otvoren poziv - ljudi sa dobrim idejama su uvek dobrodošli, a oni spremni i da ih realizuju, još više. Nekako se uvek očekuje da će oni koji vode Klub sve završiti na kraju, ali pošto su ti nažalost spali na tog "jednog i po" čoveka, očekivanja su malo prevelika. Što znači wayloh, tvoja kritika je dobra, ali šta misliš ti da uradiš po tom pitanju? Smiley

Едет трамвай, мы без билетов...
bokas
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #4 on: 20-05-2009, 11:44:12 »

Slazem se da moze jos puno toga da se uradi da ovako sjajna stvar bude jos bolja Smiley ali poenta je da ne treba ljudi da se vode time 'Imam ideju, samo neka se neko drugi pozabavi time' nego 'Imam ideju i pozabavicu se time da se sprovede u delo'. Najlakse je reci 'treba da se uradi'

Ovo mi malo liči na izvrdavanje od obaveza.

A koje su to obaveze?
« Last Edit: 20-05-2009, 11:49:54 by bokas » Logged
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #5 on: 20-05-2009, 11:48:50 »

Ako ima statut, onda mora da ima i organe upravljanja: Predsednika, potpredsednika, sekretara, članove Izvršnog odbora, Skupštinu i najmanje 10 osnivača!

Ima na papiru. Ali taj izvršni odbor/skupština il šta već se ne sastaje apsolutno nikad.

Pa valjda može iz te armije ljudi da se organizuje Izvršni odbor koji će da radi?

Imali smo jedno vreme sastanke upravnog odbora, ali su bili toliko neproduktivni i dosadni da smo brzo odustali od toga. Imamo koordinatorsku mejling-listu na kojoj je nekoliko najaktivnijih clanova (cini mi se pet) ali na toj listi bude u proseku jedan mejl u sest meseci. Imali smo i malo vecu listu svih "aktivnih" clanova, ali smo je ukinuli jer niko nije nista napisao godinu dana.

ako Klub ima nameru da se malo promoviše

Jedno vreme sam radio na tome, ali mi je dojadilo. Od sve te promocije zapravo niko nema ništa, sem što sam ja morao da se preganjam sa novinarima zašto su napisali ono što nisam rekao, zašto nisu objavili adresu sajta a obećali su da hoće, itd.

U svakom slučaju, to sa odborima i sastancima i akcijama se stvarno pokazalo kao nemoguće, i čak i kada bi se ponovo pokrenulo tako nešto, nisam siguran da bih imao dovoljno entuzijazma da ponovo učestvujem u tome.

Meni se čini da je sasvim OK ovako kako jeste, da se ljudi na forumu sami dogovaraju šta im se radi, pa ako se nađu jedna, dve ili više osoba koje shvate da im se nešto radi, onda da to i urade. Taj princip funkcionisanja je mnogo opušteniji, a i niko se još nije požalio na njega Smiley

Samo sam hteo da objasnim kako ne postoji neka "vrhuška" koja negde sedi i odlučuje. Što se mene tiče, i ne treba da postoji, jer sajt i forum veoma lepo služe svojoj svrsi.

rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #6 on: 20-05-2009, 12:39:42 »

evo i ja da se uključim. klub putnika postoji kao zvanična registrovana organizacija - nvo. nvo, znamo, rade projekte.

evo kako klub putnika stoji sa tim: što se mene tiče, sasvim je okej da neko nađe konkurs, osmisli projekat, popuni prijavni formular, "klub putnika" pečatira i stane zvanično iza toga (ukoliko ideja odgovara opštoj ideji sajta, naravno), idejni tvorac projekta bude koordinator i nosilac projekta, okupi oko sebe ljude koji u tome žele da učestvuju i sa kim on želi da sarađuje, i to sve se lepo realizuje. mislim da je to sasvim fer i korektno. jedan takav projekat, čiji sam ja koordinator, upravo privodimo kraju. ako neko drugi ima ideju za projekat, neka pronađe fondaciju koja daje pare za tu ideju, neka popuni prijavni formular, mi ćemo ga pečatirati, pa, ako projekat prođe, izvolte, radite. iznošenje ideja je divna stvar, ali ne očekujete valjda da će ih neko drugi realizovati za vas. takođe, ljude koje sam odabrala da sa mnom rade na projektu odabrala sam u skladu sa tim a) koliko mi odgovara da sarađujem sa njima, b) koliko su sami bili motivisani da rade i c) koliko verujem da su odgovorni i sposobni da iznesu konkretne projektne aktivnosti.

naravno, već godinama pokušavamo da klub počne da funkcioniše na ovaj način, to je ta lična inicijativa koju pominjete, međutim, lična inicijativa se uglavnom, nažalost, svodila na pijanke i davanje raznih predloga, a veoma, veoma retko i na samu realizaciju Smiley  znam da kruže priče o "tajnom odlučivanju" u klubu putnika, ali na njih mogu samo da se nasmejem Smiley svako je angažovan upravo tačno onoliko koliko želi, i onoga trenutka kad dođe sa dobrom idejom koju je spreman od početka do kraja da realizuje, svi ostali će ga sasvim sigurno podržati Smiley

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
marko.petrovic
putnik dugoprugaš

a jedem spal bi a se dignem jel bi

« Reply #7 on: 20-05-2009, 13:38:44 »

rayuela, bez loshe namere, al kakvo je onda bilo odlucivanje prosle godine za planinarenje, a i koji su to projekti, ovde na forumu nema price ni o jednom, a eto sad kazes da se jedan privodi kraju. nije li bas to netransparentnost.

rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #8 on: 20-05-2009, 13:42:28 »

za planinarenje ja ne znam, nijedne godine nisam učestvovala u organizaciji, ni prošle, ni ove, čak ni ne čitam teme na forumu u kojima se priča o planinarenju zato što ove godine ne nameravam da idem.

za projekat, objavili smo na naslovnoj stranici sajta Smiley pogledaj u arhivi, videćeš Smiley

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
marko.petrovic
putnik dugoprugaš

a jedem spal bi a se dignem jel bi

« Reply #9 on: 20-05-2009, 13:59:58 »

jes, za projekat si u pravu, izvini, skroz glupo od mene. kad retko i posecujem sajt, samo forum =]

ma svejedno, moje misljenje na ovu temu nije mnogo razlicito od onomad kad se KPS pretvarao u nvo. Mislim da taj status nije bio ni potreban, meni je sasvim fino ovako da postoji forumska zajednica i tolko. Sad, zavisi od pristupa celoj stvari. Ali to je prezvakana tema.. =|
rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #10 on: 20-05-2009, 14:06:21 »

znaš kako, ni meni nvo nije za srce prirastao jer nosi sa sobom gomilu negativnih konotacija i predrasudu da mi sad drpamo neke nenormalne pare sebi u džep, što se još uvek nije desilo. ali mi je okej da postojimo kao nvo, jer to ne narušava ništa od stvari koje se dešavaju, ali otvara nove mogućnosti, eto dosta od ljudi koji pišu za sajt dobili su poslovne vize na konto toga, i ta mogućnost da se rade projekti, zašto da ne. dok ne šteti, a može da koristi, nemam ništa protiv Smiley

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #11 on: 20-05-2009, 14:07:08 »

Što se planinarenja tiče, prošle godine smo iši na Željin, jer je Manja tamo znala ljude koji su mogli da nam srede free prevoz, hranu, vodiče, izložbu fotki itd. Ona je sama sve osmislila i organizovala. Manja, osim organizacije tog planinarenja pre godinu dana, nije aktivna u KPS. Ove godine je predlog dao Franzee, koji takođe, osim toga što je dao taj predlog (i što je pisao blog pre nekoliko godna) takođe nije aktivan u KPS.

a i koji su to projekti, ovde na forumu nema price ni o jednom, a eto sad kazes da se jedan privodi kraju. nije li bas to netransparentnost.

Što se projekta tiče, to je prvi i jedini koji smo ikada realizovali. U njemu su učestvovale tri osobe: chivitli, rayuela, i ja. Čuli smo da ima konkurs, napisali projekat i poslali ga, za svoj groš. Isto tako si ti mogao da nađeš neki konkurs i prijaviš se. Ako ne bi imao dovoljno ljudi za realizaciju, mogao bi ih potražiti na forumu.

Eto, sad smo samo forumska zajednica, ti si bio mudriji pa si još tada video da je to najbolje rešenje. Meni je trebalo nekoliko godina (i dosta nerviranja) da to uvidim, al' bitno da smo stigli tu gde smo Smiley

Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #12 on: 20-05-2009, 14:09:30 »

Ja bih pomenuo, pored poslovnih viza, da su neki koji aktivno pišu za sajt dobili i članstvo u udruženju novinara, i međunarodne novinarske legitimacije. I tako dalje, ima gomila sitnica zbog kojih je korisno biti registrovana NVO. A stvarno ne košta ništa.

stefantenis
putnik srednjeprugaš

« Reply #13 on: 20-05-2009, 14:26:32 »

napomenuto je ovde da mozda ne bi bilo lose da se klub putnika srbije izlozi malo vecoj medijskoj paznji, ali zapitajte se sta bi bilo da ovaj forum pocni da prelistavaju razne salteruse sa ambasada, ili zeleznice Srbije, ili kondukteri koji proveravaju Balkan flexipass Cheesy:D
rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #14 on: 20-05-2009, 15:32:56 »

još jedan dobar primer kako sve ovo među nama funkcioniše je predstavljanje KPS na Exit-u, kad već pričamo o transparentnosti Smiley

već nekoliko godina za redom, KPS se predstavljao na exitu. e sad, da bi se to desilo treba popuniti prijavni formular, poslati ga, fotografisati se, osmisliti prezentaciju organizacije i neki smisao svega toga jer moraš imati neko obrazloženje zašto baš tvoja organizacija da dobije štand, osmisliti i dizajnirati promo-materijal, zatim treba naći štampariju u kojoj će se to odšampati, i na kraju calnuti lovu iz svog džepa. e sad, prijavu sam uvek slala ja, i najveći deo posla oko iste sam radila ja, s tim što je nekoliko ljudi pomagalo oko popunjavanja prijave, dizajna promo-materijala i, novčano, ako ne za tu priliku svakako za neku drugu kad smo štampali promo-materijal. to je sve lepo, ali:

sam klub putnika nije dobio ništa od te promocije, posećenost sajta nije skočila ni za jedan pogodak, a kamoli neka veća korist, osim što je nekoliko članova kluba nekoliko godina za redom imalo besplatne propusnice za exit. ja, napominjem, nisam nijednom iskoristila tu propusnicu, a utrošila sam sate, sate i sate nezanimljivog posla oko toga.

rezultat: ove godine, ja nemam vremena ni motivacije da se bavim veoma dosadnom organizacijom prezentacije kluba od koje ne vidim apsolutno nikakvu korist, ni kluba, ni ličnu Smiley zato smo ove godine rekli - ko hoće da ide na štand, neka sam popunjava prijavni formular i osmišljava prezentaciju. niko nema apsolutno ništa protiv da ko god da želi, preuzme u svoje ruke prezentaciju na exitu, i ode tamo i to odradi. samo, da ja ne moram da popunjavam te formulare i smišljam nekakve upitnike Smiley pa eto, videćemo, hoće li ičeg od toga biti, problem je što većina ljudi želi da učestvuje u manje dosadnom delu, dok se nekako podrazumeva da će dosadniji deo uraditi "neko iz vrha", međutim, to je pogrešno predubeđenje, jer takav "vrh" ne postoji, barem ne od kad smo shvatili da ne funkcioniše dobro ta hijerarhijska struktura. pa da vidimo, dok važi pravilo - što želiš, to i uradi sam, koliko će opasti produktivnost organizacije Smiley ja imam utisak da o tome trubimo već jaaako dugo, lazar je čak i napisao ono geslo rainbow skupa "ako vidiš posao-tvoj je", ali možda stvarno nije bilo dovoljno jasno. ako želite nešto da radite u ime kluba putnika - izvolite Smiley ali, ne postoji takvo telo unutar kluba koje će dosadan deo posla uraditi za vas Smiley kad budemo imali plate za ono što radimo, možda će tako biti, ali do tada, na svakome je da animira ekipu i sprovede svoje ideje u delo od početka do kraja, naravno uz podršku i pomoć zajednice Smiley

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
Pages: [1] 2 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube