ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 23-05-2013, 07:52:36
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putnički servis
| |-+  Jezici - naši i strani
| | |-+  Kako naučiti strani jezik?
« previous next »
Pages: 1 [2] 3 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Kako naučiti strani jezik?

(Read 18776 times)
elefteros
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #15 on: 10-03-2012, 01:19:34 »

Neki besplatni onlajn kursevi:

1. Turski, 10 lekcija, Univerzitet Arizona: http://cali.arizona.edu/maxnet/tur/
2. Kineski Mandarinski, govorni, Univerzitet Kalifornija: http://www.csulb.edu/~txie/ccol/content.htm
3. Švedski: http://www.personal.psu.edu/adr10/swedish.html
4. Mađarski: http://www.personal.psu.edu/faculty/a/d/adr10/hungarian.html

cane-bg
putnik srednjeprugaš

« Reply #16 on: 16-03-2012, 10:37:37 »

Neki besplatni onlajn kursevi:

5. Španski: http://www.studyspanish.com/lessons/quest.htm

Moje (kratko) iskustvo sa učenjem jezika:
Španski sam tek počeo da učim, srećom dobio nekoliko knjiga za početni nivo, aktivno koristim Internet, okružio sam se španskim filmovima i muzikom. Svaki dan gledam neki španski film, nešto sa titlom na srpskom, nešto na engleskom, nešto na španskom, a nešto bez ikakvog titla. Smiley Za ovih 10 dana sam veoma zadovoljan, jer sam počeo bukvalno od nule. Iako verovatno ne znam još ni 30 reči, one koje znam već mogu da prepoznam u filmovima (bez titla), a uspeo sam da prepoznam (i prevedem u glavi) i neke cele rečenice. Naravno, kad nemam srpski ili engleski titl, nema nade da ću da shvatim o čemu se radi u celom filmu (šteta), ali u nekim scenama je to sasvim moguće. Pa kad shvatim o čemu se radi, opet je lakše pratiti i dijalog. Dakle, preporučujem da se od početka koriste filmovi. A sa učenjem krenuti od toga kako se čita i neke osnovne reči (ne odmah cele rečenice, mislim da to nije dobro), osnovni glagoli i zamenice. S druge strane, muzika je problematična za početno učenje jezika, jer svi na svom jeziku pevaju "ofrlje" i suviše brzo.

Ipak, mislim da je za učenje najbitnije da se nekome sviđa jezik koji uči. Meni se uvek sviđao zvuk španskog (za razliku od italijanskog) i uvek sam želeo da ga naučim barem na osnovnom nivou. Engleski sam učio u školi i znam ga odlično, jer mi je nekako odmah "legao" u glavi. Nemački sam učio 5 godina u osnovnoj školi, keva i tetka su bile stručni prevodioci za nemački, ali ja ne verujem da bih sklopio 5 reči. Jednostavno mu je sve suprotno bilo kakvoj logici u mojoj glavi, a pritom mi se ne sviđa ni kako zvuči.

I ne vidim da mi učenje španskog kvari engleski, a rekao bih da mi engleski dosta i pomaže, jer ima puno reči sa zajedničkim korenom, pa se lakše i prepozna/zapamti.
AlekSandra-90
putnik srednjeprugaš

« Reply #17 on: 16-03-2012, 21:24:20 »

Cane, što se tiče španskog, ako imaš kablovsku ,ubacili su jedno 3-4 nova kanala, gde je sve na španskom.. Na jednom se emituje kulinarstvo, na drugom lov i ribolov, na trećem sve o tv novelama (to te sigurno ne zanima, kao ni mene, ali slušajući šta pričaju, jako mnogo reči će ti ostati u glavi, jer se sve ponavlja) i još dosta drugih tema. Nisam expert u Španskom, ali bez ikakvog problema mogu da razumem sve što mi neko priča i da mu odgovorim, a naučih ga samo tako što sam slušala njihove pesme i  gledala serije non stop..

Nemoj stajati, lagan je jezik kad uđeš u fazon, videćeš i sam... Ne govorim ti ovo kao neko ko je expert za učenje jezika, pa pametujem, zapravo to i nisam (nažalost), ali ovaj jezik je stvarno lagan Smiley
Što se samog učenja tiče, pored gore navedenog sajta, pročešljaj i ovaj http://www.bowdoin.edu/~eyepes/newgr/index.html dosta je dobar...

pa srećno  music

cane-bg
putnik srednjeprugaš

« Reply #18 on: 16-03-2012, 23:26:28 »

Cane, što se tiče španskog, ako imaš kablovsku ,ubacili su jedno 3-4 nova kanala

Vidiš, kablovska mi uopšte nije pala na pamet! Praktično sam i prestao da gledam TV, ali stvarno odličan savet, moraću da pročešljam.
A definitivno mi deluje kao lak jezik (bar za razumevanje i kad pričaju polako ili kad čitaš Wink), mada ima začkoljica. Za sada sam uporan, pa ćemo da vidimo. Sviđa mi se jezik, želim da ga naučim toliko da mogu da se sporazumevam u nekom normalnom smislu i jako bih voleo da mogu da gledam filmove bez titla (npr, da razumem 80%), jer je za španske filmove često nemoguće naći bilo kakav titl. Sad To je krajnji cilj, na duži rok. Srećom, imam dovoljno vremena za učenje.

Trenutno imam ideju da idem na leto u Španiju na 10-20 dana (ako nađem dovoljno saputnika da delimo inače ogromne troškove). A do tada bih da naučim dovoljno da mogu npr da pitam za lokacije, kažem nešto o sebi, pitam o drugima, da se snalazim po gradu, kafiću, da pričam o zemlji (njihovoj i svojoj), putovanju, čime se bavim, možda nešto o familiji... Ne da bude tečno, naravno, (pogotovo ne sa njihovim izgovorom), ali da ljudima iz zemlje u koju idem pokažem i da poštujem njihovu kulturu i jezik. Svestan sam da će biti puno situacija u kojima ću morati da se dovijam (baš danas razmišljah kako bih za crnu ribizlu tražio sok od malih crnih kuglica, pa šta mi donesu Smiley), ali zacrtao sam sebi da u Španiji ne progovaram engleski. Pa ako dobijem borovnicu umesto ribizle, jaka stvar.

U svakom slučaju, hvala na podršci, uvek puno znači!
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #19 on: 17-03-2012, 12:11:52 »

Moji prvi koraci u učenju španskog napravljeni su pre nekih 12 godina, i to na četu. Tada se puno koristio IRC čet, pa sam bio pronašao neke latinoameričke čet servere i non-stop visio tamo. Zgodno je jer možeš da gledaš u (onlajn) rečnike (sada ima i google translate), imaš vremena da smisliš šta hoćeš da kažeš, a svaki čet započinje manje-više istim vokabularom, pa ti od tog silnog ponavljanja dosta uđe u glavu. Kada sam prvi put u životu progovorio španski, već sam mogao tečno da ga kucam  Smiley

Ima dosta dobar sajt za to, koji ponekad koristim da provežbam neke jezike kako ih ne bih zaboravio. Pominjan je na ovom forumu u par navrata, adresa je www.livemocha.com. Registruj se ako već nisi, pa vidi da li ti odgovara. Dosta je dobar i ljudi su generalno orijentisani na učenje jezika.

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
cane-bg
putnik srednjeprugaš

« Reply #20 on: 17-03-2012, 16:47:11 »

Moji prvi koraci u učenju španskog napravljeni su pre nekih 12 godina, i to na četu.

Video, video tu tvoju poruku, bio sam vredan. Smiley
Zgodno mi je kad gledam film sa španskim titlom, pa mogu da premotavam po par sekundi nazad, da više puta čujem neku reč ili kako se nešto čita (tačnije, kako to sami Španci čitaju, bez obzira na to što kažu knjige, koje ionako svaka ima svoju teoriju). Iako imam dosta vremena tokom dana, to ipak ne znači da nemam česte interapte. Smiley I čet će da dođe na red, ali te mi je 12. dan učenja, da ne budem baš preambiciozan.
cane-bg
putnik srednjeprugaš

« Reply #21 on: 18-03-2012, 00:48:17 »

Cane, što se tiče španskog, ako imaš kablovsku ,ubacili su jedno 3-4 nova kanala, gde je sve na španskom.. Na jednom se emituje kulinarstvo, na drugom lov i ribolov, na trećem sve o tv novelama

Nažalost, nemamo istu kablovsku. banghead Pretražio sam danas sve frekvencije i nema, ukinuti su svi jedan Wink španski programi odavno. Kulinarstvo je na holandskom, lov i ribolov na francuskom. Bio sam spreman i na slušanje o telenovelama, ali nema.
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #22 on: 18-03-2012, 01:04:55 »

Onda ti ostaje radio Smiley http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/programmes/programmes_2/

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
AlekSandra-90
putnik srednjeprugaš

« Reply #23 on: 18-03-2012, 19:05:36 »

Svašta.... Trebao bi bar jedan od tih da imaš. Mada, moj deda je prevara, ko zna kakve je on ugovore potpisivao, za te kanale Smiley
Ništa onda, ukoliko uopšte ne dobiješ te kanale, drži se pesama, odgledaj i po neku seriju, istina je da su sad većinom Turske, ali nađe se i po neka španska. Samo slušaj i upijaj, ne zanima te ko je kome majka, ko je koga ubio Smiley i naravno, oni sajtovi sa testovima, lekcijama, chatovima itd...

Videćeš da ćeš uspeti   banana

bee beep
putnik dugoprugaš

« Reply #24 on: 18-03-2012, 20:28:56 »

Ako već nemaš na kablovskoj... Biraj koji god želiš španski kanal:

http://wwitv.com/television/191.htm
cane-bg
putnik srednjeprugaš

« Reply #25 on: 18-03-2012, 21:35:31 »

Onda ti ostaje radio
Ako već nemaš na kablovskoj... Biraj koji god želiš španski kanal:

Wow, hvala svima, izgleda da sam ovako prošao bolje nego da imam kablovsku.  Grin
Dakle, koji sam... Kako to obično biva, sad se setih da sam snimao Seranove kad su išli na Studiju B! Nema svih epizoda, ali sasvim dovoljno. Stvarno nisam normalan.
Btw, danima slušam istu pesmu, uz španski tekst, i mrdam ustima u nekom pokušaju da pratim pevača i sinoć otpevah solidno ceo refren! Sad da provežbam zamenice i menjanje ar, er i ir glagola, naučim razne začine (ako, jer) i dodatne glagole i da počnem da sastavljam neke normalne rečenice koje će da liče na razgovor. A još nema 2 nedelje učenja, ja super zadovoljan.

I naravno da me interesuje ko je ubica i da li su dve devojke u "!=#)(!"$%&$$!"/#$= majka i ćerka. Grin
Šalim se, naravno, pogledao već nekoliko filmova bez titla i sad mi je žao što nemam bar španski titl da otkrijem o čemu se tu stvarno radi (kao i obično u španskim filmovima, radi se o životnim pričama). Recimo, La bicicleta iz 2005. godine.
elefteros
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #26 on: 26-03-2012, 19:28:00 »

Ako zanemarite pozive za kupovinu programa Pimsleur, ima interesantnih stvari za videti.

Pretender
putnik dugoprugaš

« Reply #27 on: 26-03-2012, 22:25:15 »

Daj neki savet kako da zanemarimo pozive za kupovinu programa...ceo klip je samo o tome  Grin 
elefteros
Global Moderator
putnik dugoprugaš

« Reply #28 on: 28-03-2012, 21:52:40 »

Počni da gledaš od 4. minuta, odnosno kad krene da smara sa prodajom, pređeš na osmi minut Cheesy Šalim se.
Generalno mi se dopao video, iako je 99% reklaman. A i ogradio sam se na kvarno, rekavši da ima interesantnih stvari za videti. Cheesy

Šta bih izdvojio (za ponovno gledanje ovih 14 minuta mi dođeš 5 marki Smiley ):

1. Za početak nije potrebno bubanje pravila i gramatike, jer bubanje značajno utiče na to kada ćete razbiti tremu i okušati se u govoru, odnosno proizvodi nesigurnost;

2. Dopala mi se rečenica "uči bilo kad, bilo gde" - slušate ili audio lekcije ili radio na stranom jeziku (na primer) dok vežbate, vozite se busom, leškarite i mudrujete o smislu života...

3. Početi od uobičajenih fraza i rečenica, reči. Ne znam da li je podatak tačan, da se u svakodnevnom govoru koristi svega 2500 reči od milion npr., ali ima smisla...

4. Nije važno koliko poznaješ reči, već kako ih koristiš.

5. Definicija ludila je raditi istu stvar i očekivati drugačiji rezultat.

Eto, tako nekako Smiley

Floria
putnik srednjeprugaš

« Reply #29 on: 29-03-2012, 22:54:50 »

Dobar sajt gde native speaker-i uče jedni druge, tipa: moj srpski za tvoj francuski. Nisam probala, ali mi deluje kao dobra ideja http://www.totalingua.com/

Inače, o "mešanju" jezika nema govora, znanje nekog jezika samo može da pomogne u učenju drugog. Čuli ste nekada za nekog: govori 7-8 jezika, wow! Zapravo, posle prvog, drugog (recimo jedan germanski, jedan romanski) sve ostalo je manje-više "šaltanje" i povezivanje sa pravilima iz drugih jezika.

Pozdrav od prof. engleskog  Wink
Pages: 1 [2] 3 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube