Voz od Moskve do Alma Ate, putuje kao sto rekoh, malo manje od  4 dana.  Za to vreme zaustavlja se u nekoliko grdova, praveci pauze i do sat vremena. Tako sam na svakoj stanici mogao da prosetam po okolini.

Pruga kojom ovaj voz ide, preseca ovu ogromnu zemlju po dijagonali, tako da se vrlo lepo moze videti cega sve u Kazahstanu ima ( citaj nema :) ).U severnom delu Kazahstana, uz Rusiju,  ima dosta velikih gradova, koji za ono kratko vreme koje sam iskoristio za setnju, nisu delovali nesto narocito zanimljivo. Sela, poput onih u Ukrajini, prilicno sirota, neasfaltirana, samo su oblik kuca, ljudi, i javni natpisi drugaciji.

Kako voz odmice ka Jugu, vazduh postaje vreliji, vegetacija nestaje, i pocinje stepa. Ako sam rekao da sam u Ukrajini video stepu, sad kazem da je ona bila pitoma poljanica naspram ovog surovila. Nigde nicega, drveta i hladovine ni u mislima, samo zuta suva trava, koja na mahove prelazi u polupustinju, pogled do horizonta jednolican... Divota :)
Na svakih par sati, pojavi se poneko selo, kucice sa svetloplavim zabatima,  markantni Sovjetski silos od 10 spratova na kome jos uvek pise "Slava trudu" :) i tri drveta.
Od zivotinja sem onih seoskih, kamile i neke krilate zveri koje krstare dovoljno visoko da se ne mogu razabrati,  nista vise... Opet divota :)  Nadrealno!
Od gradova videh Saratov na Volgi ( divna reka,siroka kao cetiri Dunava), Uralsk (na reci Ural), Bajkonur (usred noci, sa gomilom svetlecih antena), Aralsk (koji je nekad bio na moru :) ), Simkent ( u kojem za approx 25 dinara mozete da se najedete rostilja do guse, inace najjeftiniji i najbolji u Kazahstanu) , Kizil-Orda na obodu pustinje Kizil-Kum, u centru regiona nazvanog Turkestan...
Bajkonur mi je bio na spisku destinacija za videti,no Kiril kaze da sem poletanja Sojuza jednom mesecno tamo nema nista (cuj nista) Bajkonur je inace pod Ruskom arendom, i tamo se moze samo sa Ruskom vizom, nije potrebna i Kazahska. Inace, raketu Sojuz, Rusi sastave za jedan dan :), sa sve testovima...
U Juznom delu Kazahstana ( posle Simkenta) krajolik pocinje da se menja. Pocinje da se pojavljuje drvece, a zatim u daljini, na jugu zid visokih planina, kojima se postepeno pribizavamo da bi dolaskom u Alma Atu nasli u njihovom podnozju...
O Alma Ati ... ... potom :D