stevancelinac

Members
 • Content Count

  550
 • Joined

 • Last visited

About stevancelinac

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. stevancelinac

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  U Njemačkoj se upravo radi na donošenju zakona koji će obavezati putnike na obavezan test nakon povratka iz "rizičnih područja". Do sada je na volonterskoj osnovi. Još uvijek putnici iz trećih zemalja koji nemaju prebivalište, ne mogu ovamo. Navodno se mogu napraviti izuzeci kad su u pitanju porodične veze, treba baciti pogled na sajt ambasade. Nakon nedavnog užasnog okupljanja hiljada demonstranata bez distance i maski Berlinu, ne razumijem zašto Njemačka nije na crnoj listi svih mogućih zemalja. Niko očigledno ne smije da zucne.
 2. stevancelinac

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Njemačka je uvela besplatno testiranje na aerodromima odn donijela odluku da to provede u djelo. Pokrajine će tehnički organizovati. Nije jasno kako će to izgledati realnosti. To ne znači da su granice otvorene već samo mogućnost besplatnog testiranja za domaće turiste koji se vraćaju iz tzv "rizičnih područja"
 3. stevancelinac

  Korona virus i putovanja avionom

  Zbog pogoršanja situacije sa koronavirusom od sutra i Španija zatvara granice za građane Srbije.
 4. stevancelinac

  Putovanje po Bosni

  U vankoronskim uslovima postojala je jedna ili dvije linije dnevno. Ne vjerujem da sada saobraća. Ne možeš preći granicu u ovom momentu.
 5. stevancelinac

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Italy bans flights from select EX-YU countries I u medjuvremnu Bugarska je zatvorila granicu sa Srbijom osim za tranzit ili mozda moze eventualno test.
 6. stevancelinac

  Korona virus i putovanja avionom

  Sad je i zvanično: na crnoj smo. Austrija je uvela zabranu sletanja aviona sa Z.Balkana. Koliko sam upratio, kompanije već masovno otkazuju letove. Wizz je otkazao skoro sve linije iz Salzburga, suspendovao sve letove u julu između Memmingena i Podgorice, redukovao linije za Tuzlu, itd...Svi koji imaju karte, mogu očekivati promjene u letu a i sam ulazak u sve EU zemlje je, u najmanju ruku - problematičan. Sljedeće revidiranje liste je početkom avgusta.
 7. Привремена обустава саобраћаја на релацији Нови Сад-Budapest Keleti
 8. stevancelinac

  Putovanje po Bosni

  Komercijalna putnička linija sigurno ne postoji. Možda ima nešto iz Mostara mada sam skeptičan. Za Neum uglavnom voze agencijski busevi.
 9. stevancelinac

  Korona virus i putovanja avionom

  Priča se u Briselu da će se granice otvoriti za naš region. Vjerovatno će se dati preporuka za takvo nešto ali je a očekivati da svaka članica parcijalno donosi odluke, iste mijenja s obzirom na stanje itd
 10. stevancelinac

  Korona virus i putovanja avionom

  New Zealand PM: No open borders for 'a long time'
 11. Mislim da zbog trenutne situacije ambasade su opterećene repatrijacijom i drugim poslovima vezanim za tekuću pandemiju. Vjerujem da ćeš morati pričekati neko vrijeme do neke njihove reakcije...
 12. stevancelinac

  Korona virus i putovanja avionom

  Ambasade pokušavaju da skinu teret sa sebe time što preporučuju svojim građanima da produže boravak u DE koji je moguć (7 dana prije isteka se javiš u Landratsamt i dobićeš automatsko produženje boravka). Ti možeš da se javiš ambasadi Republike Srbije u Berlinu i emailom zatražiš repatrijaciju. Međutim, ne trebaš očekivati da će u ovom trenutku nešto oni poduzeti jer mjere popuštaju i svi očekuju da saobraćaj u nekom redukovanom obliku ponovo krene. No, ništa te ne košta da se javiš.http://berlin.mfa.gov.rs/lat/contact.php
 13. stevancelinac

  Prevaranti u Beogradu

  Kao što je već neko pomenuo, mijenjanje novca na ulici na Balkanu (konkretno Banja Luka i Beograd što sigurno znam) je već odavno no no. Niti ima potrebe za tim jer ima sasvim dovoljno mijenjačnica (doduše u Bosni znatno manje nego u Srbiji ali zato u Bosni opuštenije primaju evro po prodavnicama i kafanama). Čak i da te usrećenik nije htio zavrnuti, ne vjerujem da se išta finansijski isplati i mijenjati na ulici, sve to izađe u po kile. Hrana na autobuskim/zeljeznickim stanicama: da, generalno za izbjegavanje ali koliko m pamcenje sluzi, ne mora biti pravilo. Sasvim solidni ćevapi na banjalučkoi stanici, sjećam se i dobre čorbe u Beogradu a i ima neki ok sendvič u kiosku u Novom Sadu....a možda sam samo bio pregladan 😂
 14. stevancelinac

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Što avio-kompanije čine tijekom „Korona-krize“?
 15. stevancelinac

  Da li je bolje emigrirati?

  Družim se sa svima kad mogu i kako mogu. Više sam u fazonu go with the flow. Ne pada mi na pamet da ganjam očekivanu svakodnevnicu ni na Balkanu ni ovdje, ali ako se poklopi moje raspoloženje, vrijeme i ako smatram da je važno, gledam da učestvujem u tim nekim socijalnim događajima tipa vjenčanje, rođendani, bla bla. I u posljednje vrijeme ispade da su ti događaji baš kvalitetni i da im se radujem. Nemam napade nostalgije, odem na Balkan kad se uželim, nisam daleko. U ZE sam nakon 6 mjeseci spletom okolnosti upao u neki poluporodični novi život i nije nam loše uopšte:) Izbjegavam online druženja, viber grupe ili slično, to me dovodi do ludila. Mada se zbog ove Corone to malo pojačalo. Jezikom još ne baratam dovoljno da bih mogao biti potpuno opušten (recimo nakon 2 piva i 2 dima na roštilju, ništa ne mogu i ne želim razumjeti). Def mi je jezik najveća trauma, prosto se ne mogu izraziti onako kako bih ja želio. A onda sam odlučio da i tu malo popustim, ovo je idealna prilika da naučim i malo ćutati što mi baš nije bila vrlina u domovini:)