Dokumenta

Navodimo dokumenta potrebna za podnošenje zahteva za dobijanje turističke vize za Australiju (sva prateća dokumenta moraju biti prevedena na engleski jezik!):

- važeći, potpisan pasoš

- dokaz o uplati vizne takse (za izdavanje vize kod nas očekuje se da ponesete sa sobom 105€ i to ako može tačan iznos)

- popunjen formular

- popunjen vizni upitnik

- 4 fotografije veličine kao za pasoš (stari pasoš), stare do godinu dana

- ako posećujete rođaka ili prijatelja u Australiji - dokaz o australijskom državljanstvu ili stalnom boravku te osobe i njena izjava da je spremna da garantuje za Vaš smeštaj, finansijsku pomoć i Vaš odlazak iz Australije

- ako će Vaš rođak ili prijatelj finansijski podržati Vaše putovanje i boravak u Australiji, morate dostaviti dokaz o primanjima te osobe; to može biti potvrda o oporezovanju, izjava banke ili pismo od njihovog poslodavca

- dokaz o vašem zaposlenju/nezaposlenju i prihodima; morate dostaviti pismo Vašeg poslodavca koje potvrđuje dužinu zaposlenja, platu i poziciju u firmi; u ovom pismu se mora naglasiti i koliko ste plaćenog odsustva dobili i da li Vaš poslodavac garantuje da ćete imati posao kada se vratite; ako ste privatnik, priložite dokaze da je Vaša firma registrovana i da je trenutno operativna

- dokaz o posedovanju nekretnina (najbolji dokaz o imovini je potvrda o plaćenom porezu na imovinu,

- kupoprodajni ugovor, izvod iz zemljišnih knjiga)

-ako sami finansirate putovanje i boravak u Australiji, priložite dokaze o posedovanju fondova kojima imate pristup; ovo može uključiti potvrdu iz banke o trenutnom stanju, platni list ilii dokaz o plaćenom porezu na dohodak (za privatnike); keš se ne prihvata kao dokaz o fondovima ; podrazumeva se da na računu imate više para nego što je potrebno za troškove puta

- za studente uverenje o upisanoj godini, indeks i potvrda da Vam je dozvoljeno odsustvo sa studija

- za decu mlađu od 18 godina, krštenica i, ako dete putuje bez oba roditelja, roditelj(i) koji ne putuje sa detetom mora obezbediti pismenu izjavu o saglasnosti za detetovo putovanje overenu u sudu ili kod notara ili kod službenika ambasade

- za starije od 75 godina - dokaz o zdravstvenom osiguranju za čitav period boravka u Australiji kao i medicinski pregled kojim se utvrđuje Vaša fizička sposobnost za putovanje (po prihvatanju Vaše aplikacije biće Vam savetovano gde i kako da obavite ovaj pregled)

Postoje dve vrste turističkih viza - 676 (obična – mnogo se brže dobije a opet rođak ili prijatelj koji živi u Australiji može da vam finansira put i ostanak) i 679 (ako Vam rođak ili prijatelj finansiraju put i boravak – proces može da traje i mesecima). Za ostale vrste viza potražite informacije na zvaničnom sajtu ambasade http://www.serbia.embassy.gov.au/bgde/home.html ili direktno u ambasadi ili na sajtu australijske vlade.

Dodatak: Uobičajeno je da se za dobijanje odgovora o vizi čeka 2-6 nedelja, međutim ukoliko ste sva dokumenta uredno priložili, vizu možete dobiti i za pola sata.

Sva dodatna dokumenta (dokaz o nekretnini, rodni list) prvo kopirajte i overite a onda prevedite (originale ponesite na uvid). Izuzetak je dokumentacija koja je izdata isključivo u svrhe dobijanja vize i to su obično potvrde iz vojnog odseka i potvrde o zaposlenju i u tom slučaju prevode se originali. Podrazumeva se da se predaju dokumenta na originalnom jeziku i njihov odgovarajući prevod.

Preporuka: Ukoliko imate pitanja vezanih za vize, pozovite ambasadu radnim danima 9-11h a to je ujedno i termin za zakazivanje razgovora. Razgovori se zakazaju na 5 minuta razmaka. Operateri su izuzetno ljubazni i spremni da vam daju sve informacije. Ono što oni preporučuju jeste da dostavite svu dokumentaciju koja će vama ići u prilog iako možda nije na zvaničnom spisku. Uglavnom je bitno dokazati da imate razloga za povratak u zemlju.

-

-

-

Trošak

105 $ (AUD)

-

-

-

Trajanje

Uglavnom izdaju vizu na tri meseca, ali je moguće dobiti i na duže (do godinu dana).

-

-

-

Adresa

Ambasada Australije u Beogradu, Vladimira Popovića 38-40, 8. sprat , 11070 Novi Beograd. Tel. 011/330-3400, Fax: 011/330-3441 (vize i emigracija), 330-3409

E-mail: dima-belgrade@dfat.gov.au (vize i emigracija); belgrade.embassy@dfat.gov.au (opšte informacije)

sajt: http://www.serbia.embassy.gov.au/

Radno vreme: radnim danom, 8:30-16:30

-

-

-

Produženje

Možete zatražiti u Australiji novu vizu (i to samo turističku vizu 676) i tako produžiti ostanak, ali postoji mogućnost da budete odbijeni i tada morate napustiti Australiju pre isteka prve vize. Najčešće se dobija turistička viza koja ima ograničavajući uslov 8503 (No furhter stay) koji zabranjuje produženje vize dok ste u Australiji. Ovo znači da morate napustiti Australiju pre isteka vize i ponovo aplicirati za dobijanje nove vize izvan nje.

-

-

-

Napomena

Morate zakazati termin za predaju dokumenata za vizu; ili mejlom: dima-belgrade@dfat.gov.au ili telefonom na 011/330-3400, radnim danom, 9:00-11:00.

-

-

-

Doprineli: Slobodan, Boba, Aleksandar, Kole, Slavica, Ivan, Danijela, Filip, Dušan, Lazar, Goran, Marina, Vlada, Verica, Nevena, Miodrag, Kosta, Slavica

Marko: Što se tiče prevoda na engleski, on nije obavezan za potvrdu o novcu na računu, a mislim i za ostale jednostavnije dokumente, a formulare može popuniti i podnosliac zahteva na engleskom.

(12. jul 2010.) Kole: Jeste, spisak obaveznih dokumenata je "kao" smanjen, i  ja sam po tom spisku i predao dokumente za turističku vizu, međutim preteruju da to nije normalno i to bez potrebe. Vratili su mi papire uz obrazloženje da trebam dostaviti još neki dokument. Kad ono treba pored onih koji su tražili još osam dokumenata. Kažu treba ti još: izvod iz mat. knjige venčanih, izvod iz mat. knjige rođenih za decu, vlasnički list, dao sam dokaze o racunima u banci u kojima štedim i to solidna suma, ali traže stanje kretanja novca na tekućem računu, onda traže vlasnički list o nekretninama moje žene, pa traže evidenciju o registaciji firme i dokaz da su izmireni svi doprinosi od firme prema meni, pa još neki papir od pozivaoca o stanju na racunu u zadnji godinu dana. I to sve još prevesti i platiti.

(09. mart 2012.) Slavica: Ja sam moju turističku vizu dobila za 5 minuta. Od papira sam imala sve što je bilo ovde upisano, ali oni su uzeli samo jednu sliku, potvrdu da sam zaposlena, pasoš, pare i garantno pismo. Kada sam otišla na razgovor, posle 5 min su me prozvali i rekli da mi je viza odobrena. Tako da nisu oni toliko strašni i rigorozni koliko se priča. Najbitnije je imati dobro garantno pismo, a taj ko vam šalje mora da prikaže pare u banci. U tome je cela fora, da ne bi kad dođete tamo pali na leđa države.

(09. mart 2012.) Ivan: Do studentske vize možete doći preko australijske agencije Bridge Blue iz Sidneja koja ima potpisan ugovor sa više od 240 škola i fakulteta u Australiji i Novom Zelandu. Pogledajte na njihovom sajtu sve što nude. Oni ne naplaćuju ništa jer direktno zavise od škola. Imaju agenta ovde u Beogradu koji će vam sve objasniti i savetovati vas, i što je najbitnije dosta ljudi je otišlo preko njih. Ne morate znati engleski jer jednostavno vam mogu naći skolu engleskog jezika u trajanju od godinu dana ili više.

(07. april 2012.) Danijela: Još uvek nije otvorena kancelarija Bridge Blue u Beogradu, ali je u planu. Stupila sam u kontakt za predstavnikom za Balkan u Skoplju, Sašom. Tačno je da se najlakše i najbrže može tako otići, ali je i najskuplje. Najmanje 7000 $ (za jednu godinu) pa naviše treba da keširate.

(12. jun 2012.) Filip: Evo mog iskustva od pre par dana. Sakupio sam sva dokumenta koja su pomenuta na sajtu, zakazao sam razgovor na br. telefona koji je na sajtu ambasade. Prvi slobodan termin je bio nakod 10 dana, u ambasadi sam predao dokumenta na šalteru i sacekao pola sata. Razgovor je trajao 5 min. nakon toga rekli su mi da sacekam i moja viza je bila gotova za 20 min. Dobio sam vizu na 3 meseca. Imao sam sve papire, originale i prevedene na engleski, student sam ( U Českoj) i imao sam dokaz o upisanoj godini, i dvoje rođaka koji su pismeno potvrdili da će me prihvatiti u Australiji i to su dva papira o kojima smo malo pričali i to je to. Sve ukupno trajalo sat vremena.

(30. jul 2012.) Dušan: Danas sam dobio vizu na jedan ulazak od 2 meseca bez opcije produžetka. Vizu sam dobio za 15 ili 20 minuta. Imao sam sve uredne papire osim potvrde iz firme koja je bila nepotpun dokument (nisu hteli da mi garantuju da ću imati posao kad se vratim). Nisam pitao, ali koliko mogu da zaključim, najvažnije je da imate dobar saldo ovde na računu i kakvog-takvog garanta. Mada je moj garant dosta dobar finansijski. Novost u odnosu na ranije, to je da Australija sada izdaje elektronske vize, znači nema više lepljenja vize u pasoš, nego su podaci iz vašeg biometrijskog pasoša uneti u sistem i to se očitava na granicama. To navodim, jer mi je čovek iz Ambasade rekao da na aerodromima u Podgorici i Tivtu nisu puštali ljude sa elektronskim vizama.

(04. septembar 2012.) Lazar: Zakazali su mi razgovor za 10 dana od mog poziva. Po dolasku predao sam sve papire koji se traže za turističku vizu plus kopiju rezervacije avionske karte. Osoblje je bilo vrlo ljubazno i rekli su mi da su oni u obavezi da mi jave da li sam dobio vizu u roku od 4 nedelje, ali pošto su videli da mi je avionska karta rezervisana za 5 dana od ovog dana rekli su mi da će se potruditi da mi odobre vizu što pre. Posle samo 3 dana javili su mi da je viza odobrena. Imaju sad nove elektronske vize tako da ne treba ništa da se lepi u pasoš. Inače ovo mi je prvi put da putujem u Australiju.

(17. novembar 2012.) Goran: Savet ljudima koji su planirali da posete Australiju sa turističkom vizom 676 da ne pokušavaju ako nisu zaposleni. Ja sam hteo da odputujem u posetu familiji koji već 40 godina žive tamo, ali sam i pored svih garantnih pisama i svega što mi je išlo u korist odbijen bez obrazloženja. Kada sam zvao rekli su mi da je najverovatnije uzrok moja situacija sa poslom (nezaposlen) i ako mislim da putujem kao nezaposleno lice trebalo je da apliciram za vizu 679. To znači da je moj garant trebalo da uplati na neki njihov račun određenu sumu para kao garanciju da ću se ja vratiti. Kada sam pitao sto ne napišu na sajt da nezaposleni ne mogu da dobiju tu vrstu vize, da narod džaba ne baca pare za apliciranje, nisam dobio odgovor.

(20. novembar 2012.) Marina: Danas sam doživela neprijatnost prilikom predaje dokumenata za Australijsku vizu. Iako sam uredno zakazala termin i čekala više od mesec dana, nisam bila na spisku zakazanih.Gospodin na šalteru mi je rekao da ću odgovor dobiti u roku 2-6 nedelja zato što nisam ubeležena u sistem. Takođe mi je rekao da može biti greška do njih, a možda i ja ne govorim istinu. Kad sam tražila razgovor sa pretpostavljenim, pojavila se gospođa koja mi je rekla da su mi učinili uslugu jer su mi dokumenta primljena iako nisam u sistemu.

(04. decembar 2012.) Verica: Na predaju dokumenata za turističku vizu čekala sam oko mesec dana. Po dolasku sam saznala da nekom greškom nisu upisali moje ime i nisam mogla da predam dokumenta pre naknadno ponovljene procedure zakazivanja. Srećom, drugi termin je bio zakazan za nedelju dana i vizu sam dobila u roku od pola sata, što je za svaku pohvalu. Savet je samo da vam potvrde u telefonskom razgovoru zakazani termin ili da ostave svoje ime, mada i pored toga ne znači da ponekad neće doći do "greške u sistemu". Srećno!

(04. februar 2013.) Vlada: Vratio sam se pre 3 nedelje iz Australije. Bio sam tamo turistički kod svoje rodbine. Imam 26 godina, nisam bio zaposlen, nisam bio oženjen. Sve ono što ljudi u ambasadi "vole da čuju" kad im odnesete dokumenta. Prvi put nisam imao sreće, ali sam zato pokušao i drugi put. Napisao da ovde treba da se ženim, i da mi je verenica trudna, i datum zakazane svadbe, i njen ultrazvuk kao dokaz da je u drugom stanju, povećao stanje na mom deviznom računu. Ukupno skoro 30 različitih dokumenata što mojih, što rođaka odande. Nisam mogao da produžim jer su mi napisali u vizi "bez prava produžetka" a rado sam bio spreman da ostanem.

(18. jun 2013.) Nevena: Danas (18.06.2013) aplicirala za australijsku vizu i dobila istog dana. Platila sam vizu 95 evra. Odmah su mi rekli da mi je viza odobrena. Mislim da je bilo ključno finansijsko stanje onoga ko mi garatuje dolazak (prihosi su dokazani najjednostavnijom izjavom njegovog poslodavca na memorandumu firmi koja je njegova plata na godišnjem nivou, na kojoj poziciji je on zaposlen i koliko dugo). Garant mi je priložio i potvrdu iz banke da je platio ratu za kuću. I mislim da je bilo ključno što su moja primanja solidna, ja sam preduzetnica i firma postoji tri godine i posluje solidne, ne wow, ali solidno, dakle odnela sam im potvrdu iz banke koliko su bili prihodi od samog osnivanja firme. Ne posedujem nikakvu nekretninu i to nije bio problem. Priložila sam sve papire koji su na zvaničnom spisku. Usmeno su me pitali da li moj momak ima nešto protiv što on ne putuje sa mnom :) i pitali su me kakvo je zdravstveno stanje mojih roditelja.

(26. jun 2013.) Miodrag: Mene zanima ko je pisao ove komentare za dobijanje turisticke vize za Australiu... Po mom misljenju,neko zaposlen iz ambasade kako bi privukli ljude da im uzimaju novac za aplikaciju vize. Moja iskustva sa Australiskom ambasadom su katastrofalna...

(15. novembar 2013.) Kosta: Dobio sam vizu za Australiju bez ikakvih problema. Imao sam sve što su tražili i aplicirao za vizu online. Na svaki moj mail su odgovorili neverovatno brzo, nisam se ni pojavio u ambasadi, samo su mi javili da sam dobio vizu. Način rada im je neverovatan, nemam reči!

(15. novembar 2013.) Slavica: Komentar na ovo da su u ambasadi katastrofa, ja sam išla u Australiju od 09.012.2011-0.9.03.2012, znači viza dobijena za 5 min. Ako niste imali uredne dokumente naravno da su katastrofa. Ja ću za dve nedelje da apliciram ponovo za vizu, idem kod verenika, možda sam ne budem te sreće da je dobijem, ali nada živi u meni...