Posted July 8, 2022 (edited) 20 hours ago, Bonito said: Btw jedinu brigu oko SE Asia imam sto se tice UV zracenja.Ne znam kolko je pametno za nas belce boraviti tamo samo zbog toga..Mada i crnci imaju isti problem s kozom..Zanima me zbog toga da li je neko boravio duze u tropima,npr.10-20 godina..? Ja sam do sada provela 5 god u tropskoj klimi s tim sto jug Kine ima dosta blazu tropsku klimu od Kambodze. Primetila sam neke sitne nove mladeze jedino ali nemam problema. Ja sam boravio 10 godina u Brazilu i odlazak na plazu mi je vise bio mucenje nego zadovoljstvo, jer se nenormalno lako gori. A mazanje kreme svaki cas nije bas nesto najprijatnije, ali definitivno rade. Imao sam situacije da bukvalno imam crvene pruge, ako slucajno ne namazem svaki deo tela. Malo sam ublazio muke nakon sto sam poceo da koristim majice za kupanje sa faktorom 50, to bih i preporucio svima. Ima u Decathlonu, npr. Sto se posledica tice, to cu tek mozda videti nekad, a voleo bih nikad. Ziveo sam u gradicu na geografskoj sirini Juznog povratnika (oko 23 S) i faktori zracenja su znali da budu nenormalno visoki, jer valjda vec iznad 8 je ekstremno, kod nas je bivalo redovno po 13-14 leti. 19 hours ago, samsung said: UV zračenje zavisi jedino od ugla pod kojim pada sunce (koliko je sunce 'visoko') i od nadmorske visine, zbog gustine atmosfere, na višim elevacijama više je zračenje. Znači ne zavisi od toga koliko je vrućina, Sunce je naviše na ekvatoru pa opada kako se udaljavaš. Ovo jeste tacno, ali nije potpuna informacija. Dodao bih jos da je u blizini ekvatora najveca oblacnost, sto delimicno umanjuje efekat zracenja. Efekat zracenja takodje zavisi od kolicine aerosola u vazduhu, kao i debljine ozonskog omotaca. Takodje zavisi i od blizine povrsine pored koje se nalazite (vodena povrsina, pesak, a narocito sneg dodatno reflektuju veliku kolicinu zracenja). 19 hours ago, samsung said: Pazi šta sam ja uspeo samo za par dana na Tajlandu Uspeo si da se samounistis Par ovakvih epizoda i imas kancer u najavi, nije za igru. 18 hours ago, Hibridni Kukuruz said: Ej, opusteno evo za sledecu poplavu Sapic ce da ti postavi znakove u poplavljenim ulicama. https://rs.n1info.com/vesti/za-poplavljene-ulice-je-izgleda-kriv-bog-sapic-ima-resenje-saobracajne-znake/ Ako i izuzmem politicku obojenost teksta i medija, ovakva izjava gradonacelnika glavnog grada da "na Boga gore ne možemo da utičemo kad će šta da nam pusti" dovoljno govori o nivou obrazovanosti i zasto bih svoje delovanje u struci (meteorologija, klimatologija) smatrao besmislenim u takvom okruzenju. Edited July 8, 2022 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 Dakle, da rezimiramo - niko ne voli da plaća porez, i za to ima milion opravdanja zašto baš on ne treba da ga plaća, ali zato kad emigrira na zapad (eto recimo u Australiju, "slučajno" sam uzeo baš nju za poređenje) nikome ne pada na pamet da ga ne plaća, iako smo mogli da pročitamo do sada barem jedno 20 strana kukanja kako za te pare ne može da se dobije nikakva usluga, vlast je loša, loše je ovo, loše je ono, ma užas neviđeni, ali ipak svi plaćaju kao bele lale i teraju dalje, ne pada im na pamet da se sele odatle niti da preduzmu bilo šta po tom pitanju, ali nepravda pa to ti je. Zato lepo u Srbiji niko ništa ne plaća, a i zašto bi kad mu država ništa nije obezbedila, jel'te, ali zato može do mile volje da se po ceo dan kuka na vlast i na sistem, i svi su nam krivi za ovakvo stanje, a niko da digne zadnjicu barem jednom u 4 godine da ode i da zaokruži 2 broja na 2 listića, ili da odvoji jedan dan u 4 godine da bude kontrolor na izborima, da uplati barem 500 RSD godišnje nekoj organizaciji za koju veruje ili da podrži bilo kakvu inicijativu na bilo koji način, i eto baš njemu takvom smeta što je neko kupio vilu na Dedinju našim parama iako je uplatio tačno 0 dinara u taj isti budžet odakle se kupuju vile na Dedinju, ali eto, baš njemu smeta nepravda i nestručni gradonačelnik koji se žali na Boga zbog poplava u Beogradu. Kao što reče stara narodna izreka - koliko para, toliko i muzike. Imamo baš onakvu državu kakvu zaslužujemo. Hajde bar da se zaustavi tu, nego krene i dalje da priča o zagađenju, korupciji i raznim drugim stvarima i na kraju preporuči iseljenje ni manje ni više nego u Kinu, kojoj nije problem da zatvara čitave gradove pod plaštom pandemije, pošalje par miliona Ujgura na političko prevaspitavanje i vrši 10 puta veću represiju na dnevnoj bazi nad celokupnim stanovništvom, gde postoje gradovi, počevši od Pekinga pa na dalje koji su neuporedivo više zagađeni od bilo čega u Srbiji, i na kraju dođe i izmesti dobar deo svoje prljave industrije u istu tu Srbiju koja je tobože zagađena i time direktno radi protiv naših interesa ovde. Naravno, ni ta korupcija tamo nije problem, ne pogađa ga toliko, što je i logično, nije njegova zemlja, čak je i pozitivna bokte, može dosta toga da se završi ispod žita za određenu količinu novčanica, da se ne smaraju ljudi nekakvim zakonima i procedurama, ali je ista ta korupcija u Srbiji glavni razlog za bežaniju iz iste i razlog zašto ovde nikada neće biti bolje. Na kraju, kao šlag na tortu, od tolikog preduzetništva oko koga se polomiše svi u Srbiji, na kraju dobijemo primer ljudi koji su osnovali firmu i sklopili posao sa gradskom opštinom, dakle organom vlasti u toj istoj užasno lošoj i zloj Srbiji, i na kraju bili nakantani i ispaljeni za pare od te iste Srbije (baš čudno), koja izgleda ipak nije tako loša kada se ukaže prilika da se zarade neke pare od nje, ali je zato užas i pakao na zemlji kad treba da se plati porez. Ne, ne, ovo je zaista jedan fascinantan rezon, ovako kad pročitaš ovde na gomili, vrlo zanimljiv materijal za dublju analizu, pa ako je neko s medicinske strane stručan - evo zanimacije barem za mesec dana vrlo ozbiljnog naučnog rada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 16 minutes ago, ppetrovic said: Zato lepo u Srbiji niko ništa ne plaća Logička greška ili paralogizam poznat kao induktivna hiperbola. 17 minutes ago, ppetrovic said: da digne zadnjicu barem jednom u 4 godine da ode i da zaokruži 2 broja na 2 listića, ili da odvoji jedan dan u 4 godine da bude kontrolor na izborima, da uplati barem 500 RSD godišnje nekoj organizaciji za koju veruje ili da podrži bilo kakvu inicijativu na bilo koji način, i eto baš njemu takvom smeta što je neko kupio vilu na Dedinju našim parama iako je uplatio tačno 0 dinara u taj isti budžet odakle se kupuju vile na Dedinju Lažna analogija. Evo ja se ne uklapam u ovaj opis koji si naveo, a ipak mi smeta kad moje pare odlaze na vile na Dedinju. 19 minutes ago, ppetrovic said: kad mu država ništa nije obezbedila Strašilo ili straw man, napadanje teze koju niko nije izneo. Da ne nastavljam, mrzi me. Moja poenta bila je to da je teško verovati da će se državne pare trošiti domaćinski, ako svakog dana gledaš kako se otvoreno kradu. 28 minutes ago, ppetrovic said: Imamo baš onakvu državu kakvu zaslužujemo. Da, mada bih to malo drugačije formulisao: imamo državu po meri većine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 Gore napisano se i nije odnosilo na tebe, zna se na koga se odnosi i ko voli da pametuje kako se posluje u Srbiji a ima 0 direktnog iskustva na tu temu. lepo im je svima van Srbije ali ipak pišu vrlo autoritativno na temu poslovanja u Srbiji sa kojom više nemaju nikakve veze, naročito ne ekonomsko-poslovne. Da sam ja lovio logičke greške u svakoj poruci ovde, mogli bismo da otvorimo poseban forum samo za to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 3 hours ago, Dragance said: Ja sam boravio 10 godina u Brazilu i odlazak na plazu mi je vise bio mucenje nego zadovoljstvo, jer se nenormalno lako gori. A mazanje kreme svaki cas nije bas nesto najprijatnije, ali definitivno rade. Imao sam situacije da bukvalno imam crvene pruge, ako slucajno ne namazem svaki deo tela. Malo sam ublazio muke nakon sto sam poceo da koristim majice za kupanje sa faktorom 50, to bih i preporucio svima. Ima u Decathlonu, npr. Sto se posledica tice, to cu tek mozda videti nekad, a voleo bih nikad. Ziveo sam u gradicu na geografskoj sirini Juznog povratnika (oko 23 S) i faktori zracenja su znali da budu nenormalno visoki, jer valjda vec iznad 8 je ekstremno, kod nas je bivalo redovno po 13-14 leti. Ovo jeste tacno, ali nije potpuna informacija. Dodao bih jos da je u blizini ekvatora najveca oblacnost, sto delimicno umanjuje efekat zracenja. Efekat zracenja takodje zavisi od kolicine aerosola u vazduhu, kao i debljine ozonskog omotaca. Takodje zavisi i od blizine povrsine pored koje se nalazite (vodena povrsina, pesak, a narocito sneg dodatno reflektuju veliku kolicinu zracenja). Uspeo si da se samounistis Par ovakvih epizoda i imas kancer u najavi, nije za igru. Ako i izuzmem politicku obojenost teksta i medija, ovakva izjava gradonacelnika glavnog grada da "na Boga gore ne možemo da utičemo kad će šta da nam pusti" dovoljno govori o nivou obrazovanosti i zasto bih svoje delovanje u struci (meteorologija, klimatologija) smatrao besmislenim u takvom okruzenju. U Kambodzi je UV redovno bilo iznad 11,cesto 13,14.To me bas brine.Da ja cu def.uzeti ta neka zastitna odela za plivanje,ono sto nose Kinezi i Koreanci uglavnom.Kreme za zastitu od sunca nisu nimalo bezazlene ali se moraju koristiti,bez njih goris. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 20 hours ago, bam-bam said: ja sam imao privatni biznis u srbiji, nas trojica zajedno, i morali smo da zatvorimo jer nam se nije isplatilo...jedan od nas trojice, ortak moj, je morao da sljaka na bahamima po pola godine da bi nam slao pare da pokrivamo dazbine za drzavu...odrali su nas.....ja sam takodje radio po brodovima, i morao sam da se vratim na iste, jer je biznis u srbiji propao....pocev od poreza na buku, preko gradske takse za isticanje reklame koju nismo ni imali btw, ali mora da se plati i suma je bila basnoslovna...posle smo ubacili reklamu 20cmx10, kad vec placamo heheh....djubre isto neka suma sumanuta, a uopste nemamo nikakvo djubre...porez za sokoj muzicki dinar, jer ima radio itd.....da ne nabrajam sad sve gradske takse, pa onda da krenem na republicke....ok, tad je bio i onaj kolaps ekonomije 2010-2011, pa je i to imalo velikog udela, ali je problem sto je vlada sve svoje gubitke htela da prebaci na gradjanstvo, pa su digli sve takse petostruko...to je mislim i jedan od jacih razloga zasto je sns dosao na vlast 2012, jer se to sa taksama i porezima desavalo tokom cele 2011... Drugar je osnovao firmu za video nadzor u unutrasnjosti, jedva je prezivljavao. Onda se setio da se uclani u SNS. Postao je i neki odbornik ili nesto slicno, ne znam tu njihovu hijerarhiju Od tada posao cveta, ne postoji javno preduzece u kojem nije ugradio video nadzor. Dobije posao po defaultu i u svakoj zgradi koja pozeli da ugradi isti. Dogurao je i do BG-a na vodi, i tamo su nesto ugradjivali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 36 minutes ago, RenjerEuro said: Drugar je osnovao firmu za video nadzor u unutrasnjosti, jedva je prezivljavao. Onda se setio da se uclani u SNS. Postao je i neki odbornik ili nesto slicno, ne znam tu njihovu hijerarhiju Od tada posao cveta, ne postoji javno preduzece u kojem nije ugradio video nadzor. Dobije posao po defaultu i u svakoj zgradi koja pozeli da ugradi isti. Dogurao je i do BG-a na vodi, i tamo su nesto ugradjivali. Hahahaha, bravo i hvala za primer koji si podelio s nama, eto i posle kazu Srbija nije obecana zemlja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 Obrni okreni osim mene i bam-bam - a niko nema nikakva iskustva iz prve ruke, sve sami drugari i rodbina sa svojim pričama.Šteta za temu, imala je puno potencijala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 Najjače što tebi stoji "putnik dugoprugaš" a stalno pišeš kako ne terba nigde ići 😛 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 58 minutes ago, samsung said: Najjače što tebi stoji "putnik dugoprugaš" a stalno pišeš kako ne terba nigde ići 😛 Lepo si primetio, pise mu i "Location Beograd", a putnik je dugoprugas zato sto s jednog kraja Beograda na drugi mu treba 3 dana, zbog fantasticne infrastrukture i razradjenog saobracaja, nakupio tako staz! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 Najjače što tebi stoji "putnik dugoprugaš" a stalno pišeš kako ne terba nigde ići Mislim da si me pomešao sa nekim. Najjače je što sam konačno ispunio noskich-ev wet dream da budem 100% remote i da moram da dođem u SRB samo jednom u X godina za nove kartice u banci i da jednom u 10 godina dođem po novu ličnu kartu da mogu da podnosim završni račun preko ePorezi ali da suštinski ne budem vezan za lokaciju, nešto o čemu on mašta već dugo ali ima milion opravdanja zašto to u njegovom slučaju nije izvodljivo.Samo još da se banka smiluje da mi izda smart karticu za ebanking, barem nju ne moram da obnavljam, i nakon toga se vidimo ko zna gde, trenutno još uvek ne mogu da odaberem lokaciju, previše izbora a premalo vremena za planiranje, posla k’o blata, ali ko mi je kriv što sezona odmora kreće par nedelja kasnije po tim Amerikama, trebao sam u kineskoj firmi da se zaposlim.Eto, posle kažu da je na zapadu bolje, idi begaj ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2022 3 hours ago, ppetrovic said: Obrni okreni osim mene i bam-bam - a niko nema nikakva iskustva iz prve ruke, sve sami drugari i rodbina sa svojim pričama. Šteta za temu, imala je puno potencijala. Kako je za temu od presudnog znacaja da li cu ja ili bilo koji drugi forumas da napisem/napise svoje iskustvo ili iskustvo neke bliske osobe? Valjda je bitno da li je iskustvo istinito ili nije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2022 4 hours ago, ppetrovic said: Mislim da si me pomešao sa nekim. Najjače je što sam konačno ispunio noskich-ev wet dream da budem 100% remote i da moram da dođem u SRB samo jednom u X godina za nove kartice u banci i da jednom u 10 godina dođem po novu ličnu kartu da mogu da podnosim završni račun preko ePorezi ali da suštinski ne budem vezan za lokaciju, nešto o čemu on mašta već dugo ali ima milion opravdanja zašto to u njegovom slučaju nije izvodljivo. Samo još da se banka smiluje da mi izda smart karticu za ebanking, barem nju ne moram da obnavljam, i nakon toga se vidimo ko zna gde, trenutno još uvek ne mogu da odaberem lokaciju, previše izbora a premalo vremena za planiranje, posla k’o blata, ali ko mi je kriv što sezona odmora kreće par nedelja kasnije po tim Amerikama, trebao sam u kineskoj firmi da se zaposlim. Eto, posle kažu da je na zapadu bolje, idi begaj ) ppetrovic tvoj životni i poslovni model ja ralevantan za ocenu stanja u Srbiji, koliko moj za procenu singapurskog (nije!). Insistirati na nekim ličnim iskustvima je bizarno u ovom slučaj. Potpuno je isto kao insistirati da budeš žrtva kriminala ili kriminalac, da bi dokazao postojanje istog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2022 6 hours ago, marica said: ppetrovic tvoj životni i poslovni model ja ralevantan za ocenu stanja u Srbiji, koliko moj za procenu singapurskog (nije!). Insistirati na nekim ličnim iskustvima je bizarno u ovom slučaj. Potpuno je isto kao insistirati da budeš žrtva kriminala ili kriminalac, da bi dokazao postojanje istog. Svi imamo sigurno bar 5-6 situacija zasto nam je presela Srbija, ako ne i vise (pre ce biti 50-60), nije svako otvarao biznis jer opet cujes kako se neko drugi opekao, opet neko je pomenuo nije svako ni za predusetnika niti to sve ljude zanima, napisali mu ljudi sada vec blizu 10 primera sta debelo ne valja u Srbiji i on i dalje navaljuje, zato mu ja i napisao bio uzivaj prike u svom uspehu i u blagodetima Srbije i pusti ostale, "tema imala potencijala" kakvog da nas on sve ubedi da treba da zivimo u Srbiji da tamo budemo srecni i svi otvorimo svoj DOO? A, onda pise kako ce on ipak da se preseli u inostranstvo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2022 9 hours ago, marica said: ppetrovic tvoj životni i poslovni model ja ralevantan za ocenu stanja u Srbiji, koliko moj za procenu singapurskog (nije!). Insistirati na nekim ličnim iskustvima je bizarno u ovom slučaj. Potpuno je isto kao insistirati da budeš žrtva kriminala ili kriminalac, da bi dokazao postojanje istog. Moj poslovni model je relevantan koliko i svaki drugi jer je baziran u Srbiji i potpada pod sve zakone, propise, i dobre i loše i nije ocena nikakvog opšteg stanja u Srbiji već dokaz da itekako može lepo da se posluje odavde, barem za veliki broj delatnosti. Krenuo sam da insistiram na ličnim primerima jer imamo žalopojke na 20+ strana kako je ovde apsolutno nemoguće uraditi bilo šta, kako lokalni SNS đilkoši vrebaju iza svakog ćoška da preuzmu sav posao i da traže reket, i prosto me je interesovalo na osnovu čega proističu takve nebuloze. Dakle, niko ništa nije pokušao samostalno nikada u životu, ali zato znaju 500000 primera, pričali im ljudi, a ljudi nikad ne lažu, sve je čista i destilovana istina. Niko nije pokušavao da predstavi Srbiju kao raj na zemlji jer ona to nije, ali neki stavovi ovde kreću ozbiljno da vređaju inteligenciju. No, sve to na stranu. Da rezimiramo: 1) Srbija je opšta kaubojština i treba bežati iz nje glavom bez obzira, po mogućstvu u Kinu, tamo nije kaubojština 2) Srbija je duboko korumpirana zemlja, zato treba ići u Kinu, tamo nema korupcije ni za leka, čak je tamo korupcija nekako lepa, ne kao ova domaća koja ubi svaku inicijativu i volju za životom, može dosta toga da se završi ispod žita kineskom korupcijom, da se ne zamajavamo nekim glupostima kao što su zakoni i podzakonski akti, vladavina prava je tako smor i samo koči stvari 3) Srbija je ekstremno zagađena zemlja, treba ići u Kinu jer tamo nema ni trunke zagađenja 4) U Srbiji vlada opšta represija stanovništva od strane vlasti i lokalnih SNS đilkoša, zato treba ići u Kinu gde nema represije, stepen demokratije, ličnih sloboda i ljudskih prava je tamo taman takav da bi mu sve zapadne zemlje pozavidele 5) U Srbiji ne treba plaćati poreze jer deo tih para ode na vile na Dedinju, zato treba ići u Kinu i tamo plaćati poreze, da bi se od tih tamo para finansiralo ugnjetavanje Ujgura i drugih manjina, i da se onda ovde u Srbiji izgradi još jedan Ziđin, ili može i dva, da se Srbija zagadi još malo, iz koje smo pobegli u Kinu baš zbog zagađenja (između ostalog) 6) Srbija ima užasan bankarski sistem, zato treba ići u Kinu i završavati sve kroz WeChat i sistem socijalnih kredita, to je tako kul i mnogo se lakše posluje, jeste da ne možeš ni Gmail da otvoriš ako nemaš pošten VPN, pa još kad krenu da se VPNovi blokiraju na svakih par dana ili meseci, pa onda menjaj VPN i drndaj se da možeš da posluješ sa ostatkom sveta kao svaki normalan čovek, ali šta fali, kakav si ti to biznismen kad ne možeš da izdvojiš par sati nedeljno da se pozabaviš VPNom, i treba da propadneš Eto, nadam se da je sada sve OK, srećan put i pošaljite neku razglednicu, pošto slike na društvenim mrežama, barem ovim "domaćim" možda nikada i ne uspemo da vidimo dok ste tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2022 34 minutes ago, ppetrovic said: pa onda menjaj VPN i drndaj se da možeš da posluješ sa ostatkom sveta kao svaki normalan čovek, ali šta fali, kakav si ti to biznismen kad ne možeš da izdvojiš par sati nedeljno da se pozabaviš VPNom, i treba da propadneš Ju svasta,pa sta ce ti ostatak sveta kad si u Kini? VPN radi k'o sat.Kao da Kina ne zna da mnogi koriste vpn nego je ta zabrana vise za vecinu stanovnistva koji se vpn a ne bi ni dosetili... I ko da Kina ne zna da hiljade Srba nije placalo porez i radilo ilegalno tamo,nego im to nisu prioriteti... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2022 51 minutes ago, ppetrovic said: Moj poslovni model je relevantan koliko i svaki drugi jer je baziran u Srbiji i potpada pod sve zakone, propise, i dobre i loše i nije ocena nikakvog opšteg stanja u Srbiji već dokaz da itekako može lepo da se posluje odavde, barem za veliki broj delatnosti. Krenuo sam da insistiram na ličnim primerima jer imamo žalopojke na 20+ strana kako je ovde apsolutno nemoguće uraditi bilo šta, kako lokalni SNS đilkoši vrebaju iza svakog ćoška da preuzmu sav posao i da traže reket, i prosto me je interesovalo na osnovu čega proističu takve nebuloze. Dakle, niko ništa nije pokušao samostalno nikada u životu, ali zato znaju 500000 primera, pričali im ljudi, a ljudi nikad ne lažu, sve je čista i destilovana istina. Niko nije pokušavao da predstavi Srbiju kao raj na zemlji jer ona to nije, ali neki stavovi ovde kreću ozbiljno da vređaju inteligenciju. No, sve to na stranu. Da rezimiramo: 1) Srbija je opšta kaubojština i treba bežati iz nje glavom bez obzira, po mogućstvu u Kinu, tamo nije kaubojština 2) Srbija je duboko korumpirana zemlja, zato treba ići u Kinu, tamo nema korupcije ni za leka, čak je tamo korupcija nekako lepa, ne kao ova domaća koja ubi svaku inicijativu i volju za životom, može dosta toga da se završi ispod žita kineskom korupcijom, da se ne zamajavamo nekim glupostima kao što su zakoni i podzakonski akti, vladavina prava je tako smor i samo koči stvari 3) Srbija je ekstremno zagađena zemlja, treba ići u Kinu jer tamo nema ni trunke zagađenja 4) U Srbiji vlada opšta represija stanovništva od strane vlasti i lokalnih SNS đilkoša, zato treba ići u Kinu gde nema represije, stepen demokratije, ličnih sloboda i ljudskih prava je tamo taman takav da bi mu sve zapadne zemlje pozavidele 5) U Srbiji ne treba plaćati poreze jer deo tih para ode na vile na Dedinju, zato treba ići u Kinu i tamo plaćati poreze, da bi se od tih tamo para finansiralo ugnjetavanje Ujgura i drugih manjina, i da se onda ovde u Srbiji izgradi još jedan Ziđin, ili može i dva, da se Srbija zagadi još malo, iz koje smo pobegli u Kinu baš zbog zagađenja (između ostalog) 6) Srbija ima užasan bankarski sistem, zato treba ići u Kinu i završavati sve kroz WeChat i sistem socijalnih kredita, to je tako kul i mnogo se lakše posluje, jeste da ne možeš ni Gmail da otvoriš ako nemaš pošten VPN, pa još kad krenu da se VPNovi blokiraju na svakih par dana ili meseci, pa onda menjaj VPN i drndaj se da možeš da posluješ sa ostatkom sveta kao svaki normalan čovek, ali šta fali, kakav si ti to biznismen kad ne možeš da izdvojiš par sati nedeljno da se pozabaviš VPNom, i treba da propadneš Eto, nadam se da je sada sve OK, srećan put i pošaljite neku razglednicu, pošto slike na društvenim mrežama, barem ovim "domaćim" možda nikada i ne uspemo da vidimo dok ste tamo. pa sto bas u Kinu? ima toliko zamalja po svetu....koliko vidim , jedino je Bonito pozivala da se ide u Kinu, drugi nisu.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2022 1 hour ago, bam-bam said: pa sto bas u Kinu? ima toliko zamalja po svetu....koliko vidim , jedino je Bonito pozivala da se ide u Kinu, drugi nisu.. Mozda da raspoznas ironiju u pominjanju Kine? Hahahahah I da prestanes da me prozivas i da lazes u vezi mene.A mozda i ne lazes nego samo ne kapiras. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2022 (edited) 55 minutes ago, Bonito said: Mozda da raspoznas ironiju u pominjanju Kine? Hahahahah I da prestanes da me prozivas i da lazes u vezi mene.A mozda i ne lazes nego samo ne kapiras. Cemu takav recnik? Apsolutno te nisam nicim prozivao, samo sam rekao da si jedino ti pozivala ljude da idu u Kinu,i niko drugi...Ne vidim sta je tu strasno? I da li sam slagao, nisi to rekla? Mislim da ti je izrazavanje krajnje problematicno, kontrolisi se malo, necemo valjda da se spustamo na nivo nekih kurir foruma..... btw, ironija za kinu nije bila adekvatna, jer skoro niko nije ni pricao niti hvalio da se emigrira u kinu, vec u druge zemlje.....tako da ne znam zasto je bas kinu uzeo za primer, a ne italiju ili USA ... Edited July 9, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2022 Nisam nikada nikoga pozivala bilo gde. Ja dajem informacije koje znam, a gde ce ko da ide nije moja stvar. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2022 Da, covek se uhvatio za Kinu pa za Kinu, ja sam stavio isto bio primer Kine, ali naravno ima mnogo drugih zemalja gde je nasih ljudi, i vise nego u Kini. Mozda ovu temu treba preimenovati u "Da li programirati ili je bolje emigrirati?" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2022 Ispade da su svi ljudi koje znam, moja generacija, rodjeni 80ih, a koji zive u Srbiji i nemaju nameru da je napustaju, clanovi SNS-a, preko veze su dobili posao i sl... a ja bukvalno ne znam ni jednog, ne da je clan SNS-a, nego da ih i simpatise. Ne vidim razlog zasto pojedini uporno potenciraju da je Srbija Somalija, toliko stvari se promenilo, ne zbog ovih na vlasti, vec samim protokom vremena. Ali, da ne pricam o Srbiji sad. Svega sto ima u Srbiji ima i u Kini npr, i korupcije, i zagadjenja, i birokratije... Ljudi su se bukvalno razboljevali, ali bukvalno, koliko su se cimali oko viza, ziveli godinama u strahu dal ce policija da im bane na posao ili da im pokuca na vrata, nisu te stvari za svakoga, ne daj boze za nekoga ko ima decu npr. Pisacu konkretno o emigraciji u Kinu. Ljudi ne shvataju da ovde stvari ne mogu da se planiraju ni nedelju dana unapred, a kamoli u mesecima, godinama i sl... Vizna pravila se menjaju non stop, mogu da te bukvalno isteraju iz zemlje dok si rekao keks, nebitno dal si prethodno bio u Kini 2 meseca ili 22 godine. Zelene karte i trajna boravisna dozvola postoje u teoriji, u praksi to je dobilo stotinak, mozda hiljadu ljudi u poslednjih par godina, uslov je da placas stotine hiljada evra poreza, nece sigurno white monkey ticeri to da dobijaju. Ako se ozenite Kineskinjom, ili udate za Kineza, nemate nikakva radna prava, i dalje vam treba radna viza da bi ste mogli da radite. Nikad necete da dobijete trajnu boravisnu dozvolu na osnovu braka, naravno nikad necete da dobijete ni kineski pasos, jer Kinezi ne dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo. I zasto bi neko planirao i zeleo da emigrira u zemlju gde ce vecito da bude stranac i da svake godine mora da strepi i da se cima da obnavlja vizu, juri dokumenta i sl (i to pod uslovom da nisu promenjena vizna pravila). Kad si kuci, u Srbiji, makar je oko toga mirna glava, to je prvo sto mi je par nasih, koji su se vratili, reklo, da konacno ne brinu o vizama i ostanku. Dobro je ovde doci ako ste mladi, bez posla u Srbiji, pricate solidno Engleski i imate zavrsen neki faks, jer su velike sanse da cete naci posao, raditi (polu)legalno, osamostaliti se, ali ovde karijere nema, vecito cete da budete white monkey ticer (ozbiljne, internacionalne skole, zaposljavaju skolovane nejtive i karijerne profesore, to je drugi nivo u odnosu na ono sto vecina nas radi ovde, kad kazem nas mislim na veliku vecinu stranaca). Vreme provedeno ovde bice vam jedna velika praznina u CV-ju ako planirate da se vratite nazad ili selite u neku drugu zemlju (citaj: zapad). Zasto Srbima koji su u Kini ne smeta ni korupcija, ni birokratija, ni zagadjenje, ni klimav boravisni status, ni odsecenost od sveta? Pa zato sto svaki mesec prime po par hiljada evra i isto toliko ustekaju. Isto bi bilo i u Srbiji, nikome ne bi smetalo toliko ni Zidjin, ni Vucic, ni zadruga, da imaju ljudi po par hiljada evra platu svaki mesec.... Lepo je Rambo Amadeus objasnio kakve ljudi imaju probleme i sta ih muci, u zavisnosti od plate kojom raspolazu. Mnogi i dalje ne shvataju da stotine miliona Kineza zivi sa manje od 150e mesecno. Skoro sam cuo podatak, nisam mogao da verujem, da 940 miliona ljudi u Kini ima prihode manje od 2000 juana mesecno (to je manje od 300e). I sad belac dodje ovde, ubode 20000 juana platu (3000e), i njemu ne smeta sirotinja, ali mu u Srbiji smeta. Ali neko ko zna ima neki moderan skill, moze da radi nesto vezano za internet, ili zna neki zanat, takav stvarno nema potrebe da se cima preko pola sveta, mogu ove pare i u Srbiji da se zarade. Ja razumem da su ljudi nezadovoljni zivotom jer ili nemaju posao, ili imaju lose placen posao, i tad razmisljati o emigraciji u Kinu je ok, ali ako ste mrzovoljni i nezadovoljni zivotom uopste, tesko da cete ovde naci neku srecu, osim ako vam celu srecu ne cine samo pare. Takvima preporucujem da potraze srecu u nekim lepsim i uredjenijim i opustenijim zemljama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2022 https://www.kurir.rs/vesti/biznis/3969649/za-ovu-profesiju-srbija-je-amerika-obecana-zemlja-neciju-dvogodisnju-platu-zarade-za-mesec-i-do-1800-evo-koje-je-to-zanimanje samo zanemarite idiotski naslov, sam tekst je bitan... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2022 (edited) 1 hour ago, mixy123 said: Vizna pravila se menjaju non stop, mogu da te bukvalno isteraju iz zemlje dok si rekao keks, nebitno dal si prethodno bio u Kini 2 meseca ili 22 godine. Zasto Srbima koji su u Kini ne smeta ni korupcija, ni birokratija, ni zagadjenje, ni klimav boravisni status, ni odsecenost od sveta? Pa zato sto svaki mesec prime po par hiljada evra i isto toliko ustekaju. Isto bi bilo i u Srbiji, nikome ne bi smetalo toliko ni Zidjin, ni Vucic, ni zadruga, da imaju ljudi po par hiljada evra platu svaki mesec.... Lepo je Rambo Amadeus objasnio kakve ljudi imaju probleme i sta ih muci, u zavisnosti od plate kojom raspolazu. Mnogi i dalje ne shvataju da stotine miliona Kineza zivi sa manje od 150e mesecno. Skoro sam cuo podatak, nisam mogao da verujem, da 940 miliona ljudi u Kini ima prihode manje od 2000 juana mesecno (to je manje od 300e). I sad belac dodje ovde, ubode 20000 juana platu (3000e), i njemu ne smeta sirotinja, ali mu u Srbiji smeta. Ali neko ko zna ima neki moderan skill, moze da radi nesto vezano za internet, ili zna neki zanat, takav stvarno nema potrebe da se cima preko pola sveta, mogu ove pare i u Srbiji da se zarade. Ja razumem da su ljudi nezadovoljni zivotom jer ili nemaju posao, ili imaju lose placen posao, i tad razmisljati o emigraciji u Kinu je ok, ali ako ste mrzovoljni i nezadovoljni zivotom uopste, tesko da cete ovde naci neku srecu, osim ako vam celu srecu ne cine samo pare. Takvima preporucujem da potraze srecu u nekim lepsim i uredjenijim i opustenijim zemljama. A zasto da im smetaju korupcija, birokratija, siromastvo, zagadjenje i odsecenost od sveta kada su tamo privremeno? Mislim da je veliki izvor nesporazuma na ovoj temi to sto se direktno porede dve pozicije koje su potpuno drugacije: ne moze se zivot u Srbiji kao lokalac porediti sa zivotom u inostranstvu gde ste expat. Ako je nekome u inostranstvu ponudjen radni ugovor koji je izuzetno dobro placen, ili je rec o visoj poziciji sto je odlicno za razvoj karijere ili recimo je rec o nekoj impresivnoj kompaniji, zasto bi tu osobu uopste interesovalo sve pobrojeno iznad? A u Srbiji u kojoj dugorocno zivis naravno da te interesuje, jer svi ti problemi uticu na tebe decenijama, pola zivota ili dve trecine zivota, dok si na "privremenom radu" par godina ili 5-10 godina u vrh glave. Nemojmo molim vas mesati babe i zabe. Vizna pravila se menjaju svuda, i svako moze bilo gde biti izbacen iz zemlje ako nema status stalnog rezidenta ili drzavljanina. Cak i ako ima taj status postoje slucajevi kada se moze deportovati, recimo ako pocini krivicno delo u velikom broju zemalja status stalnog rezidenta moze se ponistiti (u USA dovoljno je da ti pronadju marihuanu u dzepu na primer par puta). U slucaju ozbiljnijih prekrsaja moze cak i drzavljanstvo kao sto su spijunaza, rad protivno interesu drzave i bilo kakva povezanost sa terorizmom. Ne moras da nosis bombu oko struka, moze biti dovoljno da greskom doniras novac organizaciji za koju se ispostavi da nije dobrotvorna kako je tvrdila... A da li bi tebi smetali socijalni slucajevi u Srbiji koji primaju 50-100 eura mesecno ako bi imao u Srbiji platu 2000 eura? Pa nisam ubedjen da bi. Zasto ti je onda bitno kakva su primanja u Kini? Kada je rec o 2000 eura u Srbiji, samo pogledajte statistiku pa ce se veoma lako ta vasa prica o tome kako je lako taj novac zaraditi u Srbiji rasprsiti: https://www.stat.gov.rs/sr-Latn/oblasti/trziste-rada/zarade Medijalna neto zarada za april 2022. godine iznosila je 55 267 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Znaci pola stanovnistva Srbije prima ispod 470 eura mesecno. A tu cifru debelo pumpaju zarade u drzavnoj sluzbi koje su uvek u Srbiji iznad zarada u privatnom sektoru. Narocito je interesantno pogledati zarade u kategoriji "Zarade preduzetnika i zaposlenih kod njih" bez poreza i doprinosa, to jest neto: https://www.stat.gov.rs/sr-latn/vesti/statisticalrelease/?p=8728&a=24&s=2403?s=2403 37,266 dinara iliti 317 eura. San snova biti preduzetnik u Srbiji. Ti si se @mixy123 da prostis najeo kineskog leba (tj. pirinca), pa si zaboravio iz kakve si sirotinje otisao. Prisetices se brzo... PS Tekst iz Kurira je smesan, prica je o 30 ljudi sveukupno, a glavni lik je Kubanac koji se zali da mu je plata na Kubi 50 dolara ali je propustio da pomene da tamo drzava obezbedjuje besplatno sve osnovne potrebe: stanovanje, skolstvo, zdravstvo, deli potrepstine poput ulja, brasna, paste za zube i slicno... Plan mu je da se skuci na Dorcolu gde je kvadrat 3000 eura. Srecno. Hajmo da umesto ovih 30 zaposlimo par miliona Srba da dostavljaju hranu pa da procvetaju. Edited July 10, 2022 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2022 14 minutes ago, noskich said: Ti si se @mixy123 da prostis najeo kineskog leba (tj. pirinca), pa si zaboravio iz kakve si sirotinje otisao. Prisetices se brzo. vrlo moguce, ipak hleba, a ne pirinca, ne jedem pirinac 😂 ali je isto tako ocigledno da je moj brat, koji nije sns, proslog meseca zaradio 6000e u srbiji radeci kao videografer (self-taught), da moja najbolja drugarica koja predaje engleski online godinama zaradjuje 1200 dolara mesecno, da je moj najbolji drug iz srednje kupio kola od 9000e (radi kao advokat), da mi je prvi komsija u poslednje 2 godine ulozio u kucu skoro 30000e (radi digitalni marketing, self-taught) itd itd itd... 20 minutes ago, noskich said: dok si na "privremenom radu" par godina ili 5-10 godina u vrh glave. izvini, a koliko si ti na privremenom radu... i zasto te posle toliko godina van i dalje interesuje srpska sirotinja? ako je 5-10 godina van vrh glave, cemu onda toliko cimanje da mi se ogadi srbija, ja sam ispunio kvotu, 6 godina van 😂 21 minutes ago, noskich said: ne moze se zivot u Srbiji kao lokalac porediti sa zivotom u inostranstvu gde ste expat. Ne moze, jer je lokalca sramota da radi posao dostavljaca, radije ce da visi u kladionici ili da radi u fabrici za 30000din, dok ce da dolaze Kubanci, Uzbekistanci i ostali i da zaradjuju pristojne pare, cak i da probaju da naprave neki svoj biznis i da ostanu ovde (naravno, dobrodosli su). Nisam pricao o kriminalu i vizama, mislio sam na ceo taj sistem gde ti ne dozvoljavaju da se odomacis i osecas, ne bas kao kod kuce, ali makar pozeljno. Tu konkretno mislim na Kinu. 27 minutes ago, noskich said: A da li bi tebi smetali socijalni slucajevi u Srbiji koji primaju 50-100 eura mesecno ako bi imao u Srbiji platu 2000 eura? Pa nisam ubedjen da bi. Zasto ti je onda bitno kakva su primanja u Kini? Nisam bas siguran da postoji neko sa tolikim niskim primanjima u Srbiji, mislim da su i najmanje penzije vise od toga. Ne smetaju meni uopste primanja Kineza u Kini, samo sam naveo da ljudi u Srbiji kukaku kako hoce da napuste Srbiju jer im smetaju mala primanja ljudi i siromastvo, ali im te iste stvari ne smetaju tamo gde mogu da zarade par hiljada evra mesecno. Zbog toga sam pitao, da li bi isto tako pricali da mogu tih par hiljada evra da zarade u Srbiji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites