ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 18-05-2013, 10:38:18
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Razno
| |-+  Vesti sa naslovnice i komentari
| | |-+  Irak: šejtan, paun i polumesec
« previous next »
Pages: 1 [2] 3 Add to: Facebook Print
Author Topic:

Irak: šejtan, paun i polumesec

(Read 4215 times)
TARA70
putnik srednjeprugaš

« Reply #15 on: 03-04-2012, 22:00:58 »

Odličan putopis,i mislim da ona što južnije to tužnije ovde ne pije vodu već sto istočnije to tužnije. cry
Toliko mržnje u ljudima kao da je život večnost.
Jelena
putnik srednjeprugaš

« Reply #16 on: 03-04-2012, 23:11:56 »

Sjajno napisano, mistika s početka koju smo svi zamišljali kada smo kao klinci čitali bajke na kraju te baca u realnost, ovaj put pravu surovu realnost, proces odrastanja. Fanatizam i primitivizam skupo koštaju naše ljudsko pleme.

Često mi se isto desi kada se vratim kući, a nepripremljena sam krenula na put, da onda gledam šta sam sve propustila, valjda da se nerviram, a opet je s druge strane prednost kada ne znaš mnogo pa se još više iznenadiš.
golosinna
Guest
« Reply #17 on: 04-04-2012, 11:42:37 »

odlicno konceptualizovano, odlicno napisano, bravo lazare.
cane-bg
putnik srednjeprugaš

« Reply #18 on: 04-04-2012, 11:44:40 »

Postoje i mišljenja da je sve namerno organizovano kako bi se destabilizovao region - jer je rat najveći profit. Platiš nekome da napravi sranje, koje izazove lančanu reakciju. Sa druge strane, nasilje prema ženama je u Iraku uobičajena stvar:

To je jedan od razloga zašto me region ne privlači. Čim ljudi nešto tako apstraktno, kao što su vera i religija, postave iznad svega bez ikakve "civilne" kontrole od strane razuma, zloupotrebe su lake, pitanja ne postoje, a opravdanja se smišljaju podsvesno. S druge strane, svaka kultura i svaki deo sveta su specifični i upravo zbog toga privlačni. U Parizu ne bi mogao da nađeš takav podzemni "muzej", sa takvim vodičem, takvim pravilima i običajima koji moraju da se poštuju. Poštuje se samo plaćanje ulaza i radno vreme. Odakle im samo pravo da naplaćuju i da te ograničavaju u iskušavanju istorije i bogatstva celokupne civilizacije? Bogatstva koje su, pritom, uglavnom opljačkali.

Lako je osuđivati nešto što ne poznajemo, ali kako to da Tadž Mahal nije napravljen u Rimu, kako su Kinezi barut izmislili za vatromet, a Ameri ga uposlili na besomučnom ubijanju... Zamislite da je u tom pustom selu bio i McDonald's sa sve kockarnicama i striptiz barovima? Po čemu je to bilo ko bolji od bilo koga drugog? Zašto mislimo da je ovde bezbednije nego tamo? Zato što smo navikli da neki krimos može nekažnjeno da nas pregazi kolima ili da nas isprebija na mrtvo zbog fudbalske utakmice, možda iseče u diskoteci...? Nama je "normalno" da se zabranjuje prikazivanje golog ljudskog tela na televiziji, ali nema problema da se u podne prikazuje film/prilog sa prosipanjem mozga. Normalno je da nas banke i država pljačkaju, da niko ništa ne radi, da kriminal cveta.. Jedino nije normalno da postoji i kultura sa drugačijim sistemom vrednosti.

Meni je jedino žao što me te i tolike razlike u kulturnim vrednostima u velikoj meri odbijaju od obilaska tog dela sveta. Priznajem da se plašim da nije bezbedno.
lithobrowser
putnik dugoprugaš

« Reply #19 on: 04-04-2012, 12:09:59 »

Hrabar transžanrovski eksperiment. I odlično je ispao.

Nego, oftopik pitanje za sve fanove Karla Maja : da li su Vinetu i Old Šeterhend bili pederi, i gde to uopšte piše ? Ja se toga apsolutno ne sećam (ili samo nisam kapirao ?), a pre neki dan naleteh na takvu tvrdnju u članku povodom 100 godina od Majeve smrti : O kaubojima, Indijancima, Srbima i Albancima.
pedjalon
putnik dugoprugaš

« Reply #20 on: 04-04-2012, 12:10:53 »

cane, idi pa vidi.
Sam si sebi kontradiktoran.
Stim da tu gde živiš i možeš, bar malo, da utičeš da se bolje misli.

Ahimša paramo dharma
Lazar
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #21 on: 04-04-2012, 12:52:56 »

@lithobrowser 

To su ti likovi koji skontaju šta je sada hype tema, pa onda odvale nešto tako da bi privukli pažnju i postali popularni.

@cane-bg

Ne razumem šta hoćeš da kažeš Smiley Sviđa ti se Bliski istok, ne sviđa ti se Zapad, ali te ne privlači Bliski istok... Verski/etnički inspirisano nasilje smo mogli da vidimo i u našem regionu. Ima i ljudi koji se boje da dođu u Srbiju jer je opasno.

Svima pripadne samo ko je korenom duboko prodro u rodno tle.
Sloba
putnik dugoprugaš

« Reply #22 on: 04-04-2012, 14:05:57 »

clap
Odlično!

Avantura, emocija, anegdote, podaci, legende, pa sve lepo slozeno... Svaka cast!

Slažem se!

Na trenutke mi se zavrti u glavi od zamršenosti odnosa u tom delu sveta.
Gomila ljudi posmatra te zemlje kao "ma to su sve muslimani/Arapi", tako da je odlično da saznamo koliko tu postoji raznolikosti i možda bar za trunčicu pokušamo da razumemo šta se to sve tamo dešava.

Sviđa mi se i ovo poređenje Maja i Dikensa! Tu sam svakako na Dikensovoj strani kao i chivitli Smiley 
Ovo je slično onome kad mi neko kaže kako ga grad nervira i kako bi voleo da živi u nekom mirnom selu ili u divljini, a pri tom je pitanje da li je ikada i napuštao gradsku vrevu i sigurno pojma nema šta ga u realnosti čeka u "divljini".

A o problemima koji nastaju zbog religije i verovanja bi se moglo naširoko...
Što neko reče da li oni stvarno brinu zbog toga što ih neko ubija, ako veruju da će se reinkarnirati? Ne znam kako ljudi mogu da žive a da se ne pitaju da li je nešto što im neko drugi kaže zaista tako...  Undecided

Lazo hvala što si podelio s nama ovu avanturu 

Travel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things can't be acquired by vegetating in one little corner of the Earth all one's lifetime.
cane-bg
putnik srednjeprugaš

« Reply #23 on: 04-04-2012, 16:52:10 »

cane, idi pa vidi.
Sam si sebi kontradiktoran.
Stim da tu gde živiš i možeš, bar malo, da utičeš da se bolje misli.
Stvarno nisam razumeo šta da idem da vidim i u čemu sam kontradiktoran... huh Zbog pitanja zašto mislimo da je ovde bezbednije, a priznajem da se plašim da tamo nije bezbedno? Pa iz onoga što drugi pišu, plašim se, a vidim da ni Lazaru dok je bio tamo nije bilo svejedno. Možda se nisam dobro izrazio, hteo sam da kažem da me ne plaši postojanje drugačijih zakona, viđenja, pravila i sistema vrednosti, a kulturne razlike me ne odbijaju, nego privlače. Ali me plaši i odbija prvenstveno kad naoružani šetaju na sve strane. Zato i čitam tuđa iskustva i viđenja, a postavim i po neko pitanje. Tako se obično i menjaju/proširuju vidici. Ne razumem zašto tebi smeta.
cane-bg
putnik srednjeprugaš

« Reply #24 on: 04-04-2012, 17:33:11 »

@cane-bg
  Ne razumem šta hoćeš da kažeš Smiley Sviđa ti se Bliski istok, ne sviđa ti se Zapad, ali te ne privlači Bliski istok... Verski/etnički inspirisano nasilje smo mogli da vidimo i u našem regionu. Ima i ljudi koji se boje da dođu u Srbiju jer je opasno.

Najviše mi se sviđa tvoj putopis. Grin
Sviđa mi se raznolikost koju donosi bilo koja kultura, a na početku sam rekao da me Bliski istok ne privlači kao destinacija za putovanje, čitajući/gledajući razna iskustva. Najviše upravo zbog osećanja da nije bezbedno i da je sporazumevanje problem (zato sam i pitao šta sam pitao). Da sam mlađi, verovatno bi bilo drugačije. A nasilje koje je "verski/etnički inspirisano" me najviše plaši upravo zato što sam ovde video do čega dovodi i kako se zloupotrebljava. Zapad sam pomenuo kad sam stekao utisak da je počela osuda i zgražavanje nad nečim što mislim da ne razumemo dovoljno, odnosno posmatramo iz sasvim drugačijeg ugla, a da je i Evropa puna mnogo gorih stvari koje uglavnom prihvatamo kao "dešava se".

Evo, ti koji si bio tamo, kakav je tvoj utisak, može li jedan zapadnjak (Srbin) da sedne u kola i krene slobodno na putovanje po Turskoj, pa u Irak i Iran, napravi turu i vrati se nazad, bez previše bojazni da bi nešto loše moglo da mu se desi? Da li bi ti išao na takav put (turistički, ne poslovno)?

Inače mi je velika želja da proputujem Krim koji je, takođe, veoma različit od Beograda i Zapada, ali ne bih imao bojazan da će neko da puca na mene. A pomaže i to što nije potrebna viza. Smiley
chivitli
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #25 on: 04-04-2012, 17:55:53 »

Percepcija nebezbednosti bliskoistočnih zemalja mahom je uzrokovana medijima koji izveštavaju o njima samo u kontekstu terorizma. A iz ličnog iskustva - gostoljubiviji narod od Turaka nisam sreo. Nigde se nisam osećao bezbedno kao u Siriji (jebiga, sad je tamo sranje, no pre revolucije) ili Sudanu, tzv. osovinama zla. Sa druge strane je recimo London, u kome sam se redovno paranoično osvrtao.

Zemlje u kojima vladaju diktatori i čvrsta ruka uglavnom nemaju problema sa bezbednošću Smiley

Едет трамвай, мы без билетов...
AlekSandra-90
putnik srednjeprugaš

« Reply #26 on: 04-04-2012, 23:35:07 »

Situacija uopšte nije toliko loša, kakvom je u suštini predstavljena preko medija... Ljudi su nasmejani, slobodni, obavljaju svoje svakodnevne poslove-ništa mračno i negativno!
Dok smo sa nekim ljudima pričali o trenutnim neredima  u Iraku, saznali smo da oni misle da je  u Srbiji rat, da bombe padaju na sve strane, tako su čuli, što veze nema sa vezom... Tako je zaista najbolje neku zemlju sam posetiti i videti njeno realno stanje!

uros.krcadinac
novajlija
*

« Reply #27 on: 05-04-2012, 00:13:28 »

Divan tekst. Nostalgičan, duhovit, uznemirujuć -- baš kao što literatura i treba da bude Wink Bravo!

Posebno mi se dopada kako si uklopio Karla Maja i detinjstvo. Kao što je već Jovanović pomenuo, putopis se prepliće sa esejom Ivana Ivanjija, nedavno objavljenim u Vremenu: O kaubojima, indijancima, Srbima i Albancima. Karl Maj nije pisao samo o Americi i Bliskom Istoku, već i o Balkanu, o "nama". Zato je vrlo zanimljivo napraviti paralelu između Lazarovog i Ivanjijevog teksta. Preporučujem Smiley

Druga asocijacija: Imaginarni Balkan Marije Todorovne (knjiga je na tragu Saidovog Orijentalizma). Todorovna se bavi mitologizacijom i stereotipizacijom Balkana na Zapadu, vršenoj uz pomoć putopisa, fikcije i novinskih članaka. Evo nekoliko zanimljivih citata, koji možda mogu da bace novo svetlo na problem nasilja i fundamentalizma u postkolonijalnim regionima udaljenim od globalizacijskih centara moći:

Lajal se zadovoljava prostom i pravičnom primedbom: „Istočno od Jadranskog mora na svako pitanje postoji bar deset odgovora, i to, čini mi se, podjednako ispravnih.“ Krivica za nestabilnost i nered na poluostrvu uvek se svaljivala na složenu etničku mešavinu; dijagnoza je glasila „hendikep heterogenosti“. I zaista, pitanje manjina oduvek je bilo sastavni deo razvoja nacionalnih država, a na istoku Evrope posebno. Međutim, praktično niko nije insistirao na činjenici da etničke sukobe ne izaziva etnička kompleksnost sama po sebi, nego etnička kompleksnost u okviru idealizovane nacionalne države koja teži etničkoj homogenosti.

Argument da su suštinske vrednosti Zapada „demokratsko ustrojstvo društva... sa autonomnim gradovima, slobodnim preduzetništvom, staleškim sistemom i nizom drugih strukturnih odlika koje nisu tako uočljive“, i koje su sve teleološki dovele do demokratije, može osnovano da se opovrgne. U stvari, demokratija kao politička forma postala je svojstvena zapadnoevropskim nacionalnim državama tek u XX veku (a u Nemačkoj tek posle Drugog svetskog rata), nakon što su one u prethodnim vekovima postigle znatan, mada ne apsolutan stepen etničke i verske homogenosti i društvene discipline, i to neretko po sumnjivoj ljudskoj i moralnoj ceni.

Vreme je da se trezveno preispitaju posledice izvoženja modela nacionalnih država u društva koja predstavljaju etnički i verski mozaik, odnosno stvaranja mozaika nacionalnih država umesto mozaika nacija. Ta trezvenost je još uputnija ako imamo u vidu takozvani „organski“ razvoj zapadnoevropskih društava u nacionalne države. On je posledica nekoliko vekova društvenog inženjeringa – etničkih i verskih ratova i proterivanja (odnosno etničkog čišćenja), koji su pratili proces centralizacije – a njega je podstakla korenita netrpeljivost prema heterogenosti i na kraju dovela do stvaranja relativno homogenih političkih zajednica koje su onda „organski“ prerasle u moderne nacionalne države.
uros.krcadinac
novajlija
*

« Reply #28 on: 05-04-2012, 00:18:53 »

Quote from: "jovanovic"
Hrabar transžanrovski eksperiment. I odlično je ispao.Nego, oftopik pitanje za sve fanove Karla Maja : da li su Vinetu i Old Šeterhend bili pederi, i gde to uopšte piše ? Ja se toga apsolutno ne sećam (ili samo nisam kapirao ?), a pre neki dan naleteh na takvu tvrdnju u članku povodom 100 godina od Majeve smrti : O kaubojima, Indijancima, Srbima i Albancima.

Ivanji zapravo ne tvrdi da su oni bili homoseksualci, već da se Maj poigravao zabranjenim porivima kako bi pridobio i nadražio čitaoca. U svakom slučaju je zanimljiva teza. Ne bih mogao da kažem više o tome.

Još manje sam shvatao neko čudno uzbuđenje – koje, međutim, danas lako prizivam sećajući se noćnih čitanja kada sam imao deset, dvanaest godina – koje sam osećao čitajući opise scena između Old Šeterhenda i Vinetua koji se ljube u usta ili prizore skalpiranja i mučenja. Mnogo kasnije sam shvatio da Karl Maj, verovatno podsvesno, bez ikakve namere, uspešno nadražuje makar i najmanje pubertetske i adolescentne porive homoseksualnosti i sadizma–mazohizma. Danas mislim da je u tome tajna njegovog književnog uspeha (...)
lithobrowser
putnik dugoprugaš

« Reply #29 on: 05-04-2012, 09:05:38 »

Mislio sam upravo na to : gde on opisuje takve scene ? Ja sam čitao Vinetu 1, 2 i 3, Blago u srebrnom jezeru 1 i 2, Duh Ljana Estakada, U Dolini smrti, Sin lovca na medvede... sigurno sam još nešto zaboravio, i ne sećam se takvih scena. A recimo pamtim kako  Vinetu priča Old Šeterhendu o svojoj tužnoj ljubavi iz mladosti, i kako se posle toga zarekao da njegova ruka više neće dodirnuti glavu ni jedne žene (evo traga!), znam otprilike i formulaciju Smiley.
Eh, kad bih tako pamtio neke friškije i bitnije stvari, gde bi mi bio kraj Sad.
Pages: 1 [2] 3 Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube