Posted December 11, 2015 Svima koji zele da provedu leto na suncu, mogu da preporucim da odu u selo Ezuz, ima svakakvog posla za volontere a potpuna je sloboda... Bio sam tamo par dana kod prijatelja, I verujem da cu da se vratim koliko u januaru februaru na makar mesec dana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2015 Mislim da je 90% ljudi sa foruma bilo u Abraham hostelu u Izraelu. Mi leteli kući preko Švajcarske, ostali još 3-4 dana tamo, Bazel nam je bio jeftin posle Jerusalima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2015 Nije valjda toliko skupo. Znaci na leto ipak ce da bude tura po Rusiji i okolini, a ne kupanje u Crnom moru i Jerusalim. Ne znam koliko ce Moskva i Sankt Peterburg biti jeftiniji, po avionskoj ceni vec vode da su skuplji, al praticemo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2015 Stvarno jeste Mislim, ne pričam o zadovoljavanju ne znam kakvih prohteva, nego o hrani iz supermarketa i sa ulice :-/Mada su ulazi u skoro sve glavne atrakcije besplatni, koliko se sećam.Al eto nek i drugi kažu, ja sam bila pre 3-4 godine.Nije valjda toliko skupo. Znaci na leto ipak ce da bude tura po Rusiji i okolini, a ne kupanje u Crnom moru i Jerusalim. Ne znam koliko ce Moskva i Sankt Peterburg biti jeftiniji, po avionskoj ceni vec vode da su skuplji, al praticemo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2015 Mada su ulazi u skoro sve glavne atrakcije besplatni, koliko se sećam.Al eto nek i drugi kažu, ja sam bila pre 3-4 godine.I ja bio pre 3-4 godine, ali jedini besplatni ulazi su bili kada si trebao da preskačeš ogradu! Beži, zemlja skupa kao tri đavola. Nisam bio u Švajcarskoj i Norveškoj (za njih pričaju da su kraljevi evro-skupoće), ali od ovoga što sam do sad posetio Japan, Izrael (i verovali ili ne - Hrvatska!) su mi bili ubistveni sa cenama. Gde god tražio neki jeftini junk food - teško da ćeš ga naći. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 Da potvrdim za cene, bio sam isto i u Japanu i emiratima i svugde po skupom delu eu, ali Izrael je crazy Ono bukvalno keks i sok u prodavnici i wtf Prvi dan drug ušao u neku random prodavnicu, ne kafić, kupio 4 piva i platio 30 eura. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 (edited) I ja bio pre 3-4 godine, ali jedini besplatni ulazi su bili kada si trebao da preskačeš ogradu! Pa ne znam... Ja obišla besplatno gomilu grobova, crkvi i crkvica, etiopijski manastir, hram Hristovog vaskrsenja i crkvu Hristovog rođenja (doduše ona nije u Jerusalimu), neke sinagoge, Temple Mount, Zid plača, Via dolorosa, Maslinovu goru... i sl. Plus, Muzej holokausta je besplatan. Trenutno mogu da se setim jedino da smo platili ulazak u onaj Davidov toranj, al ajd možda sam još nešto propustila.Mislim da su ipak najveće stavke hrana i smešta. Edited December 14, 2015 by golosina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 Ok, što se tiče Džeruzalema, jeste, mahom su te religijske atrakcije free (Davidov toranj, zidine, Crkva svete Ane, to je bilo platežno, ne mogu da se setim ostalih stvari).Ali, zato ostatak Izraela nema milosti! Akra, Mount Nimrod, onda neke atrakcije oko Galilejskog jezera, čuvena Masada (Mrtvo more jeste free , zatim onaj čudni kanjon gde je udario meteor je isto bio free, ali u Palestini je bilo dosta ne-free mesta. Doduše, meni je apsolutno sve bilo free, pa da se ne žalim. Jedino koliko se sećam poče da me zajebava lik u onoj tvrđavi u Palestini, blizu Vitlejema, zaboravio sam ime. Ona tvrđava na brdašcetu koje liči na neku piramidu, nešto špicasto. I ja se raspravljam sa njim, on podiže glas i uporan, neće da me pusti, pa to ti je... Krenem ja nazad otkud sam došao... i vidim nema nikoga pa krenem uzbrdo da se penjem i elegantno uđoh unutra! Ali dobro, generalno svi imamo 100% konsenzus da Hizrailj brije sa cenama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 koga zanima stednja moze da ide u Petra hostel u grupnu sobu za 70 shk..nesto oko 16 tak e manje vise,u centru je i to mi je bio najjeftiniji od jedno desetak kolko sam pogledao,da nema neke visoke ocene a ni ne treba da ima jel bi i cena poskupela,uglavnom su u sobi neki ljudi sto su sreli isusa,pa ako je neko religiozan moze s njima produbljivati iskustva,moze se koristiti i kuhinja pa tako skuvati nesto i dorucak je bio inkluzive ,ima na vrhu neka terasa s lepim vidikom,nije potrebno nikakvo bukiranje kao i sto je s vecinom grupnih soba bilo gde,osim da ne treba ici kad su neki verski praznici...uglavnom jerusalim,masad i mrtvo more je sve sto se treba videti s tim sto u jerusalimu treba najduze ostati,za nedeljjuu dana kolko sam bio uopste mi nije bilo dosadno a i ima raznoraznih psihopata po gradu sto cini grad zanimljiv...ostale atrakcije po zemlji su uglavnom nista posebno..ok se moze jesi po nekim ruskim restorancicima ili negde gde su arapi..uglavnom sto prljavije , razrusenije i sto deblji arapi okolo to jeftinije...ako nekom dosade crkve ima neki hazakiah tunel gde se moze setati neko vreme u tunelu koji je s vodom do kolena,dosta zanimljive jel je potpun mrak,pa se moze dobiti osecaj kako je ako dodje do neke kataklizme pa morate bezati kroz neki mracan tunel...uglavnom ni nije toliko skupo ako spavate u tom psihopatskom hostelu gde se s doruckom napunite za pola dana, jedete na prljavijim mestima i tu i tamo nesto skuvate Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 Nas 12-13 smo najmili stan, (4 sobe, tri kupatila, kuhinja), u Jerusalimu, u blizini svi dešavanja, po glavi, po noći otprilike 25USD. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 al ti stanovi su manje zanimljivi za vecinu ljudi.. jel osim organizovanih tura ko jos ide u tolikoj grupi u te svete zemlje a da nije neka sekta u pitanju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 E, mi samo od svega sa smeštajem dobro prošli, uzeli smo stan preko air bnb, za troje nas, 40 dolara dan, u Tel Avivu, medjutim negde ne baš blizu i ne baš neki lep prostor. Onda kada smo stigli (navodno) je otpao plafon u tom stanu (to govori kakav ne bio ), te nas je tu prvu noć stavio u neki slobodan stan, bez dovoljno kreveta. Da bi se iskupio za to, za sve sledeće dane smo dobili neki veliki, više od 100 kvm, sa tri spavaće sobe, velikom dnevnom, dva kupatila, stotinak metara od plaže. U jerusalmu smo bili u hotelu mount of olives, u palestinskom delu, bio je jeftin ali na brdu iznad starog grada, pa ko ne voli 1000 stepenika pre spavanja bolje da zaobiđe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2015 Ljudi interesuje me dal je neko isao iz ashdod-a do jerusalima? Koliko treba vremenski do tamo i koja je cijena karte? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2015 nije dead see dzabe, besplate plaze su zatvorene sad bile, ovamo gde sam otisao ulaz bio 55 shekela (majku im) ja nisam hteo da udjem al amerikanac koga sam pokupio u hostelu insistirao i platio ulaz na mesadu i u engeti se placa ulaz 29 shekela, religijske stvari su dzabe uglavnom... najeftinije pivo je 10 shekela (2.5e) u prodavnici :/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2015 (edited) a najeftinije nocenje ima da se nadje za 50 shekela u divljim hostelima (bob hostel ako se ne varam) treba pobrljati po netu, sa tim sto ni tople vode nema... tamo bili jedan rumunsko/turski par koji sam sreo usput... to je 12.5e sto je manje vise prihvatljivo pa makar uzasno bilo sto se tice hrane samo da se kuva u nekoj kuhinji, sve ostalo je dranjesa druge strane abraham hostel je ok, iako je 85 shekela, jer ima gomila free fooda u frizideru, posle jakog dorucka, moze i lagana vecera da se pokupi, meni bilo dovoljno Edited December 15, 2015 by iz0t0p Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2017 Malo je zamrla tema, pa da vidimo da li se nesto izdesavalo u skorije vreme Citao sam temu "Kako jeftino u Izrael" , i bas mi se svidja ova varijanta sa Eliatom, jer sad definitivno moram da idem u Petru Sad, sta me zanima - kad budemo sleteli tamo, jel da pominjemo da cemo ici i u Jordan? Posto bismo u Jordan usli na 2 dana samo, jer produzavamo posle za Tel Aviv, pa sad nisam pametan da li da kazem sve (znam da je Palestina no-no tema, mada me to i ne zanima) ili da biram informacija sta im govorim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2017 On 12/14/2015 at 8:10 PM, superpera said: al ti stanovi su manje zanimljivi za vecinu ljudi.. jel osim organizovanih tura ko jos ide u tolikoj grupi u te svete zemlje a da nije neka sekta u pitanju hahahahah evo ja se spremam za Izraelsku turu, išlo bi nas 8-10 u grupi i baš tražimo stanove, kako bi nas jeftinije koštalo, više zbog mogućnosti spremanja hrane nego jeftinog spavanja. I daleko smo od sekte Zato bih ovde da potražim pomoć iskusnijih: putovanje bi trajalo 7-8 dana sa sletanjem u Tel aviv gde bi uzeli rent-car. Jerusalim bi bio centralna destinacija a interesuje nas sve što je turistički interesantno u Izraelu. Dakle: Kako da rasporedimo mesta gde bi bilo noćenje? Šta se dnevnim izletom može iz Jerusalima, a za koju destinaciju je pametnije prespavati na samom lokalitetu? Koje su must see mesta za sedmodnevni boravak u Izraelu? Da li se izraelskim rent a car-om može u Jordan? Svaka informacija ili savet je dobrodošla!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2017 On 11/9/2017 at 10:58 AM, du-ki said: hahahahah evo ja se spremam za Izraelsku turu, išlo bi nas 8-10 u grupi i baš tražimo stanove, kako bi nas jeftinije koštalo, više zbog mogućnosti spremanja hrane nego jeftinog spavanja. I daleko smo od sekte Zato bih ovde da potražim pomoć iskusnijih: putovanje bi trajalo 7-8 dana sa sletanjem u Tel aviv gde bi uzeli rent-car. Jerusalim bi bio centralna destinacija a interesuje nas sve što je turistički interesantno u Izraelu. Dakle: Kako da rasporedimo mesta gde bi bilo noćenje? Šta se dnevnim izletom može iz Jerusalima, a za koju destinaciju je pametnije prespavati na samom lokalitetu? Koje su must see mesta za sedmodnevni boravak u Izraelu? Da li se izraelskim rent a car-om može u Jordan? Svaka informacija ili savet je dobrodošla!!! Jerusalim ,Masada,mrtvo more i to je to,sve ostalo su gluposti, s tim sto za Jerusalim i malo okolo treba bar 5 dana...a za rentakar za jordan pa pitaj rentacar agenciju ko ti to ovde pa moze reci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2017 Već sam se raspitao u rent a car agenciji. Auto se može voziti isključivo u granicama Izraela i odredjenim koridorima kroz Palestinsku teritoriju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2017 pa dobro ni ne treba ti rentakar u jordanu osim ako se nisi resio na neki dzihad pa da nako fino pokosis neke grupe turista dok cekaju u nekom redu za atrakcije,sve u svemu uzmes neki bus il taksi do granice ,uglavnom te dobace do bus stanice pa odatle mozes peske do centra il dilovati za prevoz s nekim arapima sto i nije bas prelako jel su ti arapi tu nekako ufurani misle da su vip arapi pa im je mrsko da se previse cenjkaju,verovatno je sad nesto lakse jel imaju brdo izbeglica pa im je i standard opao pa bi reko da su i vise raspolozeni za cenkanje posebno ako ima i vise konkurenata,sve u svemu ako vas je vec tolko na gomili pitas nekog s kombijem da vas vozika okolo za neku cenu...taj rentakar vredi samu po skupim zemljama kao taj izrael gde su ljudi otudjeni a i mrsko im je da nesto nekome pomognu bilo nekim odgovorom ili nekim servisom te je najbolje sesti u kola i nemati previse posla sa njima dok se u bednijim zemljama i manje isplati jel saobracaj smara,kola su obicno skuplja za rentanje jel ih je i manje a busevi i taksiji su jeftini plus sto i s njima dolazi servis da vas neko vozi dok se vi opijate i gledate panoramu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2018 (edited) Pozdrav dobri ljudi, za koji dan idem u Izrael da posetim prijatelje. Prvi put cu se voziti avionom , WIzzAir inače. E sad hteo sam da im ponesem neke poklone. Uzeo sam onu kartu sa prtljagom. Zanima me kakva je politika Izraelske carine na aerodromu, nasao sam neki članak da se moze poneti roba u vrednosti do 200 dolara kao za licne potrebe ili za poklone. Hteo sam im poneti rakije, ajvara, meda, takovo eurokrema, vegete Drugarica mi je rekla da sve što planiram da ponesem mora biti brendirano sa licencom, da domaći proizvodi otpadaju. Da li neko ima ikakava iskustva sa ovim ? sa samim wizzairom kao i sa izraelskom carinom. hvala lepo Edited January 17, 2018 by Djurba Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2018 Mislim da ti je bolje da odustanes od takvih poklona Teza varijanta da saznas sta te zanima: 1. Procitaj sta sve pise za bezbednost: https://wizzair.com/sr-cyrl-cs/informacije-i-usluge/informacije-o-putovanju/prtljag#/ 2. Ako stojis OK sa engleskim,procitaj carinske propise Izraela: http://ozar.mof.gov.il/ita2013/1999to2008/1997to2004/eng/tourist_guide2005.htm Laksa varijanta: 1. Nazoves Wizz Air (http://www.beg.aero/strana/14911/wizz-air) i pitas tamo njih sta i da li moze A ono sto spominjes 200 dolara...to vazi za elektricne aparate,"tehniku",tipa laptopa,kamere,smart telefona,itd. (ako te i pitaju,reci da ih koristis za licnu upotrebu).Sumnjam da se tih 200 dolara odnosi na hranu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2018 (edited) Vidi, ne znam koliki bi bio problem konkretno za Izrael, probaj vidi sa nekim ko je zaista nosio tako nesto tamo i da li imaju nekih posebnih carinskih ogranicenja. Ali, svi ti proizvodi koje si naveo su sasvim u redu da ih poneses i vise puta sam ih nosio sto u Ameriku, Englesku, Brazil i jos kojekude usput, bez ikakvih problema. Obicno su ogranicenja vezana za mlecne i mesne proizvode, za proizvode biljnog porekla, jer mozes da uneses neke parazite, bolesti, stetocine i slicno. Takodje, ogranicenja ima u kolicini alkohola i cigareta. Droga je, kao i svuda, no no Ako sve to poneses u originalnoj ambalazi i ako su u pitanju industrijski proizvodi, ja stvarno ne vidim da bi to bio problem. Eventualno mozes da prodjes detaljniju kontrolu, ali, ne vidim razlog da ti ista od navedenog oduzmu. Ali, eto, probaj pronadji neku informaciju da slucajno Izrael nema neka luda pravila i zabranjuje, recimo, eurokrem Edited January 18, 2018 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2018 Ajvar, dzemove i ostale gluposti nosim industrijske sa deklaracijom svuda i to je ok, niko nikad ne pravi problem. Ako planiras da nosis teglu ajvara pravljenog kod kuce onda mozes da budes u problemu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2018 Ja mislim da mu je najveca briga,pored hrane,da li ce moci i kazan rakije da ponese tamo (vidite da je rakiju prvo nabrojao) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites