Klub putnika Srbije, sa privremenim sedištem u Istanbulu, poziva vas da učestvujete u besplatnoj radionici za sve koji vole da crtaju, prigodno nazvanoj

Slepi kartografi

na kojoj ćete naučiti da crtate mape kako biste saopštili svoje ideje i osećanja, mapirali informacije, preneli poruke ili ispričali priče.

Radionica će se održati u Istanbulu, u periodu 25-27. avgust. 

Koncept slepog kartografa je kontroverzan, i sadrži niz složenih simboličkih nivoa od kojih je većina nedostupna čak i njegovim autorima. Zamislite neadekvatno opremljeno biće koje se nesigurno kreće kroz neoznačene teritorije, dodirujući i ispitujući i pipajući, u pokušaju da napravi sopstvenu mapu koja će ga voditi kroz život.

Kako bi ove mape izgledale? Da li bi bile korisne za bilo šta? Da li je uopšte odgovorno dopustiti slepom kartografu da ide okolo i pravi mape? Da li je bolje koristiti gotove mape, ili napraviti svoje lične, koje neće biti strašno dosadne?

Želimo da nacrtate neodgovornu mapu. Mapu koja je možda pomalo beskorisna – osim za vas. Mapa koja vam možda neće pokazati pravi put, ali će vam pomoći da izvučete maksimum iz činjenice da ste se izgubili.

Mapirajte svoj omiljeni ili omraženi kvart, upečatljiva, važna ili jednostavno uvrnuta mesta, svoju svakodnevnu rutu, tajne prečice ili arome vazduha u skrivenim uličicama. Zatim ove mape podelite sa drugima. Ili nemojte.

Kako će se ovo desiti?

Naučićemo vas osnovnim tehnikama izrade mapa i dati vam priliku da se malo pomučite. Dobićete praktične lekcije i naučiti da pravite mape koje najbolje odgovaraju vašim ličnim potrebama, za ono što želite da pokažete ili napravite. Steći ćete prijatelje koji takođe vole mape i, zajedno sa njima, dobiti priliku da mapirate svoju ličnu verziju Istanbula uz pomoć GPS uređaja i mnogo pešačenja.

Gde?

Klub putnika Srbije, udruženje nezavisnih, istraživačkih i kreativnih putnika, trenutno realizuje projekat pod nazivom Putnička kuća u Istanbulu. To je iznajmljen stan u kome svi putnici mogu besplatno da prenoće, i razmene priče i iskustva. Teorijski deo radionice održaće se u Putničkoj kući (deo grada po imenu Bešiktaš), dok će se praktični deo održati na ulicama Istanbula.

Praktične informacije

Radionica će se održati u Istanbulu i trajaće tri dana, od subote, 25. avgusta do ponedeljka, 27. avgusta. U subotu i nedelju ćemo raditi od 10.00 do oko 21.00, a u ponedeljak samo uveče. Radićete sa profesionalnim ilustratorima koji su pametni, zgodni i relativno druželjubivi, dosta su proputovali i odlično govore engleski.

Dobićete i lep sertifikat kao dokaz da ste učestvovali u radionici!

Koraci

Pošaljite nam mejl na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. u kome nam kažete ko ste, šta radite i zbog čega želite da učestvujete. Ništa drugo! Obećavamo da ćemo ga pročitati i odgovoriti čim pre.

PS
Učešće u radionici je besplatno! Potrebni su samo entuzijazam i dobra volja.

PPS
Svi koji nisu iz Istanbula mogu računati na smeštaj u Putničkoj kući.

PPPS
Pre nego što neko pita: ne, ne pokrivamo putne troškove.  

mapa Afrike by Uros

besiktas-ester

workshop-poster