ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 25-05-2013, 02:57:18
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Srbija
| | |-+  vodič kroz burek
« previous next »
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8 Add to: Facebook Print
Author Topic:

vodič kroz burek

(Read 17668 times)
e-poslovi
putnik srednjeprugaš

« Reply #45 on: 09-08-2010, 14:59:53 »

Naravno
marko
putnik kratkoprugaš

« Reply #46 on: 17-08-2010, 23:31:12 »

U Novom Sadu sam jeo dobar burek u Grckoskolskoj, kad se ide Pasicevom od Zmaj Jovine, pa levo u Grckoskolsku, i tu je odmah sa desne strane.

Ne znam tacan naziv, ali je ranja u nekom rozikastom ispranom drvetu Smiley

Mala, sa sve izlogom i jednim stolom unutra Smiley

Prilicno stara pekara.

A imam isto teoriju da burek ne moze da bude dobar (tj ne moze da bude odlican, samo "onako") u ovim novim, velikim pekarama, da ne kazem silikonskim. To mora da bude obicno neka mala pekara ili buregdzinica, obicno malo zabacena i nepoznata siroj javnosti... Malo "iznosena", sa blago pohabanim escajgom i tanjirima...

Inace, u Backoj Palanci je dobar burek na Partizanu, u poslovnom centru City, pekara "Has".
gosn.shofershajbna
putnik dugoprugaš

« Reply #47 on: 19-08-2010, 14:14:47 »

Išao sam u tu pekaru dok sam bio u srednjoj školi. Ako mislimo na istu pekara se nekad zvala 3 Sokola, sad ne znam kako se zove.

''Nase ce sjene hodati po Becu, lutati po dvoru, plasiti gospodu.''
pčelica
putnik srednjeprugaš

« Reply #48 on: 13-09-2010, 10:38:10 »

Nekad (U vreme srednje skole) sam smatrala da je burek kod Andjelka najbolji, ali kako sam nakon duzeg vremena konzumiranja Trpkovicevog probala Andjelkov, bila sam malo razocarana, jer nema tu hrskavost i masnocu koju ima Trpkovicev.
wolfbgd
putnik dugoprugaš

« Reply #49 on: 13-09-2010, 12:07:19 »

Jeste ti usput, prolazis pored nje Smiley Ako dolazis iz pravca Rudnika, pekara je pre grozne raskrsnice, cim prodjes jedini semafor u toj ulici, sa desne strane, a prekoputa poste. Za one koji dolaze iz pravca BGa, kad se prodje ta grozna raskrsnica i benzinska pumpa sa leve strane, idete pravo do semafora, pa neposredno pre njega, sa leve strane. Inace, u njoj rade svi iz familije, nisu se uobrazili, svi i dalje mese, peku i prodaju... Onda kad lepo kupis burek, krenes uzbrdo pa pravo do Oplenca, malo trosenja kalorija i uzivancije u prirodi nije na odmet Wink Da neko ne bi omanuo, pekara ne radi nedeljom.

Burek definitivno sjajan. Jutros provereno taman na polovini puta iz Čačka za Beograd kad se ogladni! Smiley Odlično!
NAPRED PARTIZAN!!!

iako mi vera ne dozvoljava...usao sam u "partizan". Burek sjajan, cena prosecna.
Da li neko zna za pekaru "Zvezda"?

"Svrha ovog foruma je pomoć drugima i saznanje za sebe i druge."
d.j.grljanac
novajlija
*

« Reply #50 on: 13-09-2010, 17:58:05 »

U Zaječaru ima dosta pekara ali tradicionalno dobar burek pravi porodica Duljaj, sada već treća generacija u mini lancu od pet radnji. Posetioci gitarijade se toga sigurno sećaju jer su oni još pre dvadesetak godina za vreme gitarijade radili non-stop.
A inače Voki Kostić je u jednoj svojoj emisiji o hrani govorio da je burek sa sirom zapravo burek, sve ostalo su pite, gibanice i ... a nastao je u kurdskim nomadskim zajednicama.
Sir koji su oni stavljali medju razvučenim korama su ostaci iz posuda gde se odlagao za duga čuvanja. Dakle, te ostatke sira od raznih životinja su mešali, dodatno usitnjavali i koristili za spravljanje bureka, a čitave filije prodavali. Ko zna, možda je u pravu.
Mareadriatic
novajlija
*

« Reply #51 on: 19-10-2010, 10:24:50 »

Burek je uvek bio najbolji u Nišu. Bilo gde i bilo kad  Smiley
darko nis
putnik srednjeprugaš

« Reply #52 on: 19-10-2010, 16:31:14 »

Sa prvim delom posta se u potpunosti slazem.A sto se drugog dela tice ne.Ja naime itetako biram gde cu ga kupiti.Moji favoriti su pekare: MBN, Micko, Brankovic a losa iskustva: pekare Gricko, Bata Bane.....
Pa prijatno.
zeljo_bl
putnik srednjeprugaš

« Reply #53 on: 20-10-2010, 19:55:24 »

a da se vi malo prebacite u Bosnu sto se najboljeg bureka tice...  Wink ipak burek ispod saca se ne moze porediti sa ovima iz kojekakvih pekara...

www.zeljkorogic.com - moj pogled na svet
www.tnp.ba - domaći carpool sajt
darko nis
putnik srednjeprugaš

« Reply #54 on: 22-10-2010, 19:50:47 »

Sta ces svakom svoj najlepsi. Grin A o bureku ispod saca kad me put nanese u bosnu.Verujem da je extra.
zeljo_bl
putnik srednjeprugaš

« Reply #55 on: 22-10-2010, 20:32:31 »

imas pravo  Wink

www.zeljkorogic.com - moj pogled na svet
www.tnp.ba - domaći carpool sajt
nepoznata
putnik srednjeprugaš

Cedo nulli!

« Reply #56 on: 23-10-2010, 00:54:04 »

"Postoji jedna stvar pred zoru, koja se ne može naći nigde na svetu sem u Beogradu; uzalud je tražiti i po pariskom Klinjankuru, rimskom Trastevereu i po gastronomskom kvartu u Briselu pokraj Gran plasa - to je burek!

Običan burek sa sirom koji se u zoru jede stojeći, iz masne hartije kod privatnih pekara po čuburskim straćarama ili u mračnoj Sarajevskoj ulici - burek s kojim se ulazi u novi dan, vreo i mastan, iz čijih kora u hodu ispadaju grudvice istopljenog sira, pomoću kojih ćemo se uskoro poput Ivice i Marice, vratiti do pekare u koju smo ušli razgrnuvši alkoholne magije.
 Trebalo bi jedanput popisati najbolja mesta na kojima se izjutra može jesti burek sa sirom u društvu zajapurenog bunovnog pekara i dama u ružičastim plastičnim bundama boje papagajevog perja i otežalih, bezvoljnih pozornika nogu oteklih u čizmama. No jedno se pouzdano zna: ni najbolja ekipa "Mišlenovog vodiča" ne bi uspela da popiše sve beogradske buregdžinice, jer se one rađaju potpuno neočekivano i nepredvidljivo na najrazličitijim mestima.
 Jedno je provereno: onaj ko ne poznaje Beograd ne bi trebalo da kupuje burek jedino na onim mestima koja više liče na butike za testo nego na pekare, tamo gde u izlogu vidi kroasane i francuske bagete, hleb koji liči na kolače i izafektirane kifle, tamo, gde pored bureka, čak ni hartija nije masna, kao što Bog zapoveda.
 A hartija je veoma važna. U buregdžinici vam postavljaju uvek čuveno hamletovsko pitanje: "Za ovde ili za poneti?" Ako kažete za ovde, onda jedete burek nožem i viljuškom iz plastičnog tanjira koji pamti i bolje dane, ali kad kažete za poneti, onda uživate u veštini da jedući burek na ulici ne pojedete i masnu hartiju.
 Burek sa sirom! Kakav burek sa sirom, pitaće Bosanci, koji su burek nasledili od Turaka, a ovi od Persijanaca. Ono što mi u Beogradu zovemo burek sa sirom, za njih je pita sirnica. Imaju još i pitu zeljanicu, pitu krompirušu, bundevaru i pitu "nako", što znači praznu pitu samo od jufki, iliti kora. A burek je, zna se, burek. Sve su pite pite, a burek je pitac i on je od mesa.
Rafinirani Turci imaju cigar-burek, smotak testa i mesa, ne veći od "havane" i on se ne služi kao glavno jelo, već kao predjelo uz piće. Srbijanci i prečani, opet, neguju gibanicu, koja se nalazi između pite sirnice i neke vrste lazanje.
 Ali, burek nije samo jelo; on je više od toga: on je ritual, tip života, nostalgični komad ukusa koji nećete naći nigde sem u svom gradu i koga ni najbolja domaćica neće moći da ispeče, ma koliko bila vešta. Burek je jutarnja poezija; jeli smo ga i kad smo bili najsiromašniji, a da nam se nije ogadio, a jedemo ga i od kad smo se okućili i od kada nam lekari zabranjuju nešto tako masno." - Momo Kapor

Vulnerant omnes, ultima necat.
mankow
novajlija
*

« Reply #57 on: 23-11-2011, 10:04:57 »

Najbolji burek koji sam ikad jeo je u pekari "Vojvođanka" u Petra Drapšina u Novom Sadu, i uvek ima vruć jer se razgrabi.
ajvonn
putnik-pripravnik
**

« Reply #58 on: 23-11-2011, 21:50:20 »

Jos jedan glas za Nis i burek a tek jogurt iz Nis-a >))) Njam Njam
pingvin44
novajlija
*

« Reply #59 on: 24-11-2011, 02:52:21 »

Iz mog visegodisnjeg iskustva sa serbskim burecima:
odrastao sam 100m od Andjelka u Balkanskoj pa ce on biti na prvom mestu.
Petrovic ALI SAMO I STROGO u Bezanijskoj posto ima jos dve pekare u kojima burek nije takav kao sto je u Bezanijskoj.
U Nisu bata Bane iako ovde procitah da se nekome bas i nije svidelo.
U Novom Sadu preko puta pozorista, ko je iz Novog Sada znace o kojoj pekari pricam, ko nije izvinjavam se ali zaista ne mogu da se setim imena.
I na izlazu iz Backe Topole a ka Novom Sadu, nekih 30 metara pre rampe, sa leve strane ima jedna pekara u kojoj sam pojeo burek mozda bolji od svih gorepomenutih.
A za Trpkovic mi nije jasno da ljudi mogu da stoje u redu da bi kupili burek. Meni se nikad nije dojmio.
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube