Followers 0

Moskva - samostalno

38 posts in this topic

Pozdrav. Planiram proljetno putovanje i razmatram par destinacija, od kojih je jedna meni jako interesantna, ali velika nepoznanica! - Moskva. 

Išlo bi nas dvoje i put bi organizovali individualno tj. sami bez agencije. Došli bi Wizzair letom iz Budimpešte, blokirali smještaj preko net-a, i to bi bilo u maju. 

Prvo, da li preporucujete da samostalno organizujemo put? To smo i prije radili po evropskim destinacijama, i vrlo lako smo se snalazili, od prevoza, smještaja, hrane i sve ostalo.. Kao što rekoh Rusija i Moskva su mi nepoznanica i najdalji put do sada, pa nisam siguran je li samostalnu organizaciju tamo, kao i u svakom drugom evropskom gradu lako i jednostavno osmisliti i provesti: od procedura na aerodromu i ulaska u zemlju, do prevoza od aerodroma do smještaja i generalno javnog prevoza po gradu za vrijeme boravka.. do (za naša primanja pristupacne) cijene hrane i slično.. Je li sredina maja pravo vrijeme (ne toliko hladno)  za posjetu? Također, gledali bi smo da se za smještaj uklopimo u neku cijenu 30-40 eura app za dvoje. Može li neki savjet i preporuka za lokaciju dobro povezanu sa gradom. Šta mislite o necemu ovako recimo: http://www.booking.com/Share-yqjuzy

Svaki savjet dobro došao! 

Edited by sencci

sencci, не и идеш у Чеченију, него у Москву. Москва је космополитски град као Париз или Берлин.

Најбоља метро мрежа у Европи и вероватно свету ти нуди невиђену сигурност коју мало који европски западни град нуди, евентуална конкуренција је Париз и можда Лондон ... зато што ти је на сваком кораку метро станица, тако да бус превоз нећеш ни користити, а метро карте су јефтине.

Твој хотел се налази на 350м од најближе метро станице ... заправо било који смештај да изабереш, било где, нећеш бити удаљен од метроа.

Рецимо, ја сам у Риму имао смештај на свега 2,5 км од колосеума, што је одлична локација, јер могао сам пешке за 30 минута да дођем до те знаменитости, а најближа метро станица ми је била удаљена на више од 1км, што ти говори колико лошу метро мрежу има Рим, а то је један од најпосећенијих градова света.

Даље, храна у Москви је јефтинија него на западу као и смештај.  Моја препорука је ланац ресторана мензи МУ-МУ.

Музеји су фантастични и такође јефтини.

п.с. ако желиш да посетиш Кремљ, гужве су ненормалне, покушај да букираш карте преко нета.

Аеродром, претпостављам да ћеш као и већина ићи преко Шереметова је повезан возном линијом која директно иде до Белоруске станице, а онда одатле даље метро-ом.

Potpisujem sve sto je Miki rekao.

Metro samo da vidis je dovoljna atrakcija.  Autobus sam koristio samo jedanput, cisto da vidim kako im u busu izgleda, a izgleda prazno, nigde guzve, svi idu metroom. :biggrin: 

Ako hocete Kremlj, najbolje karte preko neta da uzmete sa njihove zvanicne stranice. Muzeji su takvi da te boli glava posle sat vremena, a nisi obisao delic. :biggrin:

Sve je ogromno tamo, parkovi, ulice, trzni centri... 

.... i ako je sve ogromno i impozantno, jako je lako za snalaženje kada se ide u sopstvenoj režiji. Dakle samo napred. Bićete oduševljeni kao i mi :smile:

Што рече један мој другар који живи тамо, ''Москва није за људе него за диносаурусе''. :biggrin:

Meђутим, Москва као и сваки велики или осредњи западни град може бити мало незгодан за оне који немају искуства која се тичу обиласка било ког града у својој режији.

Са те стране треба разумети људе, јер ни мени није било све једно када сам први пут био у страном граду, без обзира што нај је било више ... ипак без навигације и доброг плана није исто као сада.

Сада би ми већи изазов био неки кинески град, где ништа немаш на енглеском језику и где га нико и не познаје, али и ту би се снашао.

Hvala vam ljudi na odgovorima, a izvinjavam se što sa zakašnjenjem odgovaram jer sam ovih dana u frci.. Nema šta, Moskva je,ne sumnjam super i nije neki bauk za organizovati se samostalno uz dobru informiranost i pripremu. Za one koji takav naćin vole (kao ja) je ujedno velika prilika i izazov u pozitivnom smislu, a tek Kina što član Miki_MM1 reće.. :smile: Još nije donesena konačna odluka, jer su u opciji i neke druge destinacije, li sve u svemu i ako ne odem osat će velika želja i narednim planovima sigurno!

Edited by sencci

Imam presedanje u Moskvi, da li mogu da izadjem sa aerodroma da odem do grada, ima razliku izmedju letova oko 8. ?

1 hour ago, pedjalon said:

Da, zašto ne?

otkud znam, znam da ne treba viza, al cisto da proverim.

Ako ides wizzom kao sto kazes - sleces na Vnukovu ( ranije je bilo Domodedovo), ali svakako ne na Seremetjevu.Svaki aerodrom je ok povezan sa gradom i metro zavrsava sve poslove, mada negde mozes da uzmes i marsutku.......slicno nasem linijskom taxiju npr. Spremi se na grandioznost svega, jer po tome Moskva ne lici ni na jedan evropski grad. Sto rece neko s pocetka teme- ne ides u Ceceniju , vec u metropolu. Maj mesec je bilo tvoje pitanje - Rusija je nepredvidiva zadnjih par godina ( moji zive tamo - tako da imam uvid), znao je prvog maja da padne sneg , a znalo je da bude i veoma toplo.Sredinom maja bi najverovatnije trebalo da bude bas lepo, ali uvek nesto za ogrnuti. Nisam videla koliko dana ostajete, ali posto je Moskva neiscrpna riznica , gde svaki put ima nesto novo - treba da napravite cackajuci po netu - sta kada i kako obici, sabirajuci obilaske po lokacijama, naravno iz njih odabrati ono najvaznije, jer vam inace ni jedno vreme nece biti dovoljno.Za razliku od dalekih godina- sada je Moskva mnogo jeftinija - pa ce vas hrana malo kostati, a i po prodavnicama imate artikle mnogo povoljnije od nasih. Ako niste putovali po jermeniji , gruziji - imate u Moskvi priliku da probate njihov odlican hacapuri. Obavezno -dobra organizacija obilazaka !!!! Ne znam koji su vam afiniteti prema onome sto bi ste voleli da vidite, jer od toga ce zavisiti i vas itinerer. Ako ste sladokusci probajte medovij kolac , trenutno je najbolji n aNovom Arbatu u gostinici *Obed*, koja ce vas sama za sebe vec biti veoma privlacna u najmanju ruku - u to sam sigurna. U maju imate kao gotovo u svakom mesecu - nekolicinu odlicnih *festivala* - koje je interesantno propratiti.To ne znaci ono sto mi mislimo pod pojmom festival i nema veze sa muzikom....malo guglajte ili pitajte.....Ako vas jos svasta nesto interesuje - pitajte.

Isao u oktobru u sopstvenoj reziji iz Nemacke. Za mene je to takodje bila misterija, pomalo strah, sta ocekivati......7 suncanih lepih dana krajem oktobra, kazu za ne verovati za Moskvu, mada da je bilo toplo i pored sveg tog sunca- i nije. Greje sunce, nigde oblaka, a ono -4 jos kad dune vetar.....

Iz Minhena za Moskvu leti 5 ruskih avio kompanija tako da je spektar letova, tajminga i cena za svaciji ukus. Aeroflot je leteo za 220e povratna karta, drugi su verovatno u tom trenutku bili i jeftiniji.

Hotela sto se izbora tice, takodje neverovatan izbor. Moskva je ogromna i broj hotela,hostela i ostalog se meri verovatno i sa preko 2000 i ima svega za svaciji dzep. 

Rublje su obavezne pri samom dolasku, ja sam izabrao da podignem na automatu nesto sa nemackom karticom dok ne dodjem do grada, medjutim konverzija preko nemacke banke iz eura u rublju, plus provizija od nekih 8e po transakciji su izasli prilicno skupo. Na sve to automat Sberbanke na Domodedovu je imao ogranicenje od 5000 rublji po transakciji za stranu karticu. Tako da ako vam treba vise, postupak morate ponavljati a to onda poprilicno kosta. Mozda je dobro kupiti nesto rublji u Srbiji pre polaska. Menjacnica ima dosta po gradu, ali ne toliko kao kod nas cini mi se, pa se nekad mora malo vise traziti. Uglavnom ja se secam da su uvek nudili vrlo dobar i fer kurs i da je sve kao i kod nas legalno uz racun. Do grada mogu da preporucim Aeroexpress vozove koji su izuzetno cisti, novi, klimatizovani,tacni,idu na svakih pola sata i ja nisam video nikakvu potrebu za taksijem. Aeroexpress ide sa sva 3 glavna aerodroma u Moskvi do jedne od centralnih stanica u centru grada. Povratna karta kosta 840 rubalja. Ko ne zeli da se odmah baci iz centra Moskve na javni prevoz verovatno ce radije odabrati taksi direkt do hotela. To takodje funkcionise prilicno lagano preko Yandex aplikacije na kojoj cak unapred mozete i platiti voznju, a ne samo poruciti vozilo.

Ono sto je veliki problem je sto ljudi strasno lose ili nikako govore engleski jezik, u hotelu je to bio mozda i najveci problem, cak i na recepciji niko nije govorio engleski, ne znam kakva je situacija u drugim hotelima ali budite spremni na to da ce vam mozda srpski biti od vece koristi nego engleski. Par puta sam bio u situaciji da su mi ljudi na nekim mestima odgovarali sa "Hvala" i slicno kad sam rekao da sam iz Srbije, vise su znali nasih reci nego engleskih:)

Za svaki slucaj sve bitnije stvari odstampajte pa da mozete da im pokazete umesto da mlatite rukama i nogama. Otisao sam da kupim kartu za prevoz,ima ih brdo. 1 voznja,2,5,10,40,60....karta za 1 dan, 3, 7, 30, 90....otisao sam na sajt i odstampao celu listu i zaokruzio pre polaska Ediniy kartu koja vazi 7 dana i kosta 830 rublji. Inace tetkici na salteru nema sanse da bih objasnio sta hocu :biggrin: Sve je automatizovano. Kontrole u metrou nema, jer bez karte ne mozete ni da udjete na stanicu, vrata se otvaraju tek ako je kartica koju naslonite na automat validna.

Ono sto nije bilo ni malo prijatno na ulazu svake metro stanice su rigorozne bezbednosne kontrole na koje su oni ocito naviknuti, ali meni je osecaj bio vrlo cudan. Na svakom ulazu stoji policija,prolazi se kroz metal detektor a svaka torba, tasnica, kofer i slicno mora na skener. Kao na aerodromu. Ipak tu se ne stvaraju guzve jer se sve odvija u hodu i brzo tako da nema neke tenzije. A i na kraju osecas se bezbednije nakon nekih stvari koje su se u tim metro napadima kod njih desavale. Verujem da ce tek sad pred SP kontrole biti jos drasticnije.

Nisam se vozio drugim vrstama prevoza osim metroom jer zaista nije bilo poente ni potrebe. Metro stanice su bukvalno na svakom cosku. Moskva je ogromna, ali metro je toliko brz, tacan i organizovan da je za skinuti kapu, stize se svuda na vreme i vrlo brzo. Idu na svaka 2min tako da nema nikakve jurnjave i trcanja ljudi su skroz opusteni jer i ako ti ode ispred nosa, eto ga sledeci odmah. Sto se metroa tice ni precizni nemci se ne mogu pohvaliti u odnosu na moskovski, moje misljenje je da je u Moskvi sve dosta bolje. Ne verujem da se moze reci da je nezvanicno najbolji na svetu samo zbog lepote stanica vec i svega ostalog zajedno.

Moskva kao grad- fenomenalan! Toliko velika, toliko raznosvrsna, koga zanima istorija,kultura, umetnost, nema kraja stvarima za videti i obici, meni se cini da mi samo za muzeje i galerije treba jedno mesec dana za videti. Nekih 70% vremena sam provodio sam a ostalih 30% sa prijateljima i nijednog jedinog trenutka nije bilo dosadno. Toliko stvari za videti i obici da ti prosto niko i ne treba. Ja licno sam se u svakom trenutku osecao vrlo bezbedno jer policije ima svuda i kretao sam se kroz ceo grad bez ikakvih problema cak i kada bi videli da sam stranac ili bi culi engleski. Za 7 dana jednostavno nije bilo moguce obici sve sto me je zanimalo, prosto je svega previse i ili treba odabrati ono sto te najvise zanima ili racunati na ponovni dolazak. Ja sam se nakon tih 7 dana osecao umornije nego pre dolaska tako da mi je trebao odmor od odmora.

Grad je bio komplet u rekonstrukciji i pripremama za SP u fudbalu sto je malo islo na zivce jer nijedna zgrada i znamenitost u gradu nije bila bez gradjevinaca i radova. Cak su i Zarjardje park koji je otvoren malo pre mog dolaska ponovo renovirali. Videlo se da im je stalo da se sve pripremi do perfekcije kako bi se predstavili u najboljem svetlu. Cuo sam da cifre koje se ulazu u sredjivanje i najmanjeg travnjaka idu do nevidjenih granica. Uopste se nema utisak da je to nekadasnja komunisticka i sovjetska prestonica,sve zgrade po centru iz tog perioda su sredjene i modernizovane. Delovi grada kao Novi Arbat na trenutke izgledaju kao da si dosao u Dubai. Sa sve sljastecim novim visokim zgradama kao i biznis centar koji je u americkom stilu. Zaista prava metropola.

Sto se cena tice takodje vrlo raznovrsno, u prodavnicama je bilo jeftinije nego u Srbiji, bukvalno za vrednost 1000din kupis svasta, restorani su znali biti i 3 puta skuplji nego u Nemackoj a moze se isto tako super jesti i jeftinije nego da se ode u Beogradu na brzu hranu. Treba obratiti paznju gde se kupuje i sta se kupuje jer je razlika u cenama velika, kao i u izboru, za svaciji dzep i ukus.

Uglavnom moja iskustva su iskljucivo i samo pozitivna i definitivno se vracam ponovo vec za SP u fudbalu.

Onima koji put planiraju savetujem da zaobidju Moskvu i Rusiju uopste tokom ovog leta jer su cene za ovo leto preterano visoke i za prevoz i za hotele koji su i do 10 puta skuplji nego inace a sve zbog SP.....koga to ne zanima i ne ide sa tim ciljem tamo neka planira Maj najdalje za dolazak, a onda eventualno opet od avgusta,pocetak septembra do kad ce se valjda cene svega vratiti u normalu.

My 2 cents, koga zanima nesto neka pita. Ja sam ovde procitao pre mog puta par starijih iskustava koja su mi znacila.

A da....zaboravio sam pomenuti nesto smesno. Dolazak na aerodrom u Minhenu i check-in kada me cura na salteru pita gde mi je viza kako mislim da putujem uopste za Rusiju. Ja kazem ne treba mi. A ona sa sve viziranim nemcima gleda tipa koja boranija ovaj sa srpskim pasosem sta lupeta, ode pita jedno, drugo, na kraju dolazi neka koja je bila neki sef ili sta vec i kaze u redu je.....:D Onaj osecaj kad smo i mi sa nasim nesretnim pasosem negde baje :biggrin:

Na aerodromu u Moskvi su vec poprilicno upoznati sa tim samo su me pitali koja je svrha putovanja,turizam i aj cao dok su drugima zagledali vize i postavljali tu i tamo koje pitanje.

Sta je bitno. Na aerodromu cete dobiti papir sa pecatom o potvrdi ulaska u zemlju i to je neka vrsta zamene za vizu. Taj papir se mora obavezno pokazati na izlasku iz zemlje jer na njega opet udaraju pecat da ste izasli iz zemlje i to ostaje kod njih.

Takodje u Rusiji postoji obaveza prijavljivanja boravka svakog stranog drzavljanina policiji i prilicno je kaznjivo ako se to ne napravi,za one koji putuju kod nekoga privatno ili preko Airbnb....meni su na recepciji hotela rekli da ostavim pasos do ujutru i kad sam dosao po njega dobio sam potvrdu o prijavi boravka i takodje mi je receno da tu potvrdu uz onu sa aerodroma moram imati kod sebe zajedno sa pasosem jer ako me policija legitimise sto su rekli da je kod njih normalno a nemam pasos kod sebe niti papire mogu isto da budem kaznjen.

"Takodje u Rusiji postoji obaveza prijavljivanja boravka svakog stranog drzavljanina policiji i prilicno je kaznjivo ako se to ne napravi,za one koji putuju kod nekoga privatno ili preko Airbnb....meni su na recepciji hotela rekli da ostavim pasos do ujutru i kad sam dosao po njega dobio sam potvrdu o prijavi boravka i takodje mi je receno da tu potvrdu uz onu sa aerodroma moram imati kod sebe zajedno sa pasosem jer ako me policija legitimise sto su rekli da je kod njih normalno a nemam pasos kod sebe niti papire mogu isto da budem kaznjen."

Niti sam se prijavio, niti su mi tražili bilo šta a u vezi prijave. Potvrdu po dolasku i odlasku da.

Postoji neki propis o dužini boravka u nekom mestu i prijave.

Ako je valjda manje od 7 dana, onda valjda ne treba prijava. Tako je bilo kad sam ja isao pre dve godine. 

Mi smo bili 14 i nismo se prijavljivali. Niko nas ništa nije pitao !?!

Ne znam da li prijava zavisi od duzine boravka i broja dana, ja sam bio 7 dana i u hotelu mi je trazen pasos po dolasku i vracen je uz potvrdu iz policije sa podacima, gde,koliko dugo ostajem i podacima nadlezne osobe u hotelu. I tada mi rekose da tu potvrdu sa pasosem i onom potvrdu sa aerodroma obavezno imam iz sebe. 

Ta registracija boravka nije baš tako lagana, bar ne kad su najjeftiniji hosteli u pitanju. Pitao sam mnogo njih, ali niko nije hteo sa tim da se bakće sem jednog hostela u Ulan Udeu. Zbog žurbe se nisam registrovao čak ni tamo. Za mojih dosadašnjih 7 odlazaka u Rusiju, nikad mi to policija nije tražila. Od naših kamiondžija sam čuo da za regisraciju smaraju mahom zapadnjake. Na vama je... :smile:

On ‎4‎/‎13‎/‎2018 at 4:12 PM, delija_sever said:

A da....zaboravio sam pomenuti nesto smesno. Dolazak na aerodrom u Minhenu i check-in kada me cura na salteru pita gde mi je viza kako mislim da putujem uopste za Rusiju. Ja kazem ne treba mi. A ona sa sve viziranim nemcima gleda tipa koja boranija ovaj sa srpskim pasosem sta lupeta, ode pita jedno, drugo, na kraju dolazi neka koja je bila neki sef ili sta vec i kaze u redu je.....:D Onaj osecaj kad smo i mi sa nasim nesretnim pasosem negde baje :biggrin:

Ah, moram da podelim taj osećaj bitnosti i ekskluziviteta, kad sa pasošem Srbije možeš i u EU i u Rusiju bez vize. Ja sam prešao granicu iz Finske, vozom sam išao iz Kouvole, mali grad na jugoistoku Finske, mada ima i direktan voz iz Helsinkija za Sankt Peterburg.. U vozu se pregledaju pasoši i sad finski graničar gleda pasoš gde se vidi bledo utisnuto Kelebia, i to je sve... i onako pomalo zbunjen pita, How did you get here? :biggrin: Ja mu objašnjavam vozom iz Beograda do Budimpešte, onda avionom do Rige, pa do Helsinkija i naravno nigde ne pregledaju pasoše sem na Kelebiji... A Rusi isto nisu znali da nam ne treba viza jer nije baš česta ova severna ruta za ulazak u Rusiju, pa su proverili kod nekog šefa da li nam treba viza i kad su videli još da pomalo i znamo ruski bili su veoma prijateljski nastrojeni...

Dobili smo tu neku potvrdu koju smo čuvali do izlaska u pasošu, a što se prijavljivanja boravka tiče, valjda su nas u hotelima prijavljivali, to nisam ni pratio, niti znao da mi treba... 

Jak osećaj ekskluzivnosti ako te cimaju i proveravaju više nego one sa vizom Eksluzivnost je kad ti nakon kratkog pogleda na pasoš samo mahne da prođeš.

Mislim, super je što nam ne trebaju vize za Kinu i Rusiju ali EU državljani iste dobijaju lagano. Procedura je u odnosu na US vize simbolična.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Vrlo zanimljiva tema,

Premda mi nikako nije na listi prioriteta, vidim karte iz Budimpeste su jeftine, pa se razamisljam da potrosim nekih 9 dana tamo. Ono sto me pak zanima, jeste sta u okolini Moskve treba videti i na sta potrositi 1-3 nocenja pored Moskve ?

Moj Ruski je solida, ali sam svakako znacajno komforniji sa Eng pa me interesuje da li je metro koji kazete perfektno organizovan dostupan tj. da li ima Englesku signalizaciju :biggrin: ?

Posto volim da upoznajem ljude kad idem na novu lokaciju, zanima me koliko je stanovnisto otvoreno za random komunikaciju, i da li postoji neki sajt za free-tours, meetups i slicno ?

Period putovanja bi bio (polazak od 4tog do 10tog juna pa na to nekih 9 dana)

2 hours ago, Voyageur said:

Jak osećaj ekskluzivnosti ako te cimaju i proveravaju više nego one sa vizom emoji2.png Eksluzivnost je kad ti nakon kratkog pogleda na pasoš samo mahne da prođeš.

Mislim, super je što nam ne trebaju vize za Kinu i Rusiju ali EU državljani iste dobijaju lagano. Procedura je u odnosu na US vize simbolična.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Ma samo im je čudno.. nisu ništa dodatno proveravali nas, nego Rusi nisu znali da li je Srbija na listi zemalja sa kojom imaju bezvizni režim.. pa su proverili kod nadređenih kolega.. A Finac nas je samo pitao kako smo stigli i vratio pasoše.. I to je sve bilo dok je voz išao ka Sankt Peterburgu tako da ništa nismo izgubili u vremenu od bilo kog drugog putnika.. 

priganica

Sergijev posed.

Edited by pedjalon

2 hours ago, Voyageur said:

Jak osećaj ekskluzivnosti ako te cimaju i proveravaju više nego one sa vizom emoji2.png Eksluzivnost je kad ti nakon kratkog pogleda na pasoš samo mahne da prođeš.

U tome je i fora, da krenu da se ku*ce, kako si dosao, gde je viza i onda ih odje*es da nam ne treba viza. :biggrin: 

8 hours ago, priganica said:

Vrlo zanimljiva tema,

Premda mi nikako nije na listi prioriteta, vidim karte iz Budimpeste su jeftine, pa se razamisljam da potrosim nekih 9 dana tamo. Ono sto me pak zanima, jeste sta u okolini Moskve treba videti i na sta potrositi 1-3 nocenja pored Moskve ?

Moj Ruski je solida, ali sam svakako znacajno komforniji sa Eng pa me interesuje da li je metro koji kazete perfektno organizovan dostupan tj. da li ima Englesku signalizaciju :biggrin: ?

Posto volim da upoznajem ljude kad idem na novu lokaciju, zanima me koliko je stanovnisto otvoreno za random komunikaciju, i da li postoji neki sajt za free-tours, meetups i slicno ?

Period putovanja bi bio (polazak od 4tog do 10tog juna pa na to nekih 9 dana)

9 dana bi trebalo trositi u Moskvi jer ni to nije dovoljno za tu a ako mislis da jeste jedino su Rostov i Suzdal zanimljivi u okolini

a ljude ces najbolje upoznati ako spavas po hostelima pa se tamo sreces s njima jer vecina u tim hostelima su oni koji su dosli raditi tu a ako ti je do mets upova mozes i tinder i ostale zapadnjacke love  sajtove koristiti jer se tu mota brdo zena koje traze da se kao upoznavaju.. pogotovo sa strancima

@superpera hvala na odgovoru, hostele izbjegavam jer ne idem na apsolutni odmor, nosim notebook sa sobam i moram da radim 1-2h i volim svoj komfor zbog vise stvari.

Elem kupuio sam karte i napravio malo drugaciju akciju jer ipak do 20tog moram biti u Srbiji.

Kombinacija je sledeca pa bi mi trebalo par inputa od ljudi koji su vise hands-on:

9ti Jun 5:25 - 9:25 (Budimpesta-Moskva(VKO)) uzeo sam XL sedista da mozda malo odspavam i budem posle check-ina spreman za gijanje.

Bitna stavka je da li neku metro karticu kupiti online, da li karte za kremlj i jos neke stavke uzeti online, kao i koliki je travel time (i koji je best way) od ovog aerodroma u Moskvi do centra?

17ti Jun 10:40 - 12:20 ST PETERSBURG (Led) – BUDAPEST

17ti i 18ti najverovatnije bleja u Pesti i nazad za Srb dakle nista spec.

Pitanje je sad, koliko dana odvojiti za Moskvu, kolio za ST Petersburg (imajuci u vidu ovaj mali broj dana) ? Kojim prevozom ici uz sto manje cimanja od St P do Moskve (video sam brzi voz oko 90usd kartu, pa me zanima gde istu najpouzdanije kupiti i kolike su cene inace) ?

Naravno sve spreporuke, pre svega za gastro zonu (ili stvari koje moraju da se probaju), i neki clubbing ali za Srpski budzet po Moskvi st Petebrurgu su vise nego dobrodosli, kao sta je i po vasem misljenju best bang for the buck od ulaznica i bleje generalno u ova 2 grada.

Hvala puno za sve sugestije.