Sign in to follow this  
Followers 0

Prvi put u Meksiko

51 posts in this topic

Ok, ne uklapam se u priču o Televisi, iako mi je život kao telenovela, ali imam pitanje u vezi odlaska u Mehiko prvi put. Preciznije, planiram da se preselim u jedan divni grad, kod jednog divnog dečka zvizhd Imam Hrv pasoš ali i Srb. Ne želim povratnu kartu, ali ne želim ni da odmah znaju da se selim, nego neka bude da idem turistički. Hoće li mi praviti problem? Imaću rezervisan hotel u glavnom gradu za prvih par dana, ali jesu li pasoši i karta u jednom pravcu problem, šta mislite?

Pozdrav!

Moje misljenje je da karta bude povratna!

U praksi se pokazalo da karte u jednom pravcu mogu biti veliki rizik.

Skoro je iz Beograda jedan decko odleteo za Meksiko, ozenjen je meksikankom a ipak je kupio povratnu kartu a ne planira da iskoristi taj datum povratka. On je putovao sa srpskim pasosem i nije imao nikakvih problema. Najbolje je da ti se vaucer iz hotela slaze sa datumom polaska i povratka na karti. Najsigurnuja metoda! Ne znam preko koje ces kompanije da letis, Lufthanza ima povoljne karte do Meksika ali se vrlo cesto desava da ti je povratna karta povoljnija nego u jednom pravcu. Tako da nema razloga rizikovati. Povratna karta, opusten put !

Edited by travelino

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala od srca na savetu! Ne znam kako ću leteti, još je rano da proučavam cene jer nemam tačan datum, sada se samo informišem o vizama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svim forumasima! :)

Imam par pitanja za poznanike Meksika, meksicke kulture, a pre svega i samog odlaska u isti. U oktobru imam prijemni za akademiju umetnosti u Meksiko Sitiju, a ovih dana trazim najjeftiniju mogucu varijantu da dodjem do tamo. Da li ima preporuka od strane posetilaca?

Koji sajt da koristim za pretragu avio karata?

Raspitao sam se oko dozvole za ulazak i potrebne papirologije za njeno dobijanje. Po sletanju u Meksiko, ispunjavam obrazac na osnovu kog mi se odredjuje boraviste.

Oduvek sam hteo da odem u Meksiko i ove godine mi se ukazala mogucnost, zasto da je ne iskoristim?! :) Molio bih sve dobronamerne putnike da ostave sve informacije od znacaja, ali i da daju neku smernicu i savet za zivot tamo. Budite sto koncizniji.

I hvala Vam. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo. Imam par pitanja zatebe. Molila bih te da mi se javis kad budes video ovaj komentar. Pozdrav! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi da li neko mozda zna, ja sam trenutno u Americi imam vizu H4 koju sam dobila preko supruga koji ima radnu vizu, hteli smo za božić da idemo u Meksiko, da li nam je potrebna viza? Znam da državljani Srbije srba da imaju, ali nisam sigurna za nas koji smo u USA?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko znam uz americku vizu ne treba i meksicka...e sad, ne znam jedino da li zavisi od tipa americke vize...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Timatic danas kaze ovo:

Visa required, except for A max. stay of 180 days:

- for holders of a US Immigrant Visa.

Visa required, except for Passengers with a Permanent Resident

or Resident Alien Card (Form I-551) issued by USA for a

maximum stay of 180 days.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram da overim diplomu i možda još koji dokument u ambasadi, a kao putujem turistički (sa hrvatskim pasošem) sa povratnom kartom, mislite li da će me nešto zapitkivati? Nemam ni pojma šta da prevodim, šta će mi biti potrebno za posao, venčanje. Valjda izvod iz knjige rođenih, državljanstvo, šta još...? Nikako da dobijem neki konkretan savet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvo se raspitaj dobro sta ti treba, pa vidi sta ti je ciniti. Vidi da li je uopste moguce da se sa turistickom vizom vencas sa drzavljaninom Meksika. U svakom slucaju, prvo trazi vizu, pa kad je dobijes, onda overavaj sta ti vec treba :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni sa hrv pasošem nije potrebna viza, imaću rezervisan hotel i povratnu kartu, samo se i dalje nadam da mi neće dramiti tamo na aerodromu oko dvojnog državljanstva. Posebno ako odem u ambasadu ovde da se raspitam šta i kako, pa još i ako overim diplomu i dokaz da ovde nisam udata. Ništa me više ne čudi, tak'a mi je sudbina ::) sve što može da krene naopačke, krenuće. 

Zapravo, mislim da je dovoljno da rodni list, državljanstvo i te neke gluposti od matičara prevedem i overim u sudu, a diplomu u ambasadi. Ne znam odakle mi taj info, puna mi je glava podataka, razmišljam na tri jezika, jedva čekam da odem i malo se opustim.

Rešila sam da letim Air France-om iz Budimpešte preko Pariza, krenem pre doručka po našem, stignem taman na večeru ;D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

samo se i dalje nadam da mi neće dramiti tamo na aerodromu oko dvojnog državljanstva.

Za (turisticki) ulazak u Meksiko je dovoljan jedan pasos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apostil je dovoljan. Samo još da dobijem konkretan i zvaničan info od lokalne imigracijske službe šta će mi biti potrebno za venčanje i zaposlenje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobila sam info da ako se venčam sa meksičkim državljaninom, imam pravo boravka samo godinu dana. Ne razumem, svega mi. A ako dobijem posao i kompanija ponudi da mi obezbedi radnu dozvolu, moram se po istu vratiti u Beograd.

Ne znam samo postoji li opcija da posle 180 dana boravka (turistički) izađem na dan iz države i vratim se na još 180 dana.

Mislila sam da je naša birokratija idiotska, a ovi su me onako... još gore smorili. Uporno dobijam polovične informacije. Od početne euforije, sada na kraju pojma nemam kako će sve proći.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ako dobijem posao i kompanija ponudi da mi obezbedi radnu dozvolu, moram se po istu vratiti u Beograd.

Mozda i ne moras u Beograd, vec u neku od ambasada Meksika u nekoj susednoj zemlji, proveri.

Ne znam samo postoji li opcija da posle 180 dana boravka (turistički) izađem na dan iz države i vratim se na još 180 dana.

Mislim da ne. No, proveri, ko zna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi,ja idem 23. December a u PlAya del carmen...Planiramo naravno jos neka mesta da obidjemo,razmisljamo da iznajmimo auto ili motor na par dana..Da li neko zna kako se krecu cene? I jos nesto me zanima,sto se tice izleta start vredi posetiti I kakve su cene?

Edited by beka94

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjavam se na duplom postu, ali vidim da mi niko nije odgovorio. .Imam jos jedno pitanje, pošto idem iz USA kakva je situacija što se tiče kursa, mi planiramo da ponesemo nešto kesa, a ostalo da dižemo u banci..E sada da li je to pametno? Ili je bolje sav novac poneti u kešu?

Edited by beka94

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa odatle obavezno u chichen itzu, to je blizu...moze i u tulum, on je jos blize, juznije...ako te zanimaju stari gradovi maja...

a ako ne, onda merida, uneskov grad....obavezno ostrvo kozumel, preko puta playe, prelepo je...iznajmite skuter i picite po ceo dan...sama playa del carmen je nista spec, po meni prilicno dosadno mesto, ima lepih plaza...al manje vise-selo :)...

al je zato okolina prelepa....ja bih svaki dan isao negde drugde, okolo....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na brzom odgovoru. .Planiramo da iznajmimo skutera ili auto sigurno..Nego šta misliš jel bolje preko interneta to rezervisali da li znaš neki sajt? I u vezi menjaju novca sa li znaš kako je bolje? Hvala u svakom slučaju i ovo mi je bas pomoglo..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na brzom odgovoru. .Planiramo da iznajmimo skutera ili auto sigurno..Nego šta misliš jel bolje preko interneta to rezervisali da li znaš neki sajt? I u vezi menjaju novca sa li znaš kako je bolje? Hvala u svakom slučaju i ovo mi je bas pomoglo..sto se tih stvari , bio sam prilicno davno....

sto se tih stvari tice, bio sam poodavno, tako da te info verovatno vise nisu validne..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinite što se mešam u ovu prepisku. Vidim da je aktuelna i tiče se Meksika, a imam zakazan termin za viziranje za ponedeljak 28.12. i mučim muku sa ovom stavkom "rezervacija avio karte". Ja bih da uzmem vizu pa da odem turistički kad mi se ukaže prilika. Dakle, nemam tačno kad bih putovala, a ni tačno odakle. Imam neke planove, ali ne ni blizu toga da kupujem avio kartu.

Da li znate na kom sajtu bih mogla napravim rezervaciju koju bih prikazala za vizu, ali da je onda besplatno otkažem? Pritom, da li oni insistiraju da imamo kartu baš iz Srbije za Meksiko ili može i let na priemr iz Frankfurta ili negde drugde? Čini mi se da expedia.com dozvoljava besplatno otkazivanje rezervacije ali su im letovi preskupi (treba te pare i imati na kartici).

Molim popmagajte i ne zamerite ako sam pisala na pogrešnom mestu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je bar lako :) meni je to trebalo za Brazil još dok su nam tražili vize, u maju 2013.

Samo idi u bilo koju najbližu turističku agenciju ili agenciju koja se bavi prodajom karata i kaži im da ti rezervišu bilo koju kartu za Meksiko. Rezervacije ionako traju dva tri dana, i ništa ne plaćaš :)

A možeš i sama preko neta da napraviš rezervaciju na bilo kom sajtu i da odstampas - mada ti je ovo prvo navedeno lakše jer to sve agencije rade :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 22/11/2015 at 2:58 PM, Deschanel said:

Dobila sam info da ako se venčam sa meksičkim državljaninom, imam pravo boravka samo godinu dana. Ne razumem, svega mi. A ako dobijem posao i kompanija ponudi da mi obezbedi radnu dozvolu, moram se po istu vratiti u Beograd.

Ne znam samo postoji li opcija da posle 180 dana boravka (turistički) izađem na dan iz države i vratim se na još 180 dana.

Mislila sam da je naša birokratija idiotska, a ovi su me onako... još gore smorili. Uporno dobijam polovične informacije. Od početne euforije, sada na kraju pojma nemam kako će sve proći.

Sta si uradila na kraju? Ja sam u Mexicu sa svojim deckom i turisticka viza (boravak od sest meseci) mi istice za dva meseca. Od svih opcija za dobijanje rezidencije, ispalo je da je najlakse sa radnom dozvolom. Nije neophodno da se ide u Srbiju, kao sto sam procitala na nekom od zvanicnih sajtova, moze se ici u ambasadu Mexica u neku od susednih drzava (ja cu ici u Panamu, s obzirom da nam za Belize treba viza (omg!)). Takodje mozes ostati duze od propisanih 6 meseci po jednom ulasku, samo ces pri izlasku iz zemlje platiti novcanu kaznu (ne znam koliko je tacno). Ovo je provereno, advokat nam je sve detaljno objasnio. Za brak u Mexicu potreban ti je izvod iz maticne knjige rodjenih, meni nisu naveli drzavljanstvo kao zahtev, pasos i onaj turisticki karton koji ces dobiti kada sletis u Mexico, takodje je potrebno uraditi test na sidu (ovde), zakazati termin, posle toga podnosis zahtev da ti se izda rezidencija na osnovu braka pod uslovom da muz moze da te izdrzava i ti dobijas rezidenciju kao ekonomski zavisna osoba. Pa vidi sta ti se vise svidja da uradis. Za radnu vizu je potrebno imati firmu koja ce te zaposliti (firma mora biti registrovana da moze zaposljavati strance). Nadam se da sam pomogla malo, znam koliko je haoticno sve, i ipak je ovo druga strana sveta, i kako kazu, 'zemlja treceg sveta', ali ja sam Mexico zaista zavolela. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dobila sam info da ako se venčam sa meksičkim državljaninom, imam pravo boravka samo godinu dana. Ne razumem, svega mi. A ako dobijem posao i kompanija ponudi da mi obezbedi radnu dozvolu, moram se po istu vratiti u Beograd.

Ne znam samo postoji li opcija da posle 180 dana boravka (turistički) izađem na dan iz države i vratim se na još 180 dana.

Mislila sam da je naša birokratija idiotska, a ovi su me onako... još gore smorili. Uporno dobijam polovične informacije. Od početne euforije, sada na kraju pojma nemam kako će sve proći.

Sta si uradila na kraju? Ja sam u Mexicu sa svojim deckom i turisticka viza (boravak od sest meseci) mi istice za dva meseca. Od svih opcija za dobijanje rezidencije, ispalo je da je najlakse sa radnom dozvolom. Nije neophodno da se ide u Srbiju, kao sto sam procitala na nekom od zvanicnih sajtova, moze se ici u ambasadu Mexica u neku od susednih drzava (ja cu ici u Panamu, s obzirom da nam za Belize treba viza (omg!)). Takodje mozes ostati duze od propisanih 6 meseci po jednom ulasku, samo ces pri izlasku iz zemlje platiti novcanu kaznu (ne znam koliko je tacno). Ovo je provereno, advokat nam je sve detaljno objasnio. Za brak u Mexicu potreban ti je izvod iz maticne knjige rodjenih, meni nisu naveli drzavljanstvo kao zahtev, pasos i onaj turisticki karton koji ces dobiti kada sletis u Mexico, takodje je potrebno uraditi test na sidu (ovde), zakazati termin, posle toga podnosis zahtev da ti se izda rezidencija na osnovu braka pod uslovom da muz moze da te izdrzava i ti dobijas rezidenciju kao ekonomski zavisna osoba. Pa vidi sta ti se vise svidja da uradis. Za radnu vizu je potrebno imati firmu koja ce te zaposliti (firma mora biti registrovana da moze zaposljavati strance). Nadam se da sam pomogla malo, znam koliko je haoticno sve, i ipak je ovo druga strana sveta, i kako kazu, 'zemlja treceg sveta', ali ja sam Mexico zaista zavolela.

Pozdrav!

Birokratija im je jako komplikovana, ne razumem ni ja, iskreno!

Meksikanci masovno pokusavaju da odu iz Meksika u USA a lakse je u USA resiti papire, nego u Meksiku. Ne svidja im se tretman i uslovi koje im USA namece a oni su jos rigorozniji sa strancima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisala sam o boravku u Meksiku na roze forumu.

Pa, mi ćemo se venčati uskoro, ta odluka nema puno veze sa mojim ostankom u državi, jer razmatramo plan da provedemo leto u Evropi. Javiću detalje ako prođem kroz birokratski pakao.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo bi aprila da idem u Meksiko na poziv prijatelja iz amerike. Medjutim sada vidim da se ne moze dobiti viza ako ste nezaposleni a niste student. Ja sam bas nedavno zavrsio fax i nisam iskreno nesto u fazonu da trazim posao jos pogotovo ne u srbiji. Dakle da li neko ima neki savet za mene? Kako da dobijem vizu? Ti prijatelji iz amerike su bukvalno milioneri i stvarno ne vidim razlog zasto bi neko ostao u Meksiku. I malo mi je bezveze da ne treba viza za Juznu ameriku a treba za Meksiko. Verovatno bi smo bili 2 nedelje u Meridi i Kankunu. Hvala.

Edited by Nikki92

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0