Sign in to follow this  
Followers 0

savet za nosenje podloge za spavanje

4 posts in this topic

Pozdrav svima :)

trebalo bi uskoro da krenem na pesacenje po Italiji i kako nemam bas iskustva treba mi milion saveta, a podloga za vrecu mu dodje jedan od njih. Kako je nocenje organizovano unutar objekata (najcesce skolske sale) nisam sigurna koliko bi mi pretstavljalo problem da ne ponesem podlogu za spavanje vec samo vrecu? Ona jeste lagana ali zauzima mesta a kako putujem avionom jedino uz rucni prtljag definitivno mi treba alternativa. Da li je dovoljno da ponesem neki peskir, cisto da odvojim vrecu od poda? Posto su u pitanju dve nedelje, pretpostavljam da prvih dana to nece biti problem, ali ne znam da li cu nedostatak podloge osecati posle 10 dana. I da provucem pitanje koja je idealna velicina ranca, s obzirom da cu preci vise od 300 km sa njim na ledjima? Ja sam razmisljala o 40l, u isto vreme mi to izleda i tesno i preveliko.

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podlogu uvek možeš da kupiš u Italiji, svakako je jeftinije nego plaćati za čekiran prtljag. Traži najobičniji "yoga mat", verovatno se može naći za 5 evra ili tako nešto. Mislim da će ti trebati.

Za ranac, što manji to bolje, 300km je puno. Poneseš samo jednu rezervnu majicu i ostalo, svako veče se presvučeš, opereš oznojano/prljavo i staviš da se suši. Bolje da pereš svako veče uz šaku praška nego da vučeš teret. Ako imaš malu vreću za spavanje, tipa McKinley eXtreme 600, možeš se spakovati i u običan školski ranac bez problema (podlogu zakačiš sa spoljne strane). Imaju oni mali rančevi što ne dodiruju leđa celom dužinom, pa se kao manje znojiš, no ako pitaš mene mokra majica ti ne gine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslovica kaže "Čizma glavu čuva šubara je kvari"   smartass tako je i za podlogu. Ako nećeš čekirati prtljak onda je svakako najbolja varijanta kupovina temporary podloge kao što je predložio chivitli. Ukoliko budeš čekirala, možda možeš svratiti do Intersporta, jer su do skora imali i akciju za McKinley podloge (na primer, http://www.intersport.rs/proizvodi/planinarenje/oprema_za_planinarenje/mckinley-podloga-za-kampovanje-trail-m25_p4566#c3228 je bila nešto ispod dve hiljade).

Po meni 40 litara je zlatna sredina za većinu putovanja. Sve ispod toga te više ograničava sa prtljagom dok preko može zahtevati da čekiraš prtljag ili te prevariti da poneseš više nego što ti treba  teg  Ukoliko putuješ 10 dana, verovatno ti neće trebati više od tri majice i to bez pranja, zbog čega bi ti verovatno i 28 l bilo sasvim dovoljno. Skoro se vratih sa putova gde smo nas dvoje u 28 l spakovali svu garderobu dok je u čekirani bekpek od 95 l stavljena sva oprema za kampovanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0