Sign in to follow this  
Followers 0

agencija za vize easytovisa.com

Hiljadu godina

9 posts in this topic

“Neću više da budem Borhes”
- Borhes Putovanje – srećom, ne moje – počinje u centralnom Iraku. Protagonista puni dvanaest godina kada mu u san dolazi njegov duhovni blizanac, i naređuje mu da usavrši učenje jednog neobičnog čoveka ubijenog dva veka ranije zbog religije koju nije ni planirao da osnuje. Tačno dvanaest godina kasnije, ponovo u snu, duhovni blizanac se vraća da ponovi svoj zahtev, a mladić se budi, proglašava sebe apostolom Isusa Hrista i odlazi u Indiju sa jasnom namerom: da osnuje religiju. Na obali muljevite reke Jin pokušavam da shvatim šta je to duhovni blizanac. Oku naviklom na evropske razmere u Aziji sve izgleda pomalo strašno: preteći planinski masivi koji strše daleko iznad oblaka, žuta praznina pustinja, reke čija se druga obala tek nazire u izmaglici, nezamislive mase ljudi u večitom kretanju. U nekim prevodima, setim se, piše i nebeski ili božanski blizanac. Imam li i ja jednog? Filozofi modalnog realizma tvrde da je svaki moguć svet jednako stvaran kao ovaj naš, a neki...

Pročitajte Hiljadu godina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljiv tekst. Btw. i ja ponekad volim da zamišljam kako je drugima u njihovoj koži u datom trenutku. Ne znam zašto osetim neki mini nalet uzbuđenja tada kao kada putujem.
Btw. čitam sad članak o Maniju na wikipediji. Na slici je predstavljen sa oreolom? Kako to? Ili to nije oreol? :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez nekog dubljeg značenja, setih se Partibrejkersa :smile:

 

I Meša, naravno ako nije pozajmio od nekog islamskog filozofa:

"Smrt je jekin, sigurno saznanje, jedino za šta znamo da će nas stići. Izuzetka nema, ni iznenađenja, svi putevi vode do nje, sve što činimo to je priprema, za nju, priprema čim zakmečimo udarivši čelom o pod, uvijek je bliže, nikad dalje. Pa, ako je jekin, zašto se čudimo kad dođe. Ako je ovaj život kratak prolazak što traje samo čas, ili dan, zašto se borimo da ga produžimo dan ili čas. Zemaljski je život varljiv, vječnost je bolja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na sve te "apostole" (i bivse i buduce),koji u snu ili na javi dobiju neku "viziju"/zapovest,kako su oni bas ti odabrani,da osnuju novu religiju,spasu svet i slicno,pa vodjeni time krecu u razne misije...ja gledam iz drugog ugla.

To su sve sizofreni likovi :smile: (kojima je potrebno lecenje/terapija)

...sto ne doduse ne umanjuje literalnu vrednost teksta (nisam ga procitao,samo nagadjam).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo metodama iz Crne Reke se takvi daju izleciti :mah: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0