Posted October 15, 2022 Da li ima je neko zainteresovan za putovanje u Argentinu i Chile (obilazak i Patagonije) u januaru ili februaru? Jel ima neko ko je skoro putovao u te zemlje? Poslednje informacije su da su te zemlje otvorene, samo PCR test? Generalno, svaki predlog, savet je dobrodosao! :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 15, 2022 20 minutes ago, Sneza003 said: Da li ima je neko zainteresovan za putovanje u Argentinu i Chile (obilazak i Patagonije) u januaru ili februaru? Jel ima neko ko je skoro putovao u te zemlje? Poslednje informacije su da su te zemlje otvorene, samo PCR test? Generalno, svaki predlog, savet je dobrodosao! snezo idem u chile i argentinu krajem januara, pocetkom februara.....vec su mi kupljene karte...bio sam tamo i ranije, samo nisam bio u santiagu...eto, pa se javi ako ti treba neki info, a mozemo negde i da se poklopimo....ja letim turkishem iz bga, do buenos airesa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 15, 2022 Zdravo Bam Bam! Blago tebi jer vidim karte su kupljene i sad samo odbrojavas do putovanja. ta opcija preko Turkisa je najbolja opcija .. to sam shvatila... sve opcije preko Centralne ili Zapadne Evrope, sve ukljucuju po dva presedanja, tako da njih sam otpisala.. Ja tek trazim drustvo za takav put.. ali ako budem uspela da se organizujem, javljam se. Koje su najpovoljnije lokalne avio kompanije u tom delu jer su velike razdaljine u pitanju pa mora avionom da se prelazi? Na primer od Buenos Airesa do El Califate.. Mozda tu mozes da mi pomognes? I ako si vec bio tamo, da li je realno moguce obici Argentinu i Cile za mesec dana? Recimo 3 dana Buenos Aires, 8 do 10 dana Patagonija, ( ukljucujuci i Ognjenu zemlju) onda prelazak u Cile i obilazak Patagonije iz tog dela, pa nekoliko dana u Atakacama pustinji, i za kraj nekoliko dana Santjago? Jel ovo zvuci mnogo ambiciozno? Mozda sam nesto izostavila a treba da se nadje na ovom spisku? Za pocetak, bas bi mi pomogao oko ovih avio kompanija. Unapred hvala na svim informacijama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 15, 2022 u}U Argentini se primaju i menjanju ISKLJUCIVO nove novcanice od 100 dolara, sa velikom glavom (cara grande, kako kazu) i sa plavom trakom. Ostale novcanice ili ne prihvataju ili se dobija manji kurs. To, naravno, ne vazi za placanje taksija na aerodromu, ali kod "obicnih" ljudi, nova novcanica od 100 dolara je jedino sto zele da vide. Takodje, WU funkcionise besprekorno i, iz nekog razloga, koriste blue rate pa vam je i to opcija za menjanje para. Oko letova - jeste da Aerolineas Argentinas ima najrazgranatiju mrezu letova, ali ima i dva low costera koji lete do turistickih destinacija: FlyBondi y JetSmart. Iz Evrope su obicno najpovoljniji letovi Air France ili KLM-a, iz Pariza/Amsterdama se leti oko 13 sati. Za Buenos Aires ti je dovoljno 3-4 dana da se obiđe ono najvažnije i jedno mesec dana da uživaš u šetnjama, otkrivanju skrivenih dragulja u svakom delu grada, restoranima i noćnom životu u Palermu. Za Puerto Iguazu ti nije potrebna agencija, možeš sam da kupiš aviokartu (ili kartu dugolinijski autobus ako si za takvu avanturu - vrlo udobna varijanta, sa sedištima koja se obaraju u horizontalni položaj, sa obrocima i stjuardesama). Smeštaja ima bezbroj, prevoza do nacionalnog parka takođe. Lako se nađe i prevoz do brazilske strane vodopoda. Patagonija je druga priča. Teritorija je ogromna, a nacionalni parkovi su raštrkani i problem je naći transport između tih tačaka. Turizam je glavna privredna grana, sve je fantastično organizovano, čak i Argentinci koriste usluge agencija. U Patagoniji je must-see glecer Perito Moreno, za to i okolinu (drugi gleceri, El Chalten) je dovoljno 4 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 16, 2022 20 hours ago, Sneza003 said: I ako si vec bio tamo, da li je realno moguce obici Argentinu i Cile za mesec dana? Recimo 3 dana Buenos Aires, 8 do 10 dana Patagonija, ( ukljucujuci i Ognjenu zemlju) onda prelazak u Cile i obilazak Patagonije iz tog dela, pa nekoliko dana u Atakacama pustinji, i za kraj nekoliko dana Santjago? Jel ovo zvuci mnogo ambiciozno? Mozda sam nesto izostavila a treba da se nadje na ovom spisku?. To ti je poprilično vremenski ambiciozan plan. Ako po svaku cenu hoćeš i Santjago i Buenos Aires i Atakamu i Patagoniju, ja ti savetujem da preskočiš Ušuaju tj. Ognjenu zemlju. Kupi kartu do BA, a povratnu iz Santjaga. Ili obrnuto. U Patagoniji leti do Punta Arenasa. I nemoj da ideš severnije od El Čaltena. Na tom potezu imaš nekoliko zanimljivih stvari: Ficroj NP, Tores del Paine NP, Perito Moreno, Ostrvo Magdalena. Ja se sećam da smo na poslednjem putu u Patagoniji izgubili 2 dana u putu između Punta Arenasa i El Čaltena. Ogromna su to prostranstva. a onda baci pogled gde ti je Ušuaja u odnosu na taj deo. Iz tog dela Patagonije leti za Santjago, pa odatle napravi izlet za Atakamu. Na taj način možda i uspeš sve da uguraš u mesec dana. Ja sam na svom sajtu pisala o većini ovih mesta pa ako te interesuje kako sve to potencijalno izgleda, baci pogled. Taj praktični deo oko organizacije na žalost (i ujedno moju sreću 😆 ) obično ne pominjem detaljno u postovima, ali provuče se po koja korisna informacija. Argentina: https://marica.org/?cat=14 Čile: https://marica.org/?cat=15 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 16, 2022 22 hours ago, Sneza003 said: Zdravo Bam Bam! Blago tebi jer vidim karte su kupljene i sad samo odbrojavas do putovanja. ta opcija preko Turkisa je najbolja opcija .. to sam shvatila... sve opcije preko Centralne ili Zapadne Evrope, sve ukljucuju po dva presedanja, tako da njih sam otpisala.. Ja tek trazim drustvo za takav put.. ali ako budem uspela da se organizujem, javljam se. Koje su najpovoljnije lokalne avio kompanije u tom delu jer su velike razdaljine u pitanju pa mora avionom da se prelazi? Na primer od Buenos Airesa do El Califate.. Mozda tu mozes da mi pomognes? I ako si vec bio tamo, da li je realno moguce obici Argentinu i Cile za mesec dana? Recimo 3 dana Buenos Aires, 8 do 10 dana Patagonija, ( ukljucujuci i Ognjenu zemlju) onda prelazak u Cile i obilazak Patagonije iz tog dela, pa nekoliko dana u Atakacama pustinji, i za kraj nekoliko dana Santjago? Jel ovo zvuci mnogo ambiciozno? Mozda sam nesto izostavila a treba da se nadje na ovom spisku? Za pocetak, bas bi mi pomogao oko ovih avio kompanija. Unapred hvala na svim informacijama. snezo, marica je vec dala par tema gde se bas puno pisalo o tim destinaijama, evo jos jedne, ova je i prilicno sveza , pogotovu stranice 3,4 i 5.....pa cisto da se ne ponavljamo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 16, 2022 (edited) sto se tice avio kompanija u lokalu, ima ta sky airline, to je cileanska, takodje jet smart, a tu je uvek i latam....od buenos airesa do santiaga sam kupio kartu preko aerolineas argentinas, to je agrentinska low cost, medjutim koliko sam uspeo da vidim, jedino kod njih se ne naplacuje onaj rucni prtljag koji se unosi u kabinu, tako da takve stvari uvek trea gledati, jer, prtljag jaako povecava cenu karte.....bukvalno naplacuju sve, i regularne aviokompanije, i low cost.....jedino je dz onaj mali ruksacic do 8kg.....ostalo deru ( sem aerolineas argentinas)...... najbolje ti je da odes na skyscanner.net i trazis lepo od datuma do datuma, tu ce ti uvek izbaciti najnize cene.... inace, sto se cilea tice, moj ljubimac je valparaiso....i na severu grad iquique.....i ceo taj region oko grada calama i san pedro de atacama......nisam bio u santiagu, kao sto rekoh, sad cu :)..... inace, licno bih uvek radije birao sever chilea nego jug, ako bih morao da se odlucim za jedno od to dvoje... jednostavno ne volim hladno heheh...a bio sam svuda po jugu, i do ostrva magdalena i perito moreno i punta arenas i ushuaia, puerto montt , chacabuco, laguna san rafael ( tu isto ima prelep glecer)....po meni je najlepsa priroda oko chacabuco-a, tu ima nacionalni park Quelaut, fantasticno... sve je zeleno, sume, vodopadi itd..... Edited October 16, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 17, 2022 A kakva su vam generalno iskustva sa agencijama tipa Kiwi, BravoFly, MyTrip, Trip.com i slicni na koje upucuje skyscanner kao najeftinije opcije za karte? Ja sam 99% svojih putovanja bukirao direkt preko agencije i tu nema problema uglavnom. Jedan jedini put kad sam koristio usluge agencija tog tipa sam imao vise srece nego pameti i nekako zavrsio u biznis klasi Ali, sve vise citajuci iskustva putnika, deluje mi da te agencije treba zaobilaziti, al kad na skyscanneru iskoci da preko njih bude i 50% jeftinija karta, bas covek ne zna sta da radi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 17, 2022 31 minutes ago, nikod23 said: A kakva su vam generalno iskustva sa agencijama tipa Kiwi, BravoFly, MyTrip, Trip.com i slicni na koje upucuje skyscanner kao najeftinije opcije za karte? Ja sam 99% svojih putovanja bukirao direkt preko agencije i tu nema problema uglavnom. Jedan jedini put kad sam koristio usluge agencija tog tipa sam imao vise srece nego pameti i nekako zavrsio u biznis klasi Ali, sve vise citajuci iskustva putnika, deluje mi da te agencije treba zaobilaziti, al kad na skyscanneru iskoci da preko njih bude i 50% jeftinija karta, bas covek ne zna sta da radi ja sa trip.com i mytrip imam dobra iskustva, sa bravofly uzasna, a preko kiwija nista nisam uzimao...sve avio karte za daleke destinacije uzimam direkt kod avio kompanije, jer u 80% slucajeva se nesto desi, mora neka promena...e tad je veliki problem ako je uzeto preko agencije...za ove evropske destinacije uzimam preko online agencija, jer je mala kinta u pitanju pa se ne stresiram ako propadne...konkretno sad za juznu ameriku sam unutrasnje letove uzimao direkt preko aviokompanija, jer sve agencije su trazile po 80evra za dodatni prtljag, tako da mi je ispadalo jeftinije da uzmem direkt kod aviokompanije, jer je kod njih prtljag jeftiniji, tipa izmedju 30 i 40 evra..jedino sam za jednu kartu, latam-ov let je u pitanju, nasao da booking.com naplacuje 15 evra za prtljag, dok je kompanija trazila 40....e sad, nisam siguran da li su to stanradne cene za prtljag kod booking.com ili je za svaki let razlicito...ali ova cena za 20kg prtljaga je bila odlicna.... inace, za juznu ameriku sam uzeo karte preko turkisha direkt, jos za vreme korone kad su bile jeftine, i super sam prosao...jer su u medjuvremenu promenili datum poletanja za jedan leg, i dozvolili mi da online promenim celu kartu za dz, 5 letova...tako da sam ne samo promenio malo datume, kako mi sad vise odgovara, nego sam promenio i polazni i povratni krajnji aerodrom, koji je na originalnoj karti bio sofija, sad sam naravno promenio za bg ( tad kad sam kupovao tu kartu, bila je promocija iz sofije za juznu ameriku, iz bga je bilo dva i po puta skuplje)....i da, sto je najludje, moja originalna karta je bila neke jeftine klase, dok je sad ova nova klasa y, dobicu preko 20 hiljada milja za ovaj put....sve to za dz....kad bi ista od ovoga mogao da uradim da sam kupio kartu preko online agencije...a platio sam samo 20 evra vise kupujuci direkt od kompanije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 17, 2022 50 minutes ago, nikod23 said: Ali, sve vise citajuci iskustva putnika, deluje mi da te agencije treba zaobilaziti, al kad na skyscanneru iskoci da preko njih bude i 50% jeftinija karta, bas covek ne zna sta da radi Radi se o tome da (skoro) niko ne pise dobra iskustva ako sve prodje ok jer se to podrazumijeva i ne osjecas potrebu da napises da je sve proslo ok. Koristio sam Gotogate, Lastminute, FlightNetwork, Tripsta.co.uk, Tripsta.de, Expedia.de i jos par kojih sad ne mogu da se sjetim i nikad nije bilo problema. Jednom sam pogresno upisao ime pa su me uputili da to rijesim direktno sa aviokompanijom sto sam i uradio i to je rutinski rijeseno. Ipak, ako je mala razlika u cijeni gledam da uzmem direktno od aviokompanije posto vecina agencija ima dodatnu proviziju za placanje svim karticama sem mozda jedne koju oni preferiraju a to saznas tek na kraju i to me izuzetno nervira Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2022 Hvala puno svima na informacijama.Imam dosta materijala za proucavanje pa se javljam naknadno.. Ono sto me kopka za Iguazzu vodopade. To sam mislila da obidjem kad jednog dana budem bila u Brazilu, jer najveci broj tih kaskada padaju su na teritoriji Argentine, ali da se lepse vide sa brazilske strane. Pa me interesuje jel neko obisao i sa jedne i druge strane, pa moze da da iznese poredjenje? A za Valparaiso, to cu uzeti u obzir jer je od Santjaga samo neverovatnih 100 km... kad pogledam druge razdaljine ovo je prakticno predgradje Santajaga... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2022 (edited) Sa brazilske strane vidis sve vodopade odjednom, iz daljine. Sa argentinske si na 50-ak metara od najveceg vodopada (Garganta del diablo), moras da budes blizu da osetis svu snagu vode. Edited October 18, 2022 by Ginter Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2022 Ja sam bio samo sa brazilske strane po kisnom danu i osjetio sam sasvim dovoljno snage vode Mislim da realno mozes obe strane da obidjes u istom danu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2022 Jedan dan brazilska strana+obilazak Parka ptica (Parque das aves), drugi dan argentinska strana i vozis dalje. Za brazilsku stranu ti treba manje vremena, zato taman mozes da dopunis posetom Parku ptica koji je odmah pored. Dakle gledaj da 2 cela dana posvetis tome i da se uzdas da ces imati lepo vreme, jer su januar i februar kisna sezona. Imas gradski prevoz za obe destinacije, nemoj bukirati neke agencije i slicno. Inace, ovih dana sam video vest da je protok vode nekoliko puta veci od uobicajenog, posle duze vremena. Izgleda ludacki, ali i jako je opasno, pa su trenutno neke staze sa brazilske strane zatvorene. Eto, moze i tako nesto da se desi. Svakako, mislim da vredi obici obe strane. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites