ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 19-05-2013, 07:13:23
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Evropa
| | |-+  Prekoracenje famoznih 90 dana!! pomoc!
« previous next »
Pages: 1 [2] 3 4 ... 58 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Prekoracenje famoznih 90 dana!! pomoc!

(Read 60396 times)
Dragance
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #15 on: 24-09-2010, 15:29:11 »

Razmisli i o opciji da udjesh vozom u zemlju, chini mi se da u vozu sve to ide nekako rutinski bez ko zna kakvih provera...

Koliko se ja secam, u vozu BG-Budimpesta, madjarski carinici imaju nekakav prenosivi kompjuter, koji nose preko ramena, kao onu konduktersku torbu i tu prevlace pasose, ukucavaju podatke ili sta vec, tako da, mislim da i tu ima kontrole.
Nazalost, plasim se da oni ipak imaju sistem za to i da mogu da provere kad si prekoracio broj dana boravka. Ako i prodjes u povratku, sto moze da se desi, mozda ce ti neko nekad u odlasku provuci pasos kroz neki racunar, pa videti i mozda zabraniti ulazak. No, sve je to na nivou moje pretpostavke, ti ces vec svakako to licno proveriti.
beli86
novajlija
*

« Reply #16 on: 24-09-2010, 16:18:44 »

wow, wtf sta raditi?
trenutno sam u francuskoj,idem dole sigurno oko 15.oktobra ako ne i ranije,pa cu vam javiti.
inace razmisljam se oko voza i automobila. ali opet onda moram da se vratim u francusku,cekam neke dozvole za rad!
sve u svemiu jeb... situacija skroz!!!
hvala vam na informacijama,savetima!
a jel zna neko,jel proveravaju preko kompa kad si izaso i usao u zemlju?
ne verujem da ce da mi broji dane na prste!
veliki pozz
Pretender
putnik dugoprugaš

« Reply #17 on: 24-09-2010, 16:31:34 »

Aj i ja da dodam koju...
Propis 90 u 180 dana postoji zbog oporezivanja, tj ako si negde vise od 180 dana godisnje  automatski se smatra da ti je to primarna zemlja boravka i smatras se poreskim obveznikom iste (pa ako npr saradjujes sa nekom firmom iz Danske, a nju pretresu revizori i krenu da kopaju, pa dodju to toga da si duze tamo mogu da traze da platis porez, a firmi natovare da je izbegavala da placa doprinose).
Sam Schengen Information System belezi pre svega eventualne probleme, da li si trazen, optuzen za nesto itd. Centralni sistem NE SABIRA automatski koliko si vremena proveo u Sengen zoni. Kad ti skenira pasos, pojavice se na posebnoj strani i datumi ulaska i izlaska, ali bi carinik morao opet da sam sabira da bi dosao do ukupnog boravka, isto kao i da ti samo gleda pecate.
Nekoliko faktora smanjuje mogucnost da te proveri detaljno, a izdvojio bih:
- broj ulaza i izlaza - ukoliko imas vise pecata, sve su sanse da nece ni gledati (licni primer...prilicno sam prekoracio 90 dana u 180, ali imam mnooogo pecata). Ukoliko imas samo jedan i to ulaz koji je bio pre vise od 90 dana, rastu sanse da ce da ga detaljnije pogleda.
- nacin putovanja i granica koja se prelazi - preporuka je svakako voz i Madjarska ili Bugarska kao zemlja iz koje se ulazi - voz koji ide sto kasnije (po mogucstvu da u pola noci bude na granici), svi spavaju, carinici spavaju, voz je obicno pun, opsti haos. Pride, ukoliko krene da pravi problem, obicno je dovoljno platiti deo kazne (mislim da je kazna oko 250 E i 6 meseci do 1 godina zabrane ulaska) iliti tutnuti mu 50-100 jevreja da predje na uspavanog Ceha pored tebe u kupeu (ako je Cehinja, nece ti ni gledati pasos Smiley)
Sta god mi raspredali ovde, ostaje ti samo da krenes uz onu staru krilaticu...Ma nece bas mene  Grin
PS - poznajem mnogo nasih u Wien koji rade na crno, i svakih 7-8 meseci se spuste do Srb...dosad niko problema nije imao...i sam sve vise kontam da je prica slicna kao u USA...ako ne pravis probleme tamo gde si...niko te nece dirati  Grin
beli86
novajlija
*

« Reply #18 on: 24-09-2010, 17:43:08 »

ej hvala ljudi,onda cu gledati neki voz i da bude vecernji. Smiley)
ma problem je sto ja i cekam radnu dozvolu ,pa cu morati da se vratim posle opet u fr,a vec sam ispuco onih 3 meseca. ma zapetljo sam se havarija.
ali ovi saveti ce mi pomoci,pa cemo videti.
uglavnom javicu kako sam proso!
pozz svima ,i hvala veliko Smiley))
darko nis
putnik srednjeprugaš

« Reply #19 on: 24-09-2010, 21:19:47 »

slazem se u potpunosti sa pretenderom, a iz sofije(bugarske) imas dva voza put srbije u 13:00 i 22:00 oba su svercerska(CITAJ :PUNA) mozda ti je vecernji bolja varijanta usokaj se u kuset i kao spavaj.voz stize na granicu oko ponoci.a ide ti na ruku sto su bugari podmitljivi.njihovim sunarodnicima redovno uzimaju mito za slicne prekrsaje.pa ce za koji evro rado zarmuriti.a uzgred budi receno nisu ni madjari bolji pa postoje pristojne sanse da se provuces uz malo srece i guranje ruke u dzep.
SRECNO!
jovancvijovic
putnik dugoprugaš

« Reply #20 on: 25-09-2010, 02:57:25 »

slazem se u potpunosti sa pretenderom, a iz sofije(bugarske) imas dva voza put srbije u 13:00 i 22:00 oba su svercerska

da ali je problem sto mora da udje u bugarsku nekako tako da se samo izlaze jednom prelasku granice vise (i to obostrana sansa da ga provale) tako da je voz iz madjarske svakako bolja opcija Wink

Bog je, stvorivsi coveka, zaboravio da ga patentira. Zato ga danas pravi svaka budala.
darko nis
putnik srednjeprugaš

« Reply #21 on: 25-09-2010, 13:16:51 »

tacno ali je mnogo manja kontrola na granicama izmedju buraske rumunije i madjarske jer pripadaju eu i onda da se uvuce u srbiju preko kalotine.nego direktno iz madjarske na horgos.gore ih jedva cekaju.
beli86
novajlija
*

« Reply #22 on: 25-09-2010, 15:39:52 »

da,da preko horgosa je previse rizicno cini mi se!
nesto sam razmisljao da krenem preko slovenije,i hrvatske pa u bosnu,pa dalje preko lk!
jer preko slovenije kad sam prosli put isao nit su me gledali,nit ista! isto preko i hrvatske.
ili avionom do srajeva pa dalje u srbiju sa lk!
nekako mi se to cini najsigurnije.
mada jos sagledam sve mogucnosti,neznam vise ni ja.
darko nis
putnik srednjeprugaš

« Reply #23 on: 25-09-2010, 16:19:00 »

ja bih licno avion zaobilazio u sirokom luku.jer su po meni tamo najozbiljnije kontrole.i jos jednom tebe ne treba da sekira nasa policija vec pogranicna policija zadnje zemlje sengena u tvom slucaju slovenija ili madjarska.ako ides avionom do bosne kontrolu prolazis na aeorodromu u francuskoj.oni mogu da te skenjaju.pa prema tome ja bih licno zaobisao avion i kalkulacija sa bosnom i l.kartom ti je nepotrebna jer ako se provuces na prelazuju obrezje(slovenija) dalje si na konju.
« Last Edit: 25-09-2010, 16:21:07 by darko nis » Logged
beli86
novajlija
*

« Reply #24 on: 25-09-2010, 17:05:53 »

ma kapiram,ali ja se visem bojim ovih nasih indijanaca,nego slovenaca ili madjara.
ovi nasi su me prosli put mrcvarili pola cuke,gledao pasos ,a na njemu bilo 3 pecata,a on brojao pola sata dane i sl. iz tog razloga bih isao na lk na nasoj grani!  jel oni ce me skenjaju pre nego slo,madj, ili sl.
zato sam mislio (avion otpada) kolima,  da se usunjam u nekim kasnim satima u hrvatsku,pa u bosnu i dalje sa lk preko bosne(jer hrvati bese traze pasos),da izbegnem ove nase indijance !!
ogledalo
putnik srednjeprugaš

« Reply #25 on: 25-09-2010, 17:20:28 »

Ti se inace celo vreme bojis srpskih granicara?  banghead
Ne mogu da verujem  shock
Mozda te nece pustiti da udzes u Srbiji   potty
Sorry, ali ne mogu da se uzdrzim
beli86
novajlija
*

« Reply #26 on: 25-09-2010, 17:27:22 »

vidi ga ovaj....
pa napisao sam zasto se bojim,indijancu!
zato sto sam  snjima imao najvecih problema,dok ostali slov,hrv, samo opusteno.
a nasi su me cimali.
Dragance
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #27 on: 25-09-2010, 17:45:34 »

Ali, ne mogu srpski carinici tebi da zabrane ulazak u tvoju zemlju, niti da ti prave problem sto si duze ostao u sengenu! Ako hoces da pokusas da eskiviras probleme zbog duzeg boravka u zemljama sengena, treba da strepis od carinika na prelazu gde napustas teritoriju sengena, bio to aerodrom u Francuskoj ili prelaz na Horgosu, ili u Sloveniji.
beli86
novajlija
*

« Reply #28 on: 25-09-2010, 17:56:09 »

au jbt ljudi sto se pravite pametni!!!
pa kazem vam iz iskustva kakve sam probleme imao,ni na jednoj granici bila slovenija izlaz,hrvatska ul-izl,cak i ovde (u fr su me legitimisali ,i samo pogledali pasos),  nisam imao nikakvih problema,zato sto idem u svoju zemlju i samo prolazim tuda. dok mi je na nasoj granici onaj pajsr brojao dane,i pitao koliko sam se zadrzao ,dal sam upoznat da ne smem vise od 90 dana da budem u eu,i sl.
ja vam samo pisem iz iskustva sta sam imao,a vi opet izgleda samo prenosite rekla-kazala!!
pozz
bee beep
putnik dugoprugaš

« Reply #29 on: 25-09-2010, 19:07:13 »

Koliko sam razumeo ti imas vise iskustva po ovom pitanju od bilo koga drugog na ovom forumu. Posto si to i vec ranije radio samo kreni - procices ponovo. Kada prodjes granice javi kako je bilo.
Pages: 1 [2] 3 4 ... 58 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube