Followers 0

Španija - saveti

42 posts in this topic

Planiram u Španiju, što pre to bolje. Ima li neko iskustva?

- kako do Barselone?

- ja bih u Barselonu, Garanadu i Sevilju, propuštam li nešto?

- postoji li jeftin i dobar smeštaj?

itd, itd

Neki savet?

Hvala

P.S.

Kako se može posetiti odande Maroko?

Planiram u Španiju, što pre to bolje. Ima li neko iskustva?

- kako do Barselone?

- ja bih u Barselonu, Garanadu i Sevilju, propuštam li nešto?

- postoji li jeftin i dobar smeštaj?

itd, itd

Neki savet?

Hvala

P.S.

Kako se može posetiti odande Maroko?

Nisam bio u Spaniji, tako da bi bilo bezveze da ti delim neke savete, ali obzirom da mi je to jedna od mogucih opcija za ovo leto, znam da su letovi do Barcelone Wizzairom iz Temisvara prilicno povoljni, cini mi se da je 75e povratna karta.. ;) Takodje smo nasli i prilicno jeftine hostele, za oko 16e dnevno.

A sto se tice ovog dela sa pitanjem sta propustas.. Pa zavisi sta te zanima.. Mislim.. Tu postoji jos mnoooogooo toga sto se moze videti.. Zavisi od finansijske konstrukcije kao i zelje za putovanjem.. ;)

Ako ne preferiras letove i nisi zavisan od vremena, najjeftinija varijanta puta je bus koji ide iz BG-a za France, a dalje stopom. Cene smestaja ne znam tacno, osim ako ne planiras da krstaris obalom sa sve satorom. ;)

Za Maroko pitaj Slobu, ili eventualno sacekaj da se javi. :-)

Kao sto ti je rekao kokota, mozes da letis Wizzair-om iz Temisvara do Barselone i nazad po ceni od oko 70 evra (ukoliko putujes samo sa rucnim prtljagom ova cena se umanjuje za 20 evra, dakle 50 evra). Moze da ti bude problem to sto let iz Barselone za Temisvar stize u 2:50 nocu po lokalnom vremenu (1:50 po nasem).

U Barseloni postoji veliki broj hostela i cene su uglavnom oko 20-25 evra (ima i jeftinijih, naravno), zavisno od perioda godine u kom se putuje. Vecina hostela nudi sasvim pristojan smestaj i okej uslugu, naravno, ima i izuzetaka. Cesto mozes da naidjes na ponude, tako sam ja pred Novu godinu sada spavao tri noci u hostelu u centru (ime hostela je Santo Jordi Aragó) za 30 evra, dakle za 10 evra po noci, a pri tome sam rezervisao smestaj samo 4 dana ranije. U svakom slucaju, vredi procesljati veci broj hostela i naci ces nesto sto ti odgovara.

Sto se tice smestaja u Granadi i Sevilje, iako jos uvek nisam u ovim gradovima, situacija sa cenama smestaja je slicna.

Da li propustas nesto? Nemoguce je odgovoriti na ovo pitanje, u Spaniji mozes da vidis mnogo toga, tako da sigurno ces nesto propustiti, ali od necega mora da se pocne :-).

Iz Spanije do Maroka mozes trajektom ili avionom.

U Barselonu moze i iz Budimpeste:

wizair

clickair i

spanair

Ako ides u Maroko racunaj da treba da se vratis u EU.

Proslog leta sam bio u Barseloni ..sve u sopstvenoj reziji i mogu reci sledece:

Definitivno se isplati ako ide vise ljudi (od troje pa navise). Ja sam preko interneta nasao stancic u Barseloneti (blizu stare luke i Olimpijskog sela ,50m od plaze) za 1200eur 14 dana i to u sred sezone (avgust).Islo nas je troje pa nas je sve izaslo po 400eur po osobi.Video sam da ima super stanova u centru ili na olimpic port-u za 1600eur ,120 kvadrata za 8 osoba sto je smesna cifra po osobi.

Sto se puta tice ja cesto letim poslovno  tako da skupim dovoljno milja za besplatnu kartu , ali moja drugarica je letela iz Beca ili Bratislave za 100eur Ryan-air-om.

Naravno postoji i opcija autobusa i voza ali ne znam koliko se isplati i koliko si spreman da se cimas.

Sto se Barcelone tice (i okolnih primorskih mesta) nista osim reci hvale.Pored svih onih turistickih atrakcija koje svi idu da vide ima jos puno toga da se vidi i uziva...prevoz (pogotovo metro je veoma dobro organizovan tako da se moze stici iz bilo koje tacke u bilo koju tacku grada veoma brzo i bez nekih vecih problema.Jedina zamerka je sto ukoliko prelazite sa jedne linje metroa na drugu cesto prolazite kroz duge hodnike bez klimatizacije pa je ponekad zagusljivo ali su zato svi vagoni klimatizovani i rashladjeni...

Takodje sa istom kartom za metro mozete da se vozite i drugim sredstvima u ako ukupno tranje voznje ne prelazi 2 sata ;D

Jos jedno upozorenje...cuvajte stvari dzeparosi rade 24/7 ..i da niko ne zna engleski sto nekad moze da bude problem jer ima onih (mladjih) koji ne pricaju ni spanski (samo katalonski) ::crazy:

Ako planiras cs za Barcelonu to zaboravi nema sansi da nadjes smestaj, pogotovo u sezoni.

Stop takodje zaboravi, u Spaniji ne staju.

Pazi na dzeparose.Oni znaju satima da cekaju i da te proucavaju, pre nego te napadnu.

Odlican izbor gradova, obavezno Madrid ubaci.

Sto se smestaja tice, to ces vec naci po pristojnim cenema, verovatno.. Ja sam bila u stanu, tri nedelje, 120 evra nedeljno, imas svoju sobu, ostalo delis sa jos troje (sto je super, delila sam stan sa Brazilkom, Spanjolkom i Norvezaninom, sto je samo po sebi izazov ako volis da se druzis, upoznajes nove ljude, kako oni zive i td..)

Ali ono na sta se pripremi je - Barselona je uzasno skupa!! Metro, hrana, pice, ulaznice u muzeje, galerije (ne znam kakva su ti interesovanja, ali ja sam na Pikasa, Dalija i Miroa pukla pola dzeparca)... Jednom recju, tamo novac nezadrzivo curi, i to prakticno na osnovne potrebe i turisticke obilaske, ali sve to vredi videti, i strasno je da odes u jednu Barselonu, a da ne obidjes sve to.. sreca je jedino sto u barseloni ima jako puno mesta koja su na spisku 'obavezno videti' a koja su besplatna... Tipa - Motjuic sa magcnim fontanama, Tibidabo, park Citadela, park Guell, Sagrada amilia (spolja)....

Muzeji koje preporucujem - pored ovih koje sam navela, jako je zanimljiv muzej Carlija Caplina i muzej cokolade!

Put do Barselone - oko 200 evra AlItaliom, Beograd-Barselona, slazem se da su lowcost kompanije mnogo jeftinije, ali posto treba obezbediti prevoz do tih aerodroma u susednim drzavama, dodje mu otprilike na isto. A ovako sednes u Beogradu u avion, i za 5h si u Barsi, sa kratkim presedanjem u Milanu ili Rimu.

Mmmmm ta Spanija.obozavam je  :blob:

Bio sam tamo nekoliko puta i proveo dosta vremena,i opet i opet i opet i ne znam koliko puta opet bih isao.

Sto se tice tvog plana izbor je dobar svakako,Barsa je super i ima svasta da se vidi i dozivi,dva puta po 7 dana mi nije bilo dovoljno da sve to odradim kako treba.Uglavnom su vec napisali sta su neki prioriteti i to svakako nemoj propustiti.

Za Sevilju ti mogu reci da je nekako na svoj nacin lepa,bar ono sto sam ja video,ali nisam nesto mnogo,svideo mi se stari deo.

Kroz Granadu sam samo prosao i to uvece i moram priznati da je ekstra dozivljaj kako su pojedina mesta osvetljena na trgovima i silnim kruznim tokovima.

Ako bude prilike obavezno skokni malo juznije dole,recimo do Jaena,Kadiza koje sam ja propustio a cuo sam samo reci hvale za taj deo.

E sad na zalost ne mogu ti pomoci oko informacija o prevozu i smestaju jer sam ja bio sa folklorom i bilo mi je sve organizovano ali sam siguran da ces nesto naci,ipak je dosta sredjenije nego ovde kod nas recimo i ima mnogo veci izbor.

Pozdrav i lep provod ti zelim

Imas avion iz Budimpeste i za Madrid, koliko se secam 90 evra...

Jedan od mojih planova za ovo leto je takodje Spanija, s tim sto bih ja ubacio i Lisabon i Porto, molim nekog da mi kaze da li preterujem?

Preporucio bih i volonterske kampove preko VSS-a, bio sam 2007e u Francuskoj i bilo je odlicno, nadji nesto u Spaniji slicno, ustedis pare a mozes dosta da vidis i dozivis...

Jedan od mojih planova za ovo leto je takodje Spanija, s tim sto bih ja ubacio i Lisabon i Porto, molim nekog da mi kaze da li preterujem?

Zavisi od toga sa koliko novca i vremena raspolazes. I sta sve imas u planu da vidis u Spaniji. Ali ne zvuci kao neka nemoguca misija, cak stavise, vrlo ostvarljivo..

Sto se tice Madrida (ako se odlucis da odes, a ne bi h=ga trebalo propustiti) ima mnogo hostela u kojima mozes naci dvokrevetnu sobu sa zajednickim kupatilom za samo 25 evra. Isplati se ako vas je dvoje vise nego da rentiras stan, a sto se tice Barselone znam devojku koja trenutno (do kraja ove godine) cuva jedan stan u Barseloni i zivi u njemu sa 14-ogodisnjom cerkom. Ona je na CS-u i znam da je rada primiti ljude.

a sto se tice Barselone znam devojku koja trenutno (do kraja ove godine) cuva jedan stan u Barseloni i zivi u njemu sa 14-ogodisnjom cerkom. Ona je na CS-u i znam da je rada primiti ljude.

U barseloni je nemoguca misija naci smestaj preko cs-a. Tako da je ovo dragocena informacija za one koji ce ove godine u barselonu.

Поздрав људи...

Нов сам потпуно овде, али читам форум већ данима пре овог првог писања, да не бих питао нешто о чему је већ писано... ЛМ, у целој овој еуфорији око укидања виза девојци и мени је нешто пукло у глави да идемо сл. године у Шпанију на летовање... Па ме занимају сва искуства људи одавде, типа која места би препоручили, који је најјефтинији могући превоз и смештај, итд... Знам да ће многи помислити "пази будале, где је следеће лето..." али ето волео бих да имам неки оквир чисто да не живим у заблуди и да одустанем на време ако је финансијки неизводљиво...

Нисам хтео да отварам нову тему капирам да је ова скроз погодна...

Оно што сам успео да пронађем то је врло повољно од Темишвара до Барсе, неких 70ак евра повратна wizzairom. туку ко неће... Е сад јел био неко рецимо на Мајорци? Како најјефтиније стићи од Барселоне до тамо? Или не мора чак ни тамо, где бисте уопште препоручили за летовање? Да напоменем да ме Ибица не занима, више сам у трипу неких природних лепота, традиције, да видим што више таквих ствари...

Поздрав људи...

Нов сам потпуно овде, али читам форум већ данима пре овог првог писања, да не бих питао нешто о чему је већ писано... ЛМ, у целој овој еуфорији око укидања виза девојци и мени је нешто пукло у глави да идемо сл. године у Шпанију на летовање... Па ме занимају сва искуства људи одавде, типа која места би препоручили, који је најјефтинији могући превоз и смештај, итд... Знам да ће многи помислити "пази будале, где је следеће лето..." али ето волео бих да имам неки оквир чисто да не живим у заблуди и да одустанем на време ако је финансијки неизводљиво...

Нисам хтео да отварам нову тему капирам да је ова скроз погодна...

Оно што сам успео да пронађем то је врло повољно од Темишвара до Барсе, неких 70ак евра повратна wizzairom. туку ко неће... Е сад јел био неко рецимо на Мајорци? Како најјефтиније стићи од Барселоне до тамо? Или не мора чак ни тамо, где бисте уопште препоручили за летовање? Да напоменем да ме Ибица не занима, више сам у трипу неких природних лепота, традиције, да видим што више таквих ствари...

dobrodosao :)

nikada nije rano zapoceti planiranje putovanja :) sto pre pocenes vece su sanse da prodjes jeftino :)

do barselone svakako avionom - e sad da li ce biti iz budimpeste ili temisvara ili ce kojim slucajem neko otvoriti liniju beograd - barselona (nadam se da hoce jer nema direktnih letova za spaniju iz bga) to je pitanje. Leti su cene najvise tako da moras stalno pratiti i cekati neku akciju :)

Za majorku iz barselone leti vueling mada cene nisu bas najbolje i ryanair koji leti od aerodroma koji je malo udaljen od barselone (REUS) ali su cene dosta nize i ryanair ima mnogo cesce promocije tako da mozes ponekad kupiti kartu bukvalno za par evra.

Ja sam u barsi bio prosle godine u julu i 5-6 dana u mestu sant feliu de guixols - lepo malo i mirno mesto na obali.

E sad za ostala mesta mora neko drugi da ti pomogne ja nisam isao dalje od katalonije :)

Да напоменем да ме Ибица не занима, више сам у трипу неких природних лепота, традиције, да видим што више таквих ствари...

Pa onda ponovo razmisli da li ti zaista zelis da ides u neko spansko letovaliste, ja bih ti pre preporucio da napravis turu po spanskim gradovima. Cela poenta letovanja na spanskoj obali je nocni provod, od (ne)kulturnih znamenitosti ces videti samo pijane engleske i nemacke tinejdzere, a od prirodnih lepota poneku svedjanku. Sto se tice plaza i okoline, bices malo razocaran ako si navikao na jadran ili grcko primorje, spansko primorje je mnogo vise urbanizovano, beton, soliteri...Ako bas ne mozes da zamislis letovanje bez plaze, ja bih ti preporucio Tossu de Mar, fino mestasce na 100 km od Barcelone koju je jos donekle zaobisao masovni turizam.

Cela poenta letovanja na spanskoj obali je nocni provod, od (ne)kulturnih znamenitosti ces videti samo pijane engleske i nemacke tinejdzere,

ovoga manje vise sada ima svuda - imaju bukvalno letovalista rezervisana samo za njih od koji svi ostali beze glavom bez obzira tako da treba paziti pri izboru destinacije ;)

a od prirodnih lepota poneku svedjanku.

:LOLLL:

Za majorku iz barselone leti vueling mada cene nisu bas najbolje i ryanair koji leti od aerodroma koji je malo udaljen od barselone (REUS) ali su cene dosta nize i ryanair ima mnogo cesce promocije tako da mozes ponekad kupiti kartu bukvalno za par evra.

Хвала на добродошлици! Погледао сам тај "vueling", превише је пара за моје услове, колико видим нема лета испод 60е у једном правцу, док је "ryanair" са тог РЕУС аеродрома скроз прихватљив... Још ме само интересује каква је повезаност између тог Терминала 2 до ког се лети из Темишвара и РЕУС аеродрома који је колико видим неких 70ак км од Барсе, и да ли можда знаш колико би отприлике коштао превоз?

И још једна ствар која ме занима а тиче се уопште лоукост летова... Ако ја нпр неких 6-7 месеци унапред резервишем карту за тај и тај датум по тој и тој цени, јер могуће да је они накнадно промене, тј. повећају, иако сам ја већ уплатио?

Pa onda ponovo razmisli da li ti zaista zelis da ides u neko spansko letovaliste, ja bih ti pre preporucio da napravis turu po spanskim gradovima. Cela poenta letovanja na spanskoj obali je nocni provod, od (ne)kulturnih znamenitosti ces videti samo pijane engleske i nemacke tinejdzere, a od prirodnih lepota poneku svedjanku. Sto se tice plaza i okoline, bices malo razocaran ako si navikao na jadran ili grcko primorje, spansko primorje je mnogo vise urbanizovano, beton, soliteri...Ako bas ne mozes da zamislis letovanje bez plaze, ja bih ti preporucio Tossu de Mar, fino mestasce na 100 km od Barcelone koju je jos donekle zaobisao masovni turizam.

Размишљао сам и о неком "еуротрипу" :), значи без летовалишта, али онда ценим да ми не би остало пара после ни за Пефкохори :) а ја какав сам, на море МОРАМ да одем, тако да је нека идеја била да се стигне до Барсе као неке базе, ту проведе пар дана у обиласку свега вредног, ако лети није ПРЕТОПЛО па да не може да се функционише (причам о 2. половини јула), па да се оданде нађе нека јефтина варијанта за превоз и смештај или у неком готивном летовалишту које није претрпано пијаним монголоидним Енглезима, а има тог неког правог Медитеранског шмека, или да се оде на Мајорку у неко мирније месташце са лепом плажом а колима да се обиђе острво, како сам већ у Грчкој навикао да радим (Тасос, Ситонија)... Можда све ово звучи утопијски, али у крајњу руку зато сам и дошао овде да чујем од људи који су пропутовали све и свашта да ли је изводљиво.

barsa je leti bolja od bga u svakom slucaju :) ja sam bio krajem jula i nije bilo strasno - tj bilo je prihvatljivo toplo :)

ovde imas informacije za REUS - http://www.reus-airport.net/transports.htm

sto se tice promene cene karte - znaci kad kupis kartu nikako se ne moze desiti da ti traze jos para!! to ne postoji kao opcija - najgore sto moze da ti se desi je da ti otkazu let ali ti tada (bar mislim) vracaju pare......

Ja bih ti preporucio jos Vueling.com iz Budimpeste. Sto se tice Katalonije,nikako nemoj da propustis The Monastery of Montserrat,ne zaboravna voznja vozom,planinskim vozom,do vrha planine na kome se ovaj Manastir (citaj kompleks) nalazi. Odatle imas jos jedan voz (funicular) koji te vozi do vrha planine,koji ima par jako dobrih tracking staza. Za mene je to bilo ne zaboravno iskustvo... Sve informacije potrazi na internetu,ali najbolje ti je da odes u metro stanicu na plaza espana,tamo imas standove od Manastira i ljude koji ce ti sve lepo objasniti. Najbolje ti je da kupis kompletan set karata,jer ce te tako izaci najjeftinije.

Evo, ja da dam par opstih saveta vezanih za Barselonu, posto sam se nedavno vratila... :blob:

Karta za jednu voznju metroom kosta 1.6 eura, i moze se koristiti i za ostala prevozna sredstva u toku 1h15min. Ako ostajete malo duze u Barseloni, preporucujem da uzmete kartu za vise voznji, mnogo je povoljnije.

Sto se muzeja tice, na bilo kom standu za turisticke informacije (ima ih na La Ramblas i Placa Espanya, sigurno i na drugim mestima, ali ja sam ih ovde primetila) pitajte za Barcelona Art karticu, ili tako nesto, kosta 22eura i vazi sa 6 najboljih muzeja u Barseloni.

Ako se udaljite od La Ramble i Gotske cetvrti, mislim da mozete naci prilicno pristojne cene hrane i pica. Recimo u Ryan's Bar je do 19h pivo 1euro!  pijjj MIslim da je bar blizu metro stanice Hospital Clinique, a mozete i na netu proveriti gde je tacno. Hrana u restoranima i barovima je malo skuplja, ali je zato po super marketima prilicno jeftina. Ja sam recimo za dve nedelje potrosila oko 200 eura, a imala sam srece da ovaj put nisam morala da vodim previse  racuna o novcu, kad mi se jelo, jela sam, kad mi se pilo, pila sam...  :eat:

Ocekujte uzasnu, uzasnu guzvu u najpopularnijim turistickim oblastima.  ::crazy:  :maddd:

Nadam se da ce ovo nekome koristiti.  :mah:

u gradovima u spaniji koji nisu na moru preko leta je uzasno toplo (Sevilja, Madrid...).. prelepi gradovi, ali bas neizdrzivo toplo. sto se letovalista tice stvarno su grozna, osim za tinejdzere zeljne provoda. hrvatski hitovi u ljoretu itd. tenerife i palma nisu nista posebno... obicna turisticka mesta. tako da, na kraju ne znam sta da ti predlozim :) u svakom sl, barselona je super, a ako se tamo skontas sa nekim lokalcima valjda oni znaju koje su plaze ok, gde nije guzva itd

Rezervisala sam smesataj u Calelli i avion do Barcelone terminal 2. Interesuje me kako da najoptimalnije (brzo jeftino i sigurno) stignem do Barcelone i kasnije do Calelle.

Kad ides u Calellu, i ja idem u junu?

Inace imas iz Barcelone voz direktno do Calelle dosta cesto,ja sam poslednji put isao pre 2 god.

A od Aerodroma do grada ne bih znao ali cenim da nije problem,i meni bi ta informacija dobro dosla.

znam za taj voz iz Barse do Calelle, zato sam je i izabrala. Inace u Calellu idem u junu. Kakva je plaza i temperatura mora sredinom juna?