Sign in to follow this  
Followers 0

Pustinja

1 post in this topic

Ova Korona vremena, kada je postalo nemoguće otputovati negde, naterala su me da se vratim nekim starim, lepim navikama: Imaginarnim putovanjima. Uljuljkam se u udobnu fotelju i sebe počastim filmom ili knjigom o nekim dalekim predelima. Prethodne nedelje otkrila sam pustinju. Te evo par preporuka kako u mislima, stići do nje.

Pustinjska trilogija Nasera Kemira.

Kemir je u jednom intervjuu izjavio: "There are lands that are full of water for the well-being of the body, and lands that are full of sand for the well-being of the soul.". Gledajući njegove filmove duša će vam se zaista preporoditi. Sva tri filma lebde preko peščanih dina, negde između snova i jave.

Wanderers of the Desert (1986)

Priča o učitelju koji dolazi u pustinjsko selo i saznaje da seljaci nestaju u pustinji pod čudnim okolnostima i provode večnost lutajući po njoj.

https://www.imdb.com/title/tt0086934/

 
The Dove’s Lost Necklace (1992)

Priča o kaligrafu koji je u potrazi za tajnom knjigom koja će ga naučiti tajnama ljubavi. Da li ste znali da u arapskom jeziku postoji 60 reči koje opisuju ljubav? 

https://www.imdb.com/title/tt0101600/


Bab’Aziz: The Prince Who Contemplated His Soul (2005)

Slepi derviš kreće sa unukom na okupljanje Sufi derviša u pustinji, koje se održava svakih 30 godina. Muzika je neverovatna. 

https://www.imdb.com/title/tt0395461/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0