Jovan N.

Members
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

About Jovan N.

 • Rank
  novajlija
 1. Jovan N.

  Britanske vize

  Nema na čemu @nnyxeria Ja imam pitanje za one koji su se preselili u UK, koja je procedura pri prvom ulasku sa settlement vizom u UK (tačnije sa onom nalepnicom, vinjetom)? Mislim na aerodrom i carinike, da li traže neka dodatna dokumenta?
 2. Jovan N.

  Britanske vize

  Nisam imao iskustva sa podnošenjem mnogo domaćih dokumenata, ali sam ovde ranije video informaciju da je mnogo njih slalo bez prevodjenja ili samostalno da su uradili prevod tog dokumenta (stanje računa itd, ali ako postoji recimo Western Union ili neka bankovna transakcija iz UK, onda bi bilo najbolje da se taj dokument na engleskom ko je slao pošalje. Možda da ovde neko ko je skorije imao iskustva sa tim da podeli sa nama.
 3. Jovan N.

  Britanske vize

  Sve zavisi u koje svrhe, ako je potrebno dokazivanje gde ste putovali, onda je potrebno sve stranice zbog pečata. Pasoš koji se predaje i koji će oni posedovati nije potrebno kopirati jer će biti kod njih (eventualno kopija prve stranice novog za svaki slučaj.)
 4. Jovan N.

  Britanske vize

  Pozdrav ljudi, nikako da stignem da prenesem iskustvo predaje dokumenata u TLScontact centru na Novom Beogradu. Ovde ću vam dole predočiti nekoliko stvari gde treba da pripazite. Dakle prenosim moje iskustvo, iako sam informisan da stvari funkcionišu drugačije. Reč je o proceduri za settlement vizu, možda će i za druge vize biti informacije od koristi. Nakon što ste zakazali termin, ne morate se pojavljivati ranije od 15 minuta od zakazanog termina, tako preporučuju. Ulazite u prostorijicu koja je poprilično mala i na šalteru predajete deo obrasca koji ste popunili. Uzimaju samo prvu stranicu formulara, ostalo vam vraćaju jer imaju isto to u elektronskoj formi. Upozoriće vas da ništa od dokumenata ne bude zaheftano niti da ima spajalice itd. Dakle bolje kući to odmah uradite. Nakon što vam na šalteru pregledaju formular uputiće vas u čekaonicu i na ekranu ćete pratiti kada je vaš red. Kada dodjete na red sešćete u jedan manji box (prostorijica podeljena sa paravanima, dakle vide vas ljudi koji čekaju), tu će vaša dokumenta preuzeti radnik/radnica. Oni se ne bave sadržajem dokumenata, kao niti sa detaljima, ako ste nešto izostavili greška je vaša. Ono što nisam znao, a svakako je veoma bitno: - sva dokumenta moraju biti A4 formata i mogu slobodno biti kopije. (Ako imate dokumenta drugih formata (recimo diploma fakulteta) fotokopirajte ih i umanjite na A4 format pre nego što odete kod njih.) -Radnik će vaša dokumenta podeliti na odredjene stavke (recimo: finansije, fotografije itd.) tako ih stavljaju na mašinu koja automatski skenira sva dokumenta (slično mašini koja u bankama broji novac) i tako čim se skeniraju vam vraćaju sva dokumenta nazad. (Mašina ne podržava drugi format sem A4, tako da recimo fiskalne isečke, manje ili veće formate neće skenirati i možete ostati bez dela dokumenata, tako da će se odluka o vizi doneti samo na osnovu onoga što je skenirano). -Skener skenira crno-belo, zato i kažu da je ok da donesete kopije, a skenovi se šalju direktno u Sheffield u UK i tamo se razmatra odluka. -Fotografije mi nisu uzeli, već su me fotografisali tamo, kažu da na njihovom sajtu (TLScontact) stoji da ne trebaju gotove fotografije više. Veoma je bitno da odete tamo kao kada idete da se slikate inače za dokumenta, posle će vas upozoriti na detalje: da se ne vide zubi, da nema crvenila u oku niti suza itd.) Ništa ne treba da vas brine, samo da ne odete onako kako ne biste želeli da budete fotografisani, ili kako ne bi moglo (sa kapom itd.) Potvrdićete sa radnikom da li želite dostavu na kućnu adresu ili dhl-om, ako niste platili to online možete to uraditi tamo. Nažalost, telefon TLScontact centra ne postoji, imaju samo telefon sa koga oni mogu da pozivaju, tako da pitanja upućujete isključivo preko svog naloga na njihovom sajtu. Ako sam dobro razumeo, termini ujutru od 08:00-09:00 za predaju dokumenata se dodatno naplaćuju oko 100 evra. Ako se setim još informacija, podeliću ih kada budem imao vremena.
 5. Jovan N.

  Britanske vize

  Imam pitanje, ako neko možda zna odgovor. Prilikom popunjavanja online formulara za UK vizu, traži se da se unese gde ste , kada i zašto putovali. Živeo sam u EU i često prelazio granicu kada sam išao nazad za Srbiju i u EU, pa mi je pasoš prepun pečata, treba li svaki ponaosob da ispisujem i objašnjavam ili samo one koji se odnose na putovanja u druge zemlje? Dešavalo se da mi ponekad ni na jednom prelazu ne udare pečat.
 6. Jovan N.

  Britanske vize

  @Olja 1986 Gde ste predavali dokumenta? I da li ste sva dokumenta vi prikupili i poslali ili ste samo predali pasoš i ostavili otiske prstiju itd a vaš suprug poslao dokumenta direktno gde treba? Kako da dodjem do kontakta za TLSContact (oni su zaduženi valjda za Uk spouse vize ili neko drugi? ) @Tiga83 Uskoro ću valjda saznati tačne informacije, advokat u UK nam je rekao da je procedura izmenjena i da se deo dokumenata šalje direktno u Sheffield (valjda), a deo se predaje iz Srbije. Samo nismo dobili informaciju šta je ono šta ja u Begradu treba da predam, a informacije na internetu su baš škrte, i kriju kontakte.
 7. Jovan N.

  Britanske vize

  Koliko ja znam brak je priznat bilo gde, samo ti treba prevod dokumenta na engleski i original srpski kada budeš predavao. Da te posavetujem šta ti je najpametnije ne bih umeo, tako da možda neko drugi da odgovor za to Ja imam pitanje ako neko zna, za spouse vizu, šta se od dokumenata predaje u Srbiji, a šta se šalje direktno u UK, pošto je procedura izmenjena i aplicira se malo drugačije?
 8. Jovan N.

  Britanske vize

  Pozdrav društvo, da li neko ima iskustva sa polaganjem IELTS ispita za dobijanje spouse vize za UK? Čitao sam da je potreban IELTS general, ali niža ocena nego kada su studije u pitanju (za studije je valjda minimalna 6, a za supružničku vizu valjda 4). Ako neko zna detalje, bio bih mu zahvalan
 9. Jovan N.

  Britanske vize

  Meni ovo zvuči kao odlična vest hvala na informaciji Samo, da li se skenovi sigurno prosledjuju direktno u UK ili je i dalje Poljska nadležna za ovaj deo? Pitam samo zato što sa Poljskom nemam dobro iskustvo
 10. Jovan N.

  Britanske vize

  Evo danas smo dobili identičan odgovor kao što kaže i @Voyageur. Zaista je neverovatno i nelogično, ali šta da se radi. Hvala vam na odgovorima svakako Kontaktirali smo opet jednu agenciju i preporučili su nam da apliciramo za "General Visitor Visa", medjutim brine nas jer sam ranije uz posao i studije aplicirao i to iz Austriji (posedovao sam njihovu vizu) pa su me odbili (obrazloženje da nemam dovoljno garancija da ću se vratiti u Austriju, što smatramo besmislenim), a trenutno sam u Srbiji i nezaposlen, pa ne znam kolike su šanse za novu vizu (mada smo sada u braku), s tim što ćemo sačekati malo da supruga krene da radi i da skupi odredjenu svotu novca pa ćemo aplicirati možda za dvra/tri meseca. Može li neko da nam preporuči nešto ili podeli iskustvo? Inače sam freelancer pa nisam tražio stalan posao, jer koliko toliko mogu da zaradim, a mogu i sam da organizujem vreme (što nam odgovara). Ne znam da li je pametnije da se zaposlim da bih izvukao ta dokumenta ili u ovom slučaju te moje finansije neće igrati veliku ulogu, s obzirom da ćemo prilikom apliciranja uneti da supruga snosi sve troškove. Svakako ako saznam nekakve novije informacije podeliću svoje iskustvo ovde
 11. Jovan N.

  Britanske vize

  Pozdrav društvo. Nedavno sam naišao na ovaj forum i pročitao da supružnicima EU i UK državljana nije potrebna viza za ulazak u UK, već EEA family permit. Nisam do sada znao za ovo. Supruga živi u Britaniji i ima Britansko i Srpsko državljanstvo. Ja imam samo Srpsko, medjutim nikada nisam bio u UK (odbijen sam za vizu pre oko godinu/dve, ali tada nismo bili u braku). Ona počinje da radi za koji dan, jer je do skoro bila student, a ja sam trenutno nezaposlen. Plan nam je da nakon 6 meseci obezbedi uslove da me odvede tamo za stalno (mislim na uslove da zaradjuje preko 18.600 funti, da je zaposlena minimum 6 meseci itd ako se ne varam). Medjutim, interesuje nas da li neko ima iskustva sa EEA family permit i šta mi valja činiti? Želeo sam da je posetim tokom leta i u medjuvremenu dok se ne srede uslovi za moj prelazak tamo, pa nismo sigurno šta je najbolja opcija, pošto moje nezaposlenje bi možda uticalo na neku drugu vrstu vize?