Sign in to follow this  
Followers 0

Фиренца

1 post in this topic

Фиренца ... град ренесансе и некадашњи културни и економски центар Италије чија се заоставштина може препознати у добром делу града.

Градић за који је довољно одвојити два дана или још боље три дана као што сам ја урадио, јер свакако не може бити досадан, посебно што има одличну понуду музеја.
Град је од последње занимљиве локације на југу до последње на северу удаљен мање од 4км, док пречник исток запад износи нешто мање од 3км. 
Фиренца нема метро и трамвајске линије нити је то потребно, рецимо нисмо ни користили превоз, међутим проблем може бити ако изнајмите стан или хотел који је удаљен од градског језгра у коме су све занимљиве знаменитости смештене.
Mи смо били смештени на југу у дистрикту San Niccolò на 750м од Уфизи музеја, тако да је све било близу.
DSC07283.jpg
Lungarno Amerigo Vespucci
Mи смо имали среће да у Риму погодимо баш дан Републике што се катастрофално одразило на саобраћај, јер смо користили бусеве којима је промењена рута, тако да смо завршавали у неким деловима града где нисмо желели да идемо.
И што се крећете више ка северу Италије, возачи више поштују саобраћајне прописе, што сам приметио у Фиренци и посебно у Местре-у који је већ Аустрија у поређењу са Римом.

Што се тиче Фиренце имали смо среће да видимо параду поводом традиционалне спортске церемоније calcio storico, то је нешто налик рагбију, али углавном домаћи су могли да присуствују, јер је тај део кварта био затворен за туристе, али оно што смо ми могли да видимо је још занимљивије, а то је парада која је претходила свечаном отварању те манифестације.
DSC07668.jpg
Via della Ninna

Град је далеко чистији од Рима, без графита и просјака, такође има јавних чесама, али мање него у Риму.

Јавни паркови су реткост и поприлично су мали, просечног изгледа, они који су нешто боље уређени као Bardini и di Boboli се наплаћују 7 евра, док је још један Gherardesca можда и најлепши у склопу хотела који је окупирао тај простор само за своје госте.
Што се тиче паркова Рим односи велику победу, као град који је пријатељ јавних паркова, што се не може баш рећи за Фиренцу.
Не знам зашто, али никада толико америчких туриста нисам видео на једном месту, ето рецимо да је и то нека посебност овог града као и Венеције.

На северу постоји мала руска црква у типичној руској архитектури, али ја нисам имао среће да је видим у пуном сјају, зато што се реновирала.
DSC07475.jpg
Via Leone X
DSC07360.jpg

Поглед са Piazzale Michelangelo.

И за крај залазак сунца који нема ни Венеција, јер Фиренца бар што се мене тиче је лепа и када падне мрак, дакле пријатељица ноћи. :smile:
DSC07292.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0