Sign in to follow this  
Followers 0

Turska kolima 2019

6 posts in this topic

Pozdrav društvo. 

Mislim da je krajnje vreme da počnemo sa pripremama za letovanje. Osim toga nekako je i toplije kada se samo pomisli na leto. Ove godine idemo u Tursku. Nismo nikada bili na toj strani sveta tako da nije bilo teško odlučiti. Ograničeni smo na samo dve nedelje. Za to vreme ćemo pokušati da obidjemo i opišemo sve što vidimo i doživimo.

Plan puta je sledeći: Iz Srbije idemo preko Bugarske pa onda skrećemo dole ka Grčkoj. Znamo da je bliže da idemo direktno iz BG u TR ali hoćemo da zakačimo malo i GR. Nije neka velika kilometraža u pitanju, a i hoćemo da taj dan iskoristimo za kupanje. U Kavali ćemo napraviti jednu dvosatnu pauzu za ručak i kupanjac. Posle toga pravac Kanakale gde planiramo spavanje. Ujutru nastavljamo do Kušadasija. Tu ostajemo 5 dana pa onda idemo do Fetija. Tu ćemo biti još 5 dana. Nakon toga idemo do Istambula gde ćemo biti 2 dana. I onda se vraćamo kući. 

Planramo da predjemo oko 4000km. i da pritom obidjemo skoro sve usputne gradove. Žao mi je što ove godine nećemo stići do Alanje. Ali nikako ne mogu da je uklopim u plan jer je dosta dalje. Nju ostavljamo za neku drugu godinu. 

Ovo je okviran plan a o detaljima ćemo naknadno. Svako je dobrodošao da se priključi temi, ali i da nam se priključi na putu. Svi su dobrodošli. Voleli bi da čujemo i vaša mišljenja.

 

Pozdrav

Edited by Mladen82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srećan put :)
Ja sam prošle godine išao sledeću relaciju:
Novi Pazar - Istanbul - spavao jednu noć
Istanbul - Goreme (Capadokia) - ovde smo spavali 3 noći
Posle toga Goreme - Antalija 7
Noći
Antalija - Istanbul 1 noć
I na kraju kući.
Sve ulupno 4200 km.

Što se tiče pita sve je bilo ok
Putevi su stvarno dobri, čak nisam ni putarinu plaćao a to sam tek kasnije shvatio.


A ove godine planiram sličnu rutu kao vaša.
Planiram od obiđem Fetije
Čuo sam da je tamo mnogo lepo.
Kakav smeštaj imate tamo?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Promenili smo jedno odredište. Nećemo Kušadasi jer mi se nešto nije dopao gledajući po netu. Tu ćemo biti samo 2 sata na ručku i kupanju. Odatle idemo u Marmaris. Našao sam super ponudu za polupansion. Dalje se nastavlja po planu. U Fetijama imamo noćenje sa doručkom. Kažu da u Fetijama i nije nešto. Ali meni se mnogo više svidja nego Kušadasi. Blizu je Oludeniz koji ima jednu od najlepših plaža u Turskoj. 

A ako idemo u istom periodu možemo zajedno na put. Biće zanimljivije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze par preporuka za Goreme?

Planiram iz Istanbula da letim za Kapadokiju ili do Gaziantepa pa da idem ka Goreme, onda mozda Severni Kipar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo Andjo. Iskreno nisam bio u Kapadokiji ali na jednom drugom forumu jedan naš prijatelj je napravio lep putopis kroz te krajeve. Ne znam da li smem da stavim linkove zbog pravila, ali izguglaćeš lako. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plan puta: Sarajevo-Višegrad-Niš-Sofija-Plovdiv-Edirne-Istanbul-Antalija-Kemer (1.895 km)

Preko turističke agencije Fibula, rezervisali smo smještaj u hotelu Crystal Aura Beach Resort & Spa Kemer. Dakle rezervaciju smo izvršili samo za hotelski dio, bez avio karata. Cijena za rani booking iznosi 730 KM/osobi za 7 noći/8 dana. Na put ukupno ide pet odraslih osoba i jedno dijete od pet godina. Rezervacija u hotelu je od 08.06.2019. godine, a na put krećemo 06.06.2019. godine aBd, dakle odmah iza Bajrama. Na put planiramo ići vozilom Opel Zafira B 1.9 disel 2006. godina.

Kako sam već ranije naveo u naslovu na put krećemo u jutarnjim satima (ne previše rano), kojim idemo preko Višegrada na granični prijelaz Donje Vardište. Kako sam već išao ranije tim putem znam da se odmah po ulasku u Srbiju nalazi rampa gdje se plaća prolazak kroz nacionalni park Mokra Gora, cijena je 1,5 eura. Potom nastavljamo put preko Užica, Čačka, Kraljevo, Kruševac, Niš gdje dolazimo u Pirot (524 km). U Pirotu je rezervisano noćenje u Villa Lola & Nikola po cijeni od 50 eura za sve osobe na jednu noć sa doručkom.

Slijedeći dan nakon doručka krećemo dalje na put Dimitrovgrad pa na granični prelaz Gradina i ulazak u Bugarsku.  Koliko znam da Bugari naplaću neko pranje vozila od bakterija i sl. i to naplaćuju 2 eura. Tu po ulasku u Bugarsku planiramo odmah da kupimo vinjetu za autoput po cijeni od 15 eura za mjesec, te nastavljamo put dalje preko Sofije, Plovdiva i granice sa Turskom. Odmah po ulasku u Tursku i grad Edirne, planiramo da kupimo HGS kao elektronski sistem za plaćanje putarina u Turskoj. To je dio koji me najviše zanima, jer ako se ne kupi taj HGS velike su kazne ako se prolazi dijelovima puta i mostovima koji se naplaćuju, jer se iz Turske ne može izaći dok se to sve ne plati, a imaju uvezan elektronski sistem. Koliko sam uspio pročitati na internetu ta HGS naljepnica koja se lijepi ispod retrovizora na prednjem vjetrobranskom staklu se plaća 10 TL + minimalno dopuna od 30 TL. Kako se prolazi dijelovima koji se plaćaju, nema naplatne rampa, već samo kao neki semafor koji skenira vinjetu i skida iznos predviđen za plaćanje. Na web stranici je moguće izvršiti provjeru za vaše vozilo svih prolazaka i naplate po HGS sistemu. U polju "PLAKA" unesete broj registracijskih oznaka vozila bez crtica. Dalje nastavljamo put Istanbula (cijena putarine koliko sam uspio saznati je 5,5 TL) i tu su dva mosta preko kojih prelazimo i koji se dodatno plaćaju i to Fatih Sultan Mehmet Bridge i Osman Gazi Bridge. Odmah po prelasku ovog drugog mosta planiramo drugo noćenje u  mjesto Yalova (735 km od Pirota, a 1.250 km od Sarajeva), a koje još nismo rezervisali. U planu je vjerovatno Hersek otel Yalova.

08.06.2019. godine u jutarnjim satima nakon odjave iz hotela, krećemo daljim putem preko Burse i Antalije. Planirano vrijeme dolaska je oko 14-15 sati u Kemer (665 km od Yalova, a 1.895 km od Sarajeva).

Polazak nazad je planiran 15.06.2019. godine aBd u poslijepodnevnim satima na Istanbul. Moguće da bi se tada noćilo u Kartalu zbog obilaska familije, te sutradan nastavak istim putem kao u dolasku.

U daljem dijelu navodim neke od troškova puta koje sam uspio saznati i izračunati:

- Gorivo cca 300 eura;

- Prolazak nacionalni park Mokra Gora 3 eura (2 x 1,5 eura);

- Putarine kroz Srbiju cca 5 eura u oba pravca;

- Pranje vozila radi dezinfekcije na ulasku u Bugarsku 4 eura (2 x 2 eura);

- Vinjeta za auto put kroz Bugarsku na mjesec dana 15 eura;

- HGS sistem plaćanja putarina kroz Tursku cca 30 eura za oba pravca.

Eto to je otprilike to. Volio bi da čujem vaša iskustva ako imate, da me neko ispravi ako sam negdje pogriješio, i posebno me interesuje ovaj dio oko HGS sistem plaćanja. Koliko me to može para ukupno izaći? Koliko se ova dva mosta plaćaju i sl. Da li je potrebno po izlasku iz Turske negdje razdužiti ovaj HGS na nekoj rampi ili je dovoljno samo uredno platiti sve prelaze.

 

 

 

 

Edited by Ataturk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0