ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 22-05-2013, 03:45:29
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Bliski Istok
| | |-+  Istanbul
« previous next »
Pages: [1] 2 3 ... 31 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Istanbul

(Read 61123 times)
miroslavg
putnik dugoprugaš

« on: 16-06-2006, 16:26:54 »

Puno bi mi znacilo da dobijem odgovore na neka od ovih pitanja, kako bih sto kvalitetnije iskoristio vreme u Istanbulu...

Koji su hosteli za preporuku, a da su u centru grada?

Zanimaju me cene prevoza, karata za muzeje, dzamije i ostalih atrakcije...?

Da li je fast food skup? Kebap?

Neko jeftino i zanimljivo mesto za izlazak uvece? party

Ima li sta zanimljivo da se vidi u okolini grada, kao izlet ili tako nesto?

Gde da menjam, odnosno, gde da ne menjam pare?

Postoji li neki deo grada koji treba izbeci zbog bezbednosti??

Dobrodosao je svaki savet. Sigurno nisam jedini koji namerava ovog leta da provede nekoliko dana tamo?

rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #1 on: 16-06-2006, 18:11:42 »

Koji su hosteli za preporuku, a da su u centru grada?

ako je kriterijum - najjeftinije sto se moze naci, onda definitivno:

Camli Palas Oteli za 4 evra noc.
nalazi se na karakoy-u, tacna adresa: osman demirci 225

hrana je uzasno jeftina.. za jednu liru (oko pola evra) mozes da se fino najedes na ulici Smiley  ne mogu sad da se raspisem, al ima ovde puno strucnjaka za istanbul tako da njima prepustam da nastave Smiley

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
Slumpy
putnik dugoprugaš

« Reply #2 on: 16-06-2006, 19:49:36 »

Sigurno nisam jedini koji namerava ovog leta da provede nekoliko dana tamo?
I ja planiram (i moram) da odem tamo letos, tim vise sto od 1. januara Bugari nam uvode vize?
Tako da i mene podjednako interesuju informacije?

Sto ne koristis HC? Ne samo za nocenja vec i za vodiche. A kojim ces sredstvom ici? Bas lepo sto si otvorio ovaj topic? wink

putopisezan.wordpress.com
miroslavg
putnik dugoprugaš

« Reply #3 on: 16-06-2006, 20:44:59 »

Sto ne koristis HC? Ne samo za nocenja vec i za vodiche. A kojim ces sredstvom ici? Bas lepo sto si otvorio ovaj topic? wink
ici cu Balkan flexipassom (5 dana).... obici cu samo Sofiu, Rilski Manastir, Istanbul i okolinu i Plovdiv u povratku.... sve to maksimalno deset dana....
HC cu iskoristiti da jedan dan sa nekim clanom u Istanbulu (od verovatno sest ili sedam) provedem u ragledanju nekih posebnih stvari ili slicno... to cu videti tamo... mozda moze neko da preporuci zanimljivog clana....
nekako mi vise odgovara kada saam razgledam nego kada mi neko pokazuje... u prvoj varijanti mi vise stvari ostane u secanju, zanimljivije mi je i uvek se interesi razlikuju (recimo meni Titov grob nije zanimljiv dok bi neki kinez odlepio da ga ne poseti...i slicno)
naravno prednost da ti grad pokazuje neko ko zivi u njemu je u tome sto ce ti on otkriti stvari kojih nema u vodicima...zato cu napraviti kombinaciju i jendog i drugog?
« Last Edit: 16-06-2006, 20:52:10 by miroslavg » Logged

Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #4 on: 17-06-2006, 02:03:09 »

? ?I ja predlažem HC.... s obzirom da je HC scena neverovatno jaka u Stambolu, možeš lako pronaći smeštaj i tako uštedeti... jedini je problem što onda verovatno nećeš biti u centru grada.

? ?Ovaj hotel što je Iva napisala je definitivno najjeftiniji u Istanbulu... jedino što je malo dingy, onako, dronjav, spolja izgleda kao da će se svakog momenta srušiti, a tako izgleda i vlasnik... za iznutra, ne znam. Prednost je što je u samom centru centra Smiley

? ?Ima dosta hostela, al ako se dobro sećam cene su nešto tipa 8-10 evra za dorm bed, to se baš ne isplati. Lako ćeš naći hostel, u okolini Aja Sofije ih ima bukvalno na svakom koraku.

? ?Karta za gradski bus je bila oko 1.5 lira... dakle, nešto manje od evra (mislim da je evro bio 1.7 lira... neka me neko ispravi ako grešim). Otprilike toliko su i karte za autobuse-brodiće koji idu preko Bosfora.

? ?Hrana... doner (o ima umlaut) košta između 1 i 1.5 lire... u luci možeš da kupiš sendvič-ribu za dve lire... na ulici se prodaju se školjke, mislim da je 5 komada za liru (preporučujem), zatim pilav (porcija - 1 lira) itd itd, u svakom slučaju nećeš ostati gladan, ulična hrana je jeftina.

? ? Što se izlazaka tiče, noćni život grada odvija se na Taximu, tačnije u ulici Istiklal džadesi, poznatijoj kao Taxim street. Naravno ima još mnogo mesta, grad je toliko velik da gotovo svaki veći "kvart" ima svoj centar.

? ? Pare menjaš u menjačnici, al prvo obiđeš tri-četiri, pošto se kursevi razlikuju, pa izabereš najpovoljniji. U delu poznatom kao "Sultanahmet", tj tamo gde se nalazi najveći deo istorije grada, imaš menjačnice na svakom koraku.

? ? Ne znam da ima neki deo grada koji bi bio opasan... rekoše mi tamo Turci da u neke delove nikada ne bi išli, ali ja sam ih sve obišao, dobar deo i noću, i niko mi ništa nije rekao. Ne verujem da ćeš naći nešto opasnije od recimo Beograda Smiley

? ? Čuvaj se uličnih prodavaca, užasno su nasrtljivi, gledaj da ne izgledaš previše kao turista, i ne daj da te nateraju da kupiš nešto, stalno lažu i mažu i prenemažu se, ako nešto hoćeš da kupiš u turističkim delovima grada odmah sreži cenu bar na pola, a ako ne daju, idi dalje.

? ?Zanimljiva je ekskurzija na "Adalar" (= ostrva), mali arhipelag ostrva, treba oko sat, sat i po brodom u jednom pravcu, karta je nešto tipa 2-3 evra, ne sećam se tačno. Možeš otići autobusom i do velikog svetionika na mestu gde počinje Crno more, na to će ti otići bar pola dana, ako ne i ceo.

? ?Turističke atrakcije po centru ćeš već pohvatati, nema šanse da ih promašiš... cene ne znam, samo znam da užasno deru, sećam se da je za Koru, vizantijsku crkvu u blizini Konstantinove palate, ulaz 10 lira...

? ? E sad, što se turističke ponude tiče, tu nisam stručan, pošto te delove grada zaobilazim u širokom luku...?

? ? Obiđi delove grada po imenu Fener i Balat, malo razgledaj Beyoglu, Kadikoy, nemoj zaboraviti Galatu i Beyazit, prošetaj po Fatih-u i kraju oko džamije Sulejmanija, probaj da se popneš na Valensov akvadukt (mene nisu pustili), možeš obići vaseljensku patrijaršiju (ako te zanimaju te stvari, ima lepo dvorište i jedna simpatična crkvica), u Topkapi-saraju obrati pažnju na veliki portret Mehmed-paše Sokolovića (naš čovek), obiđi "book bazar" koji traje još od vizantije i većina prodavaca su derviši, i ako negde vidiš natpis "han" - uđi, to su skriveni hanovi, stari karavan-seraji, u koje turisti ne zalaze, a izuzetno su zanimljivi.

? ? Ako nešto nećeš, upotrebi staru srpsku reč "jok", a ako jako nećeš, onda "jok jok"?

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #5 on: 17-06-2006, 03:39:47 »

Zanimljiva je ekskurzija na "Adalar" (= ostrva), mali arhipelag ostrva, treba oko sat, sat i po brodom u jednom pravcu, karta je ne?to tipa 2-3 evra, ne sećam se tačno.

za komplet info o brodicima, redu voznje, cenama....

http://www.ido.com.tr/index.cfm?ln=en

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
Viajerita
putnik kratkoprugaš

« Reply #6 on: 17-06-2006, 12:08:06 »

Sigurno nisam jedini koji namerava ovog leta da provede nekoliko dana tamo?

I ja idem u Istanbul, najverovatnije 16. jula. Mene zanima koliko je sigurno da devojka putuje sama vozom? Ukoliko neko ide u to vreme, daj da se udru?imo... :veselo
« Last Edit: 17-06-2006, 12:09:56 by Viajerita » Logged
Cruela DeVil
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #7 on: 17-06-2006, 13:11:00 »

Ja nikad nisam imala problema u vozu a puno puta sam sama putovala na duze staze. A Verovatnoca da ces upoznati neke likove u vozu sa kojima cesh se zdruziti ti je 99%.
Nema shanse da budesh sama i usamljena. Najgora varijanta koja moze da te snadje su lokalni alkosi koji ce izaci vec na sledecoj stanici.  :-D

Kad si jednom osetio let ici ces zemljom ociju uprtih u nebo tamo gde si bio i tamo gde zelis da se vratis...
marko.petrovic
putnik dugoprugaš

a jedem spal bi a se dignem jel bi

« Reply #8 on: 17-06-2006, 13:36:51 »

ajd sad, izgleda da ima josh nas koji putujemo u istanbul u to vreme  :veselo

tj. mozda =]
Viajerita
putnik kratkoprugaš

« Reply #9 on: 17-06-2006, 15:07:13 »

Ja nikad nisam imala problema u vozu a puno puta sam sama putovala na duze staze. A Verovatnoca da ces upoznati neke likove u vozu sa kojima cesh se zdruziti ti je 99%.
Nema shanse da budesh sama i usamljena. Najgora varijanta koja moze da te snadje su lokalni alkosi koji ce izaci vec na sledecoj stanici. :-D

Nije ni meni problem da idem sama nego sam čula konkretno za ovaj voz da je opasno kroz Bugarsku jer ima mnogo ?vercera i lopova

ajd sad, izgleda da ima josh nas koji putujemo u istanbul u to vreme :veselo

tj. mozda =]

da ne ide? i ti na neki od mnogobrojnih kampova u Istanbulu?   
miroslavg
putnik dugoprugaš

« Reply #10 on: 17-06-2006, 19:17:24 »

krecem u petak, 30.juna u 21h nocnim vozom za Sofiu. Bicu tamo ceo dan i iste veceri nastavljam put ka istanbulu..... eto, ako je neko raspolozen da ide sa mnom, neka se javi? :veselo
« Last Edit: 18-06-2006, 11:02:40 by miroslavg » Logged

Sloba
putnik dugoprugaš

« Reply #11 on: 17-06-2006, 23:57:29 »

Hmmm... i ja sam razmisljao o Istanbulu ovog leta, ali ja bih mogao tek posle 15 jula...

Travel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things can't be acquired by vegetating in one little corner of the Earth all one's lifetime.
Slumpy
putnik dugoprugaš

« Reply #12 on: 18-06-2006, 01:03:58 »

Hmmm... i ja sam razmisljao o Istanbulu ovog leta, ali ja bih mogao tek posle 15 jula...
Dolazi mi drug iz Japana u goste, pa hocu sa njim i sa jos jednim drugom iz Nisa da odem do Sofije i Stambola krajem jula. Kombinovali bismo stop i voz. Trojica smo, pa nam bas fali cetvrti da imamo dve grupe. Uskachaj!?

Sloba
putnik dugoprugaš

« Reply #13 on: 18-06-2006, 01:33:46 »

Dolazi mi drug iz Japana u goste, pa hocu sa njim i sa jos jednim drugom iz Nisa da odem do Sofije i Stambola krajem jula. Kombinovali bismo stop i voz. Trojica smo, pa nam bas fali cetvrti da imamo dve grupe. Uskachaj!?

E super!  :veselo

ja jos nista sigurno ne mogu da ti kazem, al ce se dogovorimo dok se priblizi kraj jula...

Izgleda ce Istanbul biti ovog leta opsednut Srbijatrevelersima! Kad ga nije osvojio car Dusan, mi cemo 

Travel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things can't be acquired by vegetating in one little corner of the Earth all one's lifetime.
Slumpy
putnik dugoprugaš

« Reply #14 on: 18-06-2006, 13:34:14 »

Vazi se! Jurish na utvrde Carigrada!? party

Pages: [1] 2 3 ... 31 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube