Kupovina računarskih komponenata

4 posts in this topic

Idem u Njujork sad u novembru, zanima me kako ide proces iznošenja kupljenih komponenata nazad u Beograd. Vrlo verovatno da uzimam možda ceo računar, sve sa kućištem, u delovima naravno :biggrin: Koliko će mi naplatiti porez? Ima li neko iskustva sa tim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porez je onakav kakav je i razlikuje se od drzave do drzave i on ce ti svakako vec biti uracunat u cenu. Ne znam da li i kako se u Americi radi povracaj poreza, na koji bi kao stranac trebalo da imas pravo. U tom slucaju, ima citava procedura, pocev od radnje gde to radis, pa prijave na aerodromu, a potom prijave robe na carinjenje prilikom ulaska u Srbiju. Pretpostavljam da si ti zapravo mislio na to. Nisam siguran da li vredi uopste cimanja, cak je moguce da bi te srpski pdv+carina izasli vise. Najjednostavnije je samo da kupis to sto si naumio i doneses u Srbiju. U sustini, mozes da prodjes bez ikakvog pitanja, a ne znam da li je to podlozno carinjenju u Srbiji i da li bi eventualno imao problem ako bi te zaustavili i proverili prtljag po ulasku u zemlju. 

Ja sam kupovao laptop i mobilne telefone u Americi i sa tim apsolutno nikakvih problema nije bilo. Sad, ako si bas zapeo za desktop racunar, pa jos u delovima, to je malo kabasto, pa moze da privuce paznju.

Edited by Dragance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslednji put kad sam proveravao (pre par meseci) ne postoji mogućnost povraćaj poreza na stvari kupljene u SAD-u koje se iznose iz države (tzv. povraćaj PDV-a).

Što se tiče naših dažbina, tu sad malo postaje problematičnije. Ako prijaviš robu našoj carini moraćeš platiti PDV (20%) i Carinu (10%) na iznos koji je u računu, ili ne daj bože na neki veći iznos ako odluče da račun nije verodostojan (generalno ne rade ovo, ali imaju diskreciono pravo).

Ako ne prijaviš robu (tj. daš izjavu da nemaš šta da prijaviš), u slučaju da te uhvate preti ti kazna od 1x do 4x vrednosti robe + opet moraš da platiš dažbine (PDV i carinu) i radiš uvoz te robe, a za sve to vreme tvoje stvare stoje u njihovom skladištu. Ovaj ceo proces uključuje i izlazak kod prekršajnog sudije i traje prilično dugo (oko 2 godine) i teško zastareva (imaju 3 godine da započnu proces i 6 da ga završe...). Ukratko ne želiš da te uhvate sa skupim stvarima :biggrin:

Još jedna stvar, ako slećeš u Beograd. U toku poslednjih godinu dana, prilikom svakog mog povratka iz SAD-a preko Lufthanze i Turkisha (jedno 6-7 kom) su skenirali većini putnika prtljag sa posebnim naglaskom na detaljnijoj kontroli na laptopovima i tabletima (da li su novi, da li imaju njihove kutije ili račune i sl.), tako da ja obično praktikujem veći šoping sada kada se vraćam preko Budimpešte da bih izbegao neprijatnosti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao sto je deleter rekao, ne postoji povracaj poreza kao sto se to radi u EU.

Teraju sve na skener pogotovo kad saznaju da ides iz Amerike.

Porez jeste 20% kod nas ali carina moze da bude veca ili manja. 10% je jedinstvena carinska stopa koja vazi za posiljke preko poste (recimo preko dhla tekstil se placa 22% carina).

Dosta stvari se isplati, cak i npr neke telefone da kupis, i da platis kod nas carinu i pdv opet se isplati (dolar je jako slab).

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now