ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 19-05-2013, 16:21:10
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Putologija
| | |-+  Impresije o zapadnjackoj slobodi
« previous next »
Pages: 1 [2] 3 4 5 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Impresije o zapadnjackoj slobodi

(Read 7786 times)
Andrej013
putnik srednjeprugaš

« Reply #15 on: 14-10-2009, 00:38:24 »

@Beauty, ne Smiley
veoma sam liberalnih shvatanja za razliku od dosta ljudi. ja podrzavam sve manjine i ugrozene grupe u Srbiji(i svetu), a ne bih navodio koje da ne bih navukao bes forumasa i zalazem se za kritiku drustva(cek i kad druga drustva zbog istih stvari nisu kritikovana) jer mislim da jedino kritikom mozemo da navedemo drustvo da napreduje Smiley

odnosilo se na striktno i skoro bespogovorno postovanje zakona i propisa(koji se ne kose sa nacelima tolerancije i postovanja drugih) cak i kada nam se ne svidjaju, npr ne prelazenje semafora na crveno cak i kad si sam na ulici u napustenom gradu Smiley ok, malo karikiram, al to je to...
naveo sam nacisticko postovanje jer kod njih nije bilo izuzetaka niti tolerisanja odstupanja od pravila...

sto se tice Francuske, kaze mi sestra da su njoj tih par meseci panduri apsolutno tolerisali prelazenje na crveno kada nema automobila...cak je stekla utisak da je to kod njih normalno Smiley

izdrobi lažne dijamante ko' ljusku šupljeg oraha,
nek' bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka
Velicanstveni
putnik-pripravnik
**

« Reply #16 on: 14-10-2009, 01:23:26 »

Nisam nikad bio u Nemackoj. Ali mene bi ove iste stvari nervirale, koje su iznervirale i Slobu. I meni se cesto desavalo da zbog istih stvari izludim. I od tad sam resio-shvatio-odlucio da srednja Evropa nije za mene i nikada nece biti.
Meni u tome najvise smeta licemerje koje postoji u tim zemljama koje jesu ili teze da se predstave kao visoko uredjene. Na primer, u Ceskoj, jako se trude da odrze taj nemacki duh sistema, u svim segmentima zivota (ne ide im bas, al' sta sad!).  Jako postoju nadredjene, ljude sa diplomom, sa titulom. Uopste, hijerarhija je vazna. Aj da kazem da je to ok. Ali onda imate sledecu situaciju: Jedan moj drug se doselio u jedan stan kao student. Nije smeo muziku da pojaca ni malo niti glas da povisi, jer bi mu komsije odmah zvali policiju. Medjutim, kada je postao magistar, stavio je na vrata "mr" i od tad ne da mu niko nije zvao policiju, vec mu se javljaju i prave naklon kad ga sretnu!!! mad A sad kad je jos postao i profesor na fakultetu, pretpostavljam da dovede i ceo rock band u stan, niko nista ne bi rekao E meni je to jadno!

Ali ok, ja sam skapirao da je Mediteran i to zapadni, kao stvoren za mene. U principu, i Balkan bi bio savrsen kad bi se zakoni (nasi, takvi kakvi jesu, a ne nemacki!) postovali. To bi bilo savrseno mesto za zivot.

@za branitelje lika i dela Nemacke i sl. drzava
Ne zelim da sad ispadnem branitelj Slobe, ali me uzasno nervira taj stav: jao, to je generalizacije! ili "ako ti se ne svidja kanal, imas daljinski"! Sloba je izneo svoj stav da se njemu to ne svidja i da je debilno (ja se sa njim slazem, neki drugi ljudi ne).  Te fore, "imas klub u Jajncima" i "tak'i je red tamo" na ovoj temi su suvisne. Svi znamo da tamo takav red, ali sasvim je normalno i prirodno da kazemo da nam se to nesvidja, ako nam se ne svidja.
Andrej013
putnik srednjeprugaš

« Reply #17 on: 14-10-2009, 01:57:45 »

@velicanstveni,
posto sam se osetio prozvanim, da odgovorim Smiley
sve ima svoje, naravno, ali po meni, u pitanju je stvar prioriteta...
zrtvujes manje bitnu stvar da bi dobio bitniju..sada je jedino pitanje sta je kome bitnije, a tu se razlikuemo, a imamo i izbora. npr nemas otvorenu radnju posle 9 uvece, ali si siguran da ces imati miran san, ili cekas na pesackom za dz, al si siguran da niko nece nastradati kad prelazi ulicu ili moras da trpis komsiju koji ti gaji 20 svinja kod spavace sobe, ali zato imas cvarke za 50 dinara Wink
i onda biras sta ti je bitnije.

ovde diskutujemo o jedinoj stvari o kojoj treba diskutovati-o ukusima Smiley i normalno je da se encemo svi sloziti...
meni je gomila stvari koje su prisutne u drugim kulturama i drzavama jako glupo... tipa, ljudi jedu pse i buba svabe, ne smeju na odredjeni dan da nose bilo sta u dzepovima, bicuju zene jer nose pantalone i sl, meni je sve to nelogicno i bezveze, ali se zna da ne mozes npr da odes u Sudan sa devojkom namontiranom kao da izlazi na Blej Voch i onda se ljutis sto imas probleme.

bjuti
putnik dugoprugaš

Мераклија

« Reply #18 on: 14-10-2009, 11:46:30 »

@Andrej013

То што зовете "нацистичким" поштовањем закона је оно што се у нормалном свету, поготову демократским друштвима зове "правна држава". Дакле поштовање закона такви какви су и за то мислим да се сви залажу. Да су нацисти поштовали законе не би били нацисти. Smiley

Vilenjak
putnik kratkoprugaš

« Reply #19 on: 14-10-2009, 14:15:35 »

@Sloba

Jesi li tamo vise puta pozeleo nas haos nego sto si ovde pozeleo njihov red?
Dragance
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #20 on: 14-10-2009, 14:58:42 »

ovde diskutujemo o jedinoj stvari o kojoj treba diskutovati-o ukusima Smiley i normalno je da se encemo svi sloziti...

Ima jedna izreka koja kaze: "O ukusima NE vredi raspravljati"  Grin
Velicanstveni
putnik-pripravnik
**

« Reply #21 on: 15-10-2009, 03:49:34 »

@ Andrej013

Nisam baš najbolje razumeo tvoj odgovor. U stvari, ti si samo ponovio ono što sam ja rekao. Tako je: ovaj topik je počeo Slobinim utiskom  i to je to - UTISAK. Zato mi nije bilo jasno skakanje u odbranu Nemačke i njenog sistema od strane vas nekoliko. (skakanje kažem namerno, jer ton vaših postova nije baš bio naklonjem dijalogu).

Druga stvar koja meni lično smeta, ništa lično, prosto meni smeta, je preuveličavanje kao vid argumentacije. Tipa: ''nemas otvorenu radnju posle 9 uvece, ali si siguran da ces imati miran san, ili cekas na pesackom za dz, al si siguran da niko nece nastradati kad prelazi ulicu''. Ne, niko neće poginuti ako na pustom sokaku pređe ulicu na crveno ako evidentno u vidokrugu nema nikakvog vozila i ne, ne mora grad da bude mrtvački da bi ljudi u njemu imali miran san. Komentar sa čvarcima i da ne pominjem.
Andrej013
putnik srednjeprugaš

« Reply #22 on: 15-10-2009, 04:09:19 »

ne razumem bas tacno kako nije bio naklonjen dijalogu. sloba je malo ostrije preneo svoje stavove, pa su i neki svoje koji se ne slazu sa slobinim.
tebi je smetalo skakanje u odbranu Nemacke? pa ovo je forum, znaci, diskutujemo o stvarima i stavovima i sa kojima se ne slazemo..ne vidim tu nista cudno. nije da se neko svadja ili je bezobrazan, ali je valjda normalno da nekad iskazem stav cak i ako nije isti kao tvoj... ja imam svoj utisak pa izvini ako nije isti kao Slobin.

za ovo drugo, naravno, preuvelicavanje je da apsolutno nema otvorene radnje, ali sta se sad hvatamo za svaku sitnicu, bitna je poenta...
ja licno imam komsijine svinje pored moje spavace sobe, a zakon iako je na mojoj strani, nema ko da sprovodi i to je ponekad malo frustrirajuce...kada si u takvoj situaciji godinama, onda si spreman da istrpis to sto nema radnje posle 9 otvorene jer nemas nepodnosljiv smrad u dvoristu kad god se spusti pritisak. ko sto rekoh, stvar je prioriteta.

a sto se tice pesackog, to je ono sto i najvise odusevljava jer pokazuje koliko je u drustvu neprihvatljivo nepostovanje zakona. to ti je kao kada odes na livadu, nema nikoga da te vidi, sa drugom si, ali ne bacis kesicu od smokija iako znas da nema komunalne policije jer jednostavno nije dobro to raditi. sramota je.
to mi se svidja i u NSu, taj pogled ljudi na semaforu kada neko pored njih 20 koji cekaju predje iako je crveno. prosao sam i ja, ne kazem, al me ziv blam pojeo Smiley

i ne znam sta ima da se nerviras ili vredjas, ljudi iznose svoje stavove...niko nikog nije vredjao, i ni jedan post do sada nije bio neargumentovan... angel

elefteros
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #23 on: 15-10-2009, 08:27:13 »

Jeste li primetili kod našeg naroda kada se čeka po redovima za npr izdavanje pasoša ili lične karte, kako svi negoduju ili gunđaju "da smo na zapadu, ne bi ovo bilo ovako", ili "ovako se na zapadu ne radi"... A mogu da potpišem da neke od elementarnih stvari sa tog zapada na koji se pozivaju, svi do jednog iz tog reda ne poštuju, ili ne bi poštovali ako bi im se ukazala prilika.

Možda sindrom "žurbe", kao stalno negde žurimo pa nemamo vremena da čekamo?

bjuti
putnik dugoprugaš

Мераклија

« Reply #24 on: 15-10-2009, 11:10:00 »

Тај став да "да смо на западу овога не би било" није ништа друго него подсвесна жеља за редом. Наиме, много је лакше чекати у реду ако знаш да у датим околноситма нешто не може брже итд. Проблем настаје онда, када грађанин/клијент чека јер зна да неке ствари могу брже. Да спорост нпр. администрације није проузрокована спорим куцањем службенице, већ потпуном дезорганизацијом комплетног система.

Када те неко измучи у претходној процедури нпр. за пасош, да мораш да имаш крштеницу не старију од 6 месеци, као да си феникс, приде нејасне одредбе о обавезној фотографији која није обавезна, те и остала документа, па заказивање ујутро рано да би се узео број итд, није ни чудо зашто неко то виче.

Међутим, онда велика већина тих што жуде за западом, штагод он био, седну у кафану напију се и наједу прасетине и онда припити вичу "овога нема на западу" у смислу одобравања.

Као што сам већ рекао, "запад" је термин који је комунистички. Реално, нама су "запад" и Грчка, Румунија и Бугарска, који ем што географски не припадају тамо, ем што и култура и религија не припадају "западној" у том смислу. Дакле, кад се каже "запад", више се мисли на неку утопију него што се уопште мисли о томе.

Мислим да не би била лоша тема на форуму "шта карактерише западњака, а шта источњака".

geoplans
putnik dugoprugaš

« Reply #25 on: 15-10-2009, 13:13:45 »

U vezi semafora najzesca zemlja je za mene Belorusija. Tamo niko ne prelazi na crveno vec svi cekaju. Na mnogim semaforima postoji dugme za aktivaciju i svi obicno cekaju da se skupi veca grupa ljudi pa da pritisnu dugme za prelazak.
Ako neko pritisne dugme samo za sebe odmah ga kritikuju.
A sto se tice Nemacke stvar je prosta. Mnogi ljudi (ne samo nasi) kada odu u neku drugu zemlju imaju ocekivanja da je slicno kao kod kuce. Vecinom to nije tacno. Konkretno za Nemacku kome ne leze stvari tamo neka ide u istocni deo Nemacke, bivsi DDR. Ja kad god sam isao u Nemacku isao sam tamo (cak i dok je postojao DDR). Na "zapadu" nikada nisam bio. Istocni Nemci imaju drugaciji karakter i meni se svidja tamo.
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #26 on: 15-10-2009, 14:05:18 »

Koliko čujem od raznih naših ljudi koji su se odselili na Zapad, ni tamo nije baš kao u rajskom vrtu. Postoje i neljubazni šalterski službenici, i nemogući birokratski zahtevi, i kriminal, i nasilje, i đubre na ulicama. Naravno, trava je uvek zelenija u dvorištu zapadnog komšije Wink
« Last Edit: 15-10-2009, 14:23:43 by Lazar » Logged

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
bjuti
putnik dugoprugaš

Мераклија

« Reply #27 on: 15-10-2009, 15:45:02 »

Мудро збориш ефенди Лазаре. Grin

Фора је што имам више пријатеља напољу, стицајем околности, него овде. Неки су се снашли, неки нису ваљано, али најчудније ми је било када је ортак, иначе "чист" Швајцарац рекао: "Па шта ти је, овде се ни један посао не завршава без неке коверте или бар флаше вискија".

Тада ми је био бедак, јер само смо боље брендирали нашу ракију, вредела би као виски па би ми исти онда рекао: "Па шта ти је, овде се ни један посао не завршава без неке коверте или бар флаше ракије".

Grin

vasco-putnik
putnik srednjeprugaš

« Reply #28 on: 16-10-2009, 10:46:45 »

Mislim da mnogi odlaze na tzv. "Zapad" sa prevelikim očekivanjima u smislu savršene uređenosti svega. Kada se susretnu sa realnošću da sve baš i nije savršeno, postaju previše kritični i odjednom im ništa ne valja. Kada sam prvi put otišao u Nemačku na godinu dana, očekivao sam nerealnu zemlju. Doduše, studirao sam germanistiku, pa nije ni čudo što je Nemačka za mene bila oličenje kulture. Međutim, šokirao sam se već nakon kratkog vremena. Sećam se situacije da je na orguljaškom koncertu u Leipzigu, gradu u kojem je Bach proveo najveći deo života, jedan čovek ispred mene glasno hrkao. A ja sam pre toga verovao da su tamo svi ludi za Bachom itd...E, onda sam počeo da najstrašnije pljujem po Nemačkoj i Nemcima iz raznoraznih razloga, pa sam nakon toga došao na par dana kući, pa sam onda to isto činio, ali je bilo usmereno na Srbiju. I nije mi ništa valjalo ni tamo, ni ovde. Na kraju sam prihvatio da sve ima svoje prednosti i mane i kao što su ovde mnogi rekli, svaki sistem je proistekao iz okolnosti u konkretnoj zemlji, pa su ga Nemci prilagodili sebi, mi takođe sebi.
Ako pričamo o slobodi, iskreno mislim da je sloboda pitanje ličnog izbora, a taj lični izbor je daleko lakši u zemlji kao što je Nemačka. Ako neko u Nemačkoj izabere određeni životni stil, a ako boravite tamo malo duže, vidite da ih ima raznih i ljudi idu do ekstrema, to je mnogo lakše realizovati u Nemačkoj nego ovde. Probaj ovde da daš otkaz, kako bi promenio posao jer ti je dosadan, pa bi da probaš nešto drugo...Da li je lakše realizovati tu vrstu slobode ovde ili u Nemačkoj? Probaj da odeš na studije, npr. godinu dana u zemlju X, samo zato što želiš da je upoznaš i stekneš novo iskustvo. Koliko ćeš se pomučiti da to realizuješ ovde, a koliko u Nemačkoj?
Slobodom ne smatram divljanje u sred noći, kioske sa brzom hranom koji rade od 00-24 (koliko je slobodan onaj koji radi na takvom mestu?) itd. "Noćnog života" nema kao kod nas iz prostog razloga što ljudi rade i potreban im je odmor, za razliku od Srbije, gde nekima novac pada sa neba, pa eto, moraju da popune svoje beskrajno vreme, jer ne moraju da spavaju noću, kad već mogu do 1-2 popodne...
Old School
putnik srednjeprugaš

« Reply #29 on: 16-10-2009, 11:26:12 »

Koliko čujem od raznih naših ljudi koji su se odselili na Zapad, ni tamo nije baš kao u rajskom vrtu. Postoje i neljubazni šalterski službenici, i nemogući birokratski zahtevi, i kriminal, i nasilje, i đubre na ulicama. Naravno, trava je uvek zelenija u dvorištu zapadnog komšije Wink

Naravno. Taj "evropski ideal", kome se ovde tezi, ne postoji u Evropi, sa izuzetkom Skandinavije i nekih delova Nemacke.
Pages: 1 [2] 3 4 5 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube