ENGLISH, please!Klub putnika - o namaKlub putnika - članstvoLinkoviKontakt
Welcome, Guest. Please login or register. Home Home galerija Help Search Login RegisterToday is 25-05-2013, 05:12:52
News: Drage naše, dragi naši, dobrodošli na forum Kluba Putnika... da biste nešto i pisali, registrujte se i obavezno pročitajte pravilnik... a za to vam je potrebno, u proseku, dva minuta.
+  Klub putnika Srbije - Serbia Travel Club - Forum
|-+  Putujemo...
| |-+  Afrika
| | |-+  Tunis
« previous next »
Pages: 1 [2] Add to: Facebook Print
Author Topic:

Tunis

(Read 9310 times)
Cruela DeVil
Administrator
putnik dugoprugaš

« Reply #15 on: 28-06-2010, 14:51:11 »

Ako nekog zanima Tunis i ako ima viska vremena u dzepu evo predloga kako stici za jeftine pare.
Let Temisvar-Milano wizzom i onda Milano-Trapani ili Milano-Palermo.
Jednom nedeljno iz Palerma idu trajekti za Tunis. Iz Trapanija idu 2 puta nedeljno ako se ne varam.
Koliko vidim, sad u sezoni su poprilicno puni ali kad sam u aprilu trazila kartu, bila je 50evra povratna i evo sad kad procunjam npr 25.9. a povratak 9.10. cena je 51evra.
E sad, s obzirom da idu jednom nedeljno to znaci da mozete da ostanete u Tunisu jednu, dve, tri... nedelje.
Ako nekome nije problem... eto predloga
sajt za trajekte sa kojim sam pretrazivala http://www.directferries.co.uk/index.htm i grandi navi velochi je jeftiniji od Grimaldi lines.

Kad si jednom osetio let ici ces zemljom ociju uprtih u nebo tamo gde si bio i tamo gde zelis da se vratis...
Masha
putnik srednjeprugaš

« Reply #16 on: 30-06-2010, 18:03:09 »

Posto mi je majka najavila da ce sama u Tunis krajem jula  banana, sta mislite kakva je bezbednost za zenu, samu ? Smiley)

Sad ispada da ja njoj izigravam mamu, ali ...moram da pitam Smiley)

I sta preporucujete da obidje, posto ce (verovatno) pored leskarenja na plazi zeleti dosta i da vidi Smiley  (a da li ce izlaziti po diskotekama  party, mozda Smiley )
ivanaste
putnik dugoprugaš

« Reply #17 on: 30-06-2010, 19:13:30 »

Za bezbednost ne mora uopste da brine, ja sam isla sasvim sama, bazala okolo sama, a i zena sa kojom sam se druzila u hotelu takodje.

“The World is a book, and those who do not travel read only a page.” Saint Augustine
nepoznata
putnik srednjeprugaš

Cedo nulli!

« Reply #18 on: 30-06-2010, 19:31:57 »

Po mom misljenju ono sto vredi obici je:

- Tunis (gl. grad) u kome se nalaze mnogi sukovi, "Trijumfalna" kapija, fontana, katolicka crkva
- Sidi Bou Said, 20tak km od gl. grada, nalazi se u zalivu i prepoznatljiv je po brdovitim ulicicama koje su ispunjene belim kucama sa plavim prozorima i vratima (kapijama). Na vrhu ulice postoji "kafance" koje se nekad zvalo "kod Hasana", odakle se pruza predivan pogled na Mediteran.
- Istorijska Kartagina, ciji su ostaci pod otvorenim nebom a postoji i muzej u blizini.
- Odlazak u Saharu, gde se obilaze:
Monastir (tvrdjava na obali mora, Burgibin mauzolej a najpoznatiji po tome sto je tu rodjen upravo sam Burgiba),
El Dzem (rimski koloseum, treci po velicini i specifican po tome sto je elipsastog oblika),
Gabes (mesto na moru, poznato i po maslinjacima),
Matmata (malo berbersko selo),
Duz ("Vrata Sahare" i najbolje urme na svetu! odlazak u srce Sahare i jahanje kamila (imas utisak ko da jases "astal" (sto bi rekli Turci!) Cheesy  Savet: birati kamilu koja je mirna i slusa komande, inace ako izadje iz karavana, ode ona pravac- Alzir! naucena na sverc komerc Smiley
Sot El Dzerid (isuseno jezero, najveca slana pustinja u Africi, bez ikakvog oblika zivota),
Sot El Garca (voznja dzipovima po pustinjskim dinama, deo poznat i scenama iz filmova"Engleski pacijent" (planina u obliku kornjace, ili, cega vec) i "Ratovi zvezda")),
Tuzer ili Tozer (najveci pustinjski grad i oaza u Sahari, dva muzeja),
Atlas planine koje protezu sev Afrikom,
Keruan (treci po velicini u islamskom svetu, Ukbetova dzamija, poznat i po proizvodnji tepiha, ako se dobro iscenka eto nazad nje sa jednim Smiley)
Mislim da je odlazak u Saharu vredan svakog centa i da to ne treba nikako da propusti. Pogotovo kad se krene sa severa zemlje, gde preovladavaju zelene boje, pa pocne da se spusta ka jugu i nailazi na kamenu pustinju, pa slanu pustinju i nakon toga dospe u pravu, pravcatu SAHARU... sitan, brasnasti pesak. Da ne podvlacim kako su zvezde posebne kada se posmatraju iz pustinje, imas utisak ko da je neko rasuo dijamante po tamnom somotu. Nekako su posebne kad se posmatraju sa tla Afrike, definitivno!
Da ne napominjem da sam ja na taj put vodila i decu koja su tada imala 3. i 1. godinu! (u slucaju da se dvoumite da put ne bude naporan Smiley
Podvlacim da je sve ovo, gore navedeno, moje licno misljenje i iskustvo.
Pozdrav i safe journey! Smiley

Vulnerant omnes, ultima necat.
vanilica
putnik srednjeprugaš

« Reply #19 on: 01-07-2010, 10:18:43 »

Samo da dodam na spisak Mahdiju, presladak gradic juzno od Susa i Monastira. Putuje se metroom sat i po iz Susa.
globe trekker
putnik dugoprugaš

« Reply #20 on: 01-07-2010, 10:27:21 »

Posto sam ja Tunis obisao u backpack varijanti (da, ima nas i takvih, koji su rekli ne agencijama  ), da dodam jos neke interesantne stvari vredne posete, na ove, vec pomenute.

Grad Bizerta i njegovo, hajde da kazemo predgradje, Menzel Burgiba. Lep mediteranski grad, potpuno neturisticki. Iz njega je vrlo lako doci do Menzel Burgibe gde se nalazi veliko srpsko vojnicko groblje. Veoma je uredno, odrzava ga jedna baka, koja je voljna da vam pravi i drustvo u obilasku. Naravno, red je da joj se ostavi napojnica, na kojoj je ona veoma zahvalna.

Mahdia. Iznenadjujuc stari deo grada (opet da napomenem da nije krcat turistima), gde se moze videti izvornost koja nedostaje jednom Susu ili Hamametu. Izgubicete se u spletu belih ulicica sa plavim vratima, s` tim sto sve to nije farbano da bi se turisti slikali (naravno, nije zabranjeno, lokalci cak i vole da procaskaju sa strancima), vec tu ljudi zaista zive.

Sfax. Moderan ali i tradicionalan. Njegov suk, odnosno pijaca, se smatra jednim od highlightsa posete. U blizini je cuveni El-Jem, pa se poseta moze kombinovati.

Red Lizard zeleznica, u gradicu Metlaoui. Hm, ne znam, meni je delovala malo vestacki, ali opet, prolazi se kroz neverovatne predele.

Ksar Gilane. Oaza u pustinji, po meni sa lepsom "scenografijom" ako neko zeli da ima fotografije jahanja kamila. U pitanju su nepregledne dine, bas kao "sa slika".

Grad Tataouine i okolina. E, to je pravi Tunis. Gotovo uopste bez turista, u nekom svom ritmu dnevnog zivota. Oko samog grada su lokaliteti gde se nalaze one cuvene polukruzne kucice u nizu, po kojima je jug Tunisa poznat. Recimo, ukucajte na Googleu rec "ksour", idite na image, i videcete o kojim kucicama i vrsti arhitekture je rec. Inace, pored samog Tataouina ne bih propustio da posetim Chenini i Ghomrassen, ako se nadjem tu.

Lokalitet Dougga i gradic Le Kef. U pitanju je lokalitet pod zastitom Unesko-a, veoma lepo ocuvan i impozantan. Na zalost, retko ko od nasih ljudi ide tamo. Posto se svakako prolazi kroz Le Kef, odvojite 2-3 sata i za obilazak tog mesta.

Jos par saveta. Znam da vecina ljudi ide u Tunis na more i da sve prethodno navedeno posecuje u okviru tzv. "fakultativnih izleta". Osim puta u Saharu, pokusajte da sva ostala mesta posetite "na svoju ruku". Zeleznicki saobracaj je veoma dobro organizovan, gde on ne postoji mogu se koristiti taxi louage (minibus i kombi prevoz). Glupo je davati pare agencijama, koje ce se svojski potruditi da vas umesto u pravi obilazak, odvedu u "njihove" prodavnice i dodatno zarade na vama. Da ne pominjem i bezobrazno skupe cene tih "izleta". Dakle, koliko vidim, ovde je navedeno uglavnom sve sto bi moglo biti interesantno posetiti tokom boravka u Tunisu (namerno kazem "uglavnom", posto ima jos interesantnih a nepomenutih stvari), pa lepo izgooglajte i vidite sta vam deluje lepo. Takodje, na netu se mogu naci i podaci o lokalnim varijantama prevoza, tako da je moj najtopliji savet da se lokalni grabljivci zaobidju u velikom luku. Sami sebi organizujte izlete, ostanite koliko god zelite i zadrzite se tamo gde vam se svidja, a ne gde je po "programu" zacrtano, odnosno u tipovanim a preskupim prodavnicama.

Lep provod i uzivajte!         

"Mozda ste dobili pogresan broj,
al` ste dobili onoga koga ste trazili!"
PutPutujem
putnik srednjeprugaš

« Reply #21 on: 14-01-2011, 03:07:49 »

Za razliku od naše vlade i ministarstva inostranih poslova koji je svoju stranicu poslednji put ažurirao prošle godine (http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/najvesti.htm ), vlade Evropskih zemalja počelu su da upozoravaju svoje građane da izbegnu sva nepotrebna putovanja u Tunis:

http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/middle-east-north-africa/tunisia
We advise against all but essential travel to Tunisia.  There have been demonstrations, some violent, in multiple locations across the country, including (but by no means limited to) Tunis, Sousse, Sfax, Nabul, Hammamet, Douze, Kasserine, Requeb and Thia.  The situation is unpredictable and there is the potential for violence to flare up, raising the risk of getting caught up in demonstrations. Updated: 13 January 2011

---

Europeans warn nationals to avoid Tunisia

European countries began warning their citizens Thursday not to visit Tunisia amid increasing concern about deadly protests shaking the popular north African holiday destination.

German Foreign Minister Guido Westerwelle said senior European Union diplomats would be meeting Friday at Berlin's suggestion to discuss the situation, as he called for an end to attacks on demonstrators.

He advised Germans to put off any non-essential trips to Tunisia, echoing similar calls made Thursday by the Netherlands and Portugal.

Westerwelle said only dialogue could resolve the violent conflict which has seen scores of demonstrators killed in clashes with police.

"We expect an end to the widespread actions against demonstrators," he said at a press conference. "The fundamental rights of citizens and the principles of the rule of law must be protected."

He also called for the swift release of all political prisoners "as announced by the Tunisian government."

The Swiss Foreign Affairs Department (DFAE) also said it was not advisable to go to Tunisia for tourism or other reasons unless it was urgently necessary "until things become clearer."

"More incidents are likely" and "a worsening of the security situation is possible," it added, advising those who had to go to abide by local regulations, especially with regard to curfews.

Earlier the DFAE said a woman with joint Swiss and Tunisian nationality had been among those killed, as it urged authorities in the north African country to respect protestors' human rights.

In The Hague meanwhile Dutch Foreign Minister Uri Rosenthal said in a statement he was "very concerned about the way things are developing in Tunisia."

"The situation is deteriorating rapidly and is becoming more dangerous, even for Dutch people living in Tunisia. For this reason I am advising against any non-essential trip to Tunisia," he said.

The foreign ministry said some 700 Dutch nationals were currently vacationing in Tunisia and a further 500 were living there.

"In view of the unstable situation in Tunisia, any visit to that country is discouraged," the government department for Portuguese abroad in Lisbon said for its part.

The European Union on Wednesday condemned the "disproportionate" use of force by police against demonstrators.

New clashes erupted in the capital Thursday, with at least one person shot dead in the city centre, according to witnesses, after eight were reported killed in greater Tunis in overnight violence and more than 60 across the country since mid-December.

The protests which initially focused on unemployment have turned into the worst unrest facing the authoritarian regime of President Zine El Abidine Ben Ali in 20 years.

Promises to create jobs and release most of those arrested, as well as the sacking of the interior minister, have failed to quell the unrest.

http://www.expatica.com/de/news/german-news/europeans-warn-nationals-to-avoid-tunisia_123063.html

---

The Foreign Minister has issued a travel warning to those wishing to travel to Tunisia, pointing out that several people had been killed and injured in demonstrations over the past few days.

A general state of emergency was declared yesterday and a curfew was declared in Greater Tunis, forbidding people from going out between 8 p.m. and 5.30 a.m.

"Maltese nationals should steer away from large gatherings and demonstrations and exercise caution, the ministry said.

They should also obey orders by the local police.

In case of emergency they should contact the Maltese embassy.

http://www.timesofmalta.com/articles/view/20110113/local/foreign-ministry-issues-warning-on-travel-to-tunisia
babareebu
putnik dugoprugaš

« Reply #22 on: 14-02-2011, 18:05:39 »

TUNIS je pukao,bar zasad...a ko zna kako će biti na leto,emigranti su nagrnuli u Italiju,ceo vikend je pravi haos...http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6437067,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss
strumfina
novajlija
*

« Reply #23 on: 04-08-2011, 01:21:16 »

pozdrav iz tunisa.stanje savrseno.ramadan usporava stvari ali za nas turiste se uvek nadje resenje.trenutno smo u tozeur i sutra krecemo za ksar ghilane preko douz.temperatura trenutno30' dnevne preko 40.jos uvek podnosljivo.putujemo kamperom tako da i pored savrsene izolacije nema spavanja.ovde sam u kampu sa wlan.pa reko da vam pisem.pozdrav
strumfina
novajlija
*

« Reply #24 on: 11-08-2011, 21:22:26 »

pozdrav iz sahare
strumfina
novajlija
*

« Reply #25 on: 11-09-2011, 12:25:53 »

fata morgana

nemanja010
novajlija
*

« Reply #26 on: 20-05-2013, 02:17:59 »

Pozdrav svima drustvo.
Ja sam nov ovde pa je mislim i red da se prvo predstavim, jel da? Smiley
Ovako, student sam, zovem se Nemanja i volim da putujem. Vas clan Kiki je pre neki dan drzao neku prezentaciju u Nisu o putovanjima pa sam tako i saznao za sajt. Ovim putem zelim da mu se zahvalim zbog toga Smiley
E da, sad moja prica je da trazim neku praksu za ovo leto i pruza mi se prilika da odem za Tunis (Sfax) pa me zanima sta mozete da mi kazete o Tunisu. Vidim da je malo zastarela tema, ali valjda nece niko da se ljuti Wink
Znaci, kako najjeftinije i najbrze stici, koliko je skupo tamo, da li je bezbedno i tako...?
Oprostite mi ako krenem da smaram sa vise zemalja u isto vreme, to je zbog toga sto se jos nisam odlucio. Obecavam da cu prvo da prelistam forum Wink
BooBooleya
novajlija
*

« Reply #27 on: 20-05-2013, 13:26:56 »

'Ajd da kažem koju o gradu - SFAX...

Mesto je totalno cool - nema turista, ama ni puškom da ih loviš, a koliko sam video ni stranaca (ne-bele boje) nema nešto... Dakle, totalno domaći grad... Za ljude tog kraja važi nešto kao "tuniske cicije, tj. Jevreji Tunisa" - po cicjašenju (nešto kao u Srbiji za Pirotjanci)... Par put sam bivao u tom gradu i svaku pit sam prolazio odlično - stranac nije čudo... da ga oleše & izmajmunišu.. i slično... Niti se nešto lome oko tebe... Ljudi normalini...Čudo jedno !!! 

Ako u Tunisu ima koja "medina" da još tako može da se nazove - i da stvarno živi tj. da nije neka šmira malo za turiste a pomalo i sirotanja raja - onda je u SFAX-u. Mnogo autentična... Satima sam lunjao tim uličicama... svigde sretao ljubazne ljude (francuzko - ako ga znaš makar malo mnogo dobro dodje)...
Pages: 1 [2] Add to: Facebook Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length
Navigacija za ceo sajt
HomePutopisPutoskopBlogIskustvenik
Vize i ambasadeFoto-galerijaDestinacije - SrbijaAutostoperski vodičForum
O namaUčlanite seLinkoviKontaktENGLISH, please!

Klub putnika Srbije Facebook Klub putnika Srbije Twitter Klub putnika Srbije Youtube