ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 24-05-2013, 20:50:41
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Život i posao u inostranstvu
| | |-+  Dobijanje madjarskog drzavljanstva
« previous next »
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Dobijanje madjarskog drzavljanstva

(Read 43665 times)
chaba
putnik dugoprugaš

« Reply #75 on: 08-12-2011, 16:55:40 »

Успут, треба ли за Мјанмар(Бурму) виза ако имаш српски пасош? (за оба мађарска треба)
Piše da treba, valjda im nismo prodali oružlje po dovoljno niskoj ceni  Sad
Sa srpskim pasošem je viza $10 jeftinija Tongue
plandistanac
novajlija
*

« Reply #76 on: 10-12-2011, 11:55:16 »

E ovako narode,izvadio sam izvode iz maticnih knjiga rodjenih,moj,caletov i dedin,deda je rodjen vec 1915.Izvadio sam krstenicu iz crkve i potvrdu da nisam krivicno gonjen,sve prevedeno na madjarski i overenoi ispunio 6 strana dokumenta koji sam skinuo sa onog sajta plus napisana kratka biografija.Jel to dovoljno od dokumenata,misljenje nekog ko je bio.pa da  krecem u konzulat???
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #77 on: 10-12-2011, 12:33:59 »

Pre nego što kreneš u konzulat, nazovi ih telefonom da bi dobio termin za predaju dokumenata. Na termin se, obično čeka par meseci. Ujedno ih pitaj koji su sve dokumenti potrebni.

Ahimša paramo dharma
cakicale
novajlija
*

« Reply #78 on: 11-12-2011, 13:20:50 »

Pozdrav
da li možda neko zna kada se predaje zahtev u Madjarskoj u nekoj manjoj opštini koliko tu proveravaju znanje jezika ili možes da povedes nekoga ko zna jezik
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #79 on: 11-12-2011, 14:03:37 »

Možeš da predaš zahtev u bilo kojoj opštini. Naravno, uz predhodno dobijanja termina. I možeš da povedeš nekog ko zna madzarski. Jedan od uslova za dobijanje madzarskog državljanstva je i znanje madzarskog jezika. Tako da može da se dogodi da taj koga povedeš dobije državljanstvo a ti ne. Smiley

Ahimša paramo dharma
chaba
putnik dugoprugaš

« Reply #80 on: 11-12-2011, 18:11:38 »

Ja bih rekao da je cak bolje da se za drzavljanstvo predaje u Srbiji posto ce te radnici u ambasadi razumeti cak i ako ubacis koju srpsku rec, dok te u Madjarskoj jednostavno nece razumeti.
cakicale
novajlija
*

« Reply #81 on: 11-12-2011, 19:05:32 »

A da li znate koliko se dugo ceka za dobijanje drzavljanstva i otprilike sta pitaju u ambasadi ?
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #82 on: 12-12-2011, 10:33:00 »

http://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=5050.msg80153#msg80153
6-8 meseci.

Ahimša paramo dharma
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #83 on: 12-12-2011, 22:15:20 »

A da li znate koliko se dugo ceka za dobijanje drzavljanstva i otprilike sta pitaju u ambasadi ?
Ја сам на држављанство чекао 4 и по месеци, а рођаци у Србији га још нису добили. Заборавио сам рећи у претходним постовима, моја искуства су са скопским конзулатом, Македонија.

У самој амбасади пре ће ти честитати него питати, и то када добијеш документа и даш свечану изјаву, нас су почастили и шампањцем  Smiley Ти захтев подносиш у конзуларноме оддељењу амбасаде, односно конзулату ако се ради о одвојеном објекту.

Мене нису питали ништа посебно, осим ствари везаних за процедуру. Питали су ме уствари како су ми се допали њихови колачићи...  Wink Дакле неће те ништа питати из граматике и астрономије, већ: " леп добар дан желимо и срдачно добродошли, допада ли вам се имати потребна документа цењени господине, где сте рођени, а родитељи, а претци? па како то да ви знате тако добро мађарски?"  - ето то је мене (сад већ бивши) конзул отприлике питао. Додуше чекали смо готово сат времена док нас је позвао у његовој канцеларији, али вредело је, били су јако јако љубазни.

Неколико дана пре свечаног пријема у држављанство фино лепо сам проучио

Па било би лепо да то и ви урадите - да се не осећам јединим чисто... Grin барем поглавља 6, 7 и 8 (устав, администрација и права држављанина), да имате онај осећај да сте прави правцати  Wink познаваоци система, иако нема потребе пошто се ради о egyszerűsítet honosítás(поједностављена натурализација)  Smiley
« Last Edit: 12-12-2011, 22:19:32 by travelchannel » Logged
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #84 on: 12-12-2011, 22:32:10 »

E ovako narode,izvadio sam izvode iz maticnih knjiga rodjenih,moj,caletov i dedin,deda je rodjen vec 1915.Izvadio sam krstenicu iz crkve i potvrdu da nisam krivicno gonjen,sve prevedeno na madjarski i overenoi ispunio 6 strana dokumenta koji sam skinuo sa onog sajta plus napisana kratka biografija.Jel to dovoljno od dokumenata,misljenje nekog ko je bio.pa da  krecem u konzulat???
Извод из књиге венчаних твојих родитеља и исто ако си и ти у браку, у случају развода потврду о разводу.

не треба ти виза ни за Канаду, САД(ако уђеш из Канаде ћуфћуф превозом тј.возом не треба ти ни EFTA предрегистрација) Нови Зеланд, Аустралија,
Мала штампарска корекција... тај програм који омогућује безвизни режим између САД с једне и Мађарске, Норвешке, В.Британије, Финске, Француске и тд.  зове се ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Та врста регистрације потребна је само ако улазите у САД пасошима тих земаља(дакле и мађарским) ваздушним путем. Уколико улазите из Канаде возом или аутомобилом у САД онда вам не треба.
А за Аустралију важи eVisitor и за сада је бесплатан, док ESTA није, али важи неколико година и улазака.
sibek2005
novajlija
*

« Reply #85 on: 09-01-2012, 13:39:17 »

Dragi saputnici, kako sam čuo na državljanstvo se sve kraće čeka, i da je procedura pojednostavljena, tj. da nema više pisanja biografije i da se sve rešava za nekih 3-4 meseca.

ako neko zna neka nam napiše nešto o tome..........

afro
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #86 on: 12-01-2012, 13:49:33 »

Dragi saputnici, kako sam čuo na državljanstvo se sve kraće čeka, i da je procedura pojednostavljena, tj. da nema više pisanja biografije i da se sve rešava za nekih 3-4 meseca.

ako neko zna neka nam napiše nešto o tome..........

afro
Ovo da navodno nema pisanja biografije na madjarskom jeziku, prvi put cujem. O tome za sada nista nema oficijalno na www.allampolgarsag.gov.hu U oddeljku za predavanje zahteva nema nista o tome, niti u vestima.

Nije mi logicno da ukinu taj deo, buduci da se na taj nacin proverava osnovno poznavanje madjarskog pisanog jezika, a u razgovoru usmeni deo. Jer poznavanje jezika je jedan od conditio sin qua non t.j. uslov bez koga se ne moze. S drugim recima ako znam da napisem osnovno o sebi koristeci madjarski jezik sa madjarskim slovima i u toku podnosenja zahteva komuniciram na madjarskom to je samo po sebi dokaz da citam, pisem, govorim i razumem madjarski jezik.
« Last Edit: 12-01-2012, 13:54:07 by travelchannel » Logged
sibek2005
novajlija
*

« Reply #87 on: 12-01-2012, 14:03:44 »

da li se piše tamo na licu mesta ili se nosi napisano?
Beograd
novajlija
*

« Reply #88 on: 14-01-2012, 13:32:31 »

Pozdrav svima,

pratim ovaj forum vec neko vreme i odlucio sam da se registrujem upravo zbog ove teme.
Ne bih trosio vreme o prednostima koje donosi drzavljanstvo clanica EU vec bih ukratko voleo da znam da li je neko od pristunih imao prilike da se susretne sa madjarskom birokratskom aparaturom u Srbiji. Meni je njihova ambasada u Beogradu ostala u dobrom secanju prilikom trazenja vize po kratkom postupku ali ne znam kako izgleda sam cin trazenja drzavljanstva.
Procitao sam sve postove ovde, zvao ambasadu ali mi nisu dali jasan odgovor na to pitanje. Sa druge strane pitam se da li postoji neka diskriminacija kandidata na osnovu prezimena i imena, tj nacionalnosti (iako madjarske diplomate u javnosti tvrde da je nema).
S obzirom na to da sam ucio madjarski dok sam bio mali, bice mi potrebno odredjeno vreme da ga savladam ponovo ali ne zelim da se upustam u sve to ukoliko je uzalud. Sa druge strane, njihovo drzavljanstvo bi mi omogucilo slobodno kretanje u EU/EFTA zoni i ravnopravan odnos koji srpski drzavljani nemaju niti ce imati narednih 10-15 godina.

Hvala i pozdrav
chaba
putnik dugoprugaš

« Reply #89 on: 14-01-2012, 20:14:30 »

Pa vidi u svakom društvu postoje ljudi koji mrze ljude na osnovu neke kategorije ali da država Mađarska nekako sistematski mrzi/diskriminiše Srbe, baš i ne bih rekao, čak naprotiv. Koliko je meni poznato Srbija od svih suseda samo sa Mađarskom ima niz potpisanih ugovora o obostranom zdravstvenom osiguranju, školskim razmenama itd. Mađarska birokratija funkcioniše na isti način kao i srpska - možda su nešto efikasniji - ali isto tako imaš Mice Ubice po šalterima, isti mentalitet, kadrovi se popunjavaju po partijskoj vezi, zgrade su stare i oronule. Iz toga mogu da izvedem da ako ja kao Mađar nisam bio diskriminisan od strane srpske birokratije, onda nećeš ni ti biti od strane mađarske - ako govoriš jezik.

Jedino ako želiš da se osećaš da si diskriminisan, onda će ti svaka mala stvar (npr. što će ti drugačije pisati ime) smetati ali to je onda tvoj problem.
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube