Followers 0

London

117 posts in this topic

Eh, da je samo tube... UK je najnadziranija zemlja na svetu, kamere su skoro svuda u Londonu, a svaka "pristojna" zgrada ima svoj CCTV koji stanari ugradjuju po svom nahodjenju.

Dosta ok kurs za promenu para [mada ja uglavnom menjam funte za strane valute :)] je i Post Office. I ne naplacuju proviziju.

Sto se tice skotskih/severnoirskih funti, nisam imao nikad problema, ali ako ti se vec desi da imas - udji u bilo koju banku i zameni za one izdate od Bank of England.

U pošti su meni nudili 76 funti za 100 evra pre par dana !! To je nevidjena pljačka.

U jednjoj menjacnici u Oxford street-u 70 funti !

Najbolje sto sam nasao je, verovali ili ne, Western Union 81 funta za 100 evra.

Dakle obavezno menjajte u beogradu.

Sta po vama ne treba propustiti ako se ide u London?

Kakva su vam iskustva za odlazak u unutrasnjost(konkretno mene zanima Liverpool). Voz ili Bus? Gde kupiti kartu?

Jel' je bio neko od vas u Baker street 221b(Sharlock Holmes),kako vam se svidelo?

Hm, pa to zavisi od tvojih interesovanja a i od toga koliko imaš vremena. Izbor je veliki, gomila stvari ne košta ništa, ovde možeš da dobiješ neke ideje www.londonforfree.net .

Low-cost karte za voz i bus do Liverpoola možeš da nađeš na www.megabus.co.uk. Može da se nađe i za 5 funti povratna, ako kupiš dovoljno rano. Kupuje se on-line. Voz stiže dva put brže od busa, za oko 2,5 h.

U 221b Baker Street, nisam bila  :)

Ja sam radio u baker str, i nishta bitno nechesh videti tu, mada malo dalje odatle je muzej voshtanih figura, kao i oxford i regent str.

U londonu u prve 2 zone nikad nisam imao problema, mada u 3 ima raznih situacija.

Shta videti zavisi od senzibiliteta, slobodno se izgubi u metrou i idi do neke 5 zone recimo jugozapad da vidish predivne viktorijanske kuche, u lokalnom pubu probaj fish and chips, shoreditch izadji, ili walk about na shepard bushu nedeljom, city i dokland obavezno da vidish nebodere. Izblej na temzi. Ja sam ziveo 5 meseci u Londonu i opet bih kada bih imao priliku.

Oko putovanja, bus je dosta jeftiniji, voz brzi. Ja sam uglavnom putovao ili svojim kolima a nekad i avionom jer cena karte mu dodje nekad na isto (Ovo jee bilo za Edinburg).

Oxford street i Regent street (mada je tamo mučno zbog gužvi), Covent Garden, Carnaby street... Westfield shopping centar u Shepherd's Bushu...

tema nije dugo bila aktivna,pa da se malo obnovi , kako je malev propao tako nam je i ryan došao u Budimpeštu,našao sam 2 povratne karte za 60 eura ;D pa da i ja svratim do Londona, čitao sam dosta po forumima i našao sam sa Stansteda  bus za 34 funte (vlak je 59 funti),što mislite koliko vremena treba da se pokupi prtljaga i prođe imigracijska s obzirom da avion slijeće u 22.10 ? jer imaju busevi u 23.05 i 23.35 - jer ako idem na ove kasnije buseve ne znam kako vozi tube i DLR do hostela

čitao sam dosta o oysteru i onaj pay as you go mi je nekako najprihvatljiviji (puna 4 dana u Londonu ),ali samo da provjerim jesam ja to dobro shvatio, to se nadoplaćuje na automatima,jelda ? i zanima me je li moguće da 2 osobe koriste jedan oyster,tj da se duplo štanca ( npr.tu u Zg se može kupiti i 10 bus karta na jednu karticu )

i zadnje pitanje malo off topic avion slijeće u Budimpeštu u 12,pretpostavljam da nema nikakve šanse stići na vlak u 13.19 za Zagreb?naravno sljedeći je tek sutradan (ipak se ne može sve savršeno poklapat  :bang: )

sorry ako se negdje ponavljam,nisam u searchu našao ništa vezano uz ovo,unaprijed hvala

Skup ti taj autobus, rekao bih. Pogledaj na http://www.easybus.co.uk/ cene za prevoz sa Stansteda, čini mi se da je dosta jeftinije.

Za svaki slučaj, ne bih kupovao kartu za bus u 23:05. Mislim da tube nećeš uhvatiti dok dođeš do centra, čak i da ideš sa tim, tako da bolje ne rizikuj, povremeno ume da se zagužva kod prtljaga i na imigracionoj. Gde ti je hostel?

Oyster može koristiti samo jedna osoba, ne možeš da kucaš dve karte na jedan. Ali ga obavezno uzmite. Mislim da je 3 (ili je sad 5) funti kartica, s tim što ako im vratite karticu na odlasku, vraćaju vam i te funte. Ono što ostane na kartici verovatno ne vraćaju, tako da pazite koliko dopunjujete :) Dopunjuje se na automatima, ima ih na svakoj stanici. Može karticom ili kešom. Ne možeš ga dopuniti na autobuskim stanicama, samo kod podzemne.

I da se ne ispalite kao ja kod dopune, čitajte šta piše na ekranu! Ja sam ubacio pare, prislonio odmah nakon toga karticu uz ekran da urade dopunu, i onda otišao. A retardi su napravili sistem tako da ubaciš pare, onda moraš da sačekaš sekund da ti napišu da prisloniš karticu, pa je onda dopune. Ako ubaciš pare i odmah nakon toga prisloniš karticu uz ekran, neće ti dopuniti karticu, nego napisati da skloniš karticu od ekrana, a onda ponovo da je primakneš :? Naravno, ja sam samo primetio da se promenila poruka, skontao dopunjena kartica, ode deset funti...

Da ti ja odgovorim za vlak F1-Nyugati. Vlak (voz) imaš vrlo često te ako avion ne kasn, a imaš samo ručni prtljag, budi prvi na izlasku iz letilice i brzo do ž.s. Teoretski možeš da stigneš ako si brz.

Sad vidim da Maestral polazi sa Deli p.u. u 13:11, tako da bi morao sa Nyugati p.u. do Deli p.u. metroom, tako da su ti šanse stvarno male.

Druga varijanta ti je busom sa F1 do Kobanye te metroom do Deak Ferenc trga pa drugim metroom do Deli p.u.

chivitli,pedjalon,hvala za ekspresne odgovore,za buseve sam gledao na ovoj stranici (easybus),s njima bi ispalo 33.96, na www.nationalexpress.com je 34 funte,ti večernji busevi su očito svagdje skupi,razlike nema,jedino što nat.exp dolazi na Liverpool street station,a ovaj prvi u Baker street blizu Piccadillya

hostel još nisam rezervirao,planiram to noćas ,the great eastern je doduše malo dalje od grada,ali je jeftiniji i ima super feedbackove ,druga opcija bi bio smart russel square ( o njemu je već bilo na temi )

sad ovisi koji bi hostel uzeo,prema tome bi kupio karte za buseve

više se ni ne nadam tom maestralu jer je previše presjedanja metroom,šteta što su ukinuli onaj voz ( vlak  ;D ,ovo me baš nasmijalo ) za Veneciju,taj je bio kretao u 17 s Keletija ako se dobro sjećam,mislim da ću kombinirati nešto s Nagykaniszom i lokalnim vlakovima

Caooo :)))

Imam devetnaest godina i otisla bih u London bar na 3 dana. Koliko bi to kostalo? hmmm...

Gledala sam preko agencija ali je veoma skupo. HeLp!

Imam devetnaest godina i otisla bih u London bar na 3 dana. Koliko bi to kostalo? hmmm...

Evo jedne grube računice budžet varijante bez restorana i šopinga:

Avion: Pogledaj WizzAir iz Beograda (ako imaš povoljnu varijantu do Budimpešte, onda pogledaj i Ryanair)

Transport od/do aerodroma: 2 x 15 e (ako slećeš na Heathrow onda puno manje)

Hostel sa doručkom: 3 x 20 e

Javni prevoz (Zone 1 i 2): 3 x 10 e

Hrana: Zavisi koliko jedeš:) i na koji način želiš da se hraniš. Najpovoljnije je da u nekom marketu (Asda, Tesco, Iceland...) kupiš gotova jela i pripremiš ih u hostelu. Tri dana nije puno i neće ti ništa faliti - 3 x 15 e

90% atrakcija je besplatno (npr od svih muzeja samo se Madame Tussauds plaća).

Evo jedne grube računice budžet varijante bez restorana i šopinga:

Avion: Pogledaj WizzAir iz Beograda (ako imaš povoljnu varijantu do Budimpešte, onda pogledaj i Ryanair)

Transport od/do aerodroma: 2 x 15 e (ako slećeš na Heathrow onda puno manje)

Hostel sa doručkom: 3 x 20 e

Javni prevoz (Zone 1 i 2): 3 x 10 e

Hrana: Zavisi koliko jedeš:) i na koji način želiš da se hraniš. Najpovoljnije je da u nekom marketu (Asda, Tesco, Iceland...) kupiš gotova jela i pripremiš ih u hostelu. Tri dana nije puno i neće ti ništa faliti - 3 x 15 e

90% atrakcija je besplatno (npr od svih muzeja samo se Madame Tussauds plaća).

Hvala na odgovoru! :) Odlucila sam se za hotel, zbog toga sto idem sama... Da li je ok da idem sama? Mislim kakvi su ljudi, sta bi trebalo da izbegavam (neke delove grada...) Svaki savet mi je dobrodosao! <3 PoZzzzzzZ    :mah:

I viza je prilicna stavka u budzetu. A sto se hotela tice, slobodno odaberi neki hostel, ja sam bila god dana starija od tebe kada sam provela 7 dana sama u Londonu. Nisam dozivela nijednu neprijatnost :)

I viza je prilicna stavka u budzetu. A sto se hotela tice, slobodno odaberi neki hostel, ja sam bila god dana starija od tebe kada sam provela 7 dana sama u Londonu. Nisam dozivela nijednu neprijatnost :)

:) Nice

Imam zelju da odem na nekoliko dana u London pa me interesuje koji je najjeftiniji nacin stici do tamo? Low cost kompanije pretpostavljam ali nisam nikad isao sa njima pa sam malo nesiguran u tom pogledu :)

Video sam da Wizz ide iz Beograda do Lutona (ako sam dobro zapamtio), pa me interesuje zna li neko jel to dobra kombinacija, je li Luton daleko od centra Londona?

Postoji li neki sajt za pretragu letova? Negde gde mogu da nadjem sto povoljniji let do tamo?

Hvala unapred

Ja sam skoro gledao, cena vize je oko 100 e !  :psuje: Razumem da traje 6 meseci i da se moze iskoristiti za vise ulazaka, ali meni treba samo jedan ulaz i boravak od 7 dana najvise, a to mislim da nije vredno za tako nesto dati toliki novac.

Siempre, najpovoljnije ti je da ides Wizz-om do Lutona, a od Lutona hvatas easybus, za easybus rezervisi kartu preko neta posto cene mogu dosta da variraju u zavisnosti od polaska, i od toga kad rezervises... i da naravno, napravi vremesnku razliku izmedju dolaska aviona i autobusa, najmanje dva sata...

Prilikom dolaska na aerodrom Luton, moraces da popunis neki papiric sa raznim podacima.... izmedju ostalog i adresu, telefon i ostalo vezano za kontakt osobe koja ti je dala garantno pismo, tako da to imaj obavezno kod sebe! Inace mozes da se opeces :)

Nas balkance njihovi carinici nazalost umeju dosta da dave... iz mog iskustva britanci bliskoistocnog porekla (arapskog i sl.) cesto najvise drndaju, i to ume da bude neprijatno... dok kod oridjinale britanaca to najcesce ide glatko...