Posted September 24, 2012 Pozdrav svima!Za koji dan prvi put idem na Uvac,pa me interesuje koliko je iznajmljivanje camca?Hvala unapred... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2016 Ljudi, planiram jednu zanimljivu akciju, pa mi treba nekoliko saveta. Planiram ove godine godine da spojim Lovefest u Vrnjačkoj banji i Lake fest u Nikšiću. S obzirom da se prvi završava u nedelju 7. a sledeći počinje u četvrtak 11. moram negde da ubijem tih par dana, izbor je pao na Uvac i okolinu. Planiram da se vratim vozom od Vrnjačke banje do Kraljeva, pa da stopiram dalje. Da li mi je bolje da stopiram ka Ivanjici i Sjenici ili ka Guči i Požegi, pa da odatle nastavljam ka Novoj Varoši? Planiram da kampujem, video sam da postoji kamp u selu Akmačići, da li ga je neko posetio i ima nekakva iskustva sa njim? Ili sa bilo kakvim kampovanjem u okolini? Da li može biti problema, ako se šator postavi bilo gde? Odatle planiram ka Prijepolju ili eventualno Priboju pa dalje ka CG vozom. Imam već spreman Srbija fleksi, mada se nadam da neću morati da potrošim dan vožnje za taj deo. Da li mogu u Srbiji da kupim kartu za deonicu kroz Crnu Goru? Hvala svima unapred na bilo kakvoj pomoći. I ako je neko voljan, može da mi se pridruži na bilo kom delu puta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2018 Sa Markovoj livade koja se nalazi na obali Uvca, najbliže Sjenici je moguće krstariti čamcem. Plovidba traje oko 80-90 minuta: obilazak meandara, posmatranje gnezda beloglavog supa i obilazak Ledene pećine. Ledena pećina je izazovna, prilazi joj se sa obale, staza kroz pećinu je duga oko 800m i nije osvetljena (od vodiča se dobijaju baterijske lampe). Individualne karte koštaju oko 1200dinara dok je znatno jeftinije ukoliko dolazite najavljeno i u grupi. Plovidba gumenim čamcima je zabranjena za turističke obilaske. Niko vam neće braniti da sopstvenim čamcem plovite do milje volje. Do Markove livade se iz pravca Ivanjice dolazi tako što se skrene sa glavnog puta oko 10-tak km ispred Sjenice. Postoji i znak ali nije saobraćajni već je obična info tabla koja nije uočljiva. Dakle, pored puta se nalazi pečurka-suncobran sa klupama za odmor. Treba skrenuto desno i uzbrdo. Nakon par kolometara ćete se naći na brdu iznad pomenute livade. Prvi polasci čamaca se ne odvijaju pre 10h. Postoji mogućnast da se iskrcate nakon obilaska Ledene pećine u neposrednoj blizini vidikovca Molitva. Tačnije, ispod njega. Uspon do Molitve je veoma strm ali nije opasan. U tom slučaju natrag do Markove livade, tj.parkiranog auta ćete stazom koja mahom ide nizbrdo, prati Uvac i nemoguće je da se izgubite. Vidikovac Molitva se nalazi na privatnom imanju Bajra Muhovića. On je ljubazan gorštak, ali ako ne poštujete pravila uljudnog ponašanja i ne poštujete njega kao vlasnika poseda, on vam može uskratiti gostoprimstvo. Bajro je dragocen sagovornik, ljudina starog kova i domaćin koji rado prima turiste u svoju avliju. Sjenica je mali grad sa veoma ljubaznim stanovništvom. Centar je lepo uredjen i ima nekoliko kafića, roštilj i poslastičarnicu. Kolači su za svaku preporuku. Ukoiko neko želi prvo do vidikovca Molitva, prilazi mu se na sledeći način: ako dodjete do malopre opisanog odmorišta na prkingu, to će značiti da je skretanje sa puta Ivanjica Sjenica za Molitvu na 1-2km iza vas. Vratite se ka Ivanjici i tek ćete tada zapaziti neupadljivu žuto zelenu tablu za vidikovac (to nije zaobraćajni znak-putokaz). Odatle se ide zemljanim putem oko 20-30 minuta. Put je pogodan za sve tipove vozila ukoliko nema kiše ili snega. Može se i peške. Imajte u vodu da oblast oko Sjenice nije turistška zona u da je stanovništvu ograničena izgradnja bilo kakve turističke infrastrukture. To otežava pronalaženje ove destinacije ali je i čini autentičnom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2021 (edited) Pozdrav svima, Interesuje me kojim putem najbolje od Novog Sada do Uvca, konkretno Komarana, gde nam je smeštaj Vila Medo. Kakav je taj kraj sada sa snegom, lanci? Sam gazda smeštaja mi je preporučio da idem preko Zlatibora jer je bolji put, mada već tamo kad zađem jel šta asfaltirano ka Komaranima? Idem sa P508 pa da znam šta da očekujem. Takođe me interesuje šta obići u zimskom periodu u tom kraju, i šta okusiti, kod koga? Jagnjetina me interesuje, pite, sir, kajmak i sve što ide uz to Koje radnje/mesare preporučujete za kupovinu svežeg mesa za roštilj? Hvala puno na odgovorima Edited February 5, 2021 by LazarNS Edit Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2021 Uvek mozete da proguglate planinarske domove pa da se pridruzite turi. Tako ja najcesce prespavam kad idem u nepoznato Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites