ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 18-05-2013, 19:57:23
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Akcije i okupljanja
| | |-+  Kuda na peto tradicionalno planinarenje?
« previous next »
Pages: 1 [2] 3 4 5 Add to: Facebook Print
Poll
Question: Na koju planinu biste se najradije penjali u okviru petog tradicionalnog noćnog uspona? Cheesy
Голија (Јанков камен)   -23 (50%)
Бесна кобила   -3 (6.5%)
Варденик (Велики стрешер)   -0 (0%)
Вучје (Кукавица)   -2 (4.3%)
Влашка планина   -18 (39.1%)
Дукат   -0 (0%)
Јастребац   -0 (0%)
Руј   -0 (0%)
Total Voters: 46

Author Topic:

Kuda na peto tradicionalno planinarenje?

(Read 5165 times)
panonski
Just naive enough
Global Moderator
putnik dugoprugaš

dare to ask

« Reply #15 on: 22-03-2010, 16:52:40 »

Hm, argumentovano lobiranje je dozvoljeno, čak i poželjno. Nema tišine. Cheesy
Stavio sam rok za glasanje po Kikinom predlogu na 15. april. Razmišljam i da uključim opciju da svako može da izmeni svoj glas, ako se u međuvremenu predomisli.

When Rome was built in 750 BC, Aleppo was already 2500 years old.
spavac
putnik dugoprugaš

Deb`o!

« Reply #16 on: 22-03-2010, 18:03:40 »

Ja glasam da se zestoko podelimo izmedju vlashke planine i golije i onda zabatalimo obe i odemo na neku trecu, recimo  besnu kobilu. Ja bi' bio srecan da mogu u CVju da stavim da se penjem nocu na besne kobile...

"...ono što pokušavam sad, ti nećeš za ceo svoj život..."
marko.petrovic
putnik dugoprugaš

a jedem spal bi a se dignem jel bi

« Reply #17 on: 22-03-2010, 19:08:17 »

a da se podelimo, pa pola na jednu, pola na drugu? Eto, za peti uspon da nas ima toliko da krenemo po dva vrha odjednom... Za deseti, simbolicno, po tri.. Itd Cheesy
spavac
putnik dugoprugaš

Deb`o!

« Reply #18 on: 22-03-2010, 20:40:19 »

Achachachanski, dajder stavi da menjamo predloge, ocu na besnu kobilu!

"...ono što pokušavam sad, ti nećeš za ceo svoj život..."
slobo665
putnik dugoprugaš

Tamo gde prestaje logika pocinje Srbija!

« Reply #19 on: 22-03-2010, 21:45:39 »

Ajde da malo razlozimo i pitanje logistike, odnosno kako stici na neko mesto?
panonski
Just naive enough
Global Moderator
putnik dugoprugaš

dare to ask

« Reply #20 on: 22-03-2010, 22:07:55 »

Evo, sad može i da se menja glas... ali, samo do 15. aprila!

When Rome was built in 750 BC, Aleppo was already 2500 years old.
Mrgud.VS
putnik srednjeprugaš

« Reply #21 on: 25-03-2010, 11:53:16 »

Meni je svejedno gde se ide posto ni na jednoj od gore navedenih nisam bio. Samo da se ide... Smiley 
geograf
novajlija
*

« Reply #22 on: 30-03-2010, 12:01:06 »

A je l mora da bude u Srbiji ? Smiley

Evo mog predloga " Zelengora" - NP "Sutjeska" ?   
bjuti
putnik dugoprugaš

Мераклија

« Reply #23 on: 30-03-2010, 12:29:36 »

Мора Срија, така је традиција за сада. Уосталом остало је далеко за један-два дана.

kika_vts
nije žensko...
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #24 on: 30-03-2010, 15:43:39 »

@ geograf ... mora Srbija. Ova akcija je i pokrenuta zbog upoznavanja srbije, njenog kulturnog nasledja i promocije jeftinog putovanja ljudima iz Srbije.
marko.petrovic
putnik dugoprugaš

« Reply #25 on: 30-03-2010, 16:23:55 »

Ajde da malo razlozimo i pitanje logistike, odnosno kako stici na neko mesto?

za Vlašku planinu:

Pirot, do njega i iz njega idu dva medjunarodna voza dnevno, Beograd - Niš - Sofija. Veći je broj autobuskih dolazaka iz Beograda (i polazaka za Beograd/NS), svi preko Niša.
Od Pirota, par lokalnih autobuskih polazaka dnevno do mesta gde bi bio možda kamp, mada je možda bolje rešenje najam autobusa, ili već kako.

Dimitrovgrad, pa iz njega isto prema mestu za kamp.

E sad, slikao sam nešto po Google Earthu, pa evo kako sve to ispada (izvinjavam se ljudima sa sporijim netom):
http://i41.tinypic.com/2uqmwwo.jpg
tu se vidi udaljenost bitnijih mesta u kanjonu Jerme i pod Vlaškom planinom, od Pirota.
GoogleEarth kaže da od centra Pirota do sela Vlasi, koje je na samom ulazu u kanjon Jerme ima oko 22km.

Na drugoj slici isto te udaljenosti, ali kad bi se išlo od Dimitrovgrada:
http://i41.tinypic.com/vdonlc.jpg
po mom mišljenju, Dimitrovgrad nije nešto u prednosti iako je nešto bliži (ili nije), jer je manje mesto od Pirota pa ima manje opcija za prevoz, plus se putuje do njega duže (neka je pola sata vozom više).

Na ovim slikama su pojedinačne razdaljine, po Google Earthu:
. Vlasi do Poganova: http://i42.tinypic.com/nq20ir.jpg
. Poganovski manastir do sela Trnski Odorovci: http://i43.tinypic.com/k16pmw.jpg
. Trnski Odorovci do sela Kusa Vrana: http://i39.tinypic.com/10ne543.jpg
. Kusa Vrana do proizvoljnog vrha proizvoljnom putanjom, i tu gore po ivici kanjona: http://i42.tinypic.com/52ayp1.jpg

Vrh sam stavio na proizvoljno mesto jer sam gledao da bude što viša tačka, a tu sam našao najvišu kotu od 1420 metara, a da bude na čistini (čemu vrh ako je u sred šume).
Pored markera sam napisao i otprilike nadmorsku visinu mesta, kako tvrdi Google Earth.

Kad se bolje zagleda na mapama GE, ima tu još nekoliko šumskih puteva, ovo su tzv. glavni pravci.
Od ulaska u kanjon Jerme kod sela Vlasi, pa do Trnskih Odorovaca, prolazi se sve vreme kroz kanjon. Izguglajte slike, meni ono izgleda nestvarno dobro!

Moguće je vrhu prići i sa strane sela Vlasi, postoji šumski put, ali se sve vreme ide kroz gustu šumu.

Po meni, idealna baza za kamp bi bila u neposrednoj okolini manastira Poganovo (izguglati). E sad, pitanje je da li da se upuštamo u noćni uspon, jer od Poganova vodi staza ka vrhu planine, ali kroz gustu šumu sve vreme. S druge strane, ako nam je kamp kod manastira, treba podosta da se pešači do npr Kuse Vrane odakle mi se čini da je uspon moguć a i nema šume (podosta - otprilike je razdaljina 10km, uz uspon od 200m, i to kroz najbolji deo kanjona).
Ako bi nam mesto za kamp bilo na ništa manje idealnom mestu kod sela Trnski Odorovci, ostalo bi nam 150m uspona na 7km razdaljine do npr Kuse Vrane, pa potom pravi uspon sa 700 na 1400m za tih otprilike 5-6km hoda.

Mislim da bi greota bila da ne prepešačimo ceo kanjon i vidimo Poganovski manastir, ili makar da se provede dobar deo dana tu negde dole (npr na izlazu iz kanjona kod Odorovaca) da bi mogao kanjon da se ljudski vidi preko dana, ili da se pentramo uz stene okolo. Mada možda bi i dnevni uspon bio opcija?

Izguglajte slike kanjona, pomenutih sela, i Poganovskog manastira!

E sad vozovi (za autobuse ne znam, ali ih ima više nego vozova, i dosta su brži).

Ako bi išli vozom, mogli bi da dodjemo u Pirot ovim koji iz Niša polazi u 02:15 (iz Beograda oko 21h prethodni dan). To čudo bi trebalo da je u Pirotu nakon oko 2 sata ili nešto manje. Taman pred svitanje Smiley
Drugi voz polazi iz Niša u 12:35 (iz Beograda ujutru oko 08h), u Pirotu je znači negde oko 14:30.

Povratak iz Pirota vozom znači polazak oko 22h ili nešto kasnije, u Beogradu u rano jutro, ili vozom iz Pirota oko 14h, u Beogradu oko 21h.

----------
Može li neko da sumira na sličan način, kakve su opcije ako bi se išlo na Goliju-Jankov Kamen?
bjuti
putnik dugoprugaš

Мераклија

« Reply #26 on: 30-03-2010, 16:35:00 »

Нисам се нешто до танчина упуштао, али отприлике до Голије је најбоље ићи возом до Пожеге и ту ватати неки превоз до Ивањице.

Алтернатива је преко Рашке или Новог Пазара па такође превоз даље. Касније ћу погледати детаље.

marko.petrovic
putnik dugoprugaš

« Reply #27 on: 15-04-2010, 14:57:35 »

danas je 15. april, kraj glasanja.

'oćemo na obe? Smiley
Nikodijevic
putnik dugoprugaš

« Reply #28 on: 15-04-2010, 15:04:47 »

Vlaska planina...... idite na Vlasku planinu

!!PRAVDA ZA MPETROVICA!!
   ::fnlm&nrpzsormpinn::
MTodorovic
novajlija
*

« Reply #29 on: 15-04-2010, 16:39:22 »

Vlaska planina, Golija je daleko, pa ne verujem u masovnioju organizaciju

Razlog vise za Vlasku planinu,

Kusavranke, il danas devojke koje su rodom odatle, su vrlo veste u ljubavi, pa vredi upoznati taj kraj, mozda vam se kasije posreci Smiley
Pages: 1 [2] 3 4 5 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube