Saveti za putovanje po Iranu

2 posts in this topic

Posted (edited)

Toliko reči o Iranu, a sad vidim da ne postoji tema za Iran novijeg datuma na forumu. Imamo nešto u Prijatelj za put, nešto u vizama, preporukama za čitanje itd, plus jednu staru temu započetu 2006. 

Shvatila sam da sam pogrešno postovala u "Prijatelj za put" jer ne tražim saputnika, pa ovde kopiram svoj post:

Koliko novca otprilike treba dnevno za Iran, uz napomenu da ne planiram da budem na CS već u udobnom i čistom hotelu? Gde da nađem takav hotel i vredi li rezervisati unapred? Imate li neke konkretne preporuke za smeštaj / dobru klopu za Esfahan, Jazd, Širaz i Teheran?

Što se tiče pomenutih VIP buseva, postoji li neki sajt sa redom vožnje i cenama? Koje su cene za ta putovanja od 4-6 sati između ovih gradova koje planiram da obiđem?

Da li je neko iznajmljivao auto (sa ili bez vozača) za jednodnevne izlete? Kakva su iskustva, imate li kontakte (mislim da je @pedjalon pomenuo da ima kontakt).

Devojke, kako ste prekrivale glavu? Može li ležerno prebačena marama, ili se moramo dobro umotati? Što se tiče ostale garderobe, šta ste nosile, posebno ako ste leti išle? Kratki rukavi ili rukav do lakta ne dolaze u obzir, pretpostavljam? 

Edited by golosina

Share this post


Link to post
Share on other sites

S obzirom da i sama planiram u Iran vec mjesec dana i vise prikupljam informacije tako da mogu podeliti ono sto sam do sada saznala..

Sto se tice prekrivanja glave sasvim je dovoljno maramu lezerno staviti preko, ruke bi trebalo da budu prekrivene barem preko lakata i neka tunika, nesto duze preko guze i to je to. Desava se da ima cura koje se nekada ne obaziru na to pa ce biti bez marame kad su van grada ili na nekoj turi.. U biti ne opominju strankinje tako da bez brige (barem je meni tako receno).

Za buseve ima sajt al ti je potrebno znanje farsija: https://www.payaneh.ir/fa/bus.php

Zeljeznica ima i englesku verziju: https://www.iranrail.net/tickets.php?fref=gc

Za hotele pokusaj: https://www.snapptrip.com/en/

Iranci ludo voze pa ak se usudis rentirati auto, moze se naci par agencija narocito na aerodromu.

Hranu jos istrazujem posto sam ljubitelj slatkisa al ocito sta god da probas neces omanuti 😉 Ipak, procitaj sto mozes naci po gradovima: https://www.travestyle.com/2017/10/28/persian-food-what-where-eat-iran/  (inace na sajtu ima predobrih i informativnih tekstova pa ces mozda naci odgovore i na neka druga pitanja..)

I na kraju ne znam kako ces za vizu al koliko sam uspjela za jedan dan pohvatati tesko bez agencije.. Ko god je individualno probao, odbijen je i upucen na agencije pa trenutno istrazujem mogucnosti apliciranja preko njih bez bukiranja ture.. A u ambasadi ne znaju nisto rec, pih..  Sretno.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now