ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 21-05-2013, 22:38:49
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putnički servis
| |-+  Jeftini Letovi
| | |-+  Aerodrom Pristina
« previous next »
Pages: 1 [2] 3 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Aerodrom Pristina

(Read 3772 times)
stevancelinac
putnik srednjeprugaš

« Reply #15 on: 04-02-2012, 21:10:38 »

Albanac prijatelj iz Pristine mi upravo kaze da oni nemaju nista protiv da se koristi rijec Siptar,osim ako dolazi iz srpskih usta. A ja mozda nisam Srbin:)
praguc
putnik dugoprugaš

« Reply #16 on: 05-02-2012, 01:28:42 »

Ahahah... možda ti je ovo Stevan samo paravan Tongue. U svakom slučaju, u srpsko-hrvatskom govornom području se kaže albanac Smiley... Elem, izvinjavam se što sam oftopičio..
wolfbgd
putnik dugoprugaš

« Reply #17 on: 05-02-2012, 02:26:53 »

Међу "нормалним" светом у животу нисам чуо да неко користи назив Шиптар у пежоративном значењу. У мом окружењу, то је назив потпуно равноправан са називима других народа. Нити га ко доживљава, нити употребљава да нагрди некога, бар не другачије него што се понекад користе и називи других народа.
Ради се о званичном термину у Југославији у периоду 1944-1968. који је увела КПЈ са намером албанске националне афирмације јер су сматрали да су њихова национална права у Краљевини била угрожена.
Назив је 1968. замењен са „Албанац“, али је због вишегодишње обавезне употребе опстао у народном говору до данас. Пре 1944. у говору није постојао, већ су се употребљавали домаћи и турски термини Арбанас, Албанац, Арнаут.
Поуздано знам да Срби из Прешева и Бујановца у говору за Албанце говоре Шиптари и да  албанска заједница не доживљава увредљиво употребу те речи у говору и да је допуштају.

Сад, ако кренемо са особама које шта год изговоре има примесе мржње...изгубићемо компас..... Шиптар, Шваба, Балија, Циганин...

Мени је једино жао што су, генерално, Албанци много фини људи, одлични домаћини и велики традиционалисти. Зло време и дешавања на Балкану су условили да их генерализујемо као и они нас тако да ,колико сам скапирао, шта год дође из наших уста ...за њих је увредљиво.

На послетку, мислим да нико овде није имао намеру никога да вређа и свима који нађу јефтине карте...срећан пут са Приштинског аеродрома где је данас била температура 19С..  LOL

"Svrha ovog foruma je pomoć drugima i saznanje za sebe i druge."
babareebu
putnik dugoprugaš

« Reply #18 on: 06-02-2012, 11:29:44 »

Pitanje je bilo u vezi putovanja sa Aerodroma Pristina,a ne u vezi Siptara ili Srba..Uostalom na Kosovu zive i ostale nacije..Znaci..PUTOVANJE,DOLAZAK I ODLAZAK SA PRISTINSKOG AERODROMA!!
wolfbgd
putnik dugoprugaš

« Reply #19 on: 06-02-2012, 14:32:20 »

Neka si mi objasnio. I znaci, ne vici.

stevancelinac
putnik srednjeprugaš

« Reply #20 on: 07-02-2012, 22:44:22 »

U principu, mislim da je ipak jako bitna stvar koje si nacionalnosti kad ides na Kosovo jer niko ne zna kako se tretiraju Srbi sa srbijanskim pasosem na pristinskom aerodromu jer po nekoj logici ni Kosovo ne priznaje Srbiju.Ako je neko putovao na ovaj nacin, sa srbijanskim pasosem ( interesuje me takodjer za biometrijske pasose koje Srbija izdaje Srbima na sjeveru Kosova) neka napise svoja iskustva.
A ta prica o drugim nacionalnostima koji zive dole....uh, previse sam dugo proveo vremena dole, bolje da iskuliram:)
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #21 on: 20-02-2012, 13:09:57 »

Upravo sam sleteo na Prištinski aerodrom, pa da osvežim temu.

Poprilično je mali. Na pasoškoj kontroli sam dobio pečat. Nisam ni probao da uđem sa ličnom, namerno, hteo sam da vidim hoće li mi ovde lupiti taj egzotični pečat, ako već ne daju na Merdaru Smiley Ništa me nisu pitali tu.

Ima samo jedna traka za prtljag, koja je odmah pored pasoške kontrole, a tik do njih i carinska. Video sam da su ljudi gurali prtljag kroz skener na carini, ali meni su direktno prišli i pitali me odakle sam, što sam došao, i pustili me da prođem bez provlačenja torbe kroz skener.

Čekaonica je hladna i puši se u njoj...

Odlazni terminal je malo veći, onaj deo za check-in, ali i dalje mali u odnosu na druge aerodrome Smiley

Ne znam šta bih još mogao napisati...

Едет трамвай, мы без билетов...
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #22 on: 20-02-2012, 15:19:09 »

Samo da dodam da ima besplatni wifi na aerodromu i da je taksi 13 evra (mada će probati da iskamče 15). Ima valjda i neki fantomski autobus, ko shvati kad ide...

wolfbgd
putnik dugoprugaš

« Reply #23 on: 20-02-2012, 16:27:34 »

znaci, taxi je stavka kao pola aviona? Gde vozi, do autobuske u PR?

chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #24 on: 20-02-2012, 17:16:30 »

Dokle mu kažeš Smiley Ja sam išao do centra. Samo može doći do natezanja za ta dva evra, uz izgovor "ali za parking karticu, ali za dalje od autobuske, ali za...", no ne dati im.

wolfbgd
putnik dugoprugaš

« Reply #25 on: 21-02-2012, 00:56:00 »

Nista, meni Pristina otpada kao solucija. Em sto je daleko, em sto je povuci potegni em sto je TAXI kao u Parizu... Valjda neko sa juga Srbije ima racunicu ali za lomatanje iz Beograda svakako nije.

chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #26 on: 21-02-2012, 11:38:28 »

Tema je aerodrom u Prištini. Sve što nije na tu temu biće ubuduće brisano. Ko ima primedbu, može da mi pošalje privatnu poruku.

praguc
putnik dugoprugaš

« Reply #27 on: 21-02-2012, 18:28:02 »

Hahaha ja imam bogami taj famozni pečat Merdare Smiley
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #28 on: 07-05-2012, 13:10:21 »

Pošto sam u međuvremenu i odlazio i dolazio na prištinski aerodrom, imam da dodam još koju reč. Od tri puta koliko sam prolazio tamo kroz kontrolu - sva tri puta su me smarali. U životu me nisu cimali kao tamo. Prvi put su me smarali na carini, pa pustili. Zatim kad sam odlazio, nisu verovali da sam to zaista ja. U pasošu mi je duga kosa, a sad nije, no proputovao sam jako puno zemalja, nigde me nisu tako cimali (niti su me ikad cimali na Merdaru). No ovamo su me pošteno drndali, pa zatim zvali šefa, koji mi je - pazite sad - rekao da mi nisu iste oči kao u pasošu. Reko', moje oči su plave, ali slika u pasošu je crno-bela... Pa tražili i ličnu kartu da uporede, pa gomila nekih pitanja, o majko mila. Onda kad sam se vratio, ahaha, to je takođe bilo komično, ne samo zbog propitivanja, nego kako se policajac izbečio u mene, drugarica koja je bila iza je rekla da je mislila da će me progutati, a ja da će mu iskočiti oči Grin

U svakom slučaju, moguće je pojačano smaranje, tako da samo budite strpljivi i bez gubljenja živaca Smiley

Relja
putnik dugoprugaš

« Reply #29 on: 07-05-2012, 20:59:18 »

Ne lupaju pečate u srpske pasoše, a sve i da ti lupe, šta s tim? To naši mogu strance da cimaju ako ustanu nakrivo, tebe kao državljanina Srbije ne mogu da vrate sa sopstvene granice. Ako si na to mislio uopšte.

Штавише, то се уопште не сматра границом.

Ne mogu da te vrate sa granice, ali mogu da ti lupe kaznu za ilegalan prelazak granice, iako nisam čuo da se tako nešto dogodilo.

Као што рекох, за Републику Србију, ту не постоји никаква граница, тако да нема ни "илегалног преласка". Ако мислите на оне фазоне као са израелским печатом, Република Србија нема ниједан пропис који забрањује путовања на Косово или Метохију својим грађанима.

Што се тиче странаца, негде сам чуо да постоји неки фазон да се улазак у Србију преко територије Косова сматра илегалним преласком границе, тако да би странац који у Србију уђе преко рецимо Приштинског аеродрома могао да има проблема на "административној линији". Док ако се рецимо на Косово уђе из централне Србије, то није проблем нити забрањено ни странцима.
Pages: 1 [2] 3 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube