ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 21-05-2013, 19:31:56
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Vesti sa naslovnice i komentari
| | |-+  Priča peta: Ibada, ljubav prema predsedniku
« previous next »
Pages: [1] Add to: Facebook Print
Author Topic:

Priča peta: Ibada, ljubav prema predsedniku

(Read 1632 times)
Haralampije
novajlija
*

« on: 12-10-2008, 15:18:41 »

Sastanak u Damasku ipak je bio prilika da popričamo o drugoj vrsti ljubavi, čiji su izrazi prisutni svuda na ulicama, u javnim ustanovama, pa čak i hodnicima stambenih zgrada. U pitanju je ljubav prema Bašaru, aktuelnom predsedniku Sirije...

Autor: Dejan AčanskiPročitajte ceo tekst
Lazar
Guest
« Reply #1 on: 12-10-2008, 13:33:45 »

Odlično. Još jedan tekst koji nije samo na nivou zapažanja (svi mi u putopisima iz Sirije obično pomenemo sveprisutnog predsednika) nego ide dalje od toga i pokušava da podrobnije ispita tu pojavu, da shvati šta to zapravo govori o samoj zemlji. Čini mi se da si pronašao neki svoj stil koji potpuno odgovara stvarima o kojima pišeš.
MajaNS
Guest
« Reply #2 on: 12-10-2008, 21:31:35 »

Fantastican tekst, sjajnu pricu vam je ta mlada zena ispricala. Podsetila me je na jednu koju sam cula u Cienfuegosu, a na temu Kastra i njegove vledavine. Tek posle takvih prica covek pocinje da nazire u kakvom svetu zivimo, cak mogu reci dodje mi drago sto sam ovde rodjena jer cini me se ne znam kako bih se u odredjena drustva dala uklopiti.
Acketa
Guest
« Reply #3 on: 13-10-2008, 10:07:55 »

Imam utisak da je to stav tipa: "cuti, moglo nam je biti i gore" koji pomirljivo opravdava cak i lose stvari zato sto je moglo biti i gorih. Naravno, onaj ko nije doziveo pravu represiju (makar i perfidnu) taj verovatno ne moze ni zamisliti koliko je tesko pomaci se od tog stava.
Odlican opis, a mene bas interesuje kako ce se odnos drzave i gradjana menjati. Sve ove pricice koje si napisao navode na to da je sve vise ljudi tamo svesno da moze i drugacije iako nemaju volje, snage, hrabrosti ili organizovanosti da sami porade na tome.
Jos jednom, bravo za tekst  clap
Dejan
Guest
« Reply #4 on: 13-10-2008, 12:20:20 »

Mogu reci da me je Sirija u nekim aspektima (odnos prema Zapadu, ogranicene slobode govora i stampe i sl.) podsetila na Srbiju devedesetih. Nije isto, ali slicnosti postoje. I mislim da ce se situacija sigurno menjati... Vec sada imaju bilborde za "Head And Shoulders", samo sto se tamo taj sampon zove drugacije, cini mi se. Doduse, treba imati na umu da sam ja sretao samo ljude iz dva najveca grada u Siriji (ako ne racunamo kamiondzije tokom stopiranja). To je kao kad neki strani putnik prodje Novim Sadom i Beogradom i porazgovara sa studentima koji su na CS-u i HC-u. Price sa sela (tema za naredno putovanje?) bile bi sigurno drugacije.
MajaNS
Guest
« Reply #5 on: 13-10-2008, 14:01:29 »

Ono sto Acketa naziva "cuti mmoglo bi nam biti i gore" postoji u svakom drustvu, jer ni jedno nije idealno. Strasno je samo sto u tim nekim drustvima samo za pricu o necemu ili nekome (o delima da i ne govorimo) moze covek biti lisen zivota, negde slobode na odredjeno vreme, negde neceg drugog.
U startu ti je zabranjeno da mislis jer ako o necemu mislis postoji opasnost da kad tad pocnes o tome nekom i da govoris i time se dovodis u veliku opasnost. Zbog sjajnog sistema prismotre na bukvalno sve clanove drustva stalno su ljudi u strahu da negde ne "zabrljaju". Vremenom verovatno izgube objektivnost u odnosu na neke pojave u drustvu, pa pocinju da misle onako kako vladajuca vrhuska, verske vodje ili ko vec, zeli i zaboravljaju da imaju mozda mogucnost izbora.
lithobrowser
Guest
« Reply #6 on: 14-10-2008, 12:27:09 »

Sjajan nastavak odličnog serijala. Imam utisak da je svaka sledeća tema i priča sve zanimljivija, i dopada mi se što si ih tako poređao. Ja celom ovom blogu - zbog njegove suštinske drukčijosti i pionirštine - predviđam obezbeđeno mesto u svakom budućem izboru najzanimljivijih ostvarenja sa ovog sajta. I nadam se da će biti još nastavaka.
zoran
Guest
« Reply #7 on: 22-10-2008, 11:45:08 »

Alaviti su siitska sekta i cine samo oko 12% stanovnistva Sirije. Hriscana ima oko 10 posto a veliku vecinu cine suniti. Ipak posle drzavnog udara, mislim da je bio 1972.( mrzi me sad da proveravam), Hafea Assad koji je Alavit je na sve kljucne polozaje postavio Alavite.I pod Basharom nije nista drugacije mada je morao par ministarstava da da Sunitima.Inace, koliki je zlocinas Hafez Asad bio najbolje svedoci pokolj u gradu Hema 1982.Hema je Sunitski grad i tamosnji Suniti su digli pobunu i za dan - dva pobili vise desetina Alavita (i 50-ak pitomaca vojne akademije- sve Alaviti).Asadov odgovor je bio da sa vojskom( sve Alaviti) opkoli grad i sve pobije. Naravno , ne zna se tacno, ali procene su da je ubio oko 20 000 ljudi,zena i dece.Bashar bi uradio isto da se opet desi pobuna.I taj sistem u Siriji se nece promeniti u dogledno vreme. Inace zanimljivo je koliko je Asad istinski mrzeo islamske fundamentaliste. Isticao je cesto i u govorima koliko su odvratni. Takav je i Bashir - bar neka korist od diktatora.
radap
Guest
« Reply #8 on: 29-10-2008, 12:56:56 »

Izraz "uterivanje straha" je opštepoznat i prihvaćen. Ali "UTERIVANJE LJUBAVI"!? Pa eto ima i toga od pamtiveka do danas. Odličan tekst.
Nenad
Guest
« Reply #9 on: 07-11-2008, 00:23:30 »

Sa malim zakasnjenjem, ali kao sto i do sad rekoh - sjajno! U jednom dahu!   clap
jecalimunche
Guest
« Reply #10 on: 13-03-2011, 01:22:26 »

ja sam sve vreme mislila suprotno za vreme dvonedeljnog boravka u siriji...
naime, jedne veceri u aleppu nam je prisao stariji covek (predstavio se kao profesor engleskog jezika) i zapoceo razgovor. kako je razgovor tekao pozeleli smo da ga pitamo za enigmu bas u vezi tih plakata i postera koje smo svuda vidjali (a uglavnom su ljudi na koje smo nailazili odbijali da razgovaraju o politici)... na kraju nam je rekao "sirija je lepa ali nema demokratije" a zatim podrobnije objasnio... da ne duzim, iznosio je podatke o stalnom streljanju i brutalnom maltretiranju sumnjivih i opasnih gradjana (pre naseg dolaska avgusta 2010 je streljano 200 coveka a nigde u svetkim medijima nije objavljen takav podatak)...
Pages: [1] Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube