Dokumenta

Potrebna dokumenta: Turistička viza - Pasoš, kopija pasoša, rezervacija hotela ili pozivno pismo, jedna fotografija, fotokopija povratne karte (ne rezervacije karte, nego baš karte), putno osiguranje, plan puta, potvrda iz banke o posedovanju sredstava na računu. I još:
- za zaposlene, potvrda o zaposlenju
- za nezaposlene, potvrda da ste na birou rada
- za studente, potvrda o studiranju
- za penzionere, poslednji penzioni ček

Poslovna viza - koja se vadi u MUP-u, potrebno je rešenje od firme, kopija radne knjižice, ugovor o radu i taksa koja je oko 1500 dinara. Poslovna viza se sada izdaje na mesec dana, umesto ranijih godinu dana.

-

-

-

Trošak

3$. Normalni postupak za izradu vize traje 5 radnih dana. Ubrzani postupak za izradu vize traje 1-2 radna dana i košta oko 20$.

-

-

-

Trajanje

30 dana.

-

-

-

Adresa

Adresa konzularnog odeljenja: Augusta Cesarca 2V, Beograd;

Tel: 011-206-79-17 (srpski)

Fax: 011-369-31-63

Radno vreme (osim praznika): utorak 9:00-11:30 i 14:00-16:00, sreda i četvrtak 9:00-11:30

Web adresa: rs.chineseembassy.org/srp/

Kliknite ovde za informacije ako vizu želite dobiti u Hong Kongu

Mlinovi 132
Zagreb

Tel: +385 1 46 37 011
Fax: +385 1 46 37 012

Braće Begića 17
Sarajevo

Tel: +387 33 665 686

Radno vrijeme: Utorak i četvrtak, 09:00 - 11:00


Za izdavanje vize nadležna je Ambasada Narodne Republike Kine u Podgorici.

Adresa: Radosava Burića 4a, Podgorica

Tel: + 382 20 621 262 ; +382 20 609 275

Produženje

Od 1. septembra 2013. godine, L turističku vizu u Kini možete produžiti na +30 dana. Opcija dva puta po 30 dana više ne postoji (dva produženja po 30 dana).

-

-

-

Napomena

- Za zahteve predate u četvrtak ne postoji mogućnost ubrzane izrade!

- Ukoliko se traži viza za više ulazaka (ukoliko se putuje u Hong Kong ili Makao), potrebno je da se eksplicitno naglasi, jer se turistička viza rutinski izdaje za jedan ulazak. Ako putujete turisticki prvi put u Kinu, moze da se desi da nece da vam daju vise od jednog ulaska.

- Državljani Srbije petodnevnu besplatnu vizu koja važi isključivo za grad Shenzhen mogu pribaviti na graničnom prelazu "Luohu (Lo Wu) 9:00-22:30, Huanggang Port 24/7 i Shekou Port.

Hrvatski državljani, nositelji valjanih hrvatskih putovnica, koji uđu u Narodnu Republiku Kinu na zračnim lukama Peking, Šangaj, Chengdu i Guangzhou mogu boraviti u Narodnoj Republici Kini do 72 sata u tranzitu bez ishodovanja vize.

-

Državljani Crne Gore moraju posjedovati vizu.

Obična putna isprava: DA
Diplomatska putna isprava: NE
Službena putna isprava: NE

Za izdavanje vize nadležna je Ambasada Narodne Republike Kine u Podgorici.

Pogledajte istoriju popravki

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Datum unosa: 5. 6. 2014
Napomena: - Za zahteve predate u četvrtak ne postoji mogućnost ubrzane izrade! - Ukoliko se traži viza za više ulazaka (ukoliko se putuje u Hong Kong ili Makao), potrebno je da se eksplicitno naglasi, jer se turistička viza rutinski izdaje za jedan ulazak. Ako putujete turisticki prvi put u Kinu, moze da se desi da nece da vam daju vise od jednog ulaska. - Državljani Srbije petodnevnu besplatnu vizu koja važi isključivo za grad Shenzhen mogu pribaviti na graničnom prelazu "Luohu".
Datum unosa: 5. 6. 2014
Trošak: 3$ (tri US dolara). Normalni postupak za izradu vize traje 5 radnih dana. Ubrzani postupak za izštradu vize traje 1-2 radna dana i oko 20$ (US dolara).
Datum unosa: 5. 6. 2014
Napomena: - Za zahteve predate u četvrtak ne postoji mogućnost ubrzane izrade! - Ukoliko se traži viza za više ulazaka (ukoliko se putuje u Hong Kong ili Makao), potrebno je da se eksplicitno naglasi, jer se turistička viza rutinski izdaje za jedan ulazak. - Državljani Srbije petodnevnu besplatnu vizu koja važi isključivo za grad Shenzhen mogu pribaviti na graničnom prelazu "Luohu".
Datum unosa: 5. 6. 2014
Trošak: 3$ (tri US dolara). Normalni postupak za izradu vize traje 5 radnih dana. Ubrzani postupak za izštradu vize traje 1-2 radna dana i koa 20$ (US dolara).
Datum unosa: 21. 5. 2014
Dokumenta: Potrebna dokumenta: Turistička viza - Pasoš, kopija pasoša, rezervacija hotela ili pozivno pismo, jedna fotografija, fotokopija povratne karte (ne rezervacije karte, nego baš karte), putno osiguranje, plan puta, potvrda iz banke o posedovanju sredstava na računu. I još: - za zaposlene, potvrda o zaposlenju - za studente, potvrda o studiranju - za penzionere, poslednji penzioni ček Poslovna viza - koja se vadi u MUP-u, potrebno je rešenje od firme, kopija radne knjižice, ugovor o radu i taksa koja je oko 1500 dinara. Poslovna viza se sada izdaje na mesec dana, umesto ranijih godinu dana.

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Nema istorije popravki podataka za ovu zemlju.

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Nema istorije popravki podataka za ovu zemlju.

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Datum unosa: 9. 8. 2014
Adresa: -
Napomena: -

Doprineli: Lazar, Ivana, Ivan, Mili, Krkan, Bogdan Pavkovic, Sliderman, Marija, Nikodijevic, Miloš, pedjalon, Stevan, Miroslav, Marko, Đokan, Ivana, Snežana011, Dragana, Igor, Marija, Jovan

(11. mart 2008.) Ivana: Juce sam vadila poslovnu vizu za Kinu, za nju je potrebno: pasoš, lična karta, uplata 330din, dopis iz firme (A4 list sa memorandumom) u kome stoje podaci o firmi, razlog putovanja i željeno trajanje vize- slobodno se stavi godinu dana, i podaci o zaposlenom koji putuje... isto važi i za Rusiju i Ukrajinu.

Što se produženja tiče, po mom iskustvu iz 2001 a čujem da je do skora bilo isto- produženje je lako i u Šangaju, ja sam to radila preko nekih kineza u Pekingu, daš im pasoš i za max 7 dana ti ga vrate sa uredno produženom vizom ;)

(20. maj 2008.) IvanZa vizu je potrebno: 1 fotografija, obrasci koji se preuzimaju u konzularnom odeljenju, validan pasoš, fotokopija istog, fotokopija lične karte, fotokopija avio karte (nije neophodan original, ali ga svakako ponesite), pozivno pismo ukoliko se ide turistički i obavezno rezervacija hotela (može se obaviti putem interneta). Viza je besplatna, ali se lako može izvaditi za jedan radni dan (naznači se želja na samim obrascima za vađenje vize). U tom slučaju, viza se plaća 20$. Kinezi su jako prijatni u konzulatu, ali bih savetovao ljudima da idu sredom, jer gotovo da nema gužve. Sve se jako brzo obavi.

(20. maj 2008.) Mili: Samo da dodam nešto u vezi pozlovne vize za Kinu(ukoliko je to ona viza koja se dobija u Policiji u Ljermontovoj a ne u konzulatu) - ova viza iako traje godinu dana, i ima 'multiple entries', kad se jednom uđe u Kinu dozvoljen boravak je SAMO 30 DANA!Posle trideset dana mora da se izađe iz zemlje(čak i ako se ode samo do Hong Konga na jedno prepodne)i kad se vratite ponovo imate 30 dana.
Ja sam imala veliki problem jer ovaj podatak nigde ne može da se nađe i morala sam da platim kaznu jer sam ostala duže od 30 dana.
Takođe trenutno je vizni režim u Kini pooštren zbog Olimpijade, tako da se vize dobijaju malo teže i treba pozivno pismo.

(20. februar 2009.) Krkan: Evo najnovijeg iskustva sa dobijanjem viza: sredom nije gužva (5-6 Kineza i sl). Za vize nema nikakvih problema ako se uredno pripremite, ljudi su vrlo ljubazni, ima i naša službenica koja priča srpski. Pribavite uobičajene papire za 'šengen' (potvrde o zaposlenju i visini plate od firme, fotokopija radne knjižice, odštampajte rezervacije svih hotela u kojima nameravate da boravite /to tražite mejlom od hotela/, od turističke agencije tražite elektronsku kartu odnosno kopiju iste koju priložite, 1 fotokopiju prve strane pasoša) i po 1 sliku za svaku vizu koju tražite. Ako vam treba i viza za Hong Kong, popunjava se poseban obrazac za to. Takođe, sve gore navedene papire fotokopirajte da imate dva kompleta od svih papira i naravno 1 važeći pasoš sa još 6 meseci važenja nakon ulaska u Kinu/HKG. Kineska viza je besplatna, a HKG je 30$ (plaća se pri preuzimanju, nedelju dana kasnije, dobijete i račun :-))  Ako vam je hitno, onda može dodatno da se plati da vam urade brže.

(11. maj 2010.) Sliderman: Od 1. maja 2010. godine, u skladu sa taksama koje naplaćuje Ambasada Republike Srbije u Kini, po principu reciprociteta, taksa za izradu vize od 60 američkih dolara će se naplaćivati za obične pasoše Republike Srbije za svako podnošenje zahteva za kinesku vizu. 

 (17. oktobar 2010.) Marija: Danas sam izvadila vizu za Kinu i Hong Kong. Imala sam rezervaciju karte za Peking iz Beograda, rezervacije hostela, ali za izlazak nisam. S obzirom da odatle idem u Vijetnam vozom, samo sam detaljno ispisala kojim ću vozovima i kuda ići i nije bilo nikakvih problema.

(14. mart 2011.) pedjalon: VIZA ZA MAKAO se može dobiti po dolasku u Specijalnu administrativnu oblast Makao NR Kine, sem ako bilateralnim ugovorom nije potrebna viza za posetu Makau.
Ambasada NR Kine u Republici Srbiji nije ovlašćena da izdaje vize za SAO Makao.

(04. maj 2011.) Miroslav: Danas sam došao u Makao iz Kine bez vize. Viza za Makao se vadi na šalteru, ceo postupak traje 3 minuta i košta 100 RMB tj. oko 11-12 eura.

(25. januar 2012.) ilegalac: U Guangzhou prilikom produženja vize traže da fotografija koja se prilaže uz aplikaciju bude izrađena kod njih, tj. u prostoriji u istoj zgradi gde se aplicira za novu vizu. Ne prihvataju fotografije izrađene na drugim mestima! Fotografije su sa bar kodom i dobija se potvrda koju traže prilikom predaje dokumenata. Za državljane Srbije produženje turističke vize je besplatno.

(15. februar 2012.) Marko: Vize za Makao su u procesu ukidanja, ali ih u februaru 2012. još traže na graničnim prelazima sa NR Kinom. Cena je 10 evra i plaća se na licu mesta. Nikakva druga dokumenta osim važećeg pasoša nisu potrebna, a traže da se prijavi koliko se novca unosi u Makao.

(13. septembar 2012.) Đokan: Sve pohvale za amabasadu NR Kine, konkretna pitanja u formularu, konkretni odgovori, nikakva filozofija. Zaposleni u ambasadi su jako prijatni i korektni i ne verujem da bi vas bez razloga vratili bez vize. Avionska karta može da košta znatno jeftinije ako je na vreme rezervišete tj. ranije, ukoliko je to moguće, možete je platiti i 600 evra (možda i manje...) Srećno :)

(20. novembar 2012.) Ivana: U konzulatu se nikada ne javljaju na telefon jer rade samo dva šaltera i uvek je velika gužva. Ukoliko na njihovom sajtu nemate informaciju o nečemu što vas interesuje, pozovite na telefon ambasade, veoma su ljubazni. Interesantno mi je da se takse ne plaćaju pre podnošenja vize, već po preuzimanju pasoša! Srećan put!

(12. maj 2013.) Snežana011: Produžetak vize u Kini ni za koga nije besplatan. Viza se može produžiti u skoro svim većim gradovima, u Public Security Bureau (PSB). Sa inicijalnom jednomesečnom vturističkom vizom, moguće ju je produžiti dva puta. Zahtev za produženje mora se predati pre isteka vize. Koliko ranije će se predati, zavisi od pravila u toj kancelariji. Ako je za izradu produžetka potrebno recimo 5 radnih dana (uobičajeno u većini kineskih gradova), morate predati pasoš pet radnih dana pre isteka vaše vize. Kada vam budu odobrili novu, ona će važiti od dana podnošenja zahteva a neće se nadovezati na datum isteka stare. To znači, da u Kini ne možete ostati 90 dana, nego oko 80. Za produženje vize svuda se plaća oko 160 juana (oko 20 evra). Pošto sepravila i procedure produžavanja viza često menjaju, pre nego što se uputite u neki PSB, komsultujte ovaj forum: http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=1678574. Takođe, potražite na internetu da li u gradu u koji ste krenuli psotoji PSB i da li rade produžetak viza. Novembar 2012, poslednje produženje vize u Kunmingu, čekala pet radnih dana. U Daliju je trajalo jedan radni dan.

(15. novembar 2013.) Igor: Napomena za poslovnu vizu - za ovu vizu imigraciona odeljenja na kineskim aerodromima jedva da znaju. Svaki put su mi pasoš proveravali više od 45 minuta. Ovo može biti jako opasno ako imate "connection flight". Takođe prilikom putovanja iz Južne Koreje za Kinu nisu hteli da me puste u avion jer su smatrali da nemam kinesku vizu, onda su poslali hitan fax kinezima a ovi su im odgovorili da to nije kineska viza!!! Jedva sam uspeo da uđem u avion za Šangaj! Tim pre što je poslovna viza na srpskom i to ćirilicom! Dakle, često putujem u Kinu i Aziju i ovu vizu NE PREPORUČUJEM!

(10. decembar 2013.) Jovan: Био сам данас у кинеском конзулату. Потврђујем да нема спискова, бројева како је то било у октобру. Нема гужви. Дођеш са свим папирима, пасошима, предаш и то је то. Кинескињице су љубазне које раде на шалтеру. Папири могу бити и на ћирилици, није никакав проблем. На крају ти дају папирић са списком експозитура Рајфајазен банке где се уплати 3 долара у динарској противвредности и кроз седам дана дођеш по пасоше.

А сада једно ексклузивно обавештење за све који путују кроз Кину ка даљим дестинацијама. То стоји као обавештење у њиховом конзулату, питао сам кинеску службеницу и потврдила је да је то од 1. децембра 2013. НОВИ РЕЖИМ ЗА СРПСКЕ држављане, који ће нас обрадовати.

За задржавање до 72 сата у Пекингу, Шангају и још 2 града, заборавих која, НИЈЕ ПОТРЕБНА ВИЗА!!! Потребан је пасош и авионска карта којом се потврђује да се ови градови напуштају пре истека рока од 72 сата. Наравно, путовање мора да иде преко аеродрома у ова 4 града. Мој случај је баш тај, планирам задржавање у Пекингу до 72 сата, али пошто сам све папире већ скупио, ипак сам предао пасоше за визу, иако ми у новом режиму није ни потребна.