pecanj

Members
 • Content Count

  202
 • Joined

 • Last visited

About pecanj

 • Rank
  putnik srednjeprugaš
 • Birthday 11/08/1991

Profile Information

 • Gender
  Male

Contact Methods

 • Skype
  njoorka

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. pecanj

  Ulasci, izlasci i dozvoljen ostanak

  Radi se upravo o tome da međunarodnim ugovorom jeste drugačije određeno. I mislim da ti međunarodni ugovori ne bi smeli da se naknadno krše, čak ni promenom zakona. Jer, to bi onda značilo da svi sporazumi o bezviznom režimu koje je Rusija ikad potpisala postaju u nekoj meri narušeni. A retko koja država na to neće odgovoriti istom merom.
 2. pecanj

  boravak u bugarskoj

  Postoji u Nišu agencija koja asistira u regulisanju boravka. Koliko se sećam, beše neka fora da otvoriš firmu, pa da uspostaviš saradnju sa nekom bugarskom firmom.
 3. pecanj

  Viza za Iran - popust

  U međuvremenu sam aplicirao i za tranzitnu, 2 ulaza po 7 dana, 45 evra. Ponovo odbijen. Razlog: Explore your travel experience with your tour desk 🙄 Možda bih i imao razumevanje za odbijanje tranzitne vize u 21. veku kad bi mi dali logičan razlog. Ne znam prijatelju, nesam pametan. Meni je sve ovo nelogično, jer me niko nije pitao da li radim, da li imam para za put, da li sam bio u Izraelu... Kad aplicirate online, sa spiska birate mesto gde želite da podignete vizu. To može da bude ambasada/konzulat ili neki od ponuđenih aerodroma (ne i kopneni prelaz). Dakle, čak i za VOA bi trebalo da se aplicira online. Međutim, na karavanistanu čitam da su ljudi dobijali VOA na aerodromima bez online apliciranja. Koliki je rizik, ko će to znati...
 4. pecanj

  Viza za Iran - popust

  Nikako mi ne odgovara to jer VOA daju samo na aerodromima, ne i na kopnenim prelazima. A ja nameravam u Iran kopnenim putem.
 5. pecanj

  Viza za Iran - popust

  Da li je neko u skorije vreme tražio vizu za Iran? Aplicirao sam onlajn (tako valjda mora) za turističku, 2 ulaza, 60 dana. Posle nepunih deset dana mi stiže mejl koji kaže da sam odbijen. Razlog odbijanja: pokušajte preko turističke agencije (?!?!?!). Zvao Ambasadu u Beogradu, ali džaba. Kažu - Teheran odlučuje ko će dobiti vizu, mi tu ništa ne možemo. Nikako mi nije jasno šta im se to kod mene nije sviđalo, s obzirom da se prilikom apliciranja online ostavljaju samo najsnovniji lični podaci, tipa ime, prezime, adresa i ajd zdravo. Inače, cena za srpske državljane je 65€, dobra je stvar što se viza ne plaća ako vas odbiju.
 6. pecanj

  Viza za Kirgistan - novosti

  Odgovorili su da nam vize ne trebaju za period do 90 dana, i ažurirali E-visa portal. Tako da je sad sve razjašnjeno.
 7. pecanj

  Viza za Kirgistan - novosti

  E-visa portal u sekciji ,,Do I need visa?'' i dalje kaže da su nam vize potrebne. Pustio sam im mejl. Videćemo...
 8. pecanj

  Viza za Kirgistan - novosti

  Na sajtu našeg MIP-a još uvek nema ništa.
 9. pecanj

  Viza za Iran - popust

  Upravo zvao iransku ambasadu u Beogradu. Ekspresno nam je uzvraćeno istom merom, tako da su nam od sada na dalje potrebne vize.
 10. pecanj

  Turski pečati i Kina

  Dobra tema! 2015. godine sam izvadio prvu kinesku vizu sa mnooogo turskih i nekoliko severnokiparskih pečata u pasošu. Nikakvih problema ni pri vađenju vize ni pri ulazu/izlazu. Nakon toga menjam pasoš, vadim novu vizu u Beogradu, idem najpre u Tursku, ulazim u Kinu, izlazim iz Kine, još par puta vadim nove vize u Hongu Kongu, nikakvih problema. Jedini put sam sa tim jednim parom turskih pečata bio zadržan na ulasku u Kinu na prelazu Suifenhe, međutim, kolega koji je bio sa mnom je imao sirijsku vizu u pasošu, te su zadržali svu trojicu nas Srba, odvodili nas u neki hodnik jednog po jednog, pregledavali nam rančeve, proveravali sadržaj mobilnih telefona uključujući i WeChat, pitali šta smo radili u Siriji/Turskoj/Kirgistanu (može biti da je i Kirgistan ne baš sasvim poželjan). Kad sam policajca pitao zašto nas proveravaju, odgovorio mi je samo ,,bad people''. Opet, mislim da je ovde okidač bila sirijska viza, jer me nikad nisu zadržavali kad sam prelazio sam. Od nekog, ne sećam se više od koga, sam čuo da je otišao u kinesku ambasadu kako bi predao dokumenta za radnu vizu, službenici videli turski pečat, i rekli mu da sačeka par dana da nešto provere. Onda se to proveravanje oteglo u nedogled. Inače, mislim da su se odnosi Kine i Turske zaoštrili u poslednjih par godina. 2015. sam upoznao Turke koji su radili u Kini. Sad je to skoro nemoguće (ili ja nisam dobro obavešten). Na sve moguće načine sam pokušao da pomognem drugu iz Turske da dođe u Kinu i predaje engleski, međutim nikako ne uspevamo da nađemo rešenje za vizu. U konzulatima u Turskoj im ne daju individualne turističke vize, već samo grupne (najmanje 5oro ljudi), U Mađarskoj, čiju boravišnu dozvolu ima, mu traže pozivno pismo koje niko neće da mu izda. Kontaktirali smo sve vizne agente koje sam znao, bukvalno ga svi olade kad kaže da ima turski pasoš. Ukrajinski pečat lako može da vas odvede do višesatnog ispitivanja u Rusiji, osetio na svojoj koži. Nego dajte da za iskustva koja nisu vezana za Kinu otvorimo novu temu.
 11. 1. Nema. Ako ne nameravaš da se zadržavaš u Pridnjestrovlju, već samo da prođeš, reci to pridnjestrovskim graničarima, kako bi ti izdali tranzitnu migracionu kartu. U slučaju da nije tranzitna, biće potrebno da im kažeš adresu boravka. 2. Ne možeš iz Ukrajine na Krim. Ukrajinci ne puštaju ako nemaš posebnu dozvolu, koja se, koliko ja znam, ne izdaje baš tako lako. Znači, na Krim možeš samo iz Rusije, i istim putem nazad, bilo avionom, bilo trajektom/preko mosta. U slučaju da te Ukrajinci nekad provale, mogu da ti zabrane ulaz na teritoriju Ukrajine. 3. Bio sam samo u Severnoj Osetiji i Dagestanu, ušao sam bez problema i bez dozvola. Koliko znam, kavkaske republike ne spadaju u teritorije za koje je potrebna posebna dozvola. E sad, zbog specifične situacije na severnom Kavkazu, policijske kontrole su česte, te vam preporučujem da se u Rusiji obavezno registrujete. Mene su skoro hteli da kazne na prelazu iz Adigeje u Dagestan jer nisam imao registraciju. Pandur mi pokazivao Zakon, kazna je od 2000 do 5000 RUB sa mogućnošću deportacije! Nije šala! Ja sam, glumeći autostopera-klošara koji ne može da živi bez Rusije, uspeo da ih namolim da me ne kazne, ali svakako više ne nameravam da se zezam sa tim. 4. Tako je. Čini mi se da beše oko 6€ za 21 dan, single entry. 5. Ne treba pozivno. Apliciraš online, za 3 dana dobiješ na mejl. 24 USD. 6. Ne može se iz Azerbejdžana u Nagorni Karabah. Samo iz Jermenije, s tim da Azeri to smatraju ilegalnim ulaskom na svoju teritoriju, ako nemaš njihovu dozvolu. 8. Azerbejdžan je super-jeftin. Metro 10 din, doner 60 din, hostel 300 din, litar benzina 40 din...
 12. pecanj

  Niš - crna gora

  Meni se Kosovo nije činilo nesigurno za autostop, iako sam tuda stopirao više puta.
 13. pecanj

  Rumunska viza

  Vize ti ne trebaju. Ako ides automobilom preko Sculenija, imaj u vidu da moze da se ceka po par sati, jer Moldavci neverovatno sporo rade. Peske ne moze. Mnogo ti je brza opcija pogranicni voz Iasi - Ungheni, kosta oko 2,5 EUR jedan pravac.
 14. pecanj

  Niš - crna gora

  Ja sam stopirao preko Kosova, znači Niš - Merdare - Vučitrn - Kosovska Mitrovica - jez. Gazivode - Špiljani. Do Špiljana je manje/više išlo lagano, a zatim i ne baš. Ali sam ipak stigao na odredište. Možeš da sedneš na voz za Merdare, i tako skratiš put, pošto voz tamo stiže rano ujutru, koliko se sećam. Nikad nisam išao preko Kopaonika/Kruševca, te opcije mi se čine znatno duže.
 15. Nije to apostil, s obzirom da Kina nije potpisnica haške konvencije, upravo zato je i potrebna ova dodatna overa. Koliko ja znam, zemlje potpisnice haške konvencije ne traže nikakvu dodatnu overu preko apostila, sam apostil je dovoljan. Tačno je da pravila mogu da se razlikuju od provincije do provincije, ne samo po pitanju radnih, već i ostalih viza. Poslodavci, takođe, mogu da budu loše obavešteni, da te pogrešno upute, a posle saznaš da ti ,,fali jedan papir''. Zbog toga mislim da je najbolje da vataš poslodavca pod mišku, pa zajedno u Entry - Exit Administration Bureau da se raspitate.