ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 24-05-2013, 11:46:22
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Azija, Australija & Okeanija
| | |-+  Filipini
« previous next »
Pages: [1] Add to: Facebook Print
Author Topic:

Filipini

(Read 1471 times)
uros.krcadinac
novajlija
*

« on: 16-05-2012, 23:27:47 »

Drugari,

Sem što ću putovati u Kinu, u Gvandžou, Hong Kong i možda Makao, postoji mogućnost da posetim i Filipine.

Uglavnom, ista priča (prikupljanje putopisnog materijala: crtanje, pisanje, intervjui), ista pitanja (iskustva, priče, ljudi, mesta, atmosfere). Što se tiče Filipina, posebno me zanima KOJA ostrva posetiti i ZAŠTO.

Hvala!

Uroš
charobnica
novajlija
*

« Reply #1 on: 21-05-2012, 13:44:04 »

Nisam bila u prilici da posetim više ostrva, ali jedino koje sam prošlog leta posetila je ostrvo Boracay a ujedno mislim da je to najkomercijalnije letovalište tamo. Plaže su stvarno fenomenalne ( kada nema tajfuna), tirkizno more, beli pesak... a da napomenem da sam bila van sezone. Nekih drugih posebnih zanimljivosti i nema.
   Ostrvo je dobro povezano lokalnim aviokompanijama iz Manile. Na samom ostrvu nema aerodroma, ali ima na susednom vecem, a brodiciem je prilično lako stići do Boracaya.
   Ako je potrebna još neka informacija rado ću je podeliti!
daxy
putnik srednjeprugaš

« Reply #2 on: 21-05-2012, 21:21:53 »

Urose,

ja sam pre par meseci posetio Filipine, konkretno ostrva Bohol i Tagbilaran, i mogu ti reci da neces pogresiti kuda god da se zaputis, svuda ima jako lepih mesta za slikanje.
uros.krcadinac
novajlija
*

« Reply #3 on: 21-05-2012, 21:58:23 »

Hvala na odgovorima! Cheesy

Plaže i pejsaži su super, ali mene primarno zanima interakcija sa ljudima: kultura, mentalitet, priče. Voleo bih da prikupim bar nekoliko ličnih priča i, po mogućstvu, crteža, muzike i drugih kreativnih uradaka.

Kakva su vaša iskustva po tom pitanju? Kakvi su Filipinci za razgovor? Šta je posebno zanimljivo u njihovom odnosu prema svetu? Da li postoje neke zanimljive paralele između Filipina s jedne strane i Srbije/Balkana sa druge?
Dule
putnik dugoprugaš

« Reply #4 on: 24-05-2012, 18:05:02 »

Drugari,
Sem što ću putovati u Kinu, u Gvandžou, Hong Kong i možda Makao, postoji mogućnost da posetim i Filipine.
Uglavnom, ista priča (prikupljanje putopisnog materijala: crtanje, pisanje, intervjui), ista pitanja (iskustva, priče, ljudi, mesta, atmosfere). Što se tiče Filipina, posebno me zanima KOJA ostrva posetiti i ZAŠTO.
Hvala!
Uroš

Bio sam pre tri meseca 20-tak dana na Filipinima i obisao sam 6 ostrva (Luzon, Palawan, Cebu, Bohol, Panay i Boracay) i desetak gradova i mesta.
Palawan mi je jedno od najlepsih ostrva, koje sam do sada video. Ostrvo je retko naseljeno, sa dominantnom i autenticnom prirodom, jos uvek bez mass-turizma... pre svega ocaravajuca priroda. Najvise sam uzivao u voznji motorom i treking kroz guste  dzungle centralnog dela ostrva, gde ne postoji asfalt, vec voznja kroz blato i treking kroz bujnu vegetaciju, vodopade... Palawan je jedno od onih mesta na svetu koje je lako dostupno, ali jos uvek nije okupirano do strane turista i dalje odoleva agro-kultivizaciji netaknute prirode. Uz to ima i mnooogo prelepih plaza. Malobrojno stanovnistvo zivi u kucama od bambusa, bez staklenih prozora, jako su prijatni i uvek su me pozovali u svoj dom kad god stanem negde zbog kratkotrajnog pljuska. Posebno su zanimljiva mala seoca u sred suma... Lokalno stanovnisto slabo ili uopste ne prica engleski (iako je to zvanicni jeziK).. u glavnom se bave trgovinom (male prodavnice) sa potrepstinama, lokalnih plodova iz prirode (cinilo mi se da se ne bave poljoprivredom - vec samo sakupljanjem plodova iz prirode). Autentican zivot ces naci ako ne odes u Sabang ili El Nido. Sabang je postao vazna turisticka desitinacija od kako je Underground river proglasen za jedno od 7 Svetskih Cuda Prirode, pre par godina. A El Nido se razvija u ekskluzivnu turisticku destinaciju za odmar.

Gradovi u Jugo-istocoj Aziji (osim Singapura) su ruzni, prljavi i meni totalno nezanimljivi, tako da Manilu ne bih preporucio, dok Cebu ima neki mali smek spanskog kolonijalizna i jako utemeljene hriscanske tradicije. U Manili sam imao uzbudljivu komunikaciju sa grupom lokalaca, koji su mi rentirali auto, a kasnije nudili oruzje, pretili u slucaju da ostetim auto...

Banaue, na severu ostrva Luzon, svakako treba posetiti, kako zbog 2000 godina starih terasa pirincanih polja, tako i zbog lokalnog stanovnistva, koje nije jos uvek palo pod uticaj masovnijeg turizma u tom podrucju.

Boracay je ostrvo predivne prirode, mora i plaze, unisteno nakaradnom gradnjom i sa stanovnistvom, ciji nacin zivota je promenjen pod uticajem velikog broja gostiju.
bam-bam
putnik dugoprugaš

« Reply #5 on: 01-06-2012, 00:32:54 »

sa antropoloske tacke, mislim da je, od ostrva koja lako mozes da posetis, najinteresantnije najjuznije- mindanao..
filipinci su interesantni sagovornici, ali posto ne delim ljude po nacionalnosti, ne bi ti davao neke opste psiholoske karakteristike, sem onih koje proisticu iz kulture i mentaliteta. a to je da su posteni, drze do svoje reci, ali i tudje, nece da te zajebu, zene su im jako umiljate, uglavnom su stalno nasmejani, ali ukoliko misle da ih zezas, mogu da budu veoma nezgodni..moze se reci da su mesavina budizma i hriscanstva, iako su 90% hriscani ( mindanao je i muslimanski i hriscanski)..razlika u veri u odnosu na okolne zemlje se mozda i najvise ogleda u tome sto nema one cuvene budisticke smirenosti, ali zato ima odmerenosti..higijena im nije bas jaca strana...
noskich
putnik dugoprugaš

« Reply #6 on: 03-06-2012, 09:15:42 »

sa antropoloske tacke, mislim da je, od ostrva koja lako mozes da posetis, najinteresantnije najjuznije- mindanao..

Nisam bio, ali mi je kolega Filipinac rekao da nikako ne treba ici u juzne delove zbog terorizma.
Leda
novajlija
*

« Reply #7 on: 27-01-2013, 14:20:49 »

Mislim da je ova tema nezasluženo zaboravljena Smiley
Nedavno sam bila i svakako planiram da se vratim...Priroda je čarobna,divlja,bez mase turista,ljudi skromni i otvoreni...A deca...Bila sam u iskušenju da maknem koje Grin
Kao što je pomenuo Dule i na mene je nabolji utisak ostavio Palawan,puste plaže,džungla u centralnom delu,mala sela,idila...
Nisam imala vremena da posetim severni deo Filipina pa ako je neko možda bio dobro bi došla neka informacija Smiley

Uploaded with ImageShack.us

Pages: [1] Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube