Posted August 13, 2013 Za one koji vole kupovinu nezaobilaznih magneta svuda po svetu: "Magnet je najlepsi suvenir, jer spaja dve najvece ljubavi: frizider i putovanja." Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2013 moji favoriti: 1. Najkorisnije je putovati sam, jer imaš više vremena za razmišljanje. 2. Najbrže putuje onaj ko putuje sam. 3. Putovanje avionom su sati dosade prekinuti momentima iznenadnog užasa. 4. Kad ideš na put, savetuj se sa starcima, kad se vratiš kući, novosti doznaj od dece 5. Niko ne shvata kako je lepo putovati sve dok ne dođe kući i nasloni glavu na stari, poznati jastuk. 6. Putovanje je kao brak. Misliš da ti imaš kontrolu… 7. Ne pričaj mi o tome koliko si obrazovan; reci mi koliko si putovao.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 10, 2014 Na onim putokazima za Dunavsku bicklističku rutu (Danube Bike Trail) sigursno ste primetili slogane i citate, na našem i engleskom. Uglavnom se odnose na putovanja i često su u duhu našeg Kluba. Da li znate postoji li negde na netu njihov spisak? Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2014 Ne postoji nigde spisak na jednom mestu. Citate je prikupljao Jovan Eraković Jone, uz povremenu pomoć nas ostalih ljubitelja pedaliranja. verujem da Jone ima sve to kod sebe, pa ga možeš pitati da ti pošalje spisak, a ako je saglasan, bilo bi lepo i da se javno objavi. Poslaću ti Jonetov mejl na pp. Inače, ti znakovi su zbog dizajna i cele ideje proglašeni najboljim od celokupne ciklo-signalizacije na svih trinaest Erovelo ruta po Evropi. A Jone ih je osmislio. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2014 Divno, Snežana! Hvala puno na informaciji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2014 Čudno je to: na putovanjima viđam decu koja me podsećaju na moje mališane i viđam lepe žene zbog kojih zaboravljam na svoju ženu. M. Fišer Ljudi bez mašte i sanjarenja su piuni koji prvi nastradaju u okršaju sa večnošću. Ivo Andrić Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2014 Drugari, Hajde da zajedno kačimo pametne, lepe i korisne citate o putovanjima i kulturnoj geografiji. Od pigmejskih narodnih poslovica do antropoloških eseja, od naših putopisaca do južnoameričkih pesnika i novinara. Počeću citatom koji smo danas okačili na fejsbuk stranicu Kluba: Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on će počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto i nametne uslove. Kuda i kako da ode? Nemoj da se smiješiš, znam da nemamo kud. Ali možemo ponekad, stvarajući privid slobode. Tobože odlazimo, tobože mijenjamo. I opet se vraćamo, smireni, utješljivo prevareni. -- Mehmed Selimović Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2014 „Otići, to je mahnita nostalgija u čoveku, urođen nagon kojem se jedva odoleva. Daljina vuče, vijugava putanja vuče, more vuče, planina usisava. Vuče ono što volimo, vuče ono čega se bojimo. Deca rano slute putovanje: beže od kuće, od škole, beže „u svet“. Zreo čovek hteo bi da je večeras makar za mikron drugde i dalje, nekim iskustvom osveženiji, potencijalniji no što je bio jutros. Malo je čoveku, usedelački mu je, reći: da je od majke i oca rođen. „Otkud si ti?“ – pita u jednom romanu neko nikoga. – Došao sam iz ovoga jutra. – A ti? – pita drugoga. Ja sam počeo onda kad je prepukao prvi atom – kosmogonijci nas uče: kad se raspao prvi atom počelo je nestajanje sveta, krenula sva kretanja i tada, i zato, krenuo i veliki problem prostora i vremena. Putovanje je nagon divan i problem opasan. Ne putuje se da se razdrma dosada, ni ubije vreme, nego da se, između bezbroj pitanja, nadnese čovek, zaviri u zagonetku, u tešku iluziju vremena.“ (...) Isidora Sekulic Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2014 "Koliko imam tih identiteta, ha, ha..., irski i crnogorski, golootočki i nikšićki, grudobolni i beogradski, ulični i šizofreni, fudbalski i dečački, likovni i prijateljski, mađarski i filmofilski, citatni i vestern-identitet, levičarski i mediteranski, jugoslovenski i pozorišni, identitet španskog borca i košarkaški... Ovako može u nedogled... samurajski i petrogradski, suicidni i partizanski, sumatraistički i identitet gluvarenja, identitet fusnote i sinkope... lenjingradski i dubrovački, carodušanski i očinsko-drugarski... Moj haos u glavi nema suncobran."-- Božo Koprivica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2014 "Ja ne upoznajem svet, već ga samo prepoznajem. Ne idem da gaotkrivam, nego da ga se prisetim, kao nekakve svoje dalekeuspomene.Jer mnogo puta sam bio gde nisam jos koračao. I mnogo puta samživeo u onom što još ne poznajem.I mnogo puta sam grlio to što će tek biti oblici.Zato izgledam izgubljen i neprekidno se osvrćem. A u sebi sesmeškam. Jer, ako niste znali, svet je čudesna igračka.Može li se izgubiti neko u nekakvom vremenu i u nekakvomprostoru, ako u sebi ne nosi sva vremena i prostore?""Smeta mi krov da sanjam. Smeta mi nebo da verujem."Mika Antić Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2014 “Longing on a large scale is what makes history. This is just a kid with alocal yearning but he is part of an assembling crowd, anonymousthousands off the buses and trains, people in narrow columns tramping overthe swing bridge above the river, and even if they are not a migration or arevolution, some vast shaking of the soul, they bring with them the bodyheat of a great city and their own small reveries and desperations, theunseen something that haunts the day—men in fedoras and sailors onshore leave, the stray tumble of their thoughts, going to a game.”― DeLillo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2014 (edited) Amsterdam1. Ovaj život je veliki bezazleni brod što o kamenje krvari bokove i muče po ostrvima, zarivajući rogove jarbola suncu ispod struka.2. Kapetana sam bacio u more, iskrcao sam posadu, i sad na svoju ruku napuštam zagađene dokove, gladan bezbroj drukčijih strana sveta i žedan najdaljih luka.6. Ovaj život je veliki i bezazleni brod, a ja zagrcnut od vazduha i pića, kuvam ručak u kompasu i nikako mi ne priliči da noćim u istim lukama.Šta čekaš ?Šta gnjaviš ?Šta metiljaviš ?Prodaj šta imaš i kupi vreću.Natrpaj u nju svu svoju sreću.Baci na rame u cik zorei put pod noge:-pravo na more. Mika Antić Edited July 17, 2014 by Seaman Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 23, 2014 "Većini posvećenih gradskih uličnih hodača poznato je ono fino stanje kada duša uživa u samoći – u stanju dubinske samoće tu i tamo isprekidane susretima, kao što je tamno noćno nebo poškropljeno zvezdama. U prirodi je čovekova samoća geografski određena – čovek se nalazi izvan društvene situacije, tako da za samoću postoji praktično geografsko objašnjenje, ali je ujedno prisutan i osećaj povezanosti sa vanljudskim svetom. U gradu je čovek sam zato što su svi oko njega tuđinci, a biti stranac među tuđincima i hodati muklo noseći svoje tajne, zamišljajući kakve su tajne u srcima prolaznika na ulici, jedna je od najtežih privilegija za čoveka. Taj neodredljivi identitet, sa beskonačno mnogo mogućnosti, čini jedno od specifičnih obeležja urbanog života, stanje emancipacije kojem teže svi oni koji u grad dolaze da bi se oslobodili pristiska porodičnih i društvenih očekivanja i da bi eksperimentisali sa supkulturom i identitetom. To je položaj posmatrača, staloženog, povučnog i naoštrenih čula, primereno stanje duše za svakoga ko je naklonjen refleksiji i kreaciji. U malim dozama, melanholija, otuđenost i introspekcija neka su od najsuptilnijih životnih zadovoljstava."– Rebeka Solnit Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 23, 2014 "Ovde, na Levantu, ne bavimo se verovanjima, nego pripadnostima. Naše veroispovesti su plemena, naša religiozna revnost jeste jedan oblik nacionalizma..."-- Amin Maluf (Maalouf) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2014 Спадају ли песме у цитате? RaskršćeKolebam se stojećiUčiteljuNa raskršću sred polja----------------Svuda puteviZrakasti kao pipciUdaljavaju seSvaki za sebeKa vrhu brdaA njihovo se zmijasto teloGubi u mutnoj magliDok se hvataju obronakaDa stignu do stražaTamo! i tamo... i tamo!Hiljade vrhovahiljade oblikaČekaju...Treba li onda uspinjanje da bude u delovimaOd vrha do klancaI opet do vrha?Tamo! i tamo i tamo!A ja da budem prosjak,Putnik večiti?Samo mrvice da skupljamI nikad da ne budem sit!I uvek ono što tražimDa gledamKao kroz razbijeno staklo?"Staze ne kreću nikud!"Reče mi šapatom"Dolaze!"Dovode do raskršćaSpajaju sePoruke, oblici, glasoviIz guste magleNe traži daleko vrhoveNe traži jedan po jedanNa sve zajedno trebaNe pokrenuvši se da se popnešNemoj stajati na raskršću...Ti si raskršće.Vasili Vicaksi, "Misao i vera" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2014 Pustite me, pustite da odem,bez pitanja kako i zasto i dokle,drumovi uvijek nekud vode,a ja sam nomadskom gladju proklet.Vito Nikolic Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2015 Ovo je odlicno Šta čekaš ?Šta gnjaviš ?Šta metiljaviš ?Prodaj šta imaš i kupi vreću.Natrpaj u nju svu svoju sreću.Baci na rame u cik zorei put pod noge:-pravo na more. Mika Antić Evo i jednog novog:Two of the best parts of travel are the leaving and the coming home. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2015 Evo i jednog novog:Two of the best parts of travel are the leaving and the coming home.Evo drugačije varijante koja je vezana za Fargo u S. Dakoti: "The best thing about Fargo is traveling to other places, and the worst thing is coming back". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2015 Jesam li živeo u Parizu? Jesam li bio u Njujorku?Vašingtonu? Bagdadu? Rigi? Sidneju? Svudasam bio, kažem, jer svi smo mi svuda bili,samo smo to zaboravili.Zaboravio sam, recimo, Četrdeset petu ulicu,odmah iza Brodveja, gde sam video kako na asfaltu,oko mojih nogu, umire stotinu narkomana i nikoneće da im pomogne.Jurmala. Cela obala Baltika. Ili, preko u Švedskoj,Vesteros. Stokholm. Geteborg. Malme. Trajektompijan preko u Kopenhagen. Odatle šest putapreko Atlantika. U Muzeju svemira u Vašingtonuručao sam sa Majklom Kolinsom. Rekao mi jeda iz vasione izgledamo besmisleno.Kao plesan. U Nju Orleansu smo Slavko Vukosavljevići ja večerali sa Tenesijem Vilijamsom.Sve sam doživeo, kažem. Vekove. Eone. Bio sam goreu svetlosti i vratio se. Ispričam joj o Vavilonu,Stesefonu, Al Kurni. Stvarno sam pojeo jabukusa Adamovog drveta na mestu gde se sastajuTigris i Eufrat i čine Šat al Arab.Lama Angarika Govinda kaže u predgovoru tibetanskeknjige mrtvih: - Ne postoji nijedna osoba,zapravo, nijedno živo biće, koje se nije vratiloiz smrti... Ono što nazivamo rođenjem, samo jeobrnuta strana smrti, kao jedna od dve stranemedalje, ili vratnice koje nazivamo: ulaz izvana,ili: izlaz iznutra. -To joj zapišem u đačku knjižicu, koju je ponela umestolične karte. Čudna je ta zemaljska ljubav,rekao sam joj. Izgleda sve je, ipak, samo u prepoznavanju.Zar nisam i kroz ovaj grad nekad prolazio, u karavanunekog drukčijeg čovečanstva? Isto se dimi voda naTromostovlju. Isto se ljeska pustoš nad daljinama.Isti me miris boli u nozdrvama i u sećanju. Potpunorazgovetno, evo, izgovaram ga svojom kožom.Sve se ponaša tako kao da stari u budućnosti. Jastarim i u prošlost. U svim pravcima vremena.To mi je nadljudski dokaz da sam, sa nekedruge strane ovog istog, ovde već jednom boraviosilazeći sa zvezda.Mika Antić"Pisma Gospođi Vineti" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 13, 2015 "Za putnike, zvezde su vodiči. Za sve ostale, one su samo malecna svetla." Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2015 Nisu svi oni koji skitaju izgubljeni... Tolken Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2016 Lagano umire onaj koji ne putuje, onaj koji ne čita, onaj koji ne sluša muziku, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi. Lagno umire onaj koji uništava vlastitu ljubav, onaj koji ne prihvata pomoć. Lagano umire onaj koji se pretvara u roba navika, postavljajući svaki dan ista ograničenja, onaj koji ne menja rutinu, onaj koji se ne usudjuje obući u novu boju, onaj koji ne priča sa ljudima koje ne poznaje. Lagano umire onaj koji bezi od strasti i njenog vrela emocija; onih koje daju sjaj u očima i napuštenim srcima. Lagano umire onaj koji ne menja svoj život kada nije zadovoljan svojim poslom ili svojom ljubavi, onaj koji se ne želi odreći svoje sigurnosti radi nesigurnosti, i koji ne ide za svojim snovima; onaj koji nece sebi dozvoliti, niti jednom u svom životu, da pobegne od smislenih saveta……. Živi danas, učini danas, rizikuj danas! Ne dozvoli lagano umiranje! Ne zaboravi biti srećan! Pablo Neruda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2016 Za 20 godina biće više razočaran stvarima koje nisi uradio, nego onima koje jesi. Isplovi zato iz sigurne luke, otkrivaj, sanjaj,istržuj, putuj! Mark Tven Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 14, 2017 Putovanje je ponovo uspostavljanje izvorne harmonije koja je nekada postojala između čoveka i univerzuma. Pre nego u svim knjigama na svetu, najbolje priče pronađene su između stranica pasoša. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2021 It is only when you meet someone of a different culture from yourself that you begin to realize what your own beliefs really are. ~George Orwell Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites