ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 23-05-2013, 22:02:30
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Život i posao u inostranstvu
| | |-+  Dobijanje madjarskog drzavljanstva
« previous next »
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Dobijanje madjarskog drzavljanstva

(Read 43602 times)
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #120 on: 19-05-2012, 09:25:34 »

Piše mesto rođenja.

Ahimša paramo dharma
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #121 on: 18-06-2012, 02:44:41 »

Mađarski pasoš – da li govorite mađarski?!

Zbog mnogih zloupotreba dobronamernosti Mađarske vlade,  Mađarska razmatra uvođenje testa provere nivoa znanja jezika

Od kada je Mađarska vlada uvela ublažene kriterijume za dobijanje mađarskog državljanstva, veoma često smo javno mogli da čujemo da “Mađarska šakom i kapom deli državljanstva”, ili “Ma samo kažeš „majke mi“ i eto…  Kakvi dokazi, kakvi bakrači…” itd… Zahvaljujući ovakvim primedbama, koje su na neki način omalovažavanje jedne države, kao prvi korak ambasade je uvođenje različitih metoda provera znanja jezika. Od 1. januara 2011. godine, od kada je Mađarska uvela dvojno državljanstvo po skraćenom postupku, samo u par navrata je došlo do odbijanja dodele zbog neispunjavanja uslova.
.
U poslednja 2 meseca sve je više zahteva koji se odbijaju i to sa obrazloženjem da podnosilac zahteva ne govori mađarski jezik. Zahtev za dobijanje državljanstva se može predati samo lično i to je trebalo da posluži kao prvi stepen provere poznavanja jezika. Na žalost pokazao se neefikasnim. U proteklih par meseci mnogi podnosioci zahteva dobijaju telefonski poziv iz konzulata ili ambasade i razgovor ima cilj provere poznavanja jezika. Snalažljivost naših ljudi je međutim rezultovala to da se i to pokazalo nedovoljnim. Zloupotreba i prevara je sve više.
.
Ministarstvo Unutrašnjih poslova Mađarske je izjavilo da je vlada između ostalog, uvela dvojno državljanstvo po skraćenom postupku prvenstveno za bivše mađarske državljane  i njihove potomke koje su posedovale mađarsko državljanstvo između 1920. i 1945. godine, govore međarski i ne prestavljaju nacionalnu ni bezbednostnu opasnost za Mađarsku državu.

U mnogim evropskim (npr. Francuska) i prekookenskim zemljama (USA, Kanada) jedan od uslova dobijanja državljanstva je poznavanje jezika zemlje. Do sada mađarska vlada nije tražila pismene dokaze o istom. Shodno skraćenom i pojednostavljenom postupku prihvatala je izjavu podnosioca zahteva i mišljenje osoblja diplomatskog pretstavništva o poznavanju jezika. Zbog nastale situacije, Vlada mađarske razmatra mogućnost uvođenja provera znanja jezika putem testa. Mnoge zapadne zemlje traže potvrdu o znanju jezika izdate od strane ovlašćenih institucija – najčešće viših škola ili fakulteta. Proverava se nivo znanja jezika (govor, čitanje, pisanje i razumevanje) o čemu se izdaje zvaničan dokument.
.
Možda bi bilo bolje ćutati i koristiti pruženu mogućnost, nego omalovažavati zemlju i samim tim “zalupiti sebi vrata pred nosom”. 

izvor: http://www.gradsubotica.co.rs/madjarski-pasos-%E2%80%93-da-li-govorite-madjarski/
« Last Edit: 18-06-2012, 02:46:42 by travelchannel » Logged
viktor
novajlija
*

« Reply #122 on: 21-06-2012, 04:29:48 »

cao svima,predao sam papire za dobijanje madjarskog drzavljanstva u jednom madjarskom mestu,inace sam iz vojvodine,predao sam zajedno sa mamom koja dobro prica madjarski,ja sam malo slabije ali zena koja radi mi je uzela papire i proslo je.
Interesuje me ako neko moze da mi kaze od cega zavisi dali ce zahtev biti prihvacen i dali oni kad salju papire za Budimpestu napisu da neko slabije prica madjarski i dali to moze da utice?Inace imam sve dokaze o madjarskom poreklu.I koliko se ceka ako se preda u Madjarskoj?  Smiley
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #123 on: 21-06-2012, 09:23:24 »

Kažeš slabije pričaš Mađarski, a kako je sa čitanjem?
U tim dokumentima koje si dobio kao potvrdu da ste predali zahtev za povrat državljanstva piše koji je nivo znanja jezika.
Ukoliko u Budimpešti procene da ti nedostaje nešto od dokumenata, tražiće dopunu.
Nema pravila za koje vreme se rešava zahtev. Računaj na šest meseci.
Pozitivno reše 99% zahteva. Nema brige.

Ahimša paramo dharma
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #124 on: 21-06-2012, 23:37:47 »

Iako u suštini pozdravljam ideju, kada sam bolje pogledao tekst zanimljivo nigde ne spominje konkretne izvore, a o navodno strožem principu provere poznavanja mađarskog jezika, nigde nema ni reči na zvaničnom sajtu pojednostavljene procedure za državljanstvo.  huh

* * * * * * * * * * * *

Državljanstvo sam dobio 4 i po meseci nakon podnešenog zahteva, ali nepuna 3 meseca čekao sam na prebivališnu karticu - nezavisno gde živite to dobijate, a tek nakon toga se može tražiti pasoš. Pasoš su mi uručili dance 5 nedelja  nakon što sam podneo zahtev u skopskom konzulatu. Da sam pasoš direktno vadio u Mađarskoj, čekao bih 10 dana prema onome što piše u pasošu kao datum izdavanja.(rok izdavanja u HU može trajati maksimum 1 mesec po normalnom postupku, neki su međutim dobijali za 2 nedelje).
« Last Edit: 21-06-2012, 23:41:00 by travelchannel » Logged
mws
novajlija
*

« Reply #125 on: 28-06-2012, 19:57:16 »

Pozdrav svima Smiley

Da li je neko imao iskustva sa centrom za edukaciju iz Beograda koji drzi kurs madjarskog jezika usko vezano za predaju dokumenata za drzavljanstvo, svaka informacija moze biti od pomoci!?

Hvala Smiley

Opet ja Smiley
Nasla sam jednu stranicu sa prilicno zanimljivim informacijama vezanim za madjarski jezik (ima i materijala za ucenje za download - presla sam neke i nije lose) a dole su i neke korisne informacije vezane za predaju papira, pa mozda nekom pomogne

http://www.centarzaedukaciju.com/madjarski.php

Ja inace nestrpljivo cekam poziv posto sam papire vec predala  
Pretender
putnik dugoprugaš

« Reply #126 on: 30-06-2012, 19:23:20 »

Oni su iz Subotice, tamo verovatno odlicno rade. Sto se Beograda tice, u par navrata su najavljivali kurseve koji nikad nisu poceli. Vidim na sajtu da su uozbiljili beogradsku pricu...ali kada sam procitao 'specijalizovani kurs za dobijanje drzavljanstva' prevrnuo mi se zeludac.
Anyway, ako probas, javi iskustva.
korifej
novajlija
*

« Reply #127 on: 09-08-2012, 15:25:13 »

Oni su iz Subotice, tamo verovatno odlicno rade. Sto se Beograda tice, u par navrata su najavljivali kurseve koji nikad nisu poceli. Vidim na sajtu da su uozbiljili beogradsku pricu...ali kada sam procitao 'specijalizovani kurs za dobijanje drzavljanstva' prevrnuo mi se zeludac. Anyway, ako probas, javi iskustva.
Nije tačno da se kursevi nisu nikada održali...  baš u vreme kada je prošli post napisan, kurs je bio u toku.
Pretender
putnik dugoprugaš

« Reply #128 on: 10-08-2012, 03:30:49 »

U Beogradu ? Podeli info...
cruso
novajlija
*

« Reply #129 on: 14-08-2012, 14:45:05 »

Zdravo svima! Zanima me kako da izvadim dedin izvod iz knjige rođenih. On je rođen 1911. u tadašnjoj Pešti. Njegova majka tj. moja prababa je bila mađarica udata za srbina. Nemamo ni jedan njegov dokument, iz raznoraznih razloga o kojima ne bih da dužim, jer mi se čini da su nebitni. Hvala!
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #130 on: 18-08-2012, 16:53:19 »

Zdravo svima! Zanima me kako da izvadim dedin izvod iz knjige rođenih. On je rođen 1911. u tadašnjoj Pešti. Njegova majka tj. moja prababa je bila mađarica udata za srbina.
Biće potrebno da lično odete u Budapest i obratite se u nekoj od kancelarija za majkoknjižnihpozovljenja  Wink odnosno tzv. anyakönyvi hivatal t.j. matični uredi.

Evo linka za svih 23.okruga Budimpešte sa mapama i telefonima kao i radnim vremenom (ne rade baš svaki dan)

http://www.eskuvohelyszin.hu/hazassagkoto_terem/budapest_anyakonyvi_hivatal

Srećno!  Smiley
maxis
novajlija
*

« Reply #131 on: 01-09-2012, 01:12:32 »

Pozdrav svima  Smiley

Da li neko trenutno trazi skolu u Beogradu kao i ja?

Gotovo ni u jednoj jezik nije u ponudi, casovi se kad bi bilo interesovanja mogu organizovati u 4 da sam ja nasao, sad da ne reklamiram imena skola javno ali evo cene su sledece kad se preracuna po dvocasu, u dve skole je cena 1800, u jednoj je 1000, a u jednoj u zavisnosti od broja polaznika je od 450 do 1000. I postoji i taj ultraubrzani kurs koji drzi skola iz Subotice za oko 8000 ali ne znam sta da mislim o njemu, niko se jos nije javio sa utiscima. Privatne casove nisam nasao jos uvek u samom Beogradu (samo jednu osobu, i da ne diskriminišem ali ime i prezime srpsko a cena duplo viša nego što plaćam za jedan drugi jezik kod profesora kome je jezik maternji i koji ima zvanje dr nauka), jedino sam nasao nesto u Pancevu ali to mi je nezgodno jer nemam auto pa bih potrosio ceo dan na tu akciju.

Medjutim svima je zajednicko da nema interesovanja i da jos uvek nemaju grupu (3 coveka minimum), pa ako se neko sprema na upis neka mi posalje PM pa da se skoncentrisemo na jedno mesto kako bi konacno negde bila formirana grupa i kako bi se radilo u pravcu koji je nama potreban.

Ja vec imam neko predznanje gramatike, glasova, osnovnih reci (prva knjiga FSI) ali konverzacijski prakticno nista.

Wink

P.S. I jedno pitanje - moze li neko da preprica zakazivanje termina? Mozda neosnovano ali meni taj deo deluje najteze. Prilikom predaje dokumenata par pitanja o imenu, prezimenu, zanimanju mi ne deluju kao nesto nesavladivo jer se radi o prostim i kratkim recenicama ali gramaticki i leksicki slozene recenice poput "zeleo bih da zakazem sledeci slobodan termin za predaju dokumenata za podnosenje zahteva" i sl. su nivo C1 a razumeti odgovor sa druge strane C2
« Last Edit: 01-09-2012, 01:19:14 by maxis » Logged
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #132 on: 01-09-2012, 02:43:01 »

@maxis ako si već u Beogradu onda možeš pokušati sledeću stvar, trebala bi da bude besplatna: uskoro počinje akademska godina, potraži na filološkome fakultetu katedru za mađarski jezik i književnost, saznaj kada su predavanja iz mađarskog pod C - to je 2x nedeljno po 90min. ili  pod B (mislim 3 ili 4 puta nedeljno po 90min.) i počni da ih posećuješ redovno. Jedina razlika između tebe i oficijalnih studenata biće da ti nećeš moći da polažeš ispit i dobiješ ocenu u index (budući da nisi formalno upisan tamo) a za državljanstvo tebi je potrebno samo znanje jezika a ne i neka posebna potvrda na papiru. U roku od 8-9 meseci koliko traje akademska godina, ti ćeš steći dovoljno znanja i to besplatno.
Dakle pogledaj oglasnu tablu i zamoli profesora da ti dozvoli da posećuješ predavanja, mislim da ne bi bio problem. Srećno!   
maxis
novajlija
*

« Reply #133 on: 01-09-2012, 15:04:39 »

@travelchannel - razmisljao sam i tome, videcemo da li uopste pustaju jer sam nacuo da na mnogim katedrama ne vole padobrance. u svakom slucaju pitanje je i koliko je taj program odgovarajuci, nama je potreban specifican vokabular (a kao padobranac ne mozes da se ukljucujes u rad zapitkivanjem ja mislim). Ja sam npr. presao prvu knjigu FSI a da se reci poput "izvinite", "molim" i ne spominju a da se ide u tancine za neke stvari sve do reci za dzepnu maramicu npr. i sl. I sad neko ko procenjuje vase znanje ako vi ne znate da kazete izvinite ce zakljuciti da ne znate nista, iako vi mozda znate gomilu nekih nebuloza koje nece iskociti u razgovoru na predaji dokumenata.  banghead
Yecika
novajlija
*

« Reply #134 on: 13-09-2012, 23:54:10 »

@maxis

ja pohađam ovaj ubrzani kurs u Beogradu, u organizaciji Centra za edukaciju iz Subotice i vrlo sam zadovoljna. Pitaj slobodno na pp ako te još nešto zanima, da ne iznosim detalje ovde, ispašće da ih reklamiram.  rolleyes
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube