Followers 0

Putovanje u Svedsku

21 posts in this topic

Pozdrav svima :)

Zaista nisam sigurna da li vec postoji ova tema ili otvaram temu na losem mestu, ako je nesto od navedenog slucaj, molim vas preusmerite me.

Uglavnom, drustvo i ja planiramo da idemo u Stokholm sad u julu, karte nadjene i sve super, ali naravno problem je korona. 
Da li je neko putovao u Svedsku u skorije vreme, potrebne su mi informacije sta mi je sve potrebno za ulazak, da li je neophodan PCR test ili mogu da prodjem sa antigenskim testom, kakva je procedura po povratku u Srbiju, i apsolutno sve sto vam padne na pamet da mislite da moze da bude od koristi, pisite, sve je dobrodoslo :D
Znam da Svedjani smaraju na granici, kad sam isla prvi put 10 minuta mi pasos pregledali, a takodje imam i iskustva sa nepustanjem u drzavu i to zaista nikom ne bih pozelela, tako da sve samo da sprecim da se to desi i da se malo provedemo i odmorimo od ispita 

https://mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje

https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Dakle ukinuli su Izrael Australiju Japan... sa liste,tako da bi trebalo da skinu nas Albance i Makedonce sa liste za 10ak dana,danas nas je Nemacka skinula sa liste i ne treba cak ni negativan test da se udje,dok za Svedsku treba negativan antigen,pretpostavljam da ste kupili karte preko wizza za 30-40e ,tako da ne znam kakvi su oni sa vracanjem novca,ali ja bih mozda cak i rizikovao 40e nije nista puno,a antigen je nekih 20e cini mi se,tako da srecno !

Austrija pri ulasku u zemlju traži dokaz da ste u prethodnih 10 dana boravili u zemlji sa malom stopom incidence koronavirusa. Kako se tačno dokazuje boravak u Srbiji u prethodnih 10 dana? Da li je dovoljno da nemam pečate u pasošu u prethodnih 10 dana ili je potrebno nešto više od toga? Šta ako sam boravio u CG a prešao sam granicu samo sa ličnom kartom?

Ima li neko neka iskustva u praksi, može i sa nekom drugom zemljom, čisto da znamo okvirno kako se takve stvari dokazuju jer bih za par meseci morao baš u Austriji da se pojavim na par dana.

3 hours ago, ppetrovic said:

Austrija pri ulasku u zemlju traži dokaz da ste u prethodnih 10 dana boravili u zemlji sa malom stopom incidence koronavirusa. Kako se tačno dokazuje boravak u Srbiji u prethodnih 10 dana? Da li je dovoljno da nemam pečate u pasošu u prethodnih 10 dana ili je potrebno nešto više od toga? Šta ako sam boravio u CG a prešao sam granicu samo sa ličnom kartom?

Ima li neko neka iskustva u praksi, može i sa nekom drugom zemljom, čisto da znamo okvirno kako se takve stvari dokazuju jer bih za par meseci morao baš u Austriji da se pojavim na par dana.

Pa pasos jedini adekvatan nacin                                                                 

Bilo bi lepo da neko napiše ako bude išao u skorije vreme lično iskustvo, deluje i meni logično da je samo pasoš bez pečata dovoljan, ali nemam pojma da li prosečan austrijski graničar uopšte ima pojma o mogućnosti nas Balkanaca da putujemo jedni kod drugih samo sa ličnim kartama (čisto sumnjam) i da li će iz predostrožnosti da traže još nešto.

Naslušao sam se raznih horor priča sa raznih graničnih prelaza u prethodnih godinu dana a zbog okolnosti ne mogu da si priuštim vraćanje sa granice i gubljenje vremena bez preke potrebe

1 hour ago, ppetrovic said:

Bilo bi lepo da neko napiše ako bude išao u skorije vreme lično iskustvo, deluje i meni logično da je samo pasoš bez pečata dovoljan, ali nemam pojma da li prosečan austrijski graničar uopšte ima pojma o mogućnosti nas Balkanaca da putujemo jedni kod drugih samo sa ličnim kartama (čisto sumnjam) i da li će iz predostrožnosti da traže još nešto.

Naslušao sam se raznih horor priča sa raznih graničnih prelaza u prethodnih godinu dana a zbog okolnosti ne mogu da si priuštim vraćanje sa granice i gubljenje vremena bez preke potrebe

Posteno,nista ostaje samo da cekamo,mogu da otvorim novi podforum ili kako se vec zove da napisem sve regulacije za sve EU drzave a da drugi dole pisu svoja iskustva ,ali nije nesto aktivan forum

Ne pominji lićnu kartu, eventualno drugi pasoš, nemaju pojma o tome. Ako putuješ sa pasošem i nemaš u tom pasošu pečate u nekom nerizičnom području, austrijanci ti ništa neće. Dok god si u tranzitu i imaš dokaz boravka u EU, nećeš imati problema. Lično iskustvo.

Poenta je što ne bih bio u tranzitu nego bi mi EU zemlja bila konačno odredište, a nemam boravište u istoj. Inače i ja kontam da nemaju pojma o našim ličnim kartama i da sa istima možemo da idemo bilo gde, a nisam baš toliko lud da im spominjem tu mogućnost :-)

Nikakvih problema dosad,ponekad traze sertifikat od vakcinacije sa QR kodom i to je sve,,,cim vide da imas,sve je reseno..ne zagledaju ni koja je vakcina,ni kad je uradjena,nista...

Zdavo,

Da ne bih otvarao novu temu, postavicu ovde jedno kratko pitanje.

Planiramo par drugara i ja da idemo u Stokholm u junu ove godine. Jedan poznanik koji je bio ranije u Svedskoj nam je rekao da u barovima/kaficima ne moze da se kupi alkohol, kao ni u prodavnicama. Navodno  moze jednom mesecno da se kupi kada su njima plate i to je to.
Obizrom da smo mladi i da cemo pored obilaska grada, traziti i nocni provod, ovo nas malo brine. Zvuci previse glupo ali moram da pitam.

Da li je to istina? Moze li neko da potvrdi?

44 minutes ago, tanleoni said:

Zdavo,

Da ne bih otvarao novu temu, postavicu ovde jedno kratko pitanje.

Planiramo par drugara i ja da idemo u Stokholm u junu ove godine. Jedan poznanik koji je bio ranije u Svedskoj nam je rekao da u barovima/kaficima ne moze da se kupi alkohol, kao ni u prodavnicama. Navodno  moze jednom mesecno da se kupi kada su njima plate i to je to.
Obizrom da smo mladi i da cemo pored obilaska grada, traziti i nocni provod, ovo nas malo brine. Zvuci previse glupo ali moram da pitam.

Da li je to istina? Moze li neko da potvrdi?

naravno da nije istina

U barovima/kaficima moze da se uzima naravno. E sad, u regularnim marketima imas samo ona neka piva do 2-3% alkohola. Za normalan alkohol imas prodavnice predvidjene samo za to. Samo budi obazriv za radno vreme tih liker storova, mislim da rade nesto do 20h, i da tipa ne rade vikendom tako nesto

Imam i ja pitanje. Planiram Wizz-om do Švedske pošto vidim da su ukinuli sertifikate i ostale gluposti za ulazak (konačno) mislim da bi bila fina opcija posetiti u ovom periodu. Otišao bi turistički na 7 dana e sada pored pasoša, osiguranja, povratne karte i rezervacije smeštaja da li je potrebno i ono čuveno "pozivno pismo" koje se tamo između redova navodi? Ne znam na koji način isto treba da se napiše pogotovo mi to deluje bez logike ukoliko je reč o jednoj nedelji i turističkom putovanju u ličnoj režiji. Da li proveravaju novac koji ste poneli pošto sam naravno i te stvari viđao na letovima iz Srbije. Ako imate neki savat značilo bi mi, svakako imam prijatelje Šveđane tamo ali glupo mi je da smaram ljude za ovakve nebuloze ako za tim nema potrebe.

50 minutes ago, inspector said:

Imam i ja pitanje. Planiram Wizz-om do Švedske pošto vidim da su ukinuli sertifikate i ostale gluposti za ulazak (konačno) mislim da bi bila fina opcija posetiti u ovom periodu. Otišao bi turistički na 7 dana e sada pored pasoša, osiguranja, povratne karte i rezervacije smeštaja da li je potrebno i ono čuveno "pozivno pismo" koje se tamo između redova navodi? Ne znam na koji način isto treba da se napiše pogotovo mi to deluje bez logike ukoliko je reč o jednoj nedelji i turističkom putovanju u ličnoj režiji. Da li proveravaju novac koji ste poneli pošto sam naravno i te stvari viđao na letovima iz Srbije. Ako imate neki savat značilo bi mi, svakako imam prijatelje Šveđane tamo ali glupo mi je da smaram ljude za ovakve nebuloze ako za tim nema potrebe.

samo sa bookinga potvrda da imas gde da spavas

Još jedna dilema. Neki kažu tamo 95% ljudi koristi kartice za sva plaćanja, koliko je pametno uopšte menjati evre ili dinare ovde u Srbiji za Švedsku Krunu i onda otići tamo sa unapred razmenjenom gotovinom? Možda samo poneti Evre pa je bolji kurs u nekoj Švedskoj menjačnici ili ne nositi ništa pa kako mi sračunaju sa Visa debitne tako će mi biti... Ovo mi se baš i ne sviđa pogotovo znajući da naše banke deru sa kursevima što možda neće biti strašno na sitno ali bilo šta platiti malo veći iznos predpostavljam da je razlika ogromna.

Losa ti je pretpostavka. Zapravo, zavisi i od kartice koju imas. Recimo, ako imas neki devizni racun i obicnu debitnu karticu uz nju, konverzija se obicno vrsi po karticarskom (Visa ili Mastercard) kursu, koji je priblizan srednjem, pa je cesto i bolje placati karticom, nego menjati u menjacnici. Ponekad banke naplacuju dodatni procenat, ali ne bi trebalo da bude nista skandolozno ako je samo placanje u pitanju. Za podizanje na bankomatima obicno uzmu nekih 3%. Uostalom, sve podatke mozes da pronadjes i proveris na sajtu svoje banke, verovatno ako potrazis neki link gde su istaknute tarife/naknade, pa ides na odeljak za naknade za koriscenje kartica u inostranstvu. Ukoliko imas Intesinu debitnu karticu i devizni racun, ne treba da brines, tad ti je sigurno i najisplativije da samo karticom i placas, to znam iz licnog iskustva.
Nema potrebe da u Srbiji menjas novac za krune, to ti je definitivno najneisplativije. Ponesi evre u kesu, zameni nesto sitno za krune cim budes stigao, da imas za ponesto osnovno, a i nije lose imati uvek neki kes kod sebe, za slucaj da kartica nece da prodje. Za sve drugo sto mozes, koristi karticu (nakon sto se uveris na sajtu banke da nemas dodatnih taksi za placanje u inostranstvu).

Edited by Dragance

55 minutes ago, Dragance said:

Losa ti je pretpostavka. Zapravo, zavisi i od kartice koju imas. Recimo, ako imas neki devizni racun i obicnu debitnu karticu uz nju, konverzija se obicno vrsi po karticarskom (Visa ili Mastercard) kursu, koji je priblizan srednjem, pa je cesto i bolje placati karticom, nego menjati u menjacnici. Ponekad banke naplacuju dodatni procenat, ali ne bi trebalo da bude nista skandolozno ako je samo placanje u pitanju. Za podizanje na bankomatima obicno uzmu nekih 3%. Uostalom, sve podatke mozes da pronadjes i proveris na sajtu svoje banke, verovatno ako potrazis neki link gde su istaknute tarife/naknade, pa ides na odeljak za naknade za koriscenje kartica u inostranstvu. Ukoliko imas Intesinu debitnu karticu i devizni racun, ne treba da brines, tad ti je sigurno i najisplativije da samo karticom i placas, to znam iz licnog iskustva.
Nema potrebe da u Srbiji menjas novac za krune, to ti je definitivno najneisplativije. Ponesi evre u kesu, zameni nesto sitno za krune cim budes stigao, da imas za ponesto osnovno, a i nije lose imati uvek neki kes kod sebe, za slucaj da kartica nece da prodje. Za sve drugo sto mozes, koristi karticu (nakon sto se uveris na sajtu banke da nemas dodatnih taksi za placanje u inostranstvu).

ja nasuprot tebi, imam bas najgore iskustvo sa intezinim konverzijama, u odnosu na druge banke kod kojih sam imao racun ( Postanska stedionica i Komercijalna, a sad uporedjujuci sa Erste, tek vidim koliko im je losa konverzija bila)..naime, u intezi sve valute konvertuju prvo u evro, pa ukoliko imas bilo koju drugu valutu na racunu sem evra, najebo si, jer ti izvrse duplu konverziju....ja u americi kupujem u dolarima, na racunu u intezi imam dolare, i razlika u ceni proizvoda koji sam platio i ono sto mi je banka na kraju ispostavila kao potrosnju u dolarima je obicno bila oko 13 %, sto ces se sloziti da je ogromno.....npr, sad u erste-u je ta razlika 0...imam dolare na racunu,  pazarim nesto u dolarima, i sa racuna mi skinu tacno toliko  dolara....

Edited by bam-bam

Evo par utisaka nakon povratka možda će nekome značiti. Na granici pri dolasku nije bilo problema osim jako dugog čekanja u redu, mnogo više smaraju ljude koji slabo ili nikako znaju Engleski pa se zato i napravi gužva. Meni su samo tražili pasoš i da im objasnim razlog putovanja ali su pojedinima tražili povratnu kartu, rezervacije, pozivna pisma, da naprave telefonski poziv itd. Valjda je ova odmah skontala da sam turista pa nije htela da se "bakće" dalje. Nikakvi PCR testovi, maske i ostalo nisu potrebni tako da je sve kao i pre pandemije. Od aerodruma Skavsta postoji shuttle autobus do Stockholma koji ide malo nakon leta dok se ljudi prikupe (može da se kupi karta online pre puta i dobijete bar kod u PDF-u), međutim ja sam prespavao u Hotelu pored i išao za Stockholm sutra preko Nyköpinga kojeg takođe vredi obići ako imate malo vremena jer sam ja namerno u Nyköpingu uzeo kartu za Stockholm sa razmakom od dva sata da malo prošetam i vidim gradić. Razmenio sam u Srbiji nešto novaca za Krune ali sam nosio i karticu pa sam kombinovao, u 70% situacija moraćete da koristite karticu ali tamo gde sam mogao tipa 7 eleven i slične prodavnice plaćao sam u kešu. Za brzu hranu, metro karticu, suvenire i ostale sitnice uglavnom možete platiti kešom dok je za sve ostalo kartica neophodna. Cene uglavnom od 2 do 4 puta skuplje nego u Srbiji ali ako vas ne mrzi da šetate možete naleteti i na povoljne stvari pa kad se preračunate nešto će vas izaći relativno slično kao i u Beogradu. Stockholm ima dosta besplatnog sadržaja uključujući i dosta muzeja pa se malo raspitajte o dešavanjima i šta se sve može videti jer je meni i cela nedelja bila mala za ono što ovaj grad nudi.