ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 20-06-2013, 10:02:13
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putnički servis
| |-+  Jezici - naši i strani
| | |-+  Kada se "ne" piše odvojeno, a kad spojeno
« previous next »
Pages: [1] Add to: Facebook Print
Author Topic:

Kada se "ne" piše odvojeno, a kad spojeno

(Read 54121 times)
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« on: 07-11-2010, 17:49:49 »

Kako bismo malo povećali nivo čitljivosti foruma, možda bismo povremeno mogli da napišemo nešto o srpskom jeziku, tačnije - pravopisu. Ko zna - nek' ne gleda, ko ne zna - nek' nauči. Ko se uvredi pa počne da hejtuje (znam da mnogi ovo smatraju osetljivim pitanjima) odmah će biti obrisan.

"ne" se piše spojeno kada stoji uz pridev: nemoguće, nepoznato, nevidljivo, neuračunljiv, nepismen, nepodnošljiv, neveseo

"ne" se piše odvojeno kad stoji uz glagol: ne mogu, ne želim, ne razumem, ne znam, ne vidim, ne čujem, ne zanima me osim u slučajevima: nemam, neću i nemoj.

Tu je i četvrti slučaj - "nisam" - koji se obično navodi, ali mislim da nikome neće pasti na pamet da piše "nisam" razdvojeno Smiley

Dakle, vrlo jednostavno: sa pridevima spojeno, sa glagolima odvojeno, osim nemam, neću i nemoj.

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
bokas
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #1 on: 07-11-2010, 18:09:35 »

Ja evo da doprinesem pesmicom koju sam naučila u osnovnoj... 
"NE se sa glagolom zajedno ne piše,
đače toga se boj,
osim u četiri reči
neću, nemam, nisam, nemoj!"

možda pomogne...  Grin
kompe
putnik dugoprugaš

« Reply #2 on: 07-11-2010, 20:25:24 »

Tu je i četvrti slučaj - "nisam" - koji se obično navodi, ali mislim da nikome neće pasti na pamet da piše "nisam" razdvojeno Smiley
OdgovoriJo bi ti ne sto, al ni_sam(!) neznam sta   Grin Tongue
Dragance
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #3 on: 07-11-2010, 20:49:17 »

"ne" se piše odvojeno kad stoji uz glagol: ne mogu, ne želim, ne razumem, ne znam, ne vidim, ne čujem, ne zanima me osim u slučajevima: nemam, neću i nemoj.

Dakle, vrlo jednostavno: sa pridevima spojeno, sa glagolima odvojeno, osim nemam, neću i nemoj.

Mene su jos ucili da se i glagoli "nestati" i "nedostajati" pisu zajedno sa "ne"
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #4 on: 07-11-2010, 21:19:03 »

Naravno, cela jezička priča jeste dosta komplikovanija, ali mislim da su najjednostavnija pravila sasvim dovoljna za naše potrebe.

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
wolfbgd
putnik dugoprugaš

« Reply #5 on: 07-11-2010, 23:11:52 »

A ču jadan... štazna'ja...

"Svrha ovog foruma je pomoć drugima i saznanje za sebe i druge."
Nikolar91
putnik dugoprugaš

Personal Text:

« Reply #6 on: 08-11-2010, 10:11:44 »

Ovo sam znao.

Aj sad kad se pisu velika slova kad mala. Znam to na pocetku recenice, imena, gradovi. Al' ima tu sad i kod imena dosta zackoljica. Ako je neko francusko ime pa se sastoji od 3 reci onda je zeznuto. I kod naziva me uvek binu, petrovaradinski most veliko malo? Onda skole, ustanove... To nikad do kraja nisam skontao.
Acketa
Global Moderator
putnik dugoprugaš

It's the wonderful world of possibilities :-D

« Reply #7 on: 08-11-2010, 12:01:29 »

Evo ovde:

Upotreba velikog i malog slova.

afro

The soul has greater need of the Ideal than  the Real ...
abraskas
putnik dugoprugaš

« Reply #8 on: 08-11-2010, 12:50:05 »

Ne kad se pise razdvojeno
a nekad spojeno 
secanje
putnik-pripravnik
**

« Reply #9 on: 16-01-2011, 19:42:41 »

Mene su jos ucili da se i glagoli "nestati" i "nedostajati" pisu zajedno sa "ne"
tu nema sta da se odvaja, posto se i ne pojavljuje rechca ne...
ne nedostajes mi, ne nestaju stvari same od sebe - to su primeri sa rechcom ne hehe

"Jest, i mi posjedujemo prekrasnih priča. Samo one su drugačije. Mi ne znamo, što je to sunce, koje sja i neuporedivo žeže. Naše se priče drže zemlje, odvijaju se pod zemljom, rodila ih je fantazija odjevena u hlače od kože, rođene su  tami zimske noći."
Pages: [1] Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube