ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 25-05-2013, 23:40:17
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Vesti sa naslovnice i komentari
| | |-+  Rio de Žaneiro: I deo
« previous next »
Pages: 1 [2] Add to: Facebook Print
Author Topic:

Rio de Žaneiro: I deo

(Read 3336 times)
slavica n.
Guest
« Reply #15 on: 16-09-2010, 12:59:48 »

Quote from: "vukad"
Meni je ovaj putopis skroz ok, jeste delom faktografski, ali ja od putopisa i ocekujem da naucim nesto o destinaciji, a neki preterano licni osvrti me narocito ne interesuju. Mislim da je svrha ovog sajta diskusija o razlicitim mestima i kulturama i razmena iskustava u vezi organizacije putovanja, a ne razglabanje o necijem spisateljskom talentu. Ako mislite da neki tekst nije dobar, odbijte ga i postedite autore ovakvog omalovazavanja njihovog truda. Ovaj tekst je prihvacen, znaci zadovoljava kriterijume foruma, i svaki dalji komentar na stil pisanja je promasena tema i predstavlja unsolicited advice, a takvi su obicno iritirajuci. Vecina autora ovde nema ambicije da radi na svome literarnom stilu, a oni koji imaju, mogu sami da zatraze komentare. Tema je Rio.

Potpuno se slažem, meni se isto više dopadaju putopisi iz kojih mogu da saznam i neke činjenice, a ne samo utiske autora. Nemam toliko vremena za surfovanje po internetu da bih za svaku destinaciju saznala sve detalje. Naravno, lepo je pročitati i neke više umetničke, lične doživljaje putovanja, ali mislim da to ne mora da bude pravilo, pogotovo ako je tekst ovako lepo, skoro profesionalno napisan. Uostalom,  i tu se slažem sa vukadom, ako ovaj putopis nije prilagođen ovoj publici, nije ga trebalo objavljivati, pa zato i postoji institucija odobravanja, zar ne? U redu je iznositi svoje mišljenje, i ono ne mora da bude obavezno pozitivno, ali tražiti od nekoga da prilagođava svoje tekstove nečijim željama i ukusima, mislim da nije u redu.

Sve u svemu, meni se tekst dopada i volela bih da pročitam i nastavak.
rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #16 on: 16-09-2010, 13:46:51 »

Ne vidim zašto da ne. Kada pišem putopis, pišem drugačije (lično) nego kada pišem tekst koji predstavlja destinaciju ili putoskop (faktografski), a sve je to dosta drugačije ako je za sajt nego ako je za štampani magazin. To je sasvim normalna stvar u pisanju.

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #17 on: 16-09-2010, 13:54:21 »

Mislim da ovde imamo semantički nesporazum Smiley Čitaoci imaju pravo da iznesu svoje sugestije u pogledu toga šta bi oni voleli da se promeni, doda, oduzme itd, ali nemaju pravo da postavljaju zahteve.

Zahteve može da postavi samo urednik (časopisa, sajta, čega god), i to ne tako da ih piše javno, nego da o tome razgovara samo sa autorom datog teksta. Urednik može da postavlja zahteve isključivo pre objavljivanja teksta; ukoliko autor ne smatra da bi trebalo da ih ispuni, onda se tekst ne objavi.

Nekoliko čitalaca je napisalo svoje sugestije, ali mislim da niko nije ništa zahtevao Smiley

Nekima se tekst svideo, nekima nije. Ja već godinama trubim o tome kako je važno ostavljati komentare. Oni su krajnje merilo toga da li je neki tekst uspeh ili promašaj. U ovom slučaju je čitalačka publika podeljena, a pokrenuta je i diskusija, što ja vidim kao nešto veoma pozitivno. To je mnogo bolje nego kada se svi slažu i samo pišu "super", ili kada niko ne napiše ništa Smiley

Izuzetno mi je drago što se diskusija odvija civilizovano i parlamentarno 

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
slavica n.
Guest
« Reply #18 on: 16-09-2010, 15:37:40 »

Uz puno poštovanje prema doajenima ovog sajta, moje skromno mišljenje je da je ton prvog posta bio malo više pokroviteljski, pa je sugestija zazvučala kao zahtev Smiley
rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #19 on: 16-09-2010, 18:40:05 »

Ja se izvinjvam na pogrešnom tonu, mada mi deluje da bi prijem bio isti kakav god da je bio.

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
bagzy
putnik dugoprugaš

Mininal rulez...

« Reply #20 on: 16-09-2010, 19:48:26 »

Vidim kojekakve komentare, medjutim po meni je putopis pun pogodak. Pogotovo sto govori o Riju u jednom drugom svetlu i opisuje ga s jednog realnijeg aspekta nego sto smo navikli...Svaka cast!

The future is big as you are big enough to create it!
Impossible is nothing, because changes happens!
FicaBlok38
putnik kratkoprugaš

« Reply #21 on: 16-09-2010, 20:07:02 »

Putopis je sasvim OK
KitKarson
putnik-pripravnik
**

« Reply #22 on: 18-09-2010, 04:13:24 »

Quote from: "rayuela"
Dvoumila sam se da li da ostavim komentar ili ne, ali hajde ipak, da probam da se izrazim. Pre svega, meni se čini da se tekst obraća nekoj drugoj publici, a ne publici ovog sajta. Mislim da već odavno Rio predstavlja sinonim za kriminal, a favele za bedu, i svakom upućenijem čitaocu to ne predstavlja ništa novo. A čini mi se ipak da je publika ovog sajta upućenija u takve stvari od proseka. Tako da mi se čini da ono što je u ovom tekstu namereno da bude novo i šokantno, prosto gubi na snazi time što je - već poznato. Putopisni žanr je pred velikim izazovom u doba interneta i u vreme u kome je o svakoj selependri na svetu BBC već snimio dokumentarac. Prosto, čini mi se da je jako teško ponuditi čitaocu nešto novo i neviđeno, što već ne piše u Vikipediji ili u svim tim dokumentarcima. Mislim da je odgovor na to u senzibilitetu autora, možda novom i originalnom načinu na koji interpretira već poznate činjenice, događajima koji su se desili samo njemu, humoru, ličnoj interpretaciji i analizi stvarnosti. Bojim se da niz iznošenja socio-demografskih podataka više ne radi posao u putopisima, kao što je to bivalo ranije, kad svi ti podaci nisu bili već toliko opšte poznati i dostupni... Ili je to samo moje viđenje, kao nekoga ko je pročitao stotine putopisa, no ipak, razmišljam da verovatno i mnogo drugih ljudi koji posećuju ovaj sajt to isto jesu... Volela bih, zato, da naredni nastavci ovog bloga nude manje činjenica, a više ličnog ugla autora, kao što to i inače volim kod svih tekstova koje čitam Smiley Nadam se da će ovo biti shvaćeno kao dobronamerna sugestija, nije mi namera da nešto pljujem i hejtujem Smiley

bravo,nemam sta da dodam ni oduzmem,cela poenta u prvoj recenici

а шта ако сам ја само плод своје маште...
KitKarson
putnik-pripravnik
**

« Reply #23 on: 18-09-2010, 04:14:56 »

Quote from: "KitKarson"
Quote from: "rayuela"
Dvoumila sam se da li da ostavim komentar ili ne, ali hajde ipak, da probam da se izrazim. Pre svega, meni se čini da se tekst obraća nekoj drugoj publici, a ne publici ovog sajta. Mislim da već odavno Rio predstavlja sinonim za kriminal, a favele za bedu, i svakom upućenijem čitaocu to ne predstavlja ništa novo. A čini mi se ipak da je publika ovog sajta upućenija u takve stvari od proseka. Tako da mi se čini da ono što je u ovom tekstu namereno da bude novo i šokantno, prosto gubi na snazi time što je - već poznato. Putopisni žanr je pred velikim izazovom u doba interneta i u vreme u kome je o svakoj selependri na svetu BBC već snimio dokumentarac. Prosto, čini mi se da je jako teško ponuditi čitaocu nešto novo i neviđeno, što već ne piše u Vikipediji ili u svim tim dokumentarcima. Mislim da je odgovor na to u senzibilitetu autora, možda novom i originalnom načinu na koji interpretira već poznate činjenice, događajima koji su se desili samo njemu, humoru, ličnoj interpretaciji i analizi stvarnosti. Bojim se da niz iznošenja socio-demografskih podataka više ne radi posao u putopisima, kao što je to bivalo ranije, kad svi ti podaci nisu bili već toliko opšte poznati i dostupni... Ili je to samo moje viđenje, kao nekoga ko je pročitao stotine putopisa, no ipak, razmišljam da verovatno i mnogo drugih ljudi koji posećuju ovaj sajt to isto jesu... Volela bih, zato, da naredni nastavci ovog bloga nude manje činjenica, a više ličnog ugla autora, kao što to i inače volim kod svih tekstova koje čitam Smiley Nadam se da će ovo biti shvaćeno kao dobronamerna sugestija, nije mi namera da nešto pljujem i hejtujem Smiley
bravo,nemam sta da dodam ni oduzmem,cela poenta u prvoj recenici
ustvari drugoj:)

а шта ако сам ја само плод своје маште...
uros.krcadinac
novajlija
*

« Reply #24 on: 18-09-2010, 07:15:14 »

Hvala i za tekst i za komentare! Bez komentara bi utisak bio mnogo siromašniji. Želeo bih još da dodam da autoru negativan komentar vredi više od pozitivnog: pohvale nas čine da se osećamo dobro, ali samo iz kritika učimo!

A tekst? Meni je baš prijao, iako je stila Politikinog magazina i iako se zapravo slažem sa rayuelom. Postoji nešto dobro i pitko u tekstu, nešto što se nazire ispod ušećerene rečenične glazure, ili baš ona, nisam siguran šta, ali me podseća na zacakljenu masnu bakinu kajganu koju -- uprkos svemu -- ipak ponekad pojedem u slast Wink Napred, Mima, samo se raspiši i ne misli!
Vasko
Guest
« Reply #25 on: 18-09-2010, 19:40:40 »

S obzirom da sam nedavno bio u Riju (i jos uvek sam u Brazilu), mislim da ovaj tekst moze biti zanimljiv nekom ko nije mnogo putovao, ko nije bio u Brazilu ili nekoj slicnoj zemlji, ko nije putnik, vec pre klasicni turista. Meni je bilo zanimljiva perspekiva iz koje je napisan tekst tj. kako je Rio doziveo neko ko je u Rio dosao sa vodicem, grupom i ko se od samog vodica naslusao stereotipnih prica o kriminalu, zastrasujucim favelama i ostalim opasnostima... Nije mi se svidelo sto autor u tekstu zapravo pokusava da iznese potvrdu tih stereotipa, a pritom ne iznosi nikakvo licno iskustvo niti dozivljaj. Takodje, malo zvuci pretenciozno konstatacija da bi Rio isto doziveo svako ko bi se sada nasao na njegovim ulicama...To jednostavno nije tacno. No, sacekacu sledeci nastavak.
sirijus
putnik kratkoprugaš

« Reply #26 on: 18-09-2010, 20:04:12 »

S obzirom da sam nedavno bio u Riju (i jos uvek sam u Brazilu), mislim da ovaj tekst moze biti zanimljiv nekom ko nije mnogo putovao, ko nije bio u Brazilu ili nekoj slicnoj zemlji, ko nije putnik, vec pre klasicni turista. Meni je bilo zanimljiva perspekiva iz koje je napisan tekst tj. kako je Rio doziveo neko ko je u Rio dosao sa vodicem, grupom i ko se od samog vodica naslusao stereotipnih prica o kriminalu, zastrasujucim favelama i ostalim opasnostima... Nije mi se svidelo sto autor u tekstu zapravo pokusava da iznese potvrdu tih stereotipa, a pritom ne iznosi nikakvo licno iskustvo niti dozivljaj. Takodje, malo zvuci pretenciozno konstatacija da bi Rio isto doziveo svako ko bi se sada nasao na njegovim ulicama...To jednostavno nije tacno. No, sacekacu sledeci nastavak.

Ovo je bio i moj utisak tokom čitanja teksta, kao da slušam vodiča... pretpostavljam da vodiči moraju da zastrašuju turiste u svojoj grupi prosto da bi izbegli komplikacije...a stvar je svakog pojedinca da li će podleći stereotipima 
Pages: 1 [2] Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube