ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 24-05-2013, 23:05:04
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Život i posao u inostranstvu
| | |-+  Dobijanje madjarskog drzavljanstva
« previous next »
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Dobijanje madjarskog drzavljanstva

(Read 43676 times)
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #105 on: 28-02-2012, 23:34:48 »

Ćao svima! Pa ukratko mama mi je mađarica al se nekako u kući uvek pričalo srpsko-hrvatski pa mi maternji  baš i nije najbolji   Imam jedan predlog koji mislim da svima nama koji sada ponovo učimo mađarski može pomoći..ajde svi vi koji ste bili na ispitu jezika, ako vam nije teško par rečenica o pitanjima koja su vas pitali i teme razgovora...znam,znam već je rečeno da treba samo solidna osnova tipa da sve razumeš, ali kod učenja pomaže da znaš teme razgovora, te učiš vokabular koji će ti i trebati

köszönöm szépen

Vlada iz Novog Sada
Ne postoji nikakav ispit niti testiranje ako si mislio u samoj ambasdi, naravno ukoliko drzavljanstvo uzimas pojednostavljenim postupkom(tema je upravo o tome). Radi se jednostavno o tome da obavljanje celog posla u konzularnom oddeljenju ambasade se odvija na madjarskom jeziku. Ne pricate o knjizevnosti niti istorji ili fizici, vec: "dobar dan interesuje me drzavljanstvo, pojednostavljena procedura" oni te pitaju "a odakle si? kada si rodjen? Dali su ti pretci bili madjari? i tako to?" ali sve na madjarskom jeziku. Ako ti znas sve to da pitas i odgovoris na madjarskom pa makar pogresio totalno gramatiku i akcenat, to automatski znaci da ti imas taj potrebni minimum poznavanja madjarskog jezika.
plandistanac
novajlija
*

« Reply #106 on: 27-03-2012, 19:28:57 »

E narode idem u sredu na razgovor.Znaci imam izvode moj,caletov,dedin prevedeno overeno,kratka biografija na madjarskom,6 onih stranica sa neta(HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI – KÉRELEM)popunjeno i jedna za promenu imena(Névmódosítás iránti kérelem)i slike.
Nemam zenu,decu tako da mislim da je to sve sto treba,tako su mi rekli i kad sam zakazivo.Ali eto pitam ove koji su bili za svaki slucaj da ne treba jos nesto?Unapred hvala.
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #107 on: 27-03-2012, 21:44:11 »

Ako nisi nešto dobro popunio dobićeš tamo druge obrasce, tako da je to 0k.
Kažeš promena imena, hm...Ako u nekoj budućnosti ti bude potrebno nešto od sadašnjih dokumenata, moraćeš i njih da menjaš. A to košta.

Ahimša paramo dharma
BladesEyeZ
putnik kratkoprugaš

« Reply #108 on: 28-03-2012, 07:31:04 »

Da  li neko ima bilo kakvu informaciju vezano za Rumuniju i da li kod njih postoji proces slican ovome.
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #109 on: 28-03-2012, 11:43:51 »

Nisam čuo da će nešto tako i Rumunima pasti na pamet. Ovo sa Mađarima je više politika, ali ko zna?

Ahimša paramo dharma
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #110 on: 06-04-2012, 02:46:08 »

Da  li neko ima bilo kakvu informaciju vezano za Rumuniju i da li kod njih postoji proces slican ovome.
Ako si mislio na dobijanje rumunskog drzavljanstva -  tzv. cetățeniei române (четацениј ром`не) da, postoji. Znam da vecina moldavaca ima pravo na rumunjsko drzvaljanstvo. Ali o ovome bi bilo pozeljno da ti ili neko drugi otvori posebnu temu.

A ako si mislio dali mozes podneti u Rumuniji zahtev za madjarsko drzavljanstvo, odgovor je da i to mozes u konzulatima u  Kluzhu, Temishvaru i td. ili u madjarskoj ambasadi u Bukureshtu. Medjutim tamo su isto velike guzhve pa dok dobijes termin moze proci vishe meseci.
BladesEyeZ
putnik kratkoprugaš

« Reply #111 on: 06-04-2012, 02:57:40 »

da mislio sam bas na dobijanje rumunskog drzavljanstva ...... baba sa majcine strane je rodjena tamo ali preminula jos 60-desetih ..ovde svi imamo srpsko drzavljanstvo ...pa sam mislio da li je moguce uopste da ja preko  majcine strane uopste apliciram.
Pretender
putnik dugoprugaš

« Reply #112 on: 06-04-2012, 15:39:45 »

@BladesEyeZ - naravno da nije moguce. O dobijanju svakog drzavljanstva postoje jako dobri tekstovi na wikipedii sa linkovima ka odgovarajucim zakonima. Kad bi se drzavljanstva EU dobijala tako lako, nikog vise ne bi bilo u Srbiji  Grin
BladesEyeZ
putnik kratkoprugaš

« Reply #113 on: 06-04-2012, 19:09:48 »

Pa nije bas tako .....tj citao si povrsno ......evo izvod iz zakona

Art. 5. – The children born from Romanian citizens on Romanian territory are Romanian citizens.

Furthermore, Romanian citizens are also those:

a) born on the Romanian territory, even if only one of the parents is a Romanian citizen;

b) born abroad and both parents, or only one of them has a Romanian citizenship.

sve u svemu popricacu sa ambasadom ...zainteresovao sam se za odgovor od travelchanell-a posto sam video da je malo upuceniji u stvari

« Last Edit: 06-04-2012, 19:14:04 by BladesEyeZ » Logged
Pretender
putnik dugoprugaš

« Reply #114 on: 07-04-2012, 01:32:57 »

@BladesEyeZ - bas zato sto sam citao detaljno sam to i rekao. Koliko sam shvatio, tebi niko nema rumunsko drzavljanstvo, nego ti zelis da pokrenes pricu da se na osnovu kevine babe dobije drzavljanstvo. Ako sam shvatio pogresno, izvinjavam se.
Madjari imaju POJEDNOSTAVLJENU proceduru, pa cak i u toj pojednostavljenoj proceduri mora postojati dokaz da je direktan predak bio Ugarski drzavljanin (u mom slucaju pradeda) i da se pride zna madjarski jezik, sto nije nimalo lako.
S druge strane, meni je em prababa iz Rumunije, em pricam rumunski (tj vlaski, ali moz da prodje Grin) i sigurno se ne bih maltretirao sa ucenjem madjarskog da je postojala neka opcija da uzmem npr. rumunsko drzavljanstvo.
Jos jednom ponavljam da se izvinjavam ukoliko sam prevideo neke informacije o tvom poreklu ili mestu rodjenja.
Reagovao sam mozda malo burnije jer mnogo ljudi cita ovaj forum upravo zbog ove teme koja je jako popularna i ne bih da navedemo ikoga na pogresne pretpostavke.

Veliki pozdrav
jimmy
putnik srednjeprugaš

« Reply #115 on: 12-04-2012, 14:03:04 »

Sziasztok! XD

Pitanje za one koji su predali i dobili odgovor. Koliko dugo ste čekali? Ja sam predao 29. novembra u Subotici, rečeno mi je do kraja marta će biti odgovor. Al' ga nema Tongue Pa, koliko bi još trebao čekati na osnovu vaših iskustava. I koliko nakon toga prođe do mogućnosti izrade pasoša?

Hvala!
Aksiom
novajlija
*

« Reply #116 on: 18-04-2012, 13:37:18 »

Pozdrav svima na forumu, da li neko zna moze li se  sa Madjarskim pasosem u Australiju bez vize, i na koje vreme, i moze da se radi tamo sa istim.
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #117 on: 18-04-2012, 14:08:37 »

ww.hungary.embassy.gov.au/btps/home.html
http://www.immi.gov.au/visawizard/#vw=%23a_step_1
« Last Edit: 18-04-2012, 14:11:56 by pedjalon » Logged

Ahimša paramo dharma
conica
novajlija
*

« Reply #118 on: 25-04-2012, 00:53:38 »

Opet ja Smiley
Nasla sam jednu stranicu sa prilicno zanimljivim informacijama vezanim za madjarski jezik (ima i materijala za ucenje za download - presla sam neke i nije lose) a dole su i neke korisne informacije vezane za predaju papira, pa mozda nekom pomogne

http://www.centarzaedukaciju.com/madjarski.php

Ja inace nestrpljivo cekam poziv posto sam papire vec predala   
travelchannel
putnik-pripravnik
**

« Reply #119 on: 19-05-2012, 01:51:55 »

Pitanje onima koji su izvadili već mađarski pasoš a nisu rođeni u Mađarskoj...

Dali vam u pasošu stoji grad ili država rođenja ili čak oba? Na pr. dali stoji samo Ljubljana ili SLO ili obe?

Hvala!
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube