ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 24-05-2013, 23:11:55
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Po belom svetu
| | |-+  Couch surfing
« previous next »
Pages: 1 [2] 3 4 5 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Couch surfing

(Read 7441 times)
omerta
putnik kratkoprugaš

sky is the limit!

« Reply #15 on: 11-09-2012, 00:41:58 »

Kada mi neko dodje u goste? Da li je pravilo da moram da ga hranim, da ga izvodim po gradu itd.?

Skoro 80% dana nisam kuci, tacnije kuci sam samo kad spavam, a nekada ni tada pa me zanima kakve su mi obaveze Smiley
elefteros
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #16 on: 11-09-2012, 07:00:42 »

Naravno da nije pravilo. Tako i napišeš na svom profilu. Ako možeš gostu da ponudiš prenoćište, super. Ostalo nisi obavezan, u šta tvoj gost najbolje može da bude upućen ako pročita profil.

zeljo_bl
putnik srednjeprugaš

« Reply #17 on: 16-09-2012, 14:07:37 »

imam nalog na CSu vec neko vrijeme...nisam imao negativno iskustvo mada su me par puta iznervirali sa izvjesnim stvarima...recimo kad neko odluci da se ode tusirati u 2 posle ponoci a pre toga je cijelo vece viso za kompom(mozda ovo malo zvuci smesno ali ako zivite 25km od centra u mjestu gdje mozete samo ponekad cuti sovu tokom noci onda necije jednosatno tusiranje i lomljava u kupatilu moze prilicno iznervirati Smiley )...druga stvar je bila koncert...znaci kazem da je ulaz 5e, po dolasku ovima se ne ide unutra kao skupo je(dobro ostanite napolju sa gomilom drughih ljudi koji nece ulazit posto se odlicno cuje i napolju) i onda nakon 1h pocnu da kukaju kako hoce kuci... huh

tacno je da su zapadnjaci vece skrtice i moje iskustvo govori da su Francuzi najgori po ovom pitanju... Wink

www.zeljkorogic.com - moj pogled na svet
www.tnp.ba - domaći carpool sajt
Svirepi Blagoje
putnik-pripravnik
**

High on beer

« Reply #18 on: 17-09-2012, 22:26:23 »

Kada mi neko dodje u goste? Da li je pravilo da moram da ga hranim, da ga izvodim po gradu itd.?

Skoro 80% dana nisam kuci, tacnije kuci sam samo kad spavam, a nekada ni tada pa me zanima kakve su mi obaveze Smiley

Nisi u obavezi! Naprotiv, on/ona bi trebali da budu presrećni što su našli nekog ko će da ih primi u kuću i uštedi im minimum 10 evra za noćenje u hostelu + ostale režije. Upravo iz tog razloga smatram da je kranje uljudno, kulturno, fer i, pre svega, ljudski da kada ti dođe gost da te časti pićem, skuva neko jelo o svom trošku ili tako nešto. Ali, nažalost, tu vrstu kutlure nije imalo 90% ljudi koji su meni dolazili. Šta više, odoh u minus čašćavajući pivom i ostalim stvarima... Zato kažem, najbolje iskustvo sam imao sa ljudima iz Poljske i Slovačke. Em se mnogo dobro zezaju, em nema zapadnjačke namrgođenosti, em ti uvek donesu neki poklon ili se potrude da te napiju pa da nekako pokušaju da te donesu do kuće. 
Kao što je rekao Željo, Francuzi su poprilično škrti, ali za mene su pobednici Austrijanci i Nemci. Takvu vrstu tvrdičluka i rigidnosti je teško dostići.  fuj Ali, Kanađani, Australijanci i Englezi su sjajni za zezanje i odličan provod (uh kada se setim nekih situacija ), ali su, brate mili, mnogo ludi. Pogotovu Englezi. Danas bih razmislio dva puta da li bih neke primio.  mad
noskich
putnik dugoprugaš

« Reply #19 on: 20-09-2012, 02:07:19 »

Nisam imao prilike da hostujem nazalost jer uvek delim stan ili kucu sa cimerima.
Bio sam ugoscen od strane raznolikih ljudi koje mogu uporediti po stepenu organizovanosti-rigidnosti: na ekstremu nerigidnosti je bio jedan ucitelj engleskog kojem je skola iznajmljivala dvosobni stan, on je za stalno primio jednog surfera koji je trazio posao predavanja engleskog bez ikakve naplate plus je primao ljude u svoju sobu; cesto nisu zakljucavali ulazna vrata, nije ga bilo briga sta drugi misle o njemu npr. nosio je poneki deo odece sa rupama... i mislim da mi je on do sada bio najbolji host; s druge strane izuzetno organizovani ljudi sa kojima ugovaras u minut gde cete se sresti, koliko cete boraviti, koji vam daju gomilu informacija gde ici i koji uglavnom imaju pravilo da morate napustiti stan kada oni nisu tu. Bilo mi je odlicno i sa drugima jer su pouzdani i mozete se osloniti na prethodni dogovor. Dok sa prvima moze biti sjajno, ali moze biti i bezveze, kako ti zapadne. Na primer moje prvo CS iskustvo: dogovorim se sa deckom mesecima unapred da me ugosti u gradu na drugom kraju sveta, odrzavam kontakt sa njim sve vreme, i nekih mesec dana pred moj dolazak on jednostavno izbrise svoj profil.
Da hostujem verovatno bih bio jedan od organizovanih jer radim puno radno vreme i studiram uz to.
gosn.shofershajbna
putnik dugoprugaš

« Reply #20 on: 20-09-2012, 09:02:20 »

Nisi u obavezi! Naprotiv, on/ona bi trebali da budu presrećni što su našli nekog ko će da ih primi u kuću i uštedi im minimum 10 evra za noćenje u hostelu + ostale režije. Upravo iz tog razloga smatram da je kranje uljudno, kulturno, fer i, pre svega, ljudski da kada ti dođe gost da te časti pićem, skuva neko jelo o svom trošku ili tako nešto. Ali, nažalost, tu vrstu kutlure nije imalo 90% ljudi koji su meni dolazili. Šta više, odoh u minus čašćavajući pivom i ostalim stvarima... Zato kažem, najbolje iskustvo sam imao sa ljudima iz Poljske i Slovačke. Em se mnogo dobro zezaju, em nema zapadnjačke namrgođenosti, em ti uvek donesu neki poklon ili se potrude da te napiju pa da nekako pokušaju da te donesu do kuće. 
Kao što je rekao Željo, Francuzi su poprilično škrti, ali za mene su pobednici Austrijanci i Nemci. Takvu vrstu tvrdičluka i rigidnosti je teško dostići.  fuj Ali, Kanađani, Australijanci i Englezi su sjajni za zezanje i odličan provod (uh kada se setim nekih situacija ), ali su, brate mili, mnogo ludi. Pogotovu Englezi. Danas bih razmislio dva puta da li bih neke primio.  mad

Ti si druze izgeneralizovao najstrasnije. Ja sam recimo imao u gostima dve Francuskinje koje su mi na  poklon donele jedno veoma skupo vino (iako vino skoro da i ne pijem), bio sam kod Nemca koji me je toliko nutkao svim i svacim maltene iznosio ceo svoj frizider pred mene, tako da mi je na kraju vec bilo malo neprijatno posto sam bio pri kraju putovanja i skoro bez para, pa nisam mogao da mu se oduzim. Sa druge strane imao sam dve Poljakinje koje su zivele o nasem trosku 3 dana i za ta 3 dana progovorile 4 reci. To je sve relativno i zavisi od osobe do  osobe, posebno na KAucsurfingu. Mislim verovatno ima i Srba koji idu okolo i grebu se, pa je glupo poistovecivati sve nas sa njima.

Sto se Kaucsurfinga tice, ono sto se meni ne svidja posebno u poslednje vreme je  komercijalizacija sajta. Ne potpisujem nikakve peticije i ne ucestvujem u raspravama o tome, ali je sve to tesko ne primetiti. Zivim u malom mestu i imam los internet, da udjem na Kaucsurfing treba mi dan i po, a verujem da na ovom svetu ima mnogo losijih internet konekcija od onih u srpskoj vukojebini. Kako onda neki stoper bez para u sred Sibira, brzo i lako da nadje kauc, kad ne moze ni da pristupi sajtu. Sve manje ima ljudi koji primaju goste, sve vise onih koji posecuju zurke i okupljanja, dobro je da se ljudi druze, ali sajt gubi svoj osnovni smisao, a to je gostoprimstvo na fazon: ja cu nekome pomoci, a neko drugi ce meni. Kad trazite hosta kao da trazite bracnog partnera, sad postoji opcija: ''zasto ste bas odabrali tog hosta'', koja ne moze biti kraca od ne znam sad kog broja slova.... Ljudi sve vise traze neku preterano veliku zahvalnost za cin hostovanja, to je mozda i normalno posto ipak primaju ljude u svoj dom, ali potpisujem da pre sve to nije tako funkcionisalo. Onda odem u Belorusiju, zemlju gde je Kaucsurfing u povoju i upoznam gomilu ljudi punih entuzijazma i zeljnih druzenja i upoznavanja novih ljudi, gde se kauc nalazi u roku od odmah, odusevim se i setim se da je Kaucsurfing nekada tako funkcionisao u svakoj zemlji.

''Nase ce sjene hodati po Becu, lutati po dvoru, plasiti gospodu.''
maitreya06
putnik srednjeprugaš

« Reply #21 on: 20-09-2012, 10:27:48 »

Slazem se i ja. Hostovali i surfovali, i super opcija kada imas lokalca pored sebe koji te moze uputiti i dati savete. Lepo je da surfer casti domacina picem ili slicno, ali to nikako ne znaci da je u obavezi da finansira i domacina tokom svog boravka kod njega. Opet, postoje i oni surferi koji 'zive' na racun domacina, sto opet nije nikako korektno. Ja sam za podelu troskova, ukoliko se zajedno klopa, pije i slicno. I sa sajtom sva super iskustva do sada 
Ромеос
putnik srednjeprugaš

« Reply #22 on: 20-09-2012, 12:57:35 »

Ja sam recimo imao u gostima dve Francuskinje koje su mi na  poklon donele jedno veoma skupo vino (iako vino skoro da i ne pijem),
имао сам слично искуство, пре три године боравили су код мене момак и девојка из француског дела Белгије, поклонили су одлично и скупо француско вино, које смо заједно попили.

Да, чуо сам да су западњаци конзумери итд али срећом "моји" западњаци уопште нису били такви

facebook.com/helpigor
punter
novajlija
*

« Reply #23 on: 20-09-2012, 13:24:45 »

ja sam imao poljake stopere kao prve goste, doneli su jednu poljsku vodku za mene kao poklon, drugu da popijemo zajedno... Cheesy

ok su bili, malo su se opustili sa kupanjem, ajde za poljakinju ocekivano,  pa potrosise svu toplu vodu, to je jedina negativna stvar , ali opet sa druge strane ja im nisam rekao prehodno da pripaze...inace raspametili se od gurmanskih plejskavica i gibanice  
pantera
putnik-pripravnik
**

« Reply #24 on: 08-10-2012, 13:09:14 »

Kad trazite hosta kao da trazite bracnog partnera, sad postoji opcija: ''zasto ste bas odabrali tog hosta'', koja ne moze biti kraca od ne znam sad kog broja slova....

clap

Ma cijela situacija je od gosta do gosta, od hosta do hosta. Al' nekako ako se pozitivno / normalno postaviš prema cijeloj stvari nekako tako sve i bude.

CS rocks!  banana

p.s. Sa svim francuzima smo imali totalno  pozitivna iskustva!

p.p.s. Priznajem da imam predrasude prema mladim putnicma, cca do 24 godine... nekako me umaraju.
MajaNS
putnik dugoprugaš

« Reply #25 on: 08-10-2012, 15:56:04 »

Priznajem da imam predrasude prema mladim putnicma, cca do 24 godine... nekako me umaraju.
To sam i ja mislila ali najludje je sto nam je prvi gost imao 20 godina i pozkazao se kao jedan od najboljih ikada, takodje nas je nekoliko ljudi njegovih godina ugostilo u nekoliko zemalja Juzne Amerike i sjajno nam je bilo sa njima. Takodje jedan od mojih najboljih CS prijatelja ima sada 73 godime i neverovatan je lik. Predrasude postoje da bi se razbijale  Wink

Sta ce mi revolucija ako ne mogu da plesem
Emma Goldman
pantera
putnik-pripravnik
**

« Reply #26 on: 08-10-2012, 17:13:04 »

Mene je tome naučilo iskustvo. Daklem, ranije apsolutno nisam imala takvih ograničenja... Al me smoriše. Istovremeno, imam jako puno prijatelja tih godina...
MajaNS
putnik dugoprugaš

« Reply #27 on: 08-10-2012, 17:21:57 »

Ja sam za ovih cetiri i po godine koliko imam profil na Cs-u jedino naucila da slusam svoju intuiciju i da je svako CS iskustvo prica za sebe, ali srecom za sada su te sve price mahom lepe Smiley

Sta ce mi revolucija ako ne mogu da plesem
Emma Goldman
elefteros
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #28 on: 13-10-2012, 13:29:05 »

Couchsurfing za neupućene: http://thecrazyhistoryofhistory.blogspot.in/search/label/COUCHSURFING%20CLASS

Aleks lajkovala na fejsu, a ja mislio da je greHota ne podeliti to i ovde Smiley

Kibica
putnik kratkoprugaš

« Reply #29 on: 04-11-2012, 16:19:25 »

Jedno pitanje. Imam CS jedno godinu dana sigurno, ali jos uvek nisam nikog ni ugostio a ni gostovao! I sad bi trebalo da putujem, da nadjem smestaj ali mi pravi problem jer nisam verifikovao profil, i sada kad to hocu da uradim trazi mi neke podatke vezane za kreditnu karticu! To mi se bas i ne daje pa pitam kako dalje? Jel postoji neki drugi nacin, i sta rade oni koji ni nemaju karticu?
Mozda je o ovome vec negde bilo ali ja nisam nasao.
Pages: 1 [2] 3 4 5 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube