Followers 0

Kuda - prvi mi je put

4 posts in this topic

Pozdrav ljudi. Treba mi par saveta od vas. Posto nikada nisam isao na putesetvije na vise dana. Voleo bih na prolece, kada malo otopli krenem na jedno. Da napravim putovanje dole prema Jugu Srbije i nazad za Novi Sad. Hteo bih da predjem nesto autostopom, a nesto peske. Da obidjem manastire, da prespavam ako me puste tamo. Da obidjem neke lepe sumske predele. Poneo bih i sator pa bih spavao u zavisnosti od plana ili u satoru ili kod nekih dobrih ljudi. Otprilike da provedem nedelju-dve u putu. Eto toliko od mene. Sportski pozdrav :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Ajde da odgovorim na temu, kad me je već @noskich pomenuo. 😂

Odlična ideja za putovanje po Srbiji i želim ti puno sreće i lepih momenata tokom te avanture. 

Daću samo par saveta... Prvo, baci pogled na https://www.klubputnika.org/servis/stoperski-vodic/27-kroz-srbiju. Neko se lepo iscimao da sve to sastavi tako da imaćeš sve informacije o pogodnim mestima za autostop na ruti koju odabereš. 

Gledaj obavezno vremensku prognozu, znaš i sam kako je kod nas proleće, zna da bude i hladno i kišovito. Izlazi što ranije ujutru na stop. Nemoj tegliti puno ni hrane ni vode, prolazićeš kroz naseljena mesta, ali uvek imaj sendviče, kikiriki i vodu. 

Nemoj se iznenaditi ako te ne prime u nekom od manastira. Izguglaj ako ima informacija o tome, da li je uobičajeno da primaju putnike u tom manastiru. Možda čak i da ih pozoveš. Vremena su druga, kao i putnici namernici, pa i monasi. Većr šanse ćeš inati u miškom manastiru. Ako te odbiju, pitaj da kampuješ u blizini, da natočiš vodu, napuniš telefon, to niko ne odbija. 

Generalno stop u Srbiji funkcioniše dobro i na većim i na manjim putevima, ali naoružaj se strpljenjem. Nije neuobičajeno da se provede 2 sata, pa i duže na jednom mestu. 

Izguglaj dobro šta sve ima da se vidi na jugu i kako se do tamo stiže. Ima dosta informacija na netu. 

Ukoliko nisi siguran da li je mesto gde bi kampovao privatan posed, gledaj da postaviš šator što kanije i da sve popakuješ što ranije. Ne pali vatru i naravno, ne ostavljaj đubre za sobom. 

Puno lepih momenata ti želim. Sećaćeš se te avanture celog života! 😊

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala za odgovor. Sto se tice manastira, to otprilike znam. Imam prijatelje koji bi mi pomogli da se pozovem na njih pa da dobijem blagoslov. Zanima me sta je nuzno poneti za jedno 10ak dana putovanja. Sta je nepotrebno. Sta od odece itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0