ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 19-05-2013, 20:34:53
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Vesti sa naslovnice i komentari
| | |-+  Severni Sudan: Kroz pustinju i prašinu
« previous next »
Pages: 1 [2] Add to: Facebook Print
Author Topic:

Severni Sudan: Kroz pustinju i prašinu

(Read 5443 times)
Damjann
Guest
« Reply #15 on: 29-12-2009, 17:10:15 »

Quote from: "slobo665"
Od cega zive ljudi u Sudanu!? Iz putpoisa izgleda kao da nema nista drugo osim pustinje, kao da nema posla ni uslova za bilo kakvu poljoprivredu?Koju vodu vi pijete i cime se hranite?
E upravo su ovo pitanja na koje bih i ja voleo da cujem odgovor. Bilo bi zanimljivo pored toga videti i fotku neke kuce(enterijer i eksterijer) u kojoj Sudanci žive.
  Inace blog je super, sve je jako slikovito opisano. Jos je znimljivije kada se uporedo uz čitanje prati ruta vaseg napredovanja na Google Earth-u.
  Samo nastavite tako i puno srece!!!
slobo665
putnik dugoprugaš

Tamo gde prestaje logika pocinje Srbija!

« Reply #16 on: 29-12-2009, 17:22:53 »

S obzirom na vas opis ne znam odakle vam net da uploadujete sve ovo Smiley u putopisu pise da nema struje a intrnet deluje kao nesto  potpuno nepoznato u Sudanu 

Inace blog je extra 
bee beep
putnik dugoprugaš

« Reply #17 on: 29-12-2009, 18:34:56 »

Nemojte samo i vi da se odreknete struje poput vaseg domacina, pa da ostanemo bez bloga  Smiley

Cini mi se da crnci sa juga beze na sever misleci da ce tamo nesto epohalno da im se desi, da je sever bogatiji. S druge strane Nubijci odlaze u Kartum i arapske zemlje bogate naftom (koja im je pomogla da se spasu iste te bede). Onaj ko ima nekoga u inostranstvu nesto i poseduje, dok ostalima "dobri" Al Basir isplacuje socijalnu pomoc, "plate", "penzije" samo da ne bi podigli revoluciju. A mozda im je posle toliko godina propasti i svejedno. Da li sam u pravu?  Sad

Kakvo je to vino od urmi koje se pominje u tekstu?

Srecno!!!!!!!!!!!!
Lazarr
Guest
« Reply #18 on: 29-12-2009, 19:17:18 »

Postoji poljoprivreda u dolini Nila, iako rudimentarna. Koliko mi se cini, ljudi u svojim basticama uglavnom proizvedu ono sto pojedu. A ne pojedu mnogo, uglavnom felafel (jelo od leblebija), ribu iz Nila (prilicno ukusnu), fuul (pasulj), kebda (dzigericu) itd. Sve u svemu, prilicno oskudan jelovnik. Prodavnice su uglavnom male i vrlo slabo snabdevene. Pijemo flasiranu vodu, a kad zaboravimo da je kupimo ili je ne nadjemo, onda cesmovacu i naravno caj.

Kao i u Egiptu, i ovde je dolina Nila veoma uska, po nekoliko kilometara sa svake strane reke. Ostalo je pustinja. Juzno od Kartuma, kazu, ima vise zelenila, i klima je tropskija.

Na mene licno su najveci utisak ostavili ljudi. Osim njih, ovde nema apsolutno nicega. Ali itekako vredi doci, zbog ljudi.

Dalja ruta nije sasvim poznata ni nama. Okvirni plan je Etiopija-Kenija-Tanzanija, pa se onda presaberemo i vidimo sta i kako dalje.

Dijaloge... pamtimo. Meni nikad nije tesko da zapamtim razgovore, od reci do reci, ma koliko dugi bili. S druge strane, ne mogu da upamtim ni dvocifren broj Smiley Posle, kad ih zapisujemo, pitamo jedni druge sta je receno, proveravamo, dopunjavamo ako je slucajno nesto zaboravljeno. Dakle, kombinacija tri pamcenja Smiley

U Sudanu je jos zima, sto efektivno znaci da je temperatura oko 35 stepeni Smiley
davord81
Guest
« Reply #19 on: 29-12-2009, 23:32:43 »

Samo mogu da kazhem da ste sjajni, bolje recji fantastichni, ovaj vash blog se mozhe nazvati samo inspiracijom Smiley u ochekivanju novih pricha ... Srecjni vam puti!
Acketa
Global Moderator
putnik dugoprugaš

It's the wonderful world of possibilities :-D

« Reply #20 on: 30-12-2009, 11:07:09 »

Tri magarca! Baš! Hail Uroš!
Odlično... deo o prljavštini je antologijski Smiley
Malo mi je bilo krivo što ste ispalili Abasa.

E... noćas sam sanjao Čivitlija. U snu mi je objašnjavao kako se kvalitet života meri železničkim pragovima i šinama. Imao je jedan genijalan izraz koji je bio genijalan i kad sam se probudio a sad sam ga zaboravio i neću to sebi oprostiti. Zapražno... zapružno?! Nešto o onom delu pruge iza leđa... džaba.

The soul has greater need of the Ideal than  the Real ...
Acketa
Global Moderator
putnik dugoprugaš

It's the wonderful world of possibilities :-D

« Reply #21 on: 30-12-2009, 11:14:41 »

E, baš me zanima i gde ćete biti za Novu Godinu i kako će to izgledati Smiley

The soul has greater need of the Ideal than  the Real ...
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #22 on: 30-12-2009, 17:31:42 »

Acketa, i meni je bilo krivo sto smo ispalili dedu, prilicno me grizla savest, ali zaista nismo imali drugog izbora. Poslacemo mu pismo, napisacemo da je napolju bilo jako hladno i da smo morali da odemo Smiley Srecom nam je ostavio adresu pre nego sto smo pobegli...

Едет трамвай, мы без билетов...
gradimirstories
Guest
« Reply #23 on: 30-12-2009, 18:11:26 »

Jedva čekam da pročitam kako ste dočekali (proslavili?) Novu godinu! Ne znam da li i tamo u ponoć
svi pucaju? Ja ovde za svaki slučaj kad počne pucnjava zalegnem iza radijatora. Koliko ste, onako odoka, do sada prešli kilometara? Da li ste probali da jašete kamile? Kažu da je osećaj sličan onom kad si pijan za vreme bure na brodu? Usput, koliko grba imaju tamošnje kamile? U očekivanju novih tekstova
srećna vam Nova godina!
Реља
Guest
« Reply #24 on: 03-01-2010, 17:15:44 »

Лазаре свака част за ову штроку, прво сам се смејао а онда се замислио, чиста филозофија!
panonski
Just naive enough
Global Moderator
putnik dugoprugaš

dare to ask

« Reply #25 on: 04-01-2010, 19:22:50 »

> Na mene licno su najveci utisak ostavili ljudi. Osim njih, ovde nema apsolutno nicega. Ali itekako vredi doci, zbog ljudi.

Možda nisam pažljivo čitao, ali ja u pričama ove dvojice staraca nisam našao ništa što se ne bi moglo čuti od nekih starih, usamljenih ljudi u Srbiji, Rusiji, Turskoj, itd... Nisam primetio da su oni po bilo čemu drugačiji od našeg sveta. Šta je to, dakle, što postoji u tim Sudancima da zbog njih vredi potegnuti na tako dalek put? Smiley

When Rome was built in 750 BC, Aleppo was already 2500 years old.
Pages: 1 [2] Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube