ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 23-05-2013, 11:17:35
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Bliski Istok
| | |-+  Sirija 2011
« previous next »
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Sirija 2011

(Read 19316 times)
golosina
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #120 on: 16-08-2011, 13:09:30 »

Zanima me da li bismo, zbog novonastale situacije u Siriji, mogli da imamo problema kada na granici vide da putujemo sa profesionalnim fotoaparatom + objektivima itd. Znam da su proterali vecinu novinara iz zemlje, pa paranoisem da ovo moze da bude razlog da nas ni ne puste da udjemo? I drugo, u samoj Siriji, kontam da ima vojske tu i tamo, da li prave probleme ako se fotografise okolo? Koliko vidim, laki su na obaracu...

stay hungry. stay foolish.
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #121 on: 16-08-2011, 15:05:02 »

Sirijski DB nije bio srećan kad vidi fotografa ni u mirnim vremenima. Dešavalo se da policajac u civilu priđe turisti i naredi mu da obriše fotografije sa aparata, ukoliko je slikao nešto što ne bi trebalo. Nažalost, nije uvek moguće znati šta ne bi trebalo slikati - recimo, fotkaš neku zgradu, a u njoj zapravo živi neki vladin službenik ili neko važno vojno lice, pa je onda to problem.

Što se tiče situacije na granici, to ne možemo znati, ali po samoj Siriji verujem da sad nije posebno pametno ići okolo sa ogromnim objektivom i upirati ga u sve i svašta. Naravno, ako ćete fotkati samo po bazarima, dvorištima džamija, iskopinama itd, ne verujem da to može biti problem.

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
golosina
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #122 on: 16-08-2011, 15:15:11 »

Sirijski DB nije bio srećan kad vidi fotografa ni u mirnim vremenima. Dešavalo se da policajac u civilu priđe turisti i naredi mu da obriše fotografije sa aparata, ukoliko je slikao nešto što ne bi trebalo. Nažalost, nije uvek moguće znati šta ne bi trebalo slikati - recimo, fotkaš neku zgradu, a u njoj zapravo živi neki vladin službenik ili neko važno vojno lice, pa je onda to problem.

Što se tiče situacije na granici, to ne možemo znati, ali po samoj Siriji verujem da sad nije posebno pametno ići okolo sa ogromnim objektivom i upirati ga u sve i svašta. Naravno, ako ćete fotkati samo po bazarima, dvorištima džamija, iskopinama itd, ne verujem da to može biti problem.

Tako sam i mislila Sad ... Problem je doduse i sam fotoaparat, jer ako se nosi u torbi kako bi trebalo, sasvim je ocigledno da je torba fotografska... Mislim da u svakom slucaju ne bi trebalo da bude oko vrata... Moracemo izgleda pokusati da nadjemo neka alternativna resenja za transport aparata u toku dana..

geoplans
putnik dugoprugaš

« Reply #123 on: 16-08-2011, 20:21:47 »

Mene je u Hami dva puta zaustavljala vojna kontrola i vodili me kod majora + mladog porucnika koji je pricao engleski.
Pregedali pasos (imam tri sirijske vize unutra sto je omeksalo stvar), pitali me da li sam novinar, da li znam arapski (odgovaram sa ne) da li ima mobilni - nemam, da li imam laptop - nemam, da li imam fotoapart - imam. Daj da vidimo...
Moj model je mali staje u dzep ali su detaljno pregledali sadrzaj memorijske kartice, i pitali da li sam slikao nesto osetljivo kako rekose. Nije bilo nikakvih problema. Dok sam bio tamo u toj zgradi dovedose jednog Engleza koji je tvrdio da je ucitelj na letovanju. Sa sobom je imao dva aparata poveca, telefon tipa satelitski i laptop. Jos u pasosu imao pecate iz Egipta za vreme protesta i Libije mesto boravka Bengazi. Odvedose ga negde... verovatno je proteran.
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #124 on: 17-08-2011, 09:59:10 »

Da napisem i ja koju rec o mom iskustvu u Siriji. Osecali smo se vrlo sigurni, da li zbog saznanja da nam ne preti nikakva opasnost ili stalnog prisustva nekog iz sluzbe bezbednosti. pri svakom ulasku u grad, putovali smo autobusima, pre ulaska u autobusku stanicu, smo ili mi sami (u Del al Zouru), ili vozac prijavljivao nas boravak.
U Tartusu, na obali Sredozemnog mora, nas je u podne, kad na ulici nema ni zive duse, pratio policajac u civilu, koga sam na kraju zamolio da nas fotografise i pokaze grad. I njemu je to bilo zanimljivo.
E sad u ovoj situaciji, doci u Siriju sa profesionalnim aparatom, sa press karticama, pitanje je kakav ce odnos biti. Svakako ne treba u aplikaciji za vizu napisati zanimanje novinar. Na vizi koju zalepe na stranicu pasosa pise zanimanje. Mozda to sada moze biti problem.

Ahimša paramo dharma
golosina
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #125 on: 17-08-2011, 11:26:02 »

Izgleda da su novinari dobrodosi u Siriju samo u specijalnim turama koje sirijska vlast organizuje specijalno za novinare. Sve drugo... 
Nama ce press kartice biti duboko na dnu ranca dok ne prodjemo kroz Siriju, a sto se tice vize, ne znam sta na kraju pise jer mi nije jos stigao pasos, ali dala sam stroga uputstva kumi, koja mi je vadila vizu, da ne pominje novinarstvo niti NGO rad, jer mislim da su alergicni na oba. Valjda su napisali politikolog... Mada i to bolje da  silence
Hvala vam svima na komentarima, jako sam istripovana oko Sirije, ajd ako udjemo, al jos vise sta cu ako ne udjemo, a let kuci iz Izraela.
Kad pomenuh Izrael, pise u lonely planet-u da se desava da lose reaguju na sirijsku vizu u pasosu i da odbiju ulazak... Ne znam sta jos moze da nas snadje, bice ovo kao neka "predji granicu" igrica.

jms_uk
putnik dugoprugaš

« Reply #126 on: 17-08-2011, 11:50:42 »

Odakle treba da udjete u Siriju? Iz Sirije idete, ako se dobro secam, u Jordan?

Ja sam uzeo let Beirut-Amman, karta je £100, one way, Middle East Airlines AirLiban [MEA] Royal Jordanian je bilo nekih £20 vise.

Hvala vam svima na komentarima, jako sam istripovana oko Sirije, ajd ako udjemo, al jos vise sta cu ako ne udjemo, a let kuci iz Izraela.

golosina
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #127 on: 17-08-2011, 11:53:17 »

iz Turske, kopnom, granicni prelaz Gaziantep, a posle za Jordan.

miloica
putnik dugoprugaš

« Reply #128 on: 20-08-2011, 23:59:29 »

Ево још једне како неко рече:''Проасадовске небулозе''.

Снимак је из града Хомса кад је сиријска војска истерала плаћеничке банде

Хајде баш нека ови наши плаћеници од стране разних НВО нађу снимак на коме се јасно види више од неколико стотина противника власти.

А ево још једног снимка који показује да сам ја један од ''проасадовских глупана''

Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #129 on: 22-08-2011, 08:48:35 »

Naši plaćenici od strane raznih NVO? Plaćeničke bande? Kome se ovaj čovek uopšte obraća? Mislim da ću u pravilnik dodati klauzulu o tome da ću po hitnom postupku izbaciti sa foruma svakoga ko ovde samo i pomisli da koristi retoriku devedesetih. Jasno mi je da smo se formirali u neprijatnim vremenima, ali daj da se maknemo od toga.

Svakako da u Siriji ima ljudi koji su za trenutnu vlast, kao i onih koji su protiv nje. Naravno da ovi potonji ne smeju da se okupe u tolikom broju i onda to snimaju i puštaju na televiziji. I naravno da mi teško da možemo da sudimo o tome šta se tamo zaista dešava. Ova dva linka su kao da ti neko pusti dve emisije sa RTS-a devedesetih i kaže "evo pa se sam uveri kako je u Srbiiji".

Nego hajde lepo bez trolovanja teme i političkih diskusija, i sami znate da im nismo dorasli. Držite se problematike putovanja po Siriji.

vru45
putnik-pripravnik
**

« Reply #130 on: 24-08-2011, 21:08:47 »

ovo sam našao na jednom sjajnom blogu, Britanski student koji je boravio u Damasku je napravio par svojihj beleški Smiley doduše staro je dva meseca, minimum ali zanimljivo Smiley http://www.arabist.net/blog/2011/7/15/syria-dispatch-the-road-to-qardaha.html
Smajli1
putnik kratkoprugaš

« Reply #131 on: 03-06-2012, 22:51:01 »

Ljudovi, kakvo je stanje u Sriji? Jel bio ko skoro? Moze li se putovati da se ne popije neki slucajan metak u celo  death  Grin?
hampi
putnik kratkoprugaš

« Reply #132 on: 05-06-2012, 19:00:31 »

Je'ote, ljudi se sad vec masovno kolju i ubijaju na obe strane, a ti bi da se bavis turizmom.Zar ti nije bljak da ides negde gde znas da se u momentu dok ti setas Damaskom mozda 50 km dalje ili manje masovno ubija?Nema sta, bas si Dzejms Bond.Bar ces imati prenociste gotovo za dzabaka jer nema nikoga.A mocices da pricas i unucima(ako ih budes imao) kako je deda bio hrabar i neuznemireno jeo sirijske specijalitete dok su grante oolo gruvale.
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #133 on: 05-06-2012, 19:26:07 »

@hampi, nema potrebe za takvim tonom. Takav odgovor će samo dovesti do svađe, a to svakako ne želimo na forumu. Ako te je isprovociralo pitanje ili način na koji je postavljeno, onda to možeš da kažeš i jasno da obrazložiš, a ne da odmah zapadaš u govor mržnje.

amstel
putnik kratkoprugaš

« Reply #134 on: 05-06-2012, 21:50:10 »

hampi je u pravu, o stanju o Siriji (i ne samo turističkom) danas izveštavaju svi mediji i mislim da se treba strpiti sa odlaskom tamo.

Nećeš rizikovati da te neko ubije, niti da tvoju želju za putovanjem protumači kao svrstavanje na jednu stranu u sukobu.
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube