ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 23-05-2013, 04:53:03
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Vesti sa naslovnice i komentari
| | |-+  Kenija: Mombasa
« previous next »
Pages: 1 [2] Add to: Facebook Print
Author Topic:

Kenija: Mombasa

(Read 4924 times)
lithobrowser
putnik dugoprugaš

« Reply #15 on: 08-02-2010, 14:45:42 »

Lazare, ti si bre gori od Rastka Petrovića kad kreneš da intervjuišeš lokalce Cheesy.
Acketa
Global Moderator
putnik dugoprugaš

It's the wonderful world of possibilities :-D

« Reply #16 on: 08-02-2010, 15:01:28 »

Ceo tekst mi deluje malo opuštenije, manje napeto od prethodnih pa sam ga tako nekako lagano i pročitao. U stvari, obojica ste nekako opušteniji u pripovedanju, kao da je Mombasa generalno manje intenzivna od Nairobija, ili kao da ste se navikli... šta ja znam.
O doseljavanju Azijata u istočnu Afriku sam čitao negde jednom, ali me je i dalje iznenadilo. Interesantno.
Opet drugačija priča i opet se lepo čita Smiley

clap

The soul has greater need of the Ideal than  the Real ...
rayuela
putnik dugoprugaš

« Reply #17 on: 08-02-2010, 21:12:52 »

pa mislim stvarno, chi, prvo te je napao morski jež a onda i meduza Cheesy lepo su vas svi upozoravali da će putovanje biti opasno Cheesy divno, drago mi je da ste posvetili malo mesta i gastronomskom utisku Smiley a znate i koje će biti moje pitanje - postoji li na tom kontinentu sladoled, i kakvog je ukusa Tongue

Всем-всем-всем-всем-всем
С нами по пути
Jelena
putnik srednjeprugaš

« Reply #18 on: 08-02-2010, 21:22:12 »

Da, mislim da Chi nije smeo da kaze da ga je meduza ustvari ozarila i da je verovatno jaukao po plazi Cheesy i ja sam se pitala gde su jelovnici Afrike, a drago mi je sto ste ovaj put malo vise opisivali i prirodu...
I meni je zanimljiva ta teza o Evropi u detinjem uzrastu...ma sve su price zanimljive..
uzivajte... Wink
rzoran
putnik srednjeprugaš

« Reply #19 on: 09-02-2010, 01:04:08 »

Uh ljudi, samo da znate koliko vam zavidim huh crying clap

"Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti"
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #20 on: 09-02-2010, 09:07:34 »

Iz dosadašnjih tekstova, reklo bi se da su skoro sve domaće devojke koje srećete izrazito požtrvovane osobe koje žive u raskoraku sa tradicionalnim stavovima svojih zajednica. Da li mislite da je to slučajno, ili da je to tipičan profil osoba koje se nalaze na CS u Africi ili nešto treće...?

Mislim da je slika mnogo složenija od toga, ali verovatno je da su ljudi koje pronalazimo preko interneta svakako imali više kontakta sa Zapadnom kulturom nego prosečan Afrikanac. Požrtvovane... Pa, ovde svako ko ima mogućnost da zaradi ima na grbači celu familiju, mislim da se ne radi o požrtvovanosti nego o evolucionoj strategiji.

Voleo bi da vidim više slika ljudi koji imaju značajniju ulogu u prici.

Namerno ih ne stavljamo. Puno smo o tome razmišljali i diskutovali, i na kraju smo zaključili da bi to bilo suviše indiskretno, posebno za ljude sa kojima smo razgovarali o veoma ličnim stvarima. Ne znam da li je takav stav zaista opravdan, ali kad sam prvi put pomislio da stavim na net fotke tih ljudi, u glavi mi se upalilo jedno veliko "NE". Osim toga, slike bi možda dodatno uticale na nečiji doživljaj tih ljudi, a ja baš nisam vičan fotografiji toliko da mogu da budem siguran da će slika pokazati ono što ja želim da snimim.

Lazare, ti si bre gori od Rastka Petrovića kad kreneš da intervjuišeš lokalce
Učio od najboljih! Smiley

kao da je Mombasa generalno manje intenzivna od Nairobija

O da, milion puta opuštenija. Dobro je da se to vidi iz teksta Smiley Sem toga, Mombasa je stari grad, tako da ima mnogo više duha.

postoji li na tom kontinentu sladoled, i kakvog je ukusa

U rangu kineskih sladoleda... Vrlo bazično, ne bi bila zadovoljna Smiley Generalno ceo odnos prema slatkišima je takav. Čokolada je retka i hiper skupa, a poslastičarnica faktički ni nema, osim nešto malo što drže Arapi u primorju.

i ja sam se pitala gde su jelovnici Afrike

Slabo se ovde jede. Ishrana je neverovatno jednolična, dva-tri bazična jela se smenjuju na trpezi, ulična hrana je jako slaba, porcije su uvek jako male. Zemlje koje smo posetili, sve posle Egipta, nemaju nikakvu gastronomsku kulturu. Jedeš da ne budeš gladan, i kraj.
« Last Edit: 09-02-2010, 11:34:31 by Lazar » Logged

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
guest
Guest
« Reply #21 on: 09-02-2010, 15:14:18 »

Ajana je Somalijka, kao i mnogi drugi stanovnici ovog dela Kenije. Obučena je u tradicionalnu muslimansku dugu odoru, i nosi maramu. Ima 27 godina i završila je koledž za programera, ali već godinama ne uspeva da pronađe posao. Kaže da se boji da će zaboraviti da programira, jer nema kompjuter kući, pa ne može da vežba.

Eh, da je isla na PMF u NS, naucila bi da programira na papiru... Wink
Golosinna
Guest
« Reply #22 on: 09-02-2010, 16:39:57 »

Sto se tice teksta, slazem se sa Acketom. Sto se tice pomoci deci, neverovatno je kako mala suma novca moze nekom da promeni zivot. U Mozambiku, na primer, godinu dana skolovanja i oblacenja deteta kosta samo 80 evra!! Postoji udruzenje koje se bavi time, ali im je blog na zalost samo na portugalskom. http://amigosinharrime.blogspot.com/
Donatorima redovno salju izvestaje o deci (izvestaj zvuci suvoparno, ova pisma su mnogo licnija), fotografije, itd, mozes da vidis kako dete napreduje u ucenju i radu. Za prosecnog Evropljanina (u sta mnogi Srbi naravno ne spadaju), 80-300 evra godisnje ne predstavlja bas nista, a u Africi moze mnogo da promeni. Kristini svaka cast sto je dosla na ideju da organizuje ovako nesto u Mombasi!

PS - A Chi i meduza Cheesy no comment
PPS - a kako se pravi ta mesavina mleka i avokada, za preliv? Bukvalno samo ta dva sastojka (i koja je srazmera) ili ima jos nesto?
bokas
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #23 on: 12-02-2010, 23:12:29 »

Tekst je pravo osvezenje!!
Dosadasnji su se nekako uklapali u sliku Afrike koju sam uspela do sada zamislim, a Mombasa kao da je iz potpuno druge price... bar tekst ima potpuno drugaciji duh od dosadasnjih. Valjda je taj duh Azije malo uzdrmao...  Smiley
Cika Hasan mi je nekako njjaci utisak, u sred one cajdzinice i svojih prica, kao lik iz nekog romana 
U svakom slucaju, tekstovi su i dalje vrhunski...
Iskoristite jos to malo Afrike sto vam je ostalo!
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #24 on: 17-02-2010, 00:41:38 »

PPS - a kako se pravi ta mesavina mleka i avokada, za preliv? Bukvalno samo ta dva sastojka (i koja je srazmera) ili ima jos nesto?

Meni se čini da su samo mleko i avokado, ali ne bih se mogao zakleti. Razmera je takva da bude prilično gusto, valjda odokativno oceniš, nemam pojma Smiley Ne bude baš tečnost, nego više nekako kremasto 

bisquiter
Guest
« Reply #25 on: 22-03-2010, 16:57:12 »

Jako lep tekst! Interesantna literarna forma...
Na mene je ostavio poseban utisak, jer sam pre nekoliko godina putovala kroz  Keniju. Doduse, kratko smo se zadrzali u Mombasi,ali su razlike izmedju stanovnika Najrobija,Mombase ili Malindija uocljive i na "kratak utisak".
Putovali smo sirom sveta , ali jedina zemlja u koju bih ponovo otputovala je Kenija!
Hvala Vam za lepu pricu!
kokki
Guest
« Reply #26 on: 21-10-2010, 12:06:14 »

i sam se spremam na jedno slicno putovanje.. a komentar na do sad procitano je- sjajno... sta reci drugo...
imam jedno pitanje, konkretno za Mombasu...
nadam se da ce neko od vas procitati ..
naime: svuda, od svih i na svim prospektima, putopisima, vodicima, plaze u Mombasi opisuju kao najlepse na svetu.. u tekstu nisam stekao utisak da su vas nesto impresionirale? jer osim ujeda meduza nista drugo o njima nije receno... jer ja sam zaljubljenik u plaze i jedan od ciljeva zivota mi je da na svakoj svetskoj plazi provedem bar jedan dan Smiley
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #27 on: 21-10-2010, 12:32:31 »

Mi smo išli na veliku peščanu plažu koju su nam preporučili, ali bila je oseka, tako da se voda povukla preko 50 metara od obale i ugođaj je zaista bio bezveze, kao i voda. Ne znam kako bi bilo da je bila plima, ali čini mi se da ne bi bilo nešto naročito bolje.

Едет трамвай, мы без билетов...
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #28 on: 21-10-2010, 12:40:54 »

To je okean, tako da ne treba da očekuješ iskustvo sa Sredozemnog mora. U okeanu je voda najčešće mutnjikava, a razlika između plime i oseke je ogromna. Plaže zaista izgledaju neverovatno kad stojiš na obali (beli pesak, plavo more, palme sa kokosovim orasima, poneki majmunčić na drvetu) ali kad uđeš u vodu, bar što se mene tiče, nije ništa posebno. Prvo je ekstra plitko jedno 100 metara, a onda postaje malo dublje ali voda uopšte nije providna. Definitivno nije moj tip vode za kupanje.

Pages: 1 [2] Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube